Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Ha ​valaki meg akarja ismerni azt a Kosztolányit, aki ember volt, nem pedig A Költő, nem az ideák és a rímek kergetője, nem irodalmi tananyag vagy példakép, annak ezt a könyvet kell elolvasnia. Egyszerre szubjektív és objektív, az életét egészében felölelő írás ez, miközben rámutat, hogy nem volt ő mintaférfi vagy mintaférj, de még mintaember se. Ettől függetlenül – vagy épp ezért – könnyű őt szeretni. Az pedig már mindegy, hogy az ember épp feleségként vagy jó sok évtizeddel később diákként habarodik bele.


Ujjongok! ​Nyeltem, mint cukrászsüteményt és ez meg is látszik, mert alig-alig emlékszem az elejére, de minden percét élveztem, míg olvastam. Legközelebb már figyelve, nem mint élvezeti iparcikket.
Valahogy közelebb állt ez hozzám, mint Radnóti naplója, talán emberibb volt, sokkal-sokkal emberibb, sok-sok felfedezéssel.
Hogy milyen jó volna minden este színházba járni és ekkora családban felnőni, és biztosan Arany Jánost kell olvasnom, és egy férfi így tud szerelmes lenni!?

“Jaj, hogy szerettem volna élni régen,
vén századok bús mélyein, korábban,
mikor a lélek nyílt, a jóság s nem ma
a buta “modern technika” korában. "


Batus
4.0/5

Olvasmánynak ​kitűnő, forrásnak viszont nem a legjobb (hiányzó évszámok, kronologikusság hiánya, stb.)

Ilona… you’re a hard chick, bitch.


Vacskamati78
5.0/5

Kitől ​mástól kaphatnánk pontos képet Didéről, mint hitvesétől, Kosztolányi Dezsőnétől. Ilona a dallamosan csengő-bongó, táncoló nevű, a színésznő, aki amúgy remek mesélő, érdekesen mutatja be szerelme életét születésétől az utolsó napokig. Tiszta fejjel ír, bőven idézve verseket, versrészleteket, idézeteket, kiegészítve naplórészletekkel és Kosztolányi más-más életszakaszában íródott levelezésével, feljegyzéseivel. Bepillantást kaphatunk a kor irodalmi életébe Kosztolányi kortársaival folytatott levelezésén és az írónő visszaemlékezésein keresztül. A közvetlen hangnem könnyen átélhetővé teszi a sorok mögül előtűnő, múlt század eleji életet, a művészi hétköznapokat. Számos érdekes és meglepő tényre is fény derül. Dokumentumkötet, egyszersmind élvezetes olvasmány. Szívből ajánlom olvasásra mindenkinek, aki a magyar szó szerelmese.


Annamarie
5.0/5

Hogy, ​de hogy szerettem. Hogy, de hogy sirattam.


Szivecskedo
4.0/5

Már ​vagy 2-3 hete befejeztem, de ha megnyomom a gombot, akkor sose írok értékelést. Most se lesz hosszú, de már szégyelltem, hogy itt van az olvasmánylistámon, pedig már (végre) végeztem vele.
Nagyon érdekes olvasmány, örülök, hogy anno, egy ház kiürítésénél gondoltak rám és ezt elhozták nekem. Hát Kosztolányi felesége sem lettem volna.. de valahogy így vagyok ezekkel a művészlelkekkel, ha mélyebben olvasok róluk. Kiderül, hogy emberként nem nagyon bírtam volna őket elviselni (mondjuk Kosztolányi egyelőre költőként sem lopta be magát túlzottan a szívembe, de még nem adtam fel). De nagyon jól esett belepillantani a világába, életébe, abba a korba. Szép lassan haladtam vele – hiszen egy egész emberélet van ebben a könyvben. Sajnos, mivel lineárisan haladt a könyv, a végén a költő haláláról olvashatunk. Nagyon részletesen, érzékletesen. A szomorú szó nem fedi le, de nem is tudom, mit írhatnék.
Egy cikk ezt írja: “1933-ban jelent meg az Esti Kornél, amelynek főhőse a szerző alteregója. Kosztolányi ebben az évben fedezte fel magán a gégerák tüneteit, ettől kezdve írásainak fontos és sokatmondó jelképe lett „a halál vad aether-szaga”. 1935-ben, ötvenedik születésnapján a Nyugatban köszöntötték kortársai, és megjelent Számadás című kötete. Állapota egyre romlott, több műtéten esett át, de hangját teljesen elvesztette. 1936. november 3-án halt meg Budapesten.” Ezt olyan könnyű elolvasni. Rákos lett, meghalt. De ebben a könyvben… (hát még átélni azt a 3 évet)
Akit érdekel Kosztolányi, olvassa el, ajánlom.
(a cikk: http://ujszo.com/napilap/kultura/2011/11/03/ma-75-eve-hunyt-el-kosztolanyi-dezso)


Először ​olvasok életrajzot. Igazából, mindig is kíváncsi voltam milyen lehet írónak lenni, milyen az amikor az írók különböző élettörténésekből inspirálódnak a költemények megírásához. Kosztolányit most, 11.-ben kezdtem el először tanulni. Egy pár verset olvastunk tőle ami a tankönyvben volt, és két regényét is olvastam, Édes Annát és Pacsirtát. Kíváncsi voltam mindig is, hogy miért ilyen regényeket írt. Első lévén az osztályból ezt a könyvet kaptam, és hát megkaptam választ kérdéseimre.

Furcsa, hogy épp a feleség írt a saját férjéről egy életrajzot és annak ellenére, hogy felesége volt, az olvasás közben úgy éreztem, mintha nem is ő írta, hanem valami idegen személy. Távolságtartóan írta az adatokat, de még így is elvarázsolt Kosztolányi élete, munkássága, versei. Leginkább az tetszett, hogy olvashatunk az íróról akinek családja volt, és a hétköznapokban élt, de arról az íróról is olvashatunk, aki kiáll a szerettet magyar nyelvért, aki irtózik a haláltól kiskora óta…


melis
3.0/5

A ​feleség vallomása férjéről. A kedvelt, csodált Kosztolányiról. Mindegyre erős késztetést éreztem kézbe venni az Ő sorait. Mert azok számomra sokkal többet mondanak róla, mindennapjairól, érzelmeiről, személyekhez, eszmékhez való viszonyulásáról, mint élettársa beszámolója. Kell-e, lehet-e többet mondani valakiről, mint amit elmondanak róla versei? Nem győzött meg az asszonyka.
Szívesen olvastam Kosztolányi leveleit. És a végső tusa leírása – az hatott.


Nehéz ​értékelni egy olyan könyvet, ami egy teljesen igaz történetet mesél el… Öt csillag a főszereplőnek, akit nem tudtam nem szeretni közben és öt csillag a másik főszereplőnek, aki majdnem olyan jól ír(t), mint a férje. Tetszett a sok levélrészlet/naplórészlet, tényleg bele lehetett látni valamennyire az életébe, az életükbe, és abba a korba, ami nem is tűnik olyan messzinek, pedig ha jobban belegondolunk, elég régen volt.
(Mostanában “csak” jó könyveket olvasok, hmmm…)


Gyopi_A_Nagy
5.0/5

Íróként, ​költőként megismertem. Aztán megismertem az emberi igaz arcát is és teljesen odáig voltam :)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

40.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók