Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Kiváló, ​objektív, tényekre épülő, de izgalmas és kellemes stílusban megírt, vaskos életrajz az angol történésztől, aki VIII. Henrik feleségeinek, Stuart Máriának és XVI. Lajos hölgyeinek is megírta már lenyűgöző, szakszerű és hiteles bemutatását. A könyv alkalmat ad arra, hogy mindent megtudjunk Marie Antoinette-ről pólyáskorától halála percééig, sőt, történelmi emlékezetével is foglalkozik. Kiváló történelmi áttekintés, igen részletesen, megbízhatóan és tudományos apparátusa ellenére megértően, egyedi szemszögből ábrázolja főhőse magánéletét és érzelmeit is. Emlékiratok, levelek, visszaemlékezések, a perek anyaga és a korszak festményei, zenéi is forrásként szolgálnak a kor és a benne élők jobb megismeréséhez. A kötet képanyaga igényes, emellett több száz hivatkozás és jegyzet egészíti ki és támasztja alá állításait.
Annyira, de annyira boldog lennék, ha Stefan Zweig megbízhatatlan, ostoba, eleve pontatlan, de ma már végképp túlhaladott könyve helyett ezt a megbízható, friss és tudós életrajzot forgatnánk Magyarországon. Hátha…


Krumplicsku
5.0/5

Fraser ​az általam ismert legjobb életrajzíró: úgy jár körbe minden apró részletet, hogy az olvasó élvezi, amit olvas. Nincs előítélete, minden jó és rossz tulajdonság terítékre kerül, ami persze azt eredményezi, hogy az alakjai közel kerülnek az olvasóhoz, aki leginkább azt tudja meg belőle, hogy ő is emberből volt. Marie Antoinette talán még inkább elnyerte a rokonszenvemet, mint az eddigi Fraser hősök (VIII. Henrik hat felesége, Stuart Mária, Napkirály és a hölgyek) azzal, hogy az összes hős közül talán ő volt a leginkább a körülmények áldozata, akit a leginkább felelőssé tesz a közvélemény abban, ami csak megtörtént vele (nem tudom, érthető voltam-e :-D, gyakorlatilag rosszkor rossz helyen volt, rossz családba született stb.)
A könyvnek számos pontján éreztem azt a késztetést, mint a gyerekek a bábszínházban a közeledő farkast látva: legszívesebben kiabáltam volna, hogy vigyázzon, csinálja másképp.
Érzésem szerint a könyv nem egy Marie-Antoinette-t vagy korát szerepeltető könyv alapja is lehetett, nekem legalább is jó pár beugrott (kivéve persze azok, amelyek a buta, népét emmibe vevő királynéként láttatják őt).


acsferi
5.0/5

Legutóbb ​Maria Bellonci Lucrezia Borgia című írásával kapcsolatban éreztem azt, hogy egy életrajz, még ha rettentő sok tényt és adatot tartalmaz is, mégis megmarad olvasmányosnak. Antonia Frasertől ezt megelőzően a Napkirály és a hölgyeket olvastam, és az a könyve magasra tette a lécet, de a Marie Antoinette véleményem szerint azt is felülmúlja színvonalában. Egyrészt hálás a téma, egy tragikus sorsú nőt a középpontba állítani, másrészt érdekes egy angol történésznő szemüvegén – aki érezhetően az alkotmányos monarchia híve – keresztül látni a francia forradalom eseményeit. Jól felépített mű, egészen a születés pillanatától a vesztőhelyig kíséri nyomon főhősének életét, miközben legnagyobb értéke a jellemfejlődés ábrázolása, ahogyan a hiányos neveltetésű, csapongó, élvezeteket hajhászó fiatal dauphine-ból a forradalom borzalmaival, túlkapásaival dacoló, gyermekeit féltő, felelős nővé érik. Rendkívül alapos történelmi munka, a korabeli forrásokat, levelezéseket, korábbi életrajzokat is felhasználja, továbbá objektív, még akkor is, ha érezhető az író szimpátiája Marie Antoientte iránt, hibáit, melléfogásait igyekszik magyarázni, de csak néha játszik el a mi lett volna ha gondolatával. Talán ez a kizárólag a tényeken alapuló, objektív írásmód különbözteti meg Zweig életrajzától, illetve a történelmi hátteret is jobban vázolja Fraser. Szóval kedvenc.


Fraser ​könyve végig elfogulatlan és tárgyilagos módon mesélt Marie Antoiette életéről, és pont ettől volt ez az olvasás számomra ennyire érdekes és izgalmas élmény. A hat részre osztott élettörténet a leendő királyné életének szinte minden fontos pillanatába betekintést nyújt: a születéstől kezdve, a házasság diplomáciai egyezkedésein, az utazás fáradságos napjain, a házasság és a versailles-i etikett nehézségein keresztül, a családi viszályokba és a politikai fordulatokba is beavatja az olvasót… azt azonban, hogy ezen tények alapján bennünk végül milyen kép alakul majd végül ki a szomorú sorsú királyné jelleméről, ránk bízza. Nem befolyásol, nem ítélkezik. Ezt imádtam benne.

És Fersen gróf, az örök, nagy szerelem.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

13.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók