Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Ezzel ​elfogytak a magyarul kiadott Bradbury könyvek.
Nagyon erős válogatás, melyben helye van létfilozófiának, rasszizmusnak-antirasszizmusnak, űrnek,semminek, félelemnek, borzongásnak, inváziónak, magánynak, őrületnek.

Akkor elismétlem: Ray zseni, olvassatok tőle. Tényleg. Nincs más hasoló gyönyör.

https://moly.hu/idezetek/860949


zamil
5.0/5

Csak ​ismételni tudom magam (de már hanyadszor), Bradbury nagyon tudott valamit. Nem tudok kiemelni novellát, vagy inkább nem akarok, mert ahogy a tartalom jegyzéket olvasom mindent ki kéne. Nagyon tetszett a “tetovált ember” bevezető, ahogy a novellákat egymáshoz kötötte. Azt kell mondjam zseniális.
Kedvencelnem kellett.


Dün
4.5/5

Ó, ​ez a tetovált ember és az ő tetoválásai! Egyik különlegesebb és bizarrabb volt, mint a másik.
Ez a legjobb része egy új műfajjal való megismerkedésnek, az elején még minden olyan érdekes, elég hozzá már maga az űr, az időutazás, a Mars-lakók gondolata is, hát még egy húszezer éve bosszút forraló, elhagyatott város, vagy az elgépiesedett, automatizált világok történetei.
Kezd beszippantani a sci-fi világa, és élmény ez a várakozás, hogy vajon legközelebb milyen történetbe botlom, melyik írótól; robotok lesznek-e vajon, vagy különleges (űr)lények, meddig tartható fenn ezeknek a meséknek a varázsa…


Dave_Bowman
4.0/5

Mikor ​Bradbury ezeket a szomorkás hangulatú novelláit megírta, korának talán legnagyobb horderejű történését, az űrutazást állította az ember félelmeinek középpontjába. Ha ma íródnának ezek a novellák, biztos teljesen másról szólnának. Az űrutazás nem vált fenyegetővé, ami azt illeti az emberiség “fejlődése” teljesen más pályákon mozog, melynek talán legfontosabb eleme a szórakoztatóelektronikai cikkeinek folyamatos és teljesen felesleges tökéletesítése. Ma a legnagyobb félelem, ha valaki nem tud a nap 24 órájában posztolni a közösségi oldalakra és így nem tudja mivel kitölteni a benne (és a többi hasonlóvá vált emberben) tátongó ürességet. Nem tudhatta Bradbury, hogy nem az űrhajóból kizuhanó vagy a Marson betegen hátrahagyott ember tragédiája a jövő, hanem a lemerült akkumulátoroké és a leálló FB szervereké.

Nem minden novella tetszett, de ami igen, az nagyon. Vannak átfedések a Kaleidoszkóp c. kötettel, akinek az tetszett, ez is fog.


tshehip
5.0/5

Jó ​stílusban megírt elgondolkodtató novellák, szuper kerettörténettel.
Rövidségük miatt elengedhetetlen, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat, de ha ráhangolódunk a témára érdekes gondolatokat indíthatnak el.
[spoiler]Nagyon jó a csattanó.[/spoiler]


blianhun
3.5/5

A ​Marsbéli krónikák még nagyon tetszett, ez sem volt rossz, de itt valahogy szétesett az egész. (Ott volt egy tartalmi egység, visszatérő szereplők, időbeli sorrendiség, stb., itt csak össze-vissza minden. Én nem találtam semmilyen kapcsolatot a tetovált emberhez sem.)
Az utolsó fejezet pedig újabb pontlevonás, ebből a keretes szerkezetből sokkal többet kellett volna kihozni.


Jólesik ​néha egy kis klasszikus sci-fi. A tetovált ember 1951-ben jelent meg, amikor az űrutazás még távoli álom volt csupán. Akkor azt gondolták, hogy a jövőben karcsú rakéták szállítják az embereket keresztül-kasul a világűrben, a Vénuszt és a Marsot a tudósok is a Földhöz hasonló, lakott bolygónak tartották. Az atomháborútól rettegtek a legjobban, a második helyen az idegenek inváziója állt.
Mindezek a témák megjelennek ezekben a kiváló novellákban is, de csak háttérként. Ezért nem is érezni porosnak őket, Bradbury az embert (sőt: az Embert) állította a középpontba, hogy miként reagál az új, sokszor extrém körülményekre. Igazi humanista író, kicsit naivnak tűnhet innen a 21. századból, ahol az embert a szörnyeteg különböző fokozataiként szokás ábrázolni.
Nekem mindegyik történet tetszett, külön kiemelném A róka és az erdő címűt, amelyben a hidegháború idegbeteg légköre kísért (meglepő módon előlegezi meg Philip K. DIck későbbi írásainak hangulatát), valamint a mára félelmetesen reálissá vált Gyerekszobát.


legrin
5.0/5

Továbbra ​is fantasztikus Bradbury, rajongó lettem. Ez a novelláskötet is igen értékes darabokból áll és a kerettörténet is ad még egy kis plusz hangulatot az egyes helyzetekhez. Nagyon elgondolkoztatóak!

A kedvenc novelláim a Gyerekszoba és az Ahol sosem virrad meg.

Külön köszönet @The_General -nak!


Richeus
3.0/5

Ha ​Bradbrury-ről van szó, a kevesebb több. Novelláskötetbe rendezve töményen, számomra nem élvezhető. A hangulati elemek ilyen mértékű koncentrációja befogadhatatlan, sok történet pedig nevetségesen triviális. Három novellás kötetét olvastam el egy nekifutással, a végére már az olvasási potenciálom kb. nullára süllyedt, nehéz volt.


Bradbury ​történeteiben az emberi lelket boncolgatja. A SciFi csupán máz, ami a díszleteket szolgáltatja. Emberi problémákat boncolgat, beszél a szerelemről, nevelésről bosszúról…
Aggódik az emberiség jövője miatt, nagyon sok történetében sötét, vagy legalábbis nyugtalanító jövőképet látunk, sajnos néha úgy érzem, hogy valóban ilyen irányba tartunk, de remélem ez csak a történetek utóhatása bennem.

Nagyon jó válogatás, csak ajánlani tudom!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

22.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók