Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


tide
5.0/5

Érdekes, ​hogy az eddig értékelést íróknál ennyire nem jött át az un. angol humor és a viktoriánus Anglia a szerintem egyik legjobb gyerekkönyvből.

Az 1932-ben, persze már 30 évvel Viktória királynő halála után íródott könyv humoros, de kő kemény kritikája az angol középosztály még mindig viktoriánus gyermeknevelési elveinek és szórakoztató lázadás is ellene. Azon gyerekkönyvek sorába tartozik, mint a Dolittle, az Alice, vagy a német Május 35. Ahhoz, hogy igazán érthessük, ne csak élvezzük, kicsit ismerni érdemes az angol gyerekirodalom jellegzetes darabjait, elsősorban a gyerekmondókákat, – nursery rhymes – pl. Humpty Dumpty, Little Miss Muffet, Hickory, Dickory, Dock, -, amelyekből már gyerekkorban megtanulják megérteni és megszeretni az abszurd humort, s amelyekből Agatha Christie is szeret szemezgetni (legjellegzetesebb talán a Ten Little Niggers, magyarul Tíz kicsi néger, ami mint könyvcím és mint gyerekmondóka is elképesztő kálváriát járt).

Mary Poppinsnak, a jellegzetes angol nevelőnőnek, akibe az írónő – és a gyerekek – beleálmodják a mesét, és aki az ausztrál származású és kissé excentrikus írónő szándéka szerint nem kimondottan gyereknek íródott, hatalmas sikere lett annyira, hogy 1988-ig nyolc könyv jelent meg ebben a sorozatban. Minden történet egy-egy csoda, a hétköznapok szigorának mesébe oldása, lázadás a felesleges megkötésektől, a két háború közötti angol középosztály nevelési elvei és gyerekekhez való viszonya ellen.

Travers nagyon nem bírta az 1964-es film Poppins figuráját, amit – szerintem teljes joggal – túlságosan édeskésnek tartott.

Az Encyclopedia Britannicaban részletes életrajzot lehet olvasni P.L. Traversről.
https://www.britannica.com/biography/P-L-Travers#ref259514


Senemali
4.0/5

Őszintén ​el tudom képzelni, hogy ez a kötet volt korának Harry Pottere.
Hogy miért?
A misztikum végett, ami körbeveszi Mary Poppinst. Az a sejtelmesség, melyben teljesen természetesek azok a fantasztikus helyzetek, mint például: egy különös hölgy ‘letöri’ az ujjait és odaadja kostolónak a gyerekeknek, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Az állatok szülinapi bulit rendeznek a címszereplőnek… csak éppenséggel emberek vannak a ketrecekben. stb….
Fontos megjegyezni, hogy gyerekkorom óta ismerem a történetet, így tudtam, hogy nem egy mosolygós- dalolós dadusra kell számítani, mint amit a Disney klasszikus megalkotott.
De arra őszintén nem gondoltam, hogy egy boszorkány históriával fogom szembetalálni magam…

Egyszerre szórakoztató és elborzasztó mese. Azt is értem miért népszerű, de kétlem, hogy folytattam volna a kötetet abban az esetben, ha nem a hangoskönyvet hallgatom. Sophie Thompson fantasztikusan adta elő a történetet!!

{{Esküszöm nem tudom eldönteni melyik Poppins szimpatikusabb nekem… A habos-babos dili-dalos… vagy az eltévedt boszorkány a Cherry – Tree Laneről….. }}


lalazs
3.0/5

Az ​általam ismert Mary Poppins figurája most szertefoszlott. Egyúttal köszönöm Walt Disneynek a felhőtlen gyermekkort, de a szél sajnos most megfordult. Bye, bye, Miss Poppins!


gacs_a_kacsa
4.0/5

Bár ​nem láttam a belőle készült klasszikus musicalt, volt bennem ez a téves kép, hogy Mary Poppins mosolyogva-énekelve, az esernyőjével repülve viszi mindenféle kalandba a gyerekeket. Ebből csak a kalandok igazak, Mary egyáltalán nem énekel és mosolyog, sőt, kifejezetten goromba – bár ennek ellenére, vagy éppen emiatt szimpatikus alak. Kivéve abban, hogy mennyire hiú. De furcsa egy mesekönyv ez, nem győződtem meg róla, hogy gyerekeknek való lenne, bár nem rossz.


poison_ivy
3.0/5

Egy ​ilyen nevelőnőtől nehéz lenne bármit megtanulni – alig beszél (amit mond, abban sincs köszönet), és sajnos a kalandok sem miatta, hanem saját jogon mesések. Mindenesetre bájos angolsággal íródott, emiatt megérte elolvasni.


peters
3.5/5

Ennyi ​évesen kicsit csalódás volt nekem ez a könyv. Valamennyi még rémlett gyerekkoromból belőle és többet vártam, annak ellenére, hogy gyerekeknek íródott. A történetek nem függnek össze, minden kaland ugyanúgy végződik: Mary Poppins tagad. Számomra az sem világos, hogy a gyerekek miért rajonganak érte már az első különös esemény előtt, hiszen elég kellemetlen alaknak tűnik. Úgy éreztem, mintha egy rövidített verziót olvasnék, ahonnan eltűnt a fejezeteknek legalább a fele.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók