Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


pwz
5.0/5

Ehhez ​a könyvhöz három különböző cím is tartozik!
Az eredeti, orosz címe Эра милосердия, azaz „A könyörületesség kora”, ez a kifejezés sokszor szerepel a műben.
Mi, magyarok ezzel a közvetlenül a háború lezárása után, vagyis 1945 második felében (augusztus-november), Moszkvában játszódó szovjet detektív történettel először TV-sorozat formájában találkoztunk 1979-ben. A Fekete Macska bandája (Банда «Чёрная кошка») címet adták a Magyar Televíziónál az eredetileg ötrészes sorozatnak. Akkoriban még jól ment az orosz és bár valóban kulcsszerepe van a Fekete Macskának a történetben, már akkor felfigyeltünk rá, hogy itt bizony, megint csak a jó magyar címrövidítés/változtatás áldozata lett a film, mert az oroszok Место встречи изменить нельзя (A találkozó helyét megváltoztatni tilos) címmel ültették át a Vajner-testvérek történetét TV-re.
Nagyon jó kis krimi, már TV-ben is jó volt, bár ott nem annyira komor a vége, mint a könyvben, bár ennek a komorságnak is megvan az oka, de erről néhány sorral lejjebb lehet olvasni.
Vlagyimir Viszockij (színész-költő) Gleb Zseglov szerepében az egyik húzó neve volt a filmnek. Ez utolsó szerepeinek egyike volt, mert a hazai bemutató után egy évvel, 1980-ban meg is halt.
Még egy érdekesség! Milyen a jó krimi? Ha közel áll a valósághoz, vagy megtörtént esetet dolgoz fel. A Fekete Macska bandája is egy ilyen történet. A Vajner-testvérek Iván Mityinnek és bandájának bűnlajstromából válogatva állították össze ezt a könyvet. Ők is Moszkvában és környékén halásztak a háború utáni zavarosban, de 1950-53 között. Ez az oka a komor befejezésnek…
Az egyik főszereplő Vlagyimir Sarapov Vajnerék több bűnügyi regényében is felbukkan.
Végezetül egy párhuzam: a Vajner-testvérek ugyanazt jelentették az orosz-szovjet kriminek, mint amit Sztrugackijék az orosz-szovjet sci-finek. Szerencsére az Európa Könyvkiadó több krimijüket is megjelentette még a 80-as években.
http://moly.hu/szerzok/georgij-vajner
A film feliratos verzióban megtekinthető a neten, a könyvet meg el kell olvasni! :)


ViraMors
2.5/5

Jó ​is lehetett volna, de sajna mégsem volt az.
Ami a krimit illeti, azzal minden oké volt. Korrektül kigondolt és megírt, kissé talán kiszámítható, de azért oké. Viszont Vologya borzasztóan terjengős és nagyképű. Engem eléggé idegesített. De legjobban az zavart, hogy úgy éreztem, a regény minden áron jó munkás elvtársat akar nevelni az olvasóból. Hát igen… látszik rajta, hogy 1975-ben jelent meg elsőként az eredeti…


ChEebor
4.5/5

Jó ​hosszú, de fordulatos, izgalmas orosz krimi, amely ügyesen adja vissza a II. Világháború utáni Szovjetúnió különös világát.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók