Ajax-loader

“Európa ​egyik vezető fizetőeszköze a késő középkorban a magyar aranyforint volt. Elismertségének, közkedveltségének számos oka lehetett. Pályafutását egyaránt magyarázhatjuk a középkori magyar állam súlyával, tekintélyével, de a pénzek minőségével, finomságával vagy művészi kivitelezésével is. Kopernikusz óta úgy tudjuk, hogy a jó pénznek méltósága van. A magyar aranyforint Közép-Európában méltósággal rendelkező pénznem volt, olyan érme, amelyre a kortársak is előszeretettel hivatkoztak adásvételeknél. Középkori gazdaságtörténetünk talán legfontosabb fejezete a magyar aranyforint története.

Az MNB bankjegy- és éremgyűjteménye jelenleg ötvenezer leltári egységből áll, így Magyarország második legjelentősebb numizmatikai gyűjteménye. A több mint ötszáz darabos középkori aranyforint-sorozat az egyik legszebb és legértékesebb része gyűjteményünknek, ez indokolja, hogy a sorozat első kötetét a magyar aranyforintoknak szenteljük.

A magyar aranyforint több évszázados története során számos változáson ment át, éremképe többször átalakult, ám minősége mindvégig kifogástalan maradt. Ezt a fejlődést, pontosabban annak középkori szakaszát kísérheti végig az érdeklődő a Magyar Nemzeti Bank kiadásában megjelenő sorozat első kötetében is.

A díszalbum első részében olvasható pénztörténeti tanulmányban nemcsak az aranypénzeket ismerhetjük meg részletesen, hanem a középkori Magyarország pénztörténete és pénzforgalma is megelevenedik előttünk. Megtudhatjuk, hogy kik irányították a magyar pénzverést, bepillantást nyerhetünk az egyes pénzverdék működésébe. Többé nem cseng idegenül a „kémlő” tisztségének megnevezése vagy a „pénzláb” fogalma. Természetesen a kiadványt illusztrációk színesítik, többek között egy összeállítás a középkori Magyarország területén a középkorban elrejtett összes aranyforint-leletről. Térképek segítenek abban, hogy térben is elhelyezhessük a késő középkori Magyarország pénzügyigazgatási szerveit, illetve az éremleletek előkerülési helyeit.

A kötet második része a szűkebb értelemben vett katalógus, amely arra törekszik, hogy az MNB gyűjteményében őrzött magyar aranyforintokat fényképpel mutassa be, és róluk pontos numizmatikai leírást adjon. A kronologikus és tipológiai sorokba rendezett érmeanyag segítségével jól nyomon követhető a magyar aranyforint első kétszáz évének története, a magyar pénzverés fejlődése, új hagyományok kialakulása és továbbélése. Szent László alakja például a magyar aranypénzek meghatározó képi eleme volt évszázadokon keresztül, míg Szűz Mária csaknem fél évezreden át szerepelt a magyar pénzek éremképében (az utolsó ilyen pénzt 1939-ben bocsátották ki).

A kötet szerzője és kiadója bízik abban, hogy a most megjelent érmealbumot minden érdeklődő olvasó örömmel forgatja, tanulmányozását pedig hasznos időtöltésnek érzi. A tervek szerint jövőre jelenik meg a sorozat következő kötete, az 1526–1944 között kibocsátott magyar aranypénzek katalógusa."

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók