Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


rensaman
4.5/5

Ilyennek ​kell lennie egy matematikát népszerűsítő könyvnek! Ian Stewart egy igen szerteágazó és nagy tudású, remekül író matematikus, aki valószínűleg minden legalább kissé nyitott ember figyelmét fel tudja hívni arra, hogy a matematika nem csak azokból a — néha idétlen — számolásokból áll, amivel az ember életét megkeserítik a tanulmányai során.
Nyolc félév analízis és egyéb matematikai tárgyak után egy kissé hiányérzetem volt, szerettem volna, ha méginkább kifejti mondanivalóját, akár formalizálva is. Persze ezzel valószínűleg sokakat elriasztott volna — hiába, sajnos nem én voltam a célközönség. Egy nagyobb hiányossága van a — talán csak a magyar? — kiadásnak: nagyon kevés kép van benne. Nem afféle fölöslegesen drágává tett, albumszerű könyvet hiányolok, de kétségtelen, hogy a matematikusok képekben gondolkodnak, illetve a könyv célja a figyelem felkeltése a matematika szépségei iránt. Namármost, tegye fel a kezét, aki nem tud belefeledkezni a Mandelbrot-halmaz (http://href.hu/x/cgyv) szokásos megjelenítésébe! Ugyanígy több olyan dolog volt, amit be lehetett volna tenni akár szürkeskálás képként is.
Vissza a pozitívumokhoz: olyan szemszögből mutat meg dolgokat, ami néhol nekem is igazán újszerű volt. A könyv elolvasása után lehetetlennek tartom, hogy bárki azt mondja, hogy a matematika nem vesz körül minket vagy nem csodálatos.

A Science of Discworld társszerzősége után külön kíváncsi voltam, hogy Ian Stewart szólóban is olyan jót tud-e alkotni, és igen! Tegnap be is vásároltam A végtelen megszelídítése című könyvéből is. (Azt meg csak remélem, hogy mihamarabb be lehet szerezni Magyarországon olcsó angol vagy magyar kiadásban a Jack Cohennel írt Evolving the Alien című könyvet.)

Röviden összefoglalva: e könyvnél jobbat nem lehet írni arra, hogy egy délutánt rászánva élvezetesen áttekintő képet kapjunk a témáról — afféle matematikai kötelező olvasmány. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy másoknak — főleg nem kifejezetten reál érdeklődésűeknek — is ez-e a véleménye.


Marcsi
3.5/5

Férjjel ​nagyon imádtuk A kód című BBC minisorozatot, (http://www.imdb.com/title/tt2060305/ és úgy en bloc Marcus du Sautoy-os sorozatokat) így nagy hirtelenséggel meg is rendeltem ezt a könyvet.
Az elejét olvasva még olyannak is éreztem, mint ez a sorozat, aztán valahogy elvesztette az érdekességét, vagy talán pont túl érdekesnek akart hatni és így lett kuszaság. Úgy éreztem belemehetett volna néha jobban is egyes témákba, magyarázatokba, máskor viszont a felénél be kellett volna fejezni, mert csak fokozta a bonyolultabbnál bonyolultabb értelmezéseket. Olvastam egy értékelésbe, hogy hiányoznak a képek, mert ugye milyen szép a Mandelbrot-halmaz, no ha nem láttam volna ezelőtt a BBC-s sorozatot abból a részből egy kukkot sem értettem volna. Kellenének a képek, mert egyszerűen a matematikát nem lehet ennyire szárazon betűkkel magyarázni. Sok rész volt, ami kifogott az agyamon, de hiszem és mantrázom, hogy csak azért mert nem tudtam virtualizálni. :D

Nem kétlem Ian Stewart nagyságát és zsenialitását, de elolvasva a könyvet, valahogy mégsem éreztem azt, hogy fogékonyabb lettem a matekra… Talán nem én vagyok a célközönség.


BlackSheep
2.5/5

Sajnos ​ez a könyv számomra csalódás. A matematika sohasem állt közel hozzám (és akkor ez nagyon finom megfogalmazás, valójában síkhülye vagyok hozzá), de gondoltam, ha elolvasok néhány ilyen “matematika a laikusoknak” szerű könyvet, akkor majd talán kicsit jobban fogom érteni. Ebben a szellemben kezdtem neki A természet számainak, mely egy egyébként tényleg érdekes témával foglalkozik, és helyenként valóban képes volt megfogni. Ezt a néhány részt leszámítva azonban értetlenül olvastam az egészet, eleinte próbálva követni az író gondolatmenetét, a végén viszont már csak abban reménykedtem, hogy előbb-utóbb csak képes leszek újra felvenni valahol a fonalat… ha más nem, majd a következő fejezetnél.

Elfogadom, hogy hülye vagyok hozzá, tényleg az vagyok, viszont a könyv után ahelyett, hogy egy kicsit jobban átláttam volna legalább ezt a területét a mateknak, inkább csak még nagyobb sügérnek érzem magam, és emiatt úgy érzem, a könyv végülis nem éri el a célját.

Ettől függetlenül a témában jártasabbaknak nagyon tudom ajánlani, mert nekik biztos tetszeni fog!


keccsu
3.0/5

A ​címből kiindulva egy könnyen értelmezhető olvasmányra számítottam, a természet és a matematika összekapcsolódása témában. Azonban néhány fejezetben elég nehéz követni a magyarázatokat ugyanis bonyolult (tudományos) nyelvezetet használ az író és könnyen bele lehet gabalyodni a gondolatmenetébe. Akinek nincs egy alapismerete a természettudományról, nehezen boldogul ezzel a könyvvel. Alapjában jó olvasmány de jobban örültem volna neki, ha közérthetőbben lett volna írva.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

31.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók