Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Erre ​a könyvre nagyon igaz az a mondás, miszerint nincsen gyerekkönyv és felnőttkönyv, csak jó könyv vagy rossz könyv. Ki cáfolhatná meg, hogy ezek gyerekversek? Rímesek-ritmusosak, legtöbbjüket az óvodából, iskolából ismerjük, vagy Gryllusék, netán Halász Judit megzenésített változatában cseng a fülünkbe. Melyik gyerek nem rajong a mondókaszerű, zenélő-zsongó rövid versikékért, amelyekben ráadásul hemzsegnek az állatok, a morgós medvétől a felhő-cápán át a lúdig, kutyatárnyi kutyáig vagy az elefántig. És mégis olyan témákkal találkozunk, amelyek nem szoktak gyerekkönyvekben felbukkanni: a magány, az elmúlástól való félelem, a boldogtalan szerelem fájdalma vagy a szerelem elvesztésének a félelme. Metaforikusan, mesei elemekkel átszőve vannak jelen ezek a témák, és a gyerek is megérti, átérzi őket. A felnőtt pedig újra gyerekké válik a ritmus vidám sodrásában, és talán már saját tapasztalatai alapján siratja meg a szerelmes paprikajancsit. (Megkockáztatom, hogy szerintem ez az egyik legszebb magyar szerelmes vers) Weöres Sándor felszabadultan kísérletezett a ritmussal, rímekkel, tökéletesen kihasználva a magyar nyelv játékosságát és zeneiségét. Felrúgta a szabályokat, pont úgy, ahogy az illusztrátor Hincz Gyula bájos, gyermekien kusza rajzai sem igazodnak szigorú kontúrokhoz.
Legnagyobb értékének mégis azt tartom, hogy a vitathatatlan irodalmi nagysága mellett szerethető és emberközeli. Legyen az ember 3 vagy 100 éves.


mandris
5.0/5

Ha ​gyerekversekről van szó, nem véletlenül Weöres Sándor az egyik legismertebb és legkedveltebb költő. És az sem meglepő, hogy ennyi versét megzenésítették. A versek többségének olyan jó a ritmusa, hogy szinte követeli, hogy énekeljék vagy skandálják. Nem véletlen, hogy fiaimnál is nagy népszerűségnek örvend. Énekeljük, skandáljuk is szinte naponta. Most nyáron ez, a Tengerecki hazaszáll és a Mondókáskönyv 1. volt az, amely végig kéznél volt (meg elalvás előtti mesékhez a Gőgös gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája).
A legismertebb versei közül jó néhány meg is található ebben a kötetben (Bóbita, Galagonya, Csiribiri, stb.), és van benne ezen felül még sok (legalább is számomra) kevésbé ismert. Nagyon szerethető versek ezek, a természetről, a gyermekkorról, a játékról, az életről, időjárásról. Ráadásul gyermeknek és felnőttnek egyaránt sokat tudnak adni. Ugyan elég esetleges, hogy épp melyik verset olvassuk, de vannak kedvencek (elsősorban a Kaláka vagy más által megzenésítettek), és szerintem még mindig vannak olyanok, amelyeket a gyerekeknek nem olvastunk fel. De előbb-utóbb azokra is sor fog kerülni, mert egyelőre legalábbis nem látom jelét, hogy csökkenne a népszerűsége.


imma
5.0/5

Életmentő. ​Nálunk “nagy Bóbita” néven fut. (Le is váltotta a “kicsit”.)
Sok könyvről olvastam már mások tollából, én viszont kizárólag erre tenném le a voksom: minden gyerek könyvespolcán ott a helye.
Be is kedvencelem!


Indignation
5.0/5

Örök ​kedvenc. Varázslatos, nehéz megállni, hogy ne fennhangon olvassam, mert úgy hangzik jól. Az illusztrációk mesések és visszakalauzolnak a gyerekkoromba. Ettől a könyvtől azt hiszem nem akarok soha megválni.


Sicc
5.0/5

Alapmű.


khionia
5.0/5

Érdekes ​élmény volt olvasni a könyvet és nézegetni a rajzokat. Még a bátyámé lehetett ez a különleges (nem régi könyv) illatú, nagyon jó állapotú 73-as kiadás. Egyrészt több ismerős, szeretett verset “láthattam” viszont, másrészt sok újjal is találkoztam. Gyerekként már biztos többször lapozgattam, de bizonyos dolgokat most először fedeztem fel benne.


mongúz
5.0/5

Az ​nem lenne jó. Mivel, ahogy a költő is rámutat, akkor nem játszhatnánk el ezzel a gondolattal és nem olvashatnánk ezeket a verseket sem.


Ibanez
5.0/5

Jajdejóvolt! ​Mennyi gyerekkoromban hallott kis mondóka, versike, nem is gondoltam volna… Köztük a nagy kedvenc, a Paripám csodaszép Pejkó :-D De ott van a Száncsengő, meg a Bóbita, a Regélő és társaik. Csupa szép, dallamos, természethez (állatokhoz, erdőhöz, mezőhöz) köthető. Egy élmény volt újraolvasni felnőttként!


eeszter
5.0/5

Gyerekkorom ​könyve, amelyet biztos, hogy sokat forgattunk annak idején. Csodálatos versgyűjtemény, élvezet olvasgatni, sok megzenésített részhez automatikusan beugrott a dallam is. Sajnos az illusztrációit (’76-os kiadás) már kiskoromban sem szerettem, s most sem váltak a kedvenceimmé. Kíváncsi lennék az újabb kiadás újabb rajzaira!


Emília5
5.0/5

Weöres ​Sándor versei jól ismertek számomra, sokat olvastam kisfiamnak, hallgattuk is a megzenésített verseket, szinte kívülről tudom őket. Egy pakolás során került a kezembe ez a verses kötet, szívemnek még mindig kedves, szívesen olvasom őket újra is újra, kicsit felidézve vele a gyerekkori hangulatot, vagy épp a kisgyerek melletti anyaságot. Ezek a versek rövidek, tömörek, fülbemászóak, könnyen megjegyezhetők, egyszerű dolgokról szólnak, mégis hangulatosak, kedvesek, ritmusosak, játékosak, minden kisgyereknek ismernie kell őket.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

25.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók