A kiadvány a hasonló címmel közel egy éve megjelent könyvünk folytatása. Mint az előző kötet is a biotermelés, biogazdálkodás jelentőségét, gazdálkodási módszereit mutatja be. Ez a második kötet azonban már a biotermékek feldolgozását, tárolását és nem utolsó sorban a marketingjét is felöleli, így reméljük, hogy hasznos olvasmány lesz az érdeklődők számára.
Kapcsolódó könyvek
Ángyán József - Menyhért Zoltán - Alkalmazkodó növénytermesztés, környezet- és tájgazdálkodás
Milyen az a mezőgazdálkodás, amely úgy állít elő értékes, egészséges és piacképes élelmiszereket, hogy közben megőrzi a vidéket, az élővilágot? Hogyan tud a termelési, fogyasztási, védelmi feladatoknak megfelelni? Ezeket - az EU csatlakozásunk küszöbén különösen fontos - kérdéseket vizsgálja és megválaszolásukhoz ad az elmélet és a növéyntermesztés gyakorlata számára hasznos eligazítást a könyv.
Ismeretlen szerző - Ökológiai gazdálkodás
Az ökológiai gazdálkodás világszerte az egyetlen olyan ágazat a mezőgazdaságban, amely dinamikusan fejlődik. Termékeire mind nagyobb szükség van. Mondhatjuk azt is, korlátlan piac áll rendelkezésre. Mit jelent ily módon termelni, élni, gondolkodni, erre ad választ tankönyvünk. Miután ez az első ökológiai gazdálkodás tankönyv Magyarországon, nem fértünk bele a szűkre szabott keretekbe, ezért szükséges volt kettébontanunk a könyvet, hogy a lehető legtöbb információt, ismeretet át tudjuk adni olvasóinknak. Az egész gondolatmenet csak a következő könyvünk megjelenése után teljesedik ki. Ekkor ismerhetik meg a kertészeti ökotermelés, az ökoélelmiszer-feldolgozás, valamint az ökológiai gazdálkodás ökonómiai és marketingkérdéseit, az irodalomjegyzéket és névmutatót. Ekkor lesz teljes az ökológiai termelés elveinek megfelelő vertikumú, lehetőleg zárt ciklusú termelés.
Ismeretlen szerző - Bioszőlő, biobor
A szerzők átadjak mindazt az ismeretet, ami a termőhely, a fajta, a tenyészterület, a művelésmód kiválasztásáról, a talajművelés, a tápanyagellátás, a fitotechnika és a növényvédelem területéről tudni kell azoknak, akik át akarnak térni az ökológiai szőlőtermesztésre. Csak ezen ismeretek birtokában elégíthetők ki a szőlő igényei, ami a kiváló minőségű bioszőlő előállításának feltétele. Az ökológiai termesztéssel előállított szőlő az alapja a biobor készítésének, amelynek lépéseit, technológiai, kezelési mozzanatait, a betartandó szabályokat, előírásokat ismertetik a szerzők. A könyv végén bemutatkozó ökológiai szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó gazdálkodók sikerei bizonyítják, hogy ez a technológia rnegvalósítható és fenntartható.
Ismeretlen szerző - Gyakorlati biogazdálkodás 2.
A második kötetet, az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő
biogazdák írták. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amelyeket saját
fényképeikkel illusztrálnak. Így könnyű tanulni belőle kezdőnek, gyakorlottnak egyaránt.
Kötetünk a kecsketartásról, a baromfi természetes keltetéséről, a biocsirkék, -jércék, -tojótyúkok
háztáji felneveléséről, a biotojásról, a boldog mangalicákról, a „vadmadár”
biogyöngyösről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzáfűztük
még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírását is.
Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit
minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani,
értékesíteni.
A színes képekben gazdag mű amellett, hogy kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, sok jól
hasznosítható ötlettel szolgál nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt biogazdáknak is.
A Gyakorlati biogazdálkodás 1. című kötet a kertészeti, szántóföldi növénytermesztést, a
gyümölcsök, zöldségek tartósításának lehetőségeit mutatja be.
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 1. - Szarvasmarha, juh, ló
Az állattenyésztési kézikönyvek első kötete a szarvasmarha, a juh és a ló tenyésztését foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati sajátosságait, ápolásának módjait, a tartás feltételeit, gazdaságos takarmányozását, szaporodásbiológiájukat, a szaporulat ellátásának kívánalmait, gondozásukat, az anya-, illetve apaállattartás feltételeit, végül a beteg állat gyógyításával kapcsolatos teendőket. A fajtákat a tartás célja (hízó, tejtermelő szarvasmarha; gyapjútermelő, bárányadó juh; igás és sportló, stb.) szerinti csoportosításban mutatja be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Ismeretlen szerző - Általános állattenyésztés
A könyv megalapozza az egyes gazdasági állatfajok (ló, szarvasmarha, sertés, juh, baromfi stb.) tartásához, tenyésztéséhez szükséges ismeretek elsajátítását. Részletesen tárgyalja az állatok teljesítményének növelését szolgáló genetikai, szaporítási, biotechnológiai lehetőségeket és módszereket. Áttekinti a gazdasági állatok környezetével, viselkedésével, növekedésével, fejlődésével, értékmérőivel, küllemével kapcsolatos ismereteket. Összefoglalja a tenyész-értékbecslési, tenyészkiválasztási és párosítási módszereket, és választ ad a tenyésztésszervezési, a technológiai, a génmegőrzési és az állatvédelmi kérdésekre.
Ismeretlen szerző - Tápanyag-gazdálkodás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Lars Svensson - Killian Mullarney - Dan Zetterström - Madárhatározó
Kötetünk valamennyi, Európában fészkelő vagy rendszeresen előforduló madárfajt bemutatja, de kitér a Közel-Kelet madaraira és a más földrészekről Európába tévedő ritkaságokra és kóborlókra is. Külön erőssége, hogy részletesen foglalkozik a magyarországi madárpopulációval. Világos és közérthető stílusban ad pontos és szakszerű leírást a megfigyelendő madár testméretéről, tollazatáról, élőhelyéről és előfordulási gyakoriságáról. Különlegessége a madárhangok részben külön e kötet számára készült átírása. A szövegben a fontosabb tulajdonságok dőlt betűvel szerepelnek, ez megkönnyíti a gyors eligazodást (ami terepi határozásnál elengedhetetlen), a színes képtáblák - a világ leghíresebb madárfestőinek művészi rajzai- pedig aprólékos részletességgel mutatják be a határozáshoz nélkülözhetetlen főbb jellemzőket. A több mint 3500 művészi rajzot és számos elterjedési térképet magában foglaló, a legfrissebb kutatási adatokat tartalmazó terepi madárhatározó szakemberek és az érdeklődő nagyközönség számára egyaránt elengedhetetlen kézikönyv.
Dr. Haraszti János - Zöldág László - A háziállatok szülészete és szaporodásbiológiája
Az állattenyésztésnek egyik sarkalatos kérdése az állatok szaporodása. A tenyésztő célja, hogy egészséges tenyészállatoktól egészséges, kellő számú utód származzék, hogy a háziállatok tartása kifizetődő legyen. A mú az általános tudnivalókon túl ismerteti a női és a hím nemi szervek anatómiáját és élettanát, gyakorlati útmutatót ad a vemhesség megállapításáról, az ellésről, az újszülött ellátásáról. Bemutatja a nőstény és a hím állatok nemi működését, valamint szaporodási zavaraikat.
Különös alapossággal emeli ki a szarvasmarha szaporodásának lehetséges buktatóit, és tájékoztat a háziállatok mesterséges megtermékenyítéséről is.
Ismeretlen szerző - Növényföldrajz, társulástan és ökológia
A Növényföldrajz, társulástan és ökológia megjelenése valóságos társadalmi szükségletet elégít ki, hiszen hosszú esztendők óta felsőoktatási intézmények számára nincs olyan tankönyv, amely a gyakorlat számára is nélkülözhetetlen növényföldrajzi, társulástani, ökológiai, környezet- és természetvédelmi ismereteket korszerűen összefoglalja.
Pamela Forey - Cecilia Fitzsimons - Ehető növények
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Herman Ottó - A magyar halászat könyve I-II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - Környezettechnika
A környezetkárosítás egyik jelentős forrása maga az emberi tevékenység. Ennek mértéke a technikai eszközök használatával megsokszorozódott, ilyenformán az ipar, ill. az iparszerű tevékenység a környezetszennyezés fő okozójává lépett elő. Környezetünk védelmének leghatékonyabb módja, ha a tevékenység végzésekor a technika minden lehetőségét felhasználva megakadályozzuk a környezet károsításait. A környezet megóvása érdekében alkalmazott technika az ún. környezettechnika tehát az ipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem, a szolgáltatás, stb. területén a tevékenységgel szervesen összefüggő kérdés. E könyv a környezettechnika területén tevékenykedő, vagy azzal kapcsolatba kerülő egyetemi oktatók, hallgatók, kutatók és ezen a szakterületen dolgozó szakemberek számára készül, hogy részükre a környezetkárosítás csökkentésének lehetőségeit, technikai és technológiai eszközeit, valamint ezek alkalmazásával összefüggő műszaki-ökonómiai számításokat foglalja össze.A könyv szakmai színvonalában, nyelvezetében, felépítésében a célhoz igazodóan alapfogalmakat, összefüggéseket, adatokat, rendezéseket, jogszabályokat, számítási példákat tartalmaz rendszerezett a mindennapos munkavégzéshez is könnyen felhasználható formában. A könyv az egyes kapcsolódó szakterületek részleteire a vonatkozó szakirodalmakat, hazai és külföldi szabványokat fejezetenként adja meg. A könyv tehát egyfelől ismereti alapját jelenti a környezetvédelemmel kapcsolatos tennivalóknak, másfelől elősegíti a szakterület specialistáival, ill. a hatósági tevékenységgel való szakszerű együttműködést.
Radics László - Ökológiai gazdálkodás
Az ökológiai gazdálkodás alapismereteinek elsajátítását segítő, a felsőfokú tanintézmények számára összeállított szakkönyv, amelyből valamennyi, az ökogazdálkodás iránt érdeklődő szakember hasznos tanácsokat szerezhet. Öt ország - Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Magyarország - ökogazdálkodásban jártas szakembereinek több éves közös munkájának eredménye a mű. A könyv mellékleteként egy DVD segíti az ismeretek elsajátítását. Kiadványunk az Európai Unió, Leonardo da Vinci programjának támogatásával készült.
Eperjesi Imre - Magyar Ildikó - Kállay Miklós - Borászat
A könyv, a borászat alapjain túl naprakész ismereteket nyújt a dinamikusan fejlődő ágazat legújabb tudományos és gyakorlati eredményeiről.
A három fő fejezet formailag elkülönülten, de egységes tartalmi célkitűzéssel taglalja a borászati technológia, kémia és mikrobiológia témaköreit.
A borászat leendő és már gyakorló szakemberein kívül a könyv hasznos útmutatóul szolgálhat e vonzó szakterület művelőinek, kedvelőinek.
Christine Lavelle - Michael Lavelle - A biokertészet enciklopédiája
A természetes kertészkedés nélkülözhetetlen kézikönyve, amely eligazít abban, miként alkalmazzuk az ökológiai elveket kertünk tervezése, alakítása és fenntartása során. A könyv rengeteg gyakorlati tanáccsal szolgál: az egyes munkafolyamatok ábrasorain közérthető módon, lépésről-lépésre bemutatja, hogyan érhetjük el a legjobb eredményeket a díszkertben, a tájképi kertben vagy a konyhakertben. Gazdag választékot kínál a főbb zöldség-, gyümölcs- és fűszernövényfajok ajánlott fajtáiból, illetve termesztésükkel kapcsolatosan hasznos információkat közöl. E gyönyörű - 800 színes fotót közlő - album felbecsülhetetlen értéke a legfontosabb kerti feladatokat összefoglaló, könnyen használható naptár.
Tóth József - Állatorvosi aneszteziológia, analgézia és intenzív terápia
Ez a mű kézikönyve lehet a praktizáló állatorvosoknak, a gyógyszerkutatóknak, az állatorvoslást most elsajátító egyetemi hallgatóknak. A szerző ugyanis a gyakorló állatorvos szemszögéből foglalkozik a belgyógyászati, sebészeti, szülészeti okok miatt létrejött fájdalom csillapításával, tárgyalja a parenterális érzéstelenítés formáit, részletezi az inhalációs anesztéziát és technikáját. Külön fejezetben foglalkozik a rizikóbetegek altatásával és újraélesztésével. Részletesen tárgyalja a gazdasági állatok (ló, szarvasmarha, sertés stb.), a kutya és a macska, valamint a kedvtelésből tartott madarak, kisemlősök, hüllők altatási módjait. Ismerteti a traumás sokk pathomechanizmusát és gyógykezelését, a speciális betegek fájdalomcsillapítási, altatási lehetőségeit. A könyv zárófejezete az eutanáziára alkalmazható készítményeket és a fájdalommentes halál technikai kérdéseit taglalja. A tárgymutató a szakkönyv mindennapi használatához, a gyors eligazodáshoz nyújt segítséget.
Zöldág László - A háziállatok öröklődő betegségei
A könyv kisebb részben a megértéshez elengedhetetlen általános állatgenetikai alapokat, majd nagyobb részben a háziállatokban jelenleg ismert és nagyobb jelentőségű genetikai hátterű rendellenességeket tárgyalja szervek és szervrendszerek szerinti csoportosításban.
Kriszten György - Marcinkó Ferenc - Mikóczy István - Szkocsovszky István - Szőlősgazdáknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Jürke Grau - Reinhardt Jung - Bertram Münker - Bogyósok, vadon termő zöldségnövények, gyógynövények
A kötetben található növények botanikailag különböző fajokat képviselnek, ugyanis a szerzők célja az volt, hogy olyan növényeket ismertessenek, melyek táplálékként szolgálhatnak, illetve a gyógyításban használhatók. A könyv tagolása is ennek alapján történt, második helyre szorítva a biológiai rendszerezés szempontjait. Elöl a vadon termő bogyósok két csoportja áll - ehető és nem ehető fajok - színük szerint csoportosítva. A vadon termő zöldségnövényekről (saláta- és hagymafélék, csalán, sóska, különböző libatopfélék, turbolya stb.) szóló részt növénygyűjtésre vonatkozó tanácsokkal vezetik be a szerzők és ételreceptek gyűjteményével zárják. A kötet terjedelmesebb részét a gyógynövények ismertetése teszi ki, melyeket gyakorlati tanácsok, valamint a kötetben ismertetett gyógynövények táblázatos áttekintése egészítenek ki. A kötetben valamennyi növény általános ismertetése az élőhelyre, az elterjedésre, virágzási időre, valamint a felhasználásra vonatkozó adatokat is tartalmaz. Színes fotók segítik az azonosítást, a tájékozódást pedig a Névmutatón kívül eltérő színű lapvégek biztosítják.