Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


kkata76
4.5/5

(Ahogyan ​azt már a novellás kihívás első összefoglalójában leírtam) mivel a 21 novellát 21 különböző szerző írta a legváltozatosabb stílusban, a kötet egyáltalán nem unalmas akkor sem, ha valaki egyvégtében elolvasná mind a 21-et. Ami összeköti őket, az a téma: minden történetben van valami misztikus, a realitástól hol többé, hol kevésbé eltávolodott (eltávolított) elem, mely a történeteket a gótikus stílushoz, vagy akár a horrorhoz közelíti. A történetek nem mindegyike tetszett maradéktalanul, ezért a fél csillagocska levonás, de több olyan novella is akad, melyek elolvasása a szerző további műveinek mélyebb szintű megismerésére sarkall.
A 21 rémes történet közül Wilkie Collins: „Egy rendkívül különös ágy története” lett az egyik kedvencem (Poe-ra emlékeztet a történet), a másik a „Gyakorlatlan kísértet” Wellstől a humora miatt, és tetszett „Az apák bűnei” is Christina Brandtől a maga szörnyű kilátástalanságával és Stevenson „A hullarabló” c. írása a tőle megszokott furcsa, morbid hangulatával.
James Thurber: “A vérike” c. novellája is érdekes volt, főleg a realitás-álom összemosása miatt, amit ismerhetünk “Walter Mitty életei”-ből is, amiből film is készült. (Ez volt az egyik olyan novella, ami miatt kutakodtam egy kicsit a könyvtárban, és ki is vettem [[James Thurber: A fehér szarvas|ezt]].)
L. P. Hartley: “W. S.” című írása is nagyon tetszett, nem lövöm le a poént, olvassa el mindenki, akit érdekel, érdemes. Azután Bram Stoker: “A bíró háza” c. novellájáról is eszembe jutott néhány másik novella és regény, melyeket (újra) el kellene olvasni, majd jött “A madarak” Daphne du Maurier-től. Remek novella, végig feszes tempójú, izgalmas; méltó alapja a Hitchcock-filmnek.
Végül, de nem utolsó sorban Muriel Spark: “Az ócskapiacon”, szintén nagyon izgalmas: meglepő, furcsa narrátori szemszöget használ, ez is olyan novella volt, ami további olvasásra ösztönöz.
Mindenkinek csakis ajánlani tudom a kötetet vagy a novellákat akár egyesével is, változatos gyűjtemény, melyben remekműveket is találunk.


JamiC
4.0/5

Igazi ​régimódi rémtörténetek… olyan fajták, amiket éjjel, a takaród alá bújva, kislámpád pislákoló fényénél olvasol, és olvasás után erősen elgondolkodsz, hogy tényleg ki szeretnél-e menni egy pohár vizet inni át a sötét lakáson. (és ha úgy döntessz, hogy persze, akkor az összes létező villanyt felkapcsolod útközben)
Ezekben nem fröcsög a vér, nem húzza senki maga után a belsőségeit… ezek a legbelső félelmeidet hozzák felszínre… szépen, csendesen bekúsznak a bőröd alá, és lámpaoltás után ott motoszkálnak az agyad hátsó szegletében… egyszerűen rémísztőek.


Sajtkukac94
4.5/5

Nagyon ​jó kis válogatás volt ez. Szeretem az ilyen jellegű hátborzongató történeteket, ahol még nem a vér és a belezés adja a történet lényegét.
Néhány írótól már olvastam korábban más jellegű regényeket és elbeszéléseket, ezért egy-két esetben meglepett, hogy a horror terén is voltak próbálkozásaik.
Poe természetesen alap egy ilyen kötetnél, de Dickens története is nagyon tetszett.
A fordítások pedig igen jól sikerültek, és a védőborító alatt rejtőző dombornyomott denevér is sokat dobott az egész kötet összképén. Igényes, jól összerakott válogatás lett.


aliggaz
5.0/5

Nem ​tudnám egyenként értékelni az egészet.
Összességében pedig az adott kor stílusát tükrözve egyedűlálló történetek.
Esős hangulat 85%-ban.
Nagyon tetszett.


negoti
5.0/5

21 ​nagyon jó történet olyan íróktól, mint Stoker, Twain, Poe és társaik. Némelyik tényleg rémes vagy inkább félelmetes. Ebben az 1969-es Európa kiadásban külön tetszett, hogy minden mű címoldalát színes, retró (most már az) illusztráció díszíti, illetve a könyv borítóján a vaknyomott denevér sziluett is ötletes. :-)


hbernadett
5.0/5

Ez ​a könyv vezetett be a horrortörténetek gyönyörűségeibe.


MuseMortal
4.0/5

Némelyik ​történet ebben a kötetben tényleg “rémes”, de van köztük nem egy valóban rémisztő, ám sokszor elgondolkodtató novella. :)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

18.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók