Az utóbbi évtizedekben, de különösen az elmúlt néhány évben egyre többet lehet hallani a bio- vagy ökoélelmiszerekről, az organikus, a bio- vagy ökológiai gazdálkodásról. Természetszerűen adódik a kérdés, hogy mit is jelentenek valójában ezek a fogalmak, hogyan ágyazódnak napjaink átlagemberének a gazdálkodásról és a vidéki életről kialakított képébe? Ha sikerül tisztáznunk az elvi kérdéseket, tovább bonyolódik a helyzet, mert felgyorsult és oly sok mindenben átalakult világunkban azon elmélkedhetünk, hogy a természeteshez való visszatérésnek van-e egyáltalán értelme, létjogosultsága, vagy újra csak egy tiszavirág-életű ábrándot kerget a folyton keresgélő, érdekektől vezérelt emberiség?
Kapcsolódó könyvek
Ismeretlen szerző - Ökológiai gazdálkodás
Az ökológiai gazdálkodás világszerte az egyetlen olyan ágazat a mezőgazdaságban, amely dinamikusan fejlődik. Termékeire mind nagyobb szükség van. Mondhatjuk azt is, korlátlan piac áll rendelkezésre. Mit jelent ily módon termelni, élni, gondolkodni, erre ad választ tankönyvünk. Miután ez az első ökológiai gazdálkodás tankönyv Magyarországon, nem fértünk bele a szűkre szabott keretekbe, ezért szükséges volt kettébontanunk a könyvet, hogy a lehető legtöbb információt, ismeretet át tudjuk adni olvasóinknak. Az egész gondolatmenet csak a következő könyvünk megjelenése után teljesedik ki. Ekkor ismerhetik meg a kertészeti ökotermelés, az ökoélelmiszer-feldolgozás, valamint az ökológiai gazdálkodás ökonómiai és marketingkérdéseit, az irodalomjegyzéket és névmutatót. Ekkor lesz teljes az ökológiai termelés elveinek megfelelő vertikumú, lehetőleg zárt ciklusú termelés.
Adolf Hitler - Harcom
A Mein Kampf (Harcom) Adolf Hitler nemzetiszocialista vezető egyetlen, még az életében kiadott könyve, melyet landsbergi fogsága idején kezdett el írni, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért börtönbe zárták. A könyvben áttekintette addigi pályafutását és megfogalmazta világnézetét, valamint politikai programját. A mű a nácizmus ideológiai alapvetése lett.
Hitler magát a könyvben nem politikusnak, hanem programadónak (Programmatiker) ábrázolta. Eszerint „a programadó feladata nem az, hogy az ügy teljesíthetőségének különböző fokait megállapítsa, hanem, hogy az ügyet mint olyan megvilágítsa: másként szólva: kevésbé kell törődnie az úttal, mint a céllal.” Továbbá: „[a programadó] jelentősége csaknem mindig csupán a jövőben mutatkozik meg, mivel ő nemritkán az, akit „világidegen” szóval illetnek. Mert ha a politikus művészete valóban megfelel a lehetséges művészetének, a programadó azokhoz tartozik, akikre áll, hogy az isteneknek csak úgy tetszenek, ha a lehetetlent követelik és akarják.”
Hitler ezzel az írással egy átfogó elméletet kívánt a nép elé állítani a marxizmus ellenében. Emellett úgy kívánta bemutatni addigi pályáját, mint ami pártja és az egész nép ideális vezetőjévé teszi őt a zsidóság, mint közös ellenség elleni összefogásban. Megerősítette az NSDAP 25 pontos programjának érvényességét. Megállapította, hogy a nemzeti szocializmus egyik elődjének számító Völkisch mozgalom sikertelen maradt és ideje lejárt; ezzel szemben az NSDAP modern, céltudatos gyűjtőmozgalommá vált, amely sikerrel tömörítheti a weimari köztársaság nacionalista és antidemokratikus erőit.
Miriam Fields-Babineau - A kutyakiképzés alapjai
Társalogjon sikeresen a kutyájával, és meglátja, hamarosan azt fogja tenni, amit kér. Akár szobatisztaságra, követésre, ülésre megtanítja, akár azt szeretné, hogy odajöjjön, játsszon vagy trükköket mutasson be, ebben a könyvben megtalálja majd a megfelelő kiképzési módszereket. A gyors és hosszan tartó eredményesség kulcsa a dicséret, nem pedig a kutya játékokkal vagy jutalom falatkákkal történő elkényeztetése. Tanulja meg hatékonyan alkalmazni beszédét és testbeszédét, és sajátítsa el a kutya testbeszédét is. Lelje örömét abban, hogy feltárja kedvence különleges személyiségét, érvelőkészségét és humorérzékét. Ez a színes útmutató mindemellett számos egyéb tudnivalót tartogat a kutya- és kölyökgondozástól, a ketreces kiképzéstől és ápolástól a testmozgáson át egészen a kutya társas fejlődéséig. Különleges meglepetésként táblázataink segítségével 75 kutyafajta eltérő ápolási és mozgásigényét tárjuk fel önöknek.
Próbálja ki ön is ezt a könnyen használható és teljességre törekvő útmutatót. Kezdje az újszülött kutyusok gondozásáról szóló ötletek olvasásával, majd térjen át a mintegy nyolchetes szabályozott kiképzési programra, ami előkészíti kutyáját az egész életen át tartó tanulásra. S ami a legnagyszerűbb, hogy kutyájának kiképzését gyakorlatilag bármely életkorban elkezdheti, mert - félretéve a régi mondást - nem igaz az, hogy "öreg kutyának nem lehet új trükköt tanítani".
Miriam Fields-Babineau állatkiképző szakember, valamint a Training Unlimited nevű cég tulajdonosa, amely bemutatókra képezi ki az állatokat, tulajdonosaikat pedig arra tanítja, miként kell kedvenceiket megmutatni másoknak. Az írónő számos televíziós és rádiós műsor meghívott vendégeként ismert, írásai pedig országszerte újságok és képes folyóiratok oldalain jelentek meg. Miriam családjával, két kutyájával, két macskájával és lovával Virginiában él.
Bényei Ferenc - Lőrincz András - Sz. Nagy László - Szőlőtermesztés
A könyv részletesen foglalkozik a szőlőtermesztés történeti, biológiai és ökológiai alapjaival, bevezet a fajtaismeret rejtelmeibe, korszerű és a gyakorlatban is jól hasznosítható ismereteket nyújt a szőlő szaporításával, az új ültetvények létesítésével és ápolásával, valamint a termőszőlők termesztéstechnológiájával kapcsolatban.
A szerzők munkája műfaját tekintve egyetemi tankönyv, de lapjait a szőlőtermesztés iránt érdeklődő valamennyi olvasó haszonnal forgathatja ismeretei gazdagítása érdekében.
Uwe Hofmann - Paulin Köpfer - Arndt Werner - Ökológiai szőlőtermesztés
A könyv az ökológiai szőlőtermesztés elméleti és gyakorlati alapjait mutatja be. Szerzői hangsúlyosan tárgyalják a szőlőfajok és a talajápolás témakörét, a takarónövények megválasztásának, használatának, gépesítésének lehetőségeit, valamint a növényápolás munkáit. A gyakorlatból vett példákon keresztül mutatják be a biológiai sokféleség és a természetes szabályozó mechanizmusok (károsítók és hasznos élő szervezetek) ökológiai működésfolyamatait. A szakfordítók arra törekedtek, hogy világosan, közérthető stílusban adják át az ökológiai szőlőtermesztésre átálló szőlősgazdáknak ezt az alapműnek számító szakkönyvet. Az eredeti szöveget kiegészítették a talajápolás magyarországi tapasztalataival, a hazai nemesítésű, betegségekkel szemben ellenálló szőlőfajták ismertetésével, a nálunk elfogadott trágyázó- és talajjavító szerek listájával.
Kállay Miklós - Borászati kémia
A borászati kémia az élelmiszer-kémia, illetve az élelmiszer-biokémia speciális részterülete. Elsőrendű feladata a szőlő, illetve a must mint alapanyag, valamint a bor mint végtermék kémiai összetételének vizsgálata, továbbá azoknak a bonyolult folyamatoknak a tisztázása, melyek során egy gyümölcsléből – a mustból – összetételében, technológiai viselkedésében és hatásában merőben más, új „anyag”, a BOR keletkezik.
Ilyen értelemben tehát a borászati kémia meglehetősen analitikaigényes, eredményei egyenes arányban állnak az élelmiszer-analitika fejlődésével. A borászati kémia sohasem öncélú, eredményei minden esetben a technológia jobbítását kell, hogy célozzák, amelynek végterméke a szőlő értékes anyagait az adott kor ízlésvilágának megfelelően megőrző, az erjedés és az érlelés során keletkező új összetevőkkel kiegészítő BOR.
Kállay Miklós közel 40 éves kutatói, oktatói tevékenysége folytatása annak a nemzetközi borkémiai trendnek, melyet hazánkban a 60-as években Ferenczi Sándor munkássága alapozott meg.
A Borászati kémia szerves része annak a trilógiának, amelyet Eperjesi Imre: Borászati technológia és Magyar Ildikó: Borászati mikrobiológia című munkája alkot. Reményeink szerint nemcsak a felsőfokú tanulmányokat folytatók, de a szakterület művelői számára is hasznos lehet.
Ismeretlen szerző - A szántóföldi és kertészeti növények kártevői
A mű a modern rendszertani elvek figyelembevételével tárgyalja azokat az állatfajokat, melyek rendszeresen károsítanak és tömeges kártételükkel fenyegetnek.
Ezen a csaknem 400 fajon felül 40 hasznos parazitát és predátort is bemutat. Művészi színvonalú rajzokkal illusztrált kézikönyv.
Magyar Ildikó - Borászati mikrobiológia
Mikroorganizmusok nélkül nem készíthetnénk bort. A must cukortartalmát az élesztőgombák alakítják át alkohollá, emellett számos fontos erjedési mellékterméket, aromaanyagot is termelnek. Hasznos tevékenységük mellett az élesztőgombák különböző penészgombákkal és baktériumokkal együtt a bor romlását is okozhatják. Mindezeknek a jelenségeknek az alapos ismerete és irányítása elengedhetetlenül fontos a jó minőségű borok készítéséhez. A borászati mikrobiológia tudománya az utóbbi években – a molekuláris biológia, biokémia, genetika és biotechnológia fejlődése következtében – hatalmas ismeretanyaggal bővült, és nap mint nap újabb eredményekkel szolgálja a borászati technológia gyakorlatát.
A könyv – a „Borászat” trilógia harmadik köteteként – átfogó ismeretet nyújt erről az izgalmas és sokszínű területről, felhasználva a tudományos kutatások eredményeit. Elsődleges célja a felsőfokú oktatásban tanuló, illetve a már gyakorló borászszakemberek támogatása egyetemi szintű, korszerű tudományos ismeretekkel. A tömör, gyakorlatcentrikus szerkezet és a közérthető stílus következtében a könyv fő témakörei hasznosíthatók a borok iránt érdeklődő szélesebb közönség, a gasztronómiai szakemberek, a hobbiborászok, képzett borkedvelők számára is. Ugyanakkor az egyes témák iránt alaposabban, kutatási szinten érdeklődők számára specifikus részletek mélyebb megismeréséhez nagyszámú irodalmi forrásmunkát ajánl.
A kötet szervesen kiegészíti és egyben meg is alapozza Eperjesi Imre: Borászati technológia, valamint Kállay Miklós: Borászati kémia című köteteit.
Eperjesi Imre - Borászati technológia
Ez a mű az érett szőlőtől a palackozásig tartó technológia nagyon bonyolult, sok odafigyelést és tudást követelő szakma minden mozzanatát ismerteti.
A bor minősége függ
– a jól választott szőlőfajtától és a termőhelyi viszonyoktól,
– a szőlő érettségétől és betakarításának módjától,
– a borkészítési technológiától (szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés),
– a bor kezelésétől, a tisztító és stabilizáló eljárásoktól, a borharmónia kialakításától,
– a bor érési viszonyainak szabályozásától,
– a bor tárolásának körülményeitől.
E munkafolyamatok után következik a bor palackozása, s így jut el a kereskedelembe, a borkedvelő fogyasztóhoz.
A könyv mindezeket a technológiai folyamatokat egy-egy fejezetben ismerteti, amit az érzékszervi vizsgálatok és a fogyasztási szokások alakulásának leírása zár.
Eperjesi Imre sok évtizedes bortechnológiai és oktatói gyakorlata, írói tapasztalata egy letisztult, lényegre törő, a mára kialakult borkultúrának megfelelő újdonságokat is tartalmazó könyve nélkülözhetetlen a felnövekvő borásznemzedékek számára.
A Borászati technológia elő tagja annak a trilógiának, amit a Kállay Miklós: Borászati kémia és Magyar Ildikó: Borászati mikrobiológia című munkái követnek.
Ismeretlen szerző - Házi emlősállatok mesterséges termékenyítése
A mesterséges termékenyítő szakma ismert és elismert művelői adják át több évtizedes tapasztalatukat a termékenyítés gyakorlata terén. E hiánypótló mű első részében megismerjük az új élet létrejöttének hallatlanul bonyolult folyamatát, a termékenyítés anatómiai, biológiai, ökológiai, emberi és tárgyi feltételeit. A könyv második részében az állatfajonkénti specialisták írják le a szarvasmarha, a sertés, a ló, a juh, a kecske, a házinyúl, valamint a kutya mesterséges termékenyítésének lépéseit, hazánkban kialakult módszereit, eredményeit, az előkészítés, a végrehajtás és a szaporodásbiológiai gondozás lehetőségeit. Ajánljuk ezt a művet e nagy jelentőségű szakterületen tevékenykedőknek, az állattenyésztés és az állatorvoslás érintett szakembereinek.
Zsigmond Enikő - Csíki-havasok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Zsigmond Enikő - Csíki-havasok és Gyimes völgye
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Zsigmond Enikő - Csomád hegycsoport, Szent Anna-tó és környéke
A Csomád-Büdös hegycsoport, az ezerarcú Székelyföld e kis darabja a turisták "nagy célpontjai" közé tartozik. Bár Erdély egyik leglátogatottabb tájegysége, amelynek gazdag népszerűsítő irodalma van - összefoglaló, minden részét bemutató kiadvány eddig nem jelent meg róla.
E könyvben egy csokorba gyűjtve szerepel a tájegység földrajza, földtana, éghajlata, növényvilága, a környező települések fejlődéstörténete, letűnt történelmi korok rommaradványai, ritka növényi relikviákat tartalmazó védett területei, turistahálózata, vendéglátóipari és turisztikai létesítményei, gyógytényezői és kezelőközpontjai, valamint sok más hasznos tudnivaló.
Zsigmond Enikő - Csomád-hegycsoport - Tusnádfürdő és környéke
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Zsigmond Enikő - Nemere-hegység
A Nemerét - szinte áthatolhatatlan ősrengetege miatt - sokáig nem mint önálló hegyvidéket, hanem a Berecki-havasok részeként tartották számon. S valóban, ma sem tartozik az erdélyi hegyek turisták által leglátogatottabb célpontjai közé. A gépjárművel nehezen megközelíthető hegyvonulatról először jelenik meg részletes ismertetés. A szerző meggyőz bennünket, érdemes felkeresni a Nemere elhagyott, csendes, de szeszélyes vidékét.
Az ismert szerző a Nemere-hegység földrajzi, természeti adottságai bemutatása után az erre kirándulóknak részletes térképekkel kiegészített túraútvonalakat, szálláslehetőségeket ajánl. A kötet végén magyar-román helynévszótár van. Tartozéka a könyvnek egy kivehető színes térkép is.
Kisgyörgy Zoltán - Dukrét Lajos - Baróti-hegység, Bodoki-havasok
Az Erdély hegyei sorozat 16. kötetét újra kiadta a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó a nyárra és az őszre, a hegyjárásra-túrázásra alkalmas időszakokra való tekintettel, no meg a székelyföldi hegyek iránt egyre jobban érdeklődők számára. A szerzők a legszükségesebb betoldásokat, hibaigazításokat, a vidékkel kapcsolatos újabb irodalmat csatolták az új kiadáshoz. Az 1:125 000-es léptékű túratérkép változatlan.
"Egyfajta örömmel és készséggel megkíséreljük bemutatni a történelmi Háromszék két hegyvonulatát, a Baróti-hegységet és a Bodoki-havasokat, melyeket szomszédos fekvésük és számos hasonlatosságuk alapján méltán nevezhetünk iker-hegységeknek is.(...)" (A szerzők)
Jancsik Péter - Retyezát-hegység
A könyv első részében a terület részletes földrajzi leírását (fekvése, éghajlata, vizei, növény- és állatvilága, természeti kincsei), majd a környék műemlékeinek, történelmi nevezetességeinek bemutatását, végül a turistaútvonalak leírását találjuk meg. A térkép 1:60 000 méretarányú.
Jancsik Péter - Torockói-hegység
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Szász Péter Zsolt - Királyerdő-hegység
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Böjthe Ferenc - Királykő-hegység
A Királykő az erdélyi turisták büszkesége, az egyik legrégebbről ismert- és járt hegységünk. Nemcsak a turisták, hanem a hegymászók fellegvára is, akik sok szép sziklamászó utat nyitottak meg, a legkönnyebbektől a legnehezebbekig. A Királykő a ritka természeti szépségek mentsvára is, számos, máshol már alig fellelhető növény- és állatfaj menedékhelye. A Királykő turistaösvényein barangolva ne feledkezzünk meg turistaelődeinkről, azokról az erdélyi szász- és magyar turistákról, akik úttörő munkát végeztek itt, menedékházakat nyitottak és építettek az utókor turistái számára, s emberi jellemből és erkölcsből is példát mutattak. Egy hegység minden ösvényét bejárni, minden apró részletét felkutatni aligha lehetséges egy emberöltő alatt, így e szerény, hiánypótló könyvecske sem lehet teljességre törő, inkább csak az, hogy a felnövő, a hegyek szépsége iránt fogékony nemzedék figyelmét felkeltse s az igazi értékek megismerésére sarkallja.