Ajax-loader

“Kedves ​Kollégák! Könyvemmel az általános iskolai tanítóknak és magyartanároknak szeretnék a nyelvtani anyag megtanításához segítséget adni, de nagy haszonnal forgathatják a pályára készülő tanító- és tanárképzős hallgatók is.

Az egyes nyelvtani fogalmak elsajátításának nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő, a megtanítandó nyelvtani jelenséget optimális mélységben és mennyiségben tartalmazó szöveg. Az ilyen szövegvariáció összeállítása a mindennapi munka mellett igen nehéz. Ezt a fárasztó, időigényes tevékenységet szeretném megkönnyíteni a példaszövegekkel. Az oktatási folyamat egyik legösszetettebb mozzanata az új nyelvtani fogalmak tanítása, ezt segítik az ún. indukciós szövegek. Különösen nagy és felelősségteljes feladat a fogalomkialakítás, mivel ekkor alapozzuk meg tanítványaink anyanyelvi ismereteit.

A kézikönyv két nagy részre oszlik.
Az elsőben egy tanulmány keretében a példaszövegek tartalmi és formai kritériumaival, fölhasználási lehetőségeivel foglalkozom. Ezzel szeretnék módszertani segítséget adni. Ugyanitt található a nyelvtani fogalmak rövid szakmai öszszefoglalása. Részletesebben kitérek néhány olyan nehezebben tanítható és érthető jelenségre, mint a létige, az igenevek, a kettős-hármas szófajú szavak stb.

A könyv második, terjedelmesebb része tartalmazza az indukciós szövegeket osztályonkénti elosztásban. Minden osztályban újból kezdődik ezek számozása. Összesen 522 indukciós anyag segíti a tanítást.
Ezek a szövegek az új ismeret kialakításán kívül fölhasználhatók még a felismertetéshez, a gyakoroltatáshoz és az ellenőrzéshez is. Természetesen a szövegek igazodnak a jelenleg érvényes tantervi anyaghoz és követelményekhez, a későbbiekben pedig alkalmasak lehetnek az új nemzeti tantervben foglaltak tanítására."

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók