Részlet a könyvből: “Mautner Zsófi a hazai gasztronómia egyik legszínesebb és legsokoldalúbb személyisége. Népszerűségét a 2005-ben indított gasztroblogjának, a Chili és Vaníliának köszönheti. Később számos magazinban is publikált, 2013 óta pedig a mindennap jelentkező, televíziós főzőműsorában, az ízes Életben főz. Zsófi közgazdász, hat nyelven beszél, 2009- ben viszont sikeres brüsszeli diplomatapályáját cserélte fel szenvedélyére, a gasztronómiára. Azóta hét, javarészt sikerlistás szakácskönyvet írt, rengeteg kulináris és gasztrokulturális projekt ötletgazdája, közreműködője vagy résztvevője, igazi aktív egyéniség. Gyakran nemzetközi könyvfesztiválok és rendezvények vendégeként tart főzőbemutatókat. Receptjeit sok ezren követik és főzik, vele főzni a rajongói szerint olyan, mintha mindig ott állna az ember mellett egy segítőkész barátnő. Zsófi rengeteget utazott, évekig élt külföldön, így világkonyháját sok, nemzetközi ihlet jellemzi, amelyet a hétköznapi, magyar konyhába is igyekszik beépíteni. Szenvedélyes fűszerrajongó, imádja, ha egy étel egyszerre csípős és édes, krémes és ropogós, egyszóval változatos és színes, ízben és állagban egyaránt. Több száz kötetes szakácskönyvgyűjteménnyel büszkélkedhet, kedvencei a régi magyar receptes kötetek, amelyeket rendkívül inspirálónak tart.”
Kapcsolódó könyvek
Vrábel Krisztina - Végtelen spagetti
Sokszor elmondjuk a gyerekeknek, az étel nem játék. Mutassuk meg nekik, hogy az ételkészítés viszont az! Méghozzá az egyik legjobb közös játékunk lehet! Ötven, a gyerekek segítségével is könnyen megvalósítható, egészséges recept szerepel Vrábel Kriszta legújabb, családi szakácskönyvében, amelyben a receptek egy-egy jól ismert mesefigurához köthetők. Megsüthetjük Boribon kalácspudingját, Bogyó és Babóca csokoládés kekszét vagy éppen Rumini narancsos-vaníliás rakott piskótáját. Ötletek reggelire, tízóraira, hétvégi ebédekre, ünnepekre.
Frank Júlia - Süssünk, süssünk valamit!
Fogyasszanak minél több, élesztővel készült süteményt, tésztát! Az élesztő B-vitaminja is felelős azért, hogy bőrünk szép legyen, és a napi stressztől mentesen élhessünk. E süteményeskönyv segítségével megtanulhatunk jó kelt tésztát sütni. Sok sikert és finom süteményeket kívánok mindazoknak, akik nem restek kipróbálni a különleges sütemény- és kenyérrecepteket:
Frank Júlia
Szabó Vilma - Vilma néni gombás ételei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Adorján Éva - Egészséges finomságok
Adorján Éva a nyugaton egyre szélesebb körben hódító nyers-vegán étkezési kultúra egyik hazai hírhozója. A könyvben szereplő válogatott finomságokat először látva és kóstolva biztosan nem gondolná az Olvasó, hogy ezek a torták és piték, trüffelek és kekszek glutén, tej, tojás és hozzáadott cukor, sőt sütés-főzés nélkül készülnek.
A könyv receptjei azonban nem csak ezért különlegesek: egész évben elkészíthetők, és minden alkalomra találunk köztük ínycsiklandó desszerteket az egyszerű, uzsonnára is majszolható finomságoktól az ünnepi tortákig. Adorján Éva megmutatja, hogy egészséges alapanyagokból, a tápanyagokat és vitaminokat megőrizve is készíthetünk mennyei édességeket, anyaként azokra a szülőkre is gondolva, akik édesszájú csemetéiknek egészséges és tápláló alternatívát szeretnének nyújtani.
Eddig egy hazai kiadású könyv sem mutatta be ilyen vonzó módon a nyers-vegán táplálkozást. Éva finomságai szemet gyönyörködtetők, a receptekben pedig lenyűgöző ügyességgel bánik a csakis növényi hozzávalókkal. Erre a kiadványra nemzetközi viszonylatban is büszkék lehetünk. Az itthoni első nyers-vegán cukrászda nevében csak annyit mondhatunk: az Egészséges finomságok a kedvenc magyar szakácskönyvünk!
Naspolya Nassolda
Mezei Elmira - Paleolit receptek hétköznapokra
A paleolit diéta - nem is igazi „diéta”. Legalábbis ez derül ki MEZEI ELMIRA legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos, szokásos tévhiteket. Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, még véletlenül sem kell mindig ugyanazt fogyasztanunk, sőt, drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk. Ehelyett, ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és - jó hír az édesszájúaknak - a fejezetekből a desszertek sem maradhattak ki. Akár hétköznapi, akár különleges ételt szeretnénk elkészíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.
Mezei Elmira - Paleolit sütemények
A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a levegőben. Már előre örülünk, pedig még meg sem kóstoltuk a készülő finomságot. Az otthonosság érzése azonban már eltölti szívünket. A sütés öröm és kényeztetés. Egy kicsit mindig ünnepélyes. Nem véletlen, hogy a családi süteményreceptek generációkon át öröklődnek. Mezei Elmira Paleolit süteményeskönyve elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik időhiánnyal küzdenek, mégis szeretnének házi készítésű, egészséges süteményekkel megörvendeztetni szeretteiket. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető finomságok tárháza ez a könyv, amelyből nem maradnak ki a sós ropogtatnivalók, illetve a sütés nélkül készíthető, tojásmentes édességek sem. A gabonaliszt, tej és cukor nélkül készült receptekkel kiváló alternatívát kínálhatunk glutén- vagy tejérzékeny, illetve az egészségtudatosságra törekvő ismerőseinknek. Mivel a paleolit sütemények rendkívül finomak, a hagyományos ízekhez szokott rokonainkat, barátainkat is bátran megkínálhatjuk velük.
Hargitai György - Az étel a legjobb orvosság 2.
Ebben a kötetben, akárcsak az elsőben, főként a gyümölcsökről, zöldségekről, gabonaféleségekről ejtünk szót. Ez a ?kivételezés? nem azt jelenti, hogy mindenkinek szigorú vegetáriusnak kell lennie. Az állati eredetű ételeknek is vannak előnyeik, azonban az arányok - a növényi és állati eredetű élelmiszerek fogyasztás terén - erőteljesen eltolódtak a húsétrendek felé. A helyes arányok visszaállítása - több zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása - tompíthatja a túlzott húsétrend káros hatásait. Fontos megemlíteni, hogy az ismertetett élelmiszerek rendszeres fogyasztása inkább megelőző hatású, és nem azonnal gyógyító csodaszer. A könyvben mintegy 150 gyümölcsös ételrecept található.
Pár Gyula - Oriskó Ferenc - Magyaros ízek mikrohullámmal
A szerzők receptjeikkel segítséget kívánnak nyújtani a háziasszonyoknak, a szakácsoknak, de azoknak is akik "csak" szeretnek vagy kénytelenek a konyhában szorgoskodni.
Frank Júlia - Európa konyhája
Frank Júlia új szakácskönyve körbekalauzol az Európai Unióban, és megismertet a régiók és tagállamok konyhájának jellegzetességeivel. A receptekből teljes nemzeti ételsorok állíthatók össze, s a hozzávalók csupa olyan alapanyagot tartalmaznak, amelyek Magyarországon is beszerezhetők.
Lajos Mari - Hemző Károly - 99 húsétel 33 színes ételfotóval
Előszó
Főétel - mondjuk a húsételekre -, tehát olyan fogás, amely nem maradhat ki az étrendből. A húst mindig is a legfontosabb táplálékának vallotta az ember, olyannyira értékesnek, hogy a rég volt istenek oltárán is a legfőbb áldozatként szolgált. Az ókori lakomáknak csak a híre maradt meg, a Nyársforgató Jakabok kora lejárt, de még mai s művészetnek számít ízletesen elkészíteni a húst. Szinte egyetlen ételt sem lehet olyan unalmassá és olykor ehetetlenné tenni, mint a húst, érdemes hát néhány apróságot szem előtt tartani: - Mindig a célnak megfelelő húst vásároljunk. A mélyhűtők korában sokkal gazdaságosabb egyszerre több húst venni, arról nem is szólva, hogy pl. a bélszínnek - és általában a marhahúsoknak - kifejezetten jót tesz, ha a mélyhűtőben előérleljük őket. - A hús külleme sose tévesszen meg bennünket; a "szép" hús még nem biztos, hogy jó is; - A hirtelensültek esetében ne ragaszkodjunk a teljesen sovány húsokhoz, a kissé zsírosak, pl. a sertéstarja vagy az oldalas, sokkal ízletesebbek, és a fölsöleges zsírt utólag is eltávolíthatjuk; - Általában 150-200g húst számítsunk személyenként. A hús mennyisége függ még a körítés jellegétől, valamint az előétel vagy leves tartalmasságától; - A borjúhúst helyettesíthetjük fiatal marha előérlelt húsával vagy tejben pácolt sertéshússal is. Fontos művelet a hús előkészítése. A húst felhasználásáig hűtőszekrényben kell tartani, folyó víz alatt, lehetőleg egészben megmosni - hogy az értékes tápanyag ne ázzon ki belőle -, csak azután felszeletelni, kiverni vagy kicsontozni, és ha a recept nem szól másképpen, kb. fél órára gyengén besózni.
Frank Júlia - A legfinomabb sajt- és tojásételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Boda Zoltánné - 816 ízletes étel
Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és egy-egy ebédre, vacsorára mirelit, félkész termékeket, "10 perces" leveseket vásárolunk. Pedig mindannyian tudjuk, hogy a házilag készített pizza finomabb, ízletesebb "fagyasztott" társánál, hogy a házi tyúkhúslevest össze sem lehet hasonlítani a "gyors" levesekkel. Ha ezt Ön is így gondolja, szánjon több időt sütés-főzésre, mely nem csak kellemes időtöltést és kikapcsolódást, de sikerélményt, elismerést is jelent az Ön számára. Kívánjuk, hogy e könyv legyen ebben segítőtársa.
Mezei Elmira - Paleolit vendégváró falatkák
Ki ne szeretné paleós házigazdaként is elkápráztatni vendégeit gusztusos, étvágygerjesztő falatkákkal, amelyek egészségesek, ugyanakkor képesek a "hagyományos" koszton elő barátaink elismerését is kiváltani? Vagy épp fordítva: mit is készíthetünk paleós vendégeinknek, ha nem ástuk még bele magunkat a szakirodalomba, mégis szeretnénk őket megfelelő fogadtatásban részesíteni? Mindezt, ha lehet, egyszerűen és gyorsan, még abban az esetben is, ha nem vagyunk járatosak a sütésben-főzésben, hogy semmi se állhasson az együttlét, a jó társaság útjába!
Mezei Elmira legújabb szakácskönyvében az egyszerűbb, pár perc alatt elkészíthető harapnivalók éppúgy helyet kaptak, mint a nagy ünnepek szépséges és olykor rafinált falatkái, amelyektől egész biztosan tátva marad majd a vendégsereg szája. A nagy klasszikusok paleo verziói mellett nemrég született, kreatív kombinációkkal is megörvendeztet minket a szerző, aki egyúttal - az ízeken keresztül - világ körüli utazásra is invitálja olvasóit. A szerző nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy az ételek színei, ízei, textúrái összhangba kerüljenek egymással, hiszen azt vallja, itt egyetlen falat is olyan, akár egy műalkotás: abban kell meglelnünk a tökéletes harmóniát.
Tóthné Libor Mária - Limara Péksége
Nem nehéz megjósolni, hogy rövid időn belül a kenyér bibliájaként fogják emlegetni a kelt tészta eddigi és leendő szerelmesei.
És ez nem véletlen. A Limara Péksége azzal a céllal született meg, hogy akár generációkon átívelő, igazi alapkönyvként mutassa be a kenyerek és a kelt tészták otthoni sütésének mágikusnak hitt, pedig könnyen elsajátítható technikáját. Hiszen a legegyszerűbb alapanyagokon – liszt, víz, só, élesztő – kívül nem is kell hozzá más, mint türelem és sok-sok szeretet.
A könyv nyolc fejezete közül az első a kenyérsütés 12 lépését ismerteti. Részletesen sorra vesz és fotókkal illusztrál minden tudnivalót, technikát, fortélyt és formázást, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az otthoni sütőkből aranybarnára sült, ropogós, az arcokra mosolyt csaló kenyerek kerüljenek elő.
A hét receptfejezetben – kenyér, kalács és fánk, kifli és zsemle, édesség, sósság, Blundel tészta, perec és pogácsa – megtalálható minden, amiért eddig szívesen betértünk a pékségekbe, ám amiket mostantól magunk is megsüthetünk otthon. A 72 finomság elkészítésének leírása mellett fázisfotók és rajzok könnyítik meg a praktikák alkalmazását. A fehér lisztből készülő, egyszerűbb, technikailag könnyebb recepteket egyre különlegesebb, sötétebb, magosabb, másféle lisztekből készülők követik.
Miközben a szerző a kezdőket lépésről lépésre megtanítja kelt tésztát sütni, a gyakorlottaknak összegyűjtötte a legkedveltebb recepteket, míg a kísérletező kedvűeknek új finomságokat talált ki.
Mostantól már csak rajtunk múlik, hogy irigyelt házi pékekké válunk-e – a családunk legnagyobb örömére.
Frank Júlia - Ízözön szakácskönyv
"Szerintem a szakácskönyv általános célja, hogy ötleteket adjon, hogy a már megunásig ismert és megszokott ételeket kissé megújítsa, ugyanakkor ki-ki ízlésének és szokásainak megfelelően süssön-főzzön. (Persze az sem mindegy, hogy a főzni még nem tudót esetleg meg is taníthatja.) A lényeg, hogy a költőinek éppen nem nevezhető kérdésre: mit főzzek már megint? - választ adjon, esetleg a kedvenc ételt másként fűszerezve új ízek birtokába juttathassa a kosztosokat."
Remélem, örömére szolgál, hogy négy gyönyörű színes kötetben közreadhatom a Népszabadságban- ÍZÖZÖN Frank Júlia konyhája címmel - megjelent gasztronómiai melléklet receptjeit.
A négy kötet első darabja az, amit Ön most a kezében tart. Miután a magazin receptjei általában az éppen szezonjukban lévő nyersanyagokból készültek, a négy ÍZÖZÖN SZAKÁCSKÖNYV tematikájában is ehhez a rendező elvhez igazodik.
A következő három kötet- a mostani ŐSZ után a TÉL, a TAVASZ és a NYÁR címet viseli majd, és a címbeli évszak étkezési szokásaihoz igazodik. Kedves Asszonyom! Ugye, ismeri az elveimet? Vagyis azt a nézetet, mely szerint a szakácskönyv nem szentírás, és sohasem kötelező könyv szerint főzni! Szerintem a szakácskönyv általános célja, hogy ötleteket adjon, hogy a már megunásig ismert és megszokott ételeket kissé megújítsa, ugyanakkor ki-ki ízlésének és szokásainak megfelelően süssön-főzzön.
(Persze az sem mindegy, hogy a főzni még nem tudót esetleg meg is taníthatja.) A lényeg, hogy a költőinek éppen nem nevezhető kérdésre: mit főzzek már megint? - választ adjon, esetleg a kedvenc ételt másként fűszerezve új ízek birtokába juttathassa a kosztosokat.
Az evés örömforrás, és örömet okozni szeretteinknek - uram bocsá', magunknak - igazán nagyszerű dolog. Mint a receptjeimből kiderül, mindenevő vagyok. Teháta vegetáriusok és a húsevők is megtalálják a nekik tetszőt. Lapozza át e könyvet, és én bármibe lefogadom, hogy az első fél órában kimegy a konyhába, kinyitja a hűtőt, és megnézi, van-e hozzávaló ahhoz az ételhez, amihez éppen gusztusa lett.
E könyv lapjainak forgatása közben kellemes, örömteli munkát és a végeredményhez jó étvágyat kívánok!
Szatmári Ferenc - Főzelékes Feri - 41 zöldségétel feltéttel és feltétlenül
Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta főzelékre. Ugye, hogy nem lehet szó nélkül hagyni? Én mindig is nagy főzelékrajongó voltam, szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvem, amiért édesanyámnak azóta is hálás vagyok. Egy klasszikus főzelékért bármikor hazamegyek ma is.
Szatmári Ferenc agrármérnökből lett szakács és blogger. Régi álma teljesült be huszonhat év után: minden napja a főzésről szól. Könyvében nem a megszokott főzelékek szerepelnek, a zöldségeket izgalmas párosításokban, rengeteg fűszernövénnyel tálalja. Eredeti sűrítési megoldásokat mutat, és nagy hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra. Könyve a diétázók számára is rendkívül hasznos, számos liszt és laktóz mentes recepttel.
Gaálné Póda Bernadette - Zajkás Gábor - Epebetegek diétáskönyve
A nagy sikerű diétáskönyv-sorozat e kötete az epebetegségben szenvedőknek szeretne segítséget nyújtani. Az epebetegségek eredményesen kezelhetők diétával és az ehhez kapcsolódó életmódváltozással. Ily módon a panaszok jelentkezése megelőzhető, ugyanakkor a megfelelően elkészített, az előírásoknak megfelelő összetételű táplálék a beteg gyógyulását is elősegíti. Az epebetegek számára összeállított könyv foglalkozik az epebetegségek kialakulásával, a megelőzés lehetőségeivel; ismerteti a betegségben javasolt élelmi anyagokat és azok napi fogyasztható mennyiségét. Részletesen ismerteti az alkalmazható ételkészítési eljárásokat és étrendeket, valamint ételrecepteket is közöl. A szerzők szeretnék a beteg családtagjainak szemléletét is befolyásolni az egész család egészségesebb életmódja kialakításának érdekében.
Török Erzsi - Mit főzzünk?
Örömmel adjuk közre harmadik, változatlan kiadásban Török Erzsi szakácskönyvét. Ezt a szakácskönyvet minden háztartás úgy használhatja, mint a családban kézről kézre adott receptek gyűjteményét. A kedves, egyéni stílusú receptekben elsősorban a főzés mindennapi gondjához, a család egyszerű hétköznapi ételeinek megfőzéséhez kíván tanácsokat adni, de az ünnépnapok hagyományos ételeit is elkészíthetik belőle akár a kezdő, akár a gyakorlottabb "szakácsnők" vagy "szakácsok". Miután az első kiadás megjelenése óta 34 év telt el, természetesen ez a receptgyűjtemény sok szempontból átírható lett volna. Egyrészt ma már az egyes alapanyagok, fűszerek stb. beszerzése nem jelent gondot. Másrészt a táplálkozási szokásaink is megváltoztak annyiban, hogy zsír és vaj helyett növényi olajokat vagy margarint használunk. Úgy gondoljuk azonban, hogy ezeket mindenki saját ízlésének megfelelően helyettesítheti.
Vrábel Krisztina - 160 grammos szénhidrátdiéta - Kedvencek könnyebben
A kezedben tartott könyvben a kedvenc hazai ételeket alakítottam át úgy, hogy azok ízükből, jellegükből ne veszítsenek, ellenben kalóriatartalmuk alacsonyabb legyen a megszokott elkészítési módhoz képest. Az összetevőiket pedig úgy válogattam, hogy azok megfeleljenek az inzulinrezisztenseknek és cukorbetegnek ajánlott 160 grammos szénhidrátdiéta alapelveinek. Energiadús, ellenben tápanyagban szegény, ipari élelmiszereken élünk, nagyon gyakran túlesszük magunkat, miközben nem fogyasztunk elég friss zöldséget és gyümölcsöt, és sajnos nem mozgunk eleget. Hogy felállj a kanapéról, abban (közvetlenül) nem tudok segíteni, de abban, hogy átalakítsd az étkezésed, igen! Megmutatom, hogy az egészséges étkezéssel nem kell lemondanod semmilyen finomságról, és egyáltalán nem kell „fogyókúráznod”, azaz koplalnod, még akkor sem, ha fogyni szeretnél.
Mezei Elmira - Paleolit finomságok gyerekeknek
Sok mozgás, friss levegő, napfény és paleolit finomságok – ezekre van szüksége gyermekünknek, hogy egészséges és boldog legyen. Mezei Elmira régóta várt, új szakácskönyve változatos, ötletes és egyszerű receptekkel segít a paleo iránt elkötelezett szülőknek összeállítani az ideális étrendet gyermekük számára. Az életmódváltást fontolgató családok is számtalan hasznos tanácsot kaphatnak, remek ötleteket meríthetnek a könyvből, hogy miként kerülhetik el a modern nyugati táplálkozás csapdáit és buktatóit, és hogyan nyújthatnak egészségesebb alternatívát gyermekeiknek s önmaguknak egyaránt. Ez a kifejezetten gyermekek számára összeállított, hiánypótló receptkönyv segítséget nyújt a paleolit étrend híveinek, hogy minél egészségesebb és finomabb ételek kerüljenek gyermekeink asztalára, és azok is tanácsot/útmutatást kapnak, akik szeretnék már gyermekkorban megalapozni a természetes ízek és ételek szeretetét. Receptkönyvünkben a legapróbbaktól a tizenévesekig minden korosztály megtalálhatja a neki való finom és tápláló paleolit ételeket, melyeknek tápanyagtartalma hozzájárul a gyermekek egészséges fejlődéséhez.