Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


ap358
5.0/5

Elvileg ​a Vonnegut világba való belépéshez nem ezekkel az írásokkal kell nyitni, nem a legjobbak, de amikor egy furcsa álom elgondolkodtatott, hogy talán papírra való lenne, ám erkölcsi dilemmáját ingoványosnak véltem, akkor válaszként elém tették a 2BR02B-t. A novella elvarázsolt, és azon kaptam magam, hogy olvasom a többit is, mígnem meg is rendelem a könyvet, hogy otthon is folytathassam. Persze, az írásból semmi nem lett, de ki akarná arra pazarolni az idejét, ha ezt olvashatja?
Biztos vannak jobb Vonnegut könyvek is, de engem már ez is elvarázsolt, kedvencet nem is tudnék választani, mert mindben találtam valamit, ami tetszett. Vagy a háttér mondandó, vagy a szarkazmus, vagy az írásmód, vagy a humor… Imádtam minden sorát.


tgorsy
5.0/5

Több ​helyen olvastam, hogy ezek az első novellák még nem az a Vonnegut, szerintem de.


Párduc50
4.0/5

A ​hamvaskék sárkány Vonnegut korai éveinek terméséből válogat. Rövidebb lélegzetű novellák ezek, az 50-es évekből. Véleményem szerint a novellák minősége és élvezhetősége igen eltérő, összességében még nem ütötték meg azt a szintet írásai, amiért én Vonnegut-fan lettem. Saját maga is azt írja könyvének utószavában, hogy néhány novellát utólag átalakított (így sem lett mind jobb). Azonban aki ismeri a szerzőt, láthatja, e művekben már benne vannak a „Vonnegut csírák” Sci-fi, fekete humor, szatírikus társadalomkritika, negatív jövőkép, stb. Úgyhogy összességében nem kár az időért, amit rászán az olvasó!


bonnie9
4.0/5

Nem ​az első Vonnegutom, és nem is az utolsó.
Úgy éreztem, ez kötet jóval kiegyensúlyozottabb, mint [[Kurt Vonnegut: Isten hozott a majomházban!|a majomház]] volt. Abban nagyon vegyes novellák voltak, az egészen viharostól, a csendes hullámokig, de alapvetően mind mozgásban. Itt egy kicsit nagyobb az állóvíz, néha kavarja fel egy-egy behajított kavics. Kevésbé ütöttek, mint a már általam eddig ismert Vonnegut írások.
A legkiemelkedőbb a 2BR02B, amit egyszer régen már olvastam, és ez az a típusú írás, amely számomra egyet jelent Vonneguttal. “Utódisztópia”: utópisztikus világ, melyben nem szeretnék élni.
Inkább azoknak ajánlanám, akik már ismerik Vonnegut sajátos stílusát és egy kis kiegészítésre vágynak az életművet illetően.


bagie
4.5/5

Vonnegut ​nem tud hibázni, még a korai alkotásokban is ott a később tökélyre fejlesztett fekete humor, a dolgok nagyon érdekes szemszögből történő megfigyelése.
Nem sikerült minden novellát egyformán megkedvelnem, de a 23 novella kb. 3/4-e nagyon-nagyon tetszett…
A polcomon sorban várakozik a teljes magyarul megjelent Vonnegut életmű… kiolvasás folyamatban! :)


Szilvi_F
4.5/5

Szívesen ​átlapozgatnám azokat a régi magazinokat, melyekben először megjelentek ezek a novellák. Bár meglehet, hogy volt szerencsém néhányhoz. Még gimnáziumban, egy szünet előtti utolsó kémiaórán a tanárunk behozott egy csomó régi újságot. Nem tudom pontosan felidézni, de valami olyasmit mondott, hogy ezekbe írók is szoktak ám írni.
Azután egy régi munkahelyemen járkált egy kollégám valamilyen színes újsággal, és azt mondta, hogy ezekben több van, mint gondolnánk. És Vonnegutról beszélt, hogy némelyik írása csak ilyenekben jelent meg. Amúgy, ha jól emlékszem, Playboy volt nála akkor. :)
Vonnegut nincs különösebben nagy véleménnyel ezekről a novelláiról, de nem irodalmi magazinba szerintem pontosan ilyenek valók, és mindettől függetlenül is nagyon jó volt olvasni őket.
Nagyon örültem, hogy az avatási beszéd is ott volt köztük. Komolyan irigylem azokat az 1997-es végzősöket. Két évvel korábban eljöhetett volna hozzánk is. :)


dr_Eminens
4.0/5

Aki ​most akar elkezdeni ismerkedni Vonneguttal, annak nem ajánlanám, hogy ezzel kezdje, de jó olvasmány. Kevésbé abszurdak, elvontak ezek a novellák, mint a későbbi regényei. Rám a 2BR02B c. történet tette a legnagyobb hatást, ami egy disztópikus jövőben játszódik, és elolvasása után legszívesebben magzati pózban bekuporodtam volna egy sarokba.


and_rea
4.5/5

Fekete ​novellák, korai Vonnegut.


Trillian
4.5/5

Jó ​kis novelláskötet volt ez. Még nem olvastam sokat a szerzőtől, de ezek nagyon jók voltak. Tetszett hogy minden történetnek volt valami csattanója. Nem mind volt vidám, de jó a stílusuk. A legtöbb történet tetszett, a teljesség igénye nélkül ezeket emelném ki: Ajándék Don Mikulásnak, Szerelem éjszakája, Formatervezett ara, Bármi elfogadható ajánlat. Nagyon tetszett, hogy volt egy visszatérő szereplő, bár csak két novellában szerepelt. A történetek a még akár ma is aktuális társadalmi problémák köré épültek fel, volt tartalmuk, ráadásul el is gondolkaodtattak, úgyhogy mindenképpen olvasni fogok még Vonneguttól.


Leilaa
5.0/5

Nem ​vagyok oda a novelláskötetekért. De ez… Minden történet más,, de mégis egyforma. Visszatérnek a szereplők, a motívumok, de mindig másért, és máshogy…


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

35.7
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók