Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Málnika
4.5/5

”Utáltam ​a csillagot. Utáltam minden jelvényt és minden Listát. Egyszerűen utáltam azt, ahogy néhányan egy rekeszbe zárták a többi embert, és felcímkézték, mondván, Különbözöl tőlünk. Akit pedig “különbözőnek” címkéztek, azzal mindenki úgy bánhatott, mint aki már nem számít.”

A piros szalag egy ifjúsági regény a holokausztról, amelynek központjában a szabászat és a ruhák állnak. A történet helyszíne valós, az auschwitzi tábor parancsnokának felesége ugyanis valóban létrehozott egy műhelyt, ahol rabok készítettek ruhákat a tisztek feleségei és a női őrök számára. A karakterek fiktívek, ám megküzdési stratégiájuk kiválóan szemlélteti, hogy mindenki máshogy dolgozta fel a poklot, ám a céljuk ugyanaz volt, a túlélés.

Az iskolatáskájával sétáló Ellát az utcán gyűjtik be, így kerül Auschwitz-Birkenauba, amely a regényben végig Nyírligetként szerepel ((Birkenau fordítása, a szó eredete a közelben található nyírfaligetre vezethető vissza)). A Felső Ruházati Műhelyben kap munkát, ahol tehetségével hamar kitűnik, és a varrás idejére szinte képes kikapcsolni elméjét, feledve a körülötte létező rémes valóságot. Egy saját divatszalon álma, Rose meséi és a benne élő remény jelentik számára a kapaszkodót, miközben Csíkosként az élete éhezésről, embertelen körülményekről, létszámellenőrzésekről, listákról, őrökről és kéményekről szól. A könyv kamasz szemszögből íródik, így a szervezett népirtás bemutatása során kevésbé a részletekre és az okaira, jóval inkább egy fiatal lány gondolataira, tapasztalataira fókuszál. Kiemelendő még a szerző ruhák iránti szenvedélye, amely árad a regény soraiból. Ella, Rose és Flora mélyen megérintette a lelkem, a barátság, a szeretet és a nagylelkűség minden körülmények között létező csodájával.


Nono_
3.0/5

Eddigi ​leggyengébb auschwitzi könyvem.
A szerző szándékosan nem nevezett meg országokat, kormányokat és vallásokat, így már eleve elvette a történet súlyát. A fiatal korosztály választása és a barátság erőteljes hangsúlyozasa is csak tovább rontott a helyzeten szerintem. Voltak pillanatok, mikor szinte elfelejtettem, hogy ez bizony Auschwitz.
Számomra komolytalan, gyenge és hiteltelen volt.


K_Kata99
3.0/5

Nagy ​csalódás ez a könyv.
Azt gondoltam, az auschwitzi varrónők szemszöge egy újfajta oldaláról közelíti meg, és mutatja be a koncentrációs táborok működését, kegyetlenségét.
Ehelyett úgy éreztem néha, mintha egy játszótéren lennék, ahol a gyerekek szabadon futkározhatnak, elcsenhetik a másik gyerek játékait és bújócskázhatnak kedvükre.
A könyv egésze a barátság fontosságára épült, Auschwitz lényegében csak a keretet adta. Az utolsó fejezetek és a meseszerű befejezés pedig végleg meggyőzött arról, hogy nem én vagyok a célközönség.
Hiteltelen és könnyelmű megoldás volt ilyen formán megközelíteni ezt a témát.


Borzalmas ​világba kalauzol minket az írónő, borzalmas események, személyek uralják a történetet. Ebben a világban próbál hittel és reménnyel, a csodában bízva túlélni Ella és Rose. Hihetetlen, hogy gyermekként micsoda elszántság, vakmerőség, talpraesettség szorult kis hőseinkbe. Elképzelni is szörnyű, mit kellett átélni a holokauszt foglyainak a munkatáborokban, a kiszolgáltatottság, megalázás, kizsigerelés, éheztetés tette pokollá a mindennapokat :-( Ebben a helyzetben próbált életben maradni a 2 barátnő, egymást segítve, támogatva, bíztatva … hol szép szavakkal, hol erélyesen. S a piros szalag, ami megfakulva, de végig reménnyel támogatta kis tulajdonosát. Szerettem Rose mesemondó énjét, ahogy menekült a csodák birodalmába a szörnyűségek elől. Könnyeket csalt a szemembe az Ellától kicsikart ígéret a Fények Városában való találkozóról, a virágzó almafa alatt a parkban … minden reményem elveszett, hogy ez megtörténik. De csodák márpedig vannak … olvassátok el a regényt, s meggyőződhettek róla magatok is!


BBetti86
4.0/5

Nem ​gondoltam volna, hogy egyszer ezen merengek, de lehet Auschwitzról és a holokausztról ifjúsági regényt írni? Úgy tűnik, Lucy Adlington írt egyet.
A hősnője Ella, egy kiskamasz, aki Auschwitzba kerül. Hamar felméri, csak akkor éli túl, ha rendes munkát sikerül találni a táborban. A nagyanyja varrni tanította, ügyes benne, így a varrodába szeretne bejutni. Összebarátkozik egy kis grófnővel, Rose-zal, igyekszik kikerülni a helyi főnököt, Minát és eldönteni, mennyire barátkozhat az őr Carlával, akire varrnia kell. A két lány egymásba kapaszkodva él túl mindent, miközben Ella egyre kevésbé tud elvonatkoztatni, és fel kell fognia, mi történik körötte.

Talán ez a rész fogott meg benne legjobban. A túlélés érdekében Ella szelektív látással szemléli a körötte történő eseményeket, a tábort. Éhezik, bántják, dolgoztatják, de nem engedi magának tudomásul venni, hol van és mi vár rá. Mintha nem látna olyan dolgokat, mint az áramnak szaladók, a krematórium füstje, a borzalmak körötte. De ahogy több mindenbe belekeveredik, egyre többet enged át a szűrő: az egyik csúcspont a regényben, amikor eljut az Áruházba, rádöbben mi az igazán és mit jelent. Az jól megfogja ennek az egésznek a borzalmát, a halálba küldött milliókat.

Tetszett, ahogy négy nőn/lányon és a kapcsolataikon keresztül van megfogva a történet. Ella a főszereplő, Rose szorosan mellette van, Carla és Mina csak árnyalják a történetet. Ella dolgos, szimpatikus lány egy borzalmas helyzetben. Még fiatal, nem dőlt el, milyen ember lesz belőle. Mina egy önző, másokat kihasználó útra vinné, míg Rose a barátnője emberségének őrzője.
Mindegyik nő egy-egy típus, megtestesítenek egy túléli formát, és formálják Ellát.

Nem pörgős, de bőven van cselekmény a történetben, nem lehetett rajta unatkozni. A végét ugyan összecsapottnak és túl boldognak találtam, de ez kellett, hogy az üzenetet jobban átadja: a remény, a barátság, az emberség fontosságát hangsúlyozza.

Meglepően könnyed a stílusa is. Lehetett volna ezt sokkal megrázóbbra is írni, de ahogy említettem már, ez ifjúsági színezetű. Nem borzaszt, nem hozza ránk a hideglelést, szinte limonádés. Nyugodtan kézbe adnám 14 év felett.


Csokiskeksz
5.0/5

Elég ​rég volt már, hogy sírtam egy könyvön. Most megtörtént, pedig nem ez az első könyv amit ebben a témában olvastam. És bár a szereplők kitalált figurák, a téma annál igazabb és borzasztóbb.
A szerző hihetetlen finomsággal, és átéléssel vezet minket végig a történeten.


Catherinne
5.0/5

Talán ​ez az első olyan Holokauszt regény, amelyikre azt mondanám, hogy fiatalabb korosztálynak is bátran merem ajánlani. A brutalitásokat a többi holokauszt regényhez képest “finomabban” jeleníti meg. Aki más regénynél szenved ettől, az ennek a könyvnek nyugodtan nekifoghat.
A történelmi háttérrel nem terheli az olvasót, sem a hierarchikus felépítéssel (csak érintőlegesen).
A gyermek/tinédzser szemszög nagyon tetszett, a szereplőket imádtam. Nagyon jó karaktereket alkotott az író, a barátság és a lelki világok megjelenítése annyira magával ragad, hogy nem bírtam letenni a könyvet. Az egyik legjobb olvasmányom volt idén, kedvenc lett :)


MrsAbbie
-/5

Úgy ​látom az eddigi 7 db 5csillagból,hogy megint csak én vagyok kritikus.
De maradjunk annyiban, hogy örülök, hogy elolvastam. Könnyű írás, komoly tartalom. Ha tényleg voltak ilyen megmenekülés-sorsok, akkor örülök, még jobban tetszhet. De attól még meg kell ejtenem azt, hogy nem éreztem elég mélynek ezt az írást.
De mindegy is, tényleg jó volt a dolgos hétköznapokban könnyen haladtam.
De a polcomon nem marad (és ez nálam mindig jelent valamit).
Update:
Ha ez ifjúsági irodalom, akkor mea culpa. Annak tényleg megfelel a tartalom, stílus, tényleg 13-14 éves kortól. Viszont ez sem a kiadó, sem pedig nagy könyves weboldalon sem jelenik meg (csak mint szépirodalom, meg történelmi).


Nagyon ​jó könyv, olvasmányos, magával húzó. A vége nem tetszett annyira, meseszerűen soknak tartom benne a happy endet.
Ajánlom minden holokauszt iránt érdeklődőnek!


olvasoterem
4.0/5

Lucy ​Adlington merészen választ helyszínt és történelmet ahhoz, hogy aztán az eseményeket azokból kiemelje és egyetemessé tegye mindazokat a tapasztalatokat, amelyek itt megszülettek. Az döntések erkölcsi vonatkozásának fontossága mindvégig érződik, az életben maradás, mint kitűzött cél lebeg mindannyiuk előtt, de ez senkit sem ment fel az alól, hogy a tetteiért felelősséget vállaljon.

A teljes ajánló: https://olvasoterem.com/blog/2021/02/06/lucy-adlington-a-piros-szalag/


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

114.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók