Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Suba_Csaba
5.0/5

Gyerekkorom ​óta számtalanszor láttam a filmsorozatot, olvastam a könyvet, láttam a darabot szabadtéri színpadon, volt szerencsém diákszínjátszó csoporttal megvalósítani belőle egy színdarabot is, mégis mai napig elérzékenyülve olvasom. Vajon milyen lett volna először úgy olvasni, hogy nem látom a sorozatot? Milyen lett volna, ha nem Garas Dezsőt, Ruttkai Évát, Básti Lajost, Piros Ildikót és Szerencsi Évát képzelem magam elé? Ennek a könyvnek még ekkora múlttal és ennyi feldolgozással (még musical is készült belőle) is újra és újra mondanivalója van számomra. Még mindig találok benne olyan árnyalatokat, olyan félmondatokat, amiken korábban talán átsiklottam.
Elképesztő a könyv felépítése, mindaz a Matulán túli valós háborús történet, a különféle ideológiák, amik csak a könyv végére állnak össze kerek egésszé.
Sose fogom tudni megunni, újra és újra el fogom olvasni és akit csak tudok arra buzdítok, hogy olvassa el! Egy csoda az egész!!!


Lillsz
5.0/5

Meglepően ​nagyon tetszett ez a könyv! :) Kicsit féltem, hogy a nyelvezete vagy a sztorija nem fog tetszeni, de nem így lett!
Az mégis egy nagy negatívum, hogy a szereplőket (Kőnig-en kívül) nem bírtam. Igen még Ginát sem. A lányok az elején igen feldühítettek és a végén sem békéltem meg velük.
De a szereplőktől eltekintve ez egy igen megindító már-már szomorú mégis boldogabb történet. #Itt ott azért elvonatkoztat, nem minden arról szól, hogy [spoiler]háború van[/spoiler]# Az olvasó ha nem tudja miről szól a könyv, akkor az elején rá se jön, hogy mi van. Én se jöttem rá azonnal. 5/5


tataijucc
5.0/5

Ilyenek ​vagyunk mi, lányok:
1. Gonoszak. Főleg ha tinédzserkedünk.
2. Összetartóak. Kiváltképp, ha a másik kiakasztásáról van szó. Vagy éppen felkarolásáról.
3. Sok követ megmozgatunk kebelbarátnőnkért #még ha a végkimenetelt nem is olyannak szánjuk, mint ahogyan az kialakul#.
4. Pletykálunk fiúkról.
5. Pletykálunk tanárokról.
6. Kislányként férjhez akarunk menni – később már nem biztos.
7. Pillanatok alatt rajongó szerelemre lobbanunk tanárunk iránt. #tisztelet a kivételnek#
8. Rosszul ítéljük meg idősebb, kevésbé vonzó külsejű férfi tanárunkat.

Ilyen lány vagyok én:
9. Ha tehetném, rögtön újrakezdeném.

Konklúzió: miért is nem olvastam eddig Szabó Magdát ha már évek óta kacsingatott rám? #buta vagy Judit, nagyon buta#

UPDATE: Ez a könyv még hallgatva is csodálatos. Piros Ildikót királynőnek!


Klodette
4.5/5

Félek ​kicsit ingoványos talajra tévedtem ezzel az értékeléssel, hiszen egy ekkora klasszikusról, egy olyan kötetről, ami sokszor kötelező olvasmány és rajta van a Nagy Könyv listán is elég nehéz érdemben nyilatkozni, de persze azért mindenképpen megpróbálom.
A kötelezők közül nálam A két Lotti, A Pál utcai fiúk és a Légy jó mindhalálig viszik a prímet, de most már az Abigélnek is kiemelt helye van.
Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem jöttem rá idő előtt, ki is az igazi Abigél, de ez nem sokat vont le a történet élvezhetőségéből, mert a hangsúly ugyebár nem csak ezen volt.
Szerettem Ginát, nekem szimpatikusnak bizonyult. Kicsit elkényeztetett ez igaz, de megértettem őt, teljesen együtt éreztem vele.
Mindent összevetve: örülök, hogy elolvastam, mert kimozdított a komfortzónámból.
Nyitottnak kell lenni a klasszikusokra is, a komoly mondanivalóval rendelkező sztorikra, hiszen megéri és elgondolkodtat.
Igazából nem tudom biztosan, hogy melyik évfolyamban kötelező ez a regény, de simán lehetne olvasni már a felsőbb általános iskola osztályain belül is.
Meg fogom nézni a sorozatot, mert érdekel mennyire maradtak könyvhűek a készítők.
A kötelezőknek mindig olyan kettős a megítélése, de ezt a kötetet bátran ajánlom, mert tanulságos, kedves és drámai. Egy igazi kortalan mese, ami példát mutat és amiből kiderül, hogy az igazi hősök sosem kérkednek a tetteikkel.
Korhű képet festett, bár nekem kicsit kevés volt a párbeszéd és így jóval több a leírás, ami miatt nem mindig haladtam vele elég gyorsan.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/07/konyvkritika-szabo-magda-abigel.html


Linszyy
5.0/5

Nem ​igazán tudom, mit írhatnék, amit még nem írtak le mások.
Lemaradó vagyok, ha @Suba_Csaba nem buzdít rá, akkor soha nem olvasom el ezt a könyvet, de legalábbis halasztottam volna még egy ideig. :D
Bár Az ajtó tetszett Szabó Magdától gimiben, de azóta valahogy nem tudtam kapcsolódni a műveihez. Aztán elolvastam az Abigélt, és rájöttem, mennyivel jobban megszólít ez az ifjúsági regénye.
Nagyon élveztem olvasni, nem volt unalmas, egy kislány életének nagy változását követhetjük, ami összefonód a 2. világháborúval, illetve egy rejtélyes segítővel, Abigéllel. Minden nagyon jól volt kitalálva és összefűzve ebben a könyvben, külön öröm volt Magyarországon magyar szereplőkkel olvasni mindezt.
Azt kell mondjam, hogy ez a regény még kötelezőnek is szuper választás, a felsősök vagy a középiskolások biztos, hogy tudják élvezni és értékelni!

Részletesebb vélemény: https://youtu.be/FcYt-diQQnw


Amaryll87
5.0/5

Kiskamasz ​koromban láttam először a film sorozatot. Utána olvastam először. Azóta számtalanszor láttam a sorozatot. És nem tudom megunni. Ez a könyv/film egy örök darab. Megindító, izgalmas, aranyos, néhol gonosz a tini lányoknak köszönhetően(de ilyenek a kamasz lányok, bármilyen évről legyen is szó). Alázatra tanít. Nagyon szeretem.


szadrienn
5.0/5

Az ​igazán veretes, patinás klasszikus művekről a legnehezebb írni, főleg akkor, ha a szerző és a regény évtizedek óta a legnagyobb kedvencek között van. Vitay Georgina, Kőnig tanár úr, Zsuzsanna testvér irodalmi legendák, aki egyszer is találkozott velük, soha többet nem felejti el őket.
A legelső rácsodálkozásom a Matula Leánynevelő Intézet szigorú, puritán világára abban különbözött a többitől, hogy akkor még a legfontosabb a borzongás, a titok utáni nyomozás izgalma volt, mindenképpen tudni szerettem volna, hogy ki lehet a rejtélyes Abigél, aki egy kerti szobor alakja mögé bújva segíti a rászorultakat és a kétségbeesetteket, gyengéd és kedves, ha csak diákcsínyről van szó, de hőssé is tud válni, ha emberéleteket kell megmenteni.
Ma már, amikor régen tudom, ki is valójában Abigél, sokkal inkább az a tökéletes harmónia nyűgözött le, ahogyan egy dacos, tizenöt éves kislány egyéni drámája összeforr, belesimul egy sötét történelmi korszak nemzeteket érintő küzdelmeibe, félelmeibe.
Az ötödik osztály vidám lánycsapatának élete derűs perceket okoz, az állandó háborús fenyegetettség érzése súlyt és mélységet ad ehhez, Gina tanárainak helytállása pedig ma is példaértékű. Az Abigél kétségkívül remekmű, és olyan ifjúsági irodalom, amely sok örömet szerezhet minden korosztálynak.


Ha ​az Abigélt olvasom, nem tudok elvonatkoztatni a filmtől. Nem tudom magam elé képzelni a szereplőket, mert Zsurzs Éva megoldotta helyettem. De ez nem baj. Egyébként meg úgy imádom, ahogy van. Ja, és Ruttkai Éva a legszebb nő a világon.
Eh, fogalmam sincs, mit írjak, csak elpuffogtatok egy csomó közhelyet, hogy mennyire jó könyv ez, meg bármikor el tudom olvasni, és csodálatos, de nincsenek rá szavaim, hogy tényleg mennyire el tudok merülni ebben a világban. Azt mondtam már, hogy Piros Ildikó is gyönyörű szép?
Szóval mivel már úgyis mindent leírtak előttem, kár is pazarolnom az időt értékelésre, meg egyébként is mindenki találkozott már így vagy úgy ezzel a regénnyel. Aki esetleg mégsem, az nem tudom, melyik bolygón él. Jut eszembe, Balázsovits Lajos is milyen jól nézett ki.
Na jó, szóval Szabó Magdát mindenkinek. Most.
Jó napot kívánok Isten áldásával.


meseanyu
5.0/5

Eszméletlen ​jó volt, világszínvonalú! Annyira izgalmas, olvasmányos, megható, minden benne van, ami kell egy jó ifjúsági regényhez. Minden sorát imádtam, még úgy is, vagy pont azért, hogy egy csomó mindent már kívülről fújtam, annyiszor láttam a filmet. Megy a kedvencek közé! :-)


AniTiger
5.0/5

Tulajdonképpen ​anyum régóta rágta már a fülemet a könyvvel – Jaj, de zavaró kép! -, mert annyi kedvencét elolvastam már. [spoiler] Erre, amikor beközlöm vele, hogy majdnem megütött a guta kb. az első 40 oldalon, hogy sehol egy Abigél, aztán Bumm, ő egy SZOBOR?! – csak annyit kérdezett, hogy hol tartok? Tudom már ki áll a szobor mögött…? Hörr… És innentől mit keres az olvasó? Bizony, nyomokat! #(Mivel valaki elég hamar a szívembe lopta magát, ezért rá gyanakodtam és nem voltam meglepődve, amikor igazam lett…)# [/spoiler]

A történet valami elképesztő! Érdekes, fordulatos és egyszerűen jó. Sértően, „nem gondolta volna, hogy” –szerűen JÓ. Sosem hittem volna, hogy így fel tud tüzelni megint egy könyv, ami ennyire kívül esik az érdeklődési körömön! (Ez a meglepetések éve, már látom!) A karakterek nem egysíkúak, mindenkinek van valami apró titka és még azzal együtt is kedvelhető. A főszereplő és az apja kapcsolata egyszerre szép és szomorú, bár meg kellett szoknom a főszereplő stílusát… Nos, nem sikerült. Zsini néha az idegeimre ment.

Meglehetősen titokzatos és kalandos a történet ahhoz képest, hogy egy zárt, keresztény leányiskolában játszódik, ahol egy leány számára minden az osztálya, az iskola tradícióinak és napirendjének a betartása! Erről szól a történet, de sokkal mélyebb és kevésbé unalmas, mint ahogy hangzik. Ráadásul bőven vannak benne jól elrejtett utalások, amik csak második (harmadik?) olvasásra tűnnek majd fel. (Néhányat megtaláltam ugyan, de avatatlan szemmel olvasni más.)
Olvastam volna még a könyvet! Kíváncsi vagyok, hogy mi és hogyan lett Ginával.

Negatív – Ez a Gina, annyira kegyetlenül buta, ahhoz képest, hogy milyen okos… [spoiler] Szerencsére a nagyarcúsága vagy beképzeltsége (?) idővel megkopott. Bár a végén ne erőltette volna magában ezt a „Te (…), te vagy Abigél… Senki más nem lehet…” –dolgot. [/spoiler]

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/09/abigel.html