Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas népszerűségnek örvend. Ehetjük könnyű ebédként vagy nagyobb vacsora részeként, de vendégvárónak is tökéletes.
Emi Kazuko Londonban élő, japán gasztronómiai író és újságíró 30 eredeti receptje alapján otthon is finom sushit és sashimit készíthetünk. A Könnyű sushi receptjeihez a szerző Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókat választ, a spenóttól, spárgától és répától kezdve a rákig, füstölt lazacig és az omlettig. A könyv egyik fejezetében gyerekeknek szóló recepteket is találunk.
Kapcsolódó könyvek
Jamie Oliver - Jamie konyhája
"Ez nem valami komoly, "tanuljunk meg főzni" jellegű tankönyv. Inkább arról van szó, hogy igyekszem a magam laza, nyílt hozzáállását megmutatni. Könyvem segítségével átélheted, mit jelent szakácsszakmát tanulni. De ne feledd: nem arról van szó, hogy profi szakáccsá válsz-e, tények, adatok, technikák tárházává. Azt szeretném, ha a saját utadat járnád, és rám úgy gondolnál, mint egy haverra, aki szükség esetén kisegít egy-két tanáccsal. Légy kreatív, és mint mindent, ezt is csináld vidáman!" (Jamie)
Jamie Oliver - Jamie vacsorái
Jó étel: jó élet! A Jamie vacsorái minden szakácskönyvtől, sőt minden könyvtől különbözik. Vannak, akik azt állítják, hogy a tűzhely után ez a könyv lakásuk legfontosabb berendezési tárgya. Aki hazaviszi Jamie vacsoráit, nemcsak százhúsz új recepttel lesz gazdagabb, hanem egy új életformával is. A Jamie vacsorái az egyszerű ételek szakácskönyve. Csupa olyan ötlet van benne, amelyek segítségével könnyebbé válik a főzés és az egészséges táplálkozás.
Jamie Oliver - Jamie főzőiskolája
Isten hozott a Főzőiskolámban!
Sok olyan emberrel találkoztam már, akik azt mondták, sose lennének képesek megtanulni főzni, ezért nem is akarnak. Ehhez a könyvhöz ők adták az ötletet. Az ilyen gondolkodás úgy hat rám, mint bikára a vörös posztó, mert meggyőződésem, hogy az egyszerű házi koszt elkészítése alapvető emberi készség, és mindenkinek tudnia kell főzni, hogy képes legyen gondoskodni magáról, családjáról meg a barátairól. Megírtam hát ezt a könyvet, hogy egyszerűen és gyorsan megtanítsalak főzni - téged, vagy azt, akinek ajándékba adod. Kiválasztottam egy csomó receptet, csupa olyan ételt, amit mindenki szeret, és elmondom, illetve képek segítségével be is mutatom, hogyan lehet ezeket a lehető legegyszerűbben elkészíteni. Szinte kézen fogva vezetlek be a finom, ízletes ennivalók világába. Miért haboznál hát? Akár bátortalan kezdő vagy, akár gyakorlott szakács, aki egyszerűbb megoldásokat keres, engedd, hogy segítsek, és meglátod, milyen ínycsiklandó ételek kerülnek majd ki a kezed alól. VÁGJUNK BELE!
Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
"Fordulatos, megindító, sajátos hangulatú regény. Izgalmasan társítja a furcsa régi fényképeket a felejthetetlen történettel."
John Green, a _New York Times_ újságírója, több sikerkönyv szerzője
Egy rejtélyes sziget
Egy elhagyott árvaház
Egy különös fényképekből álló gyűjtemény
Ez vár felfedezésre a _Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei_ című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen – lett légyen ez bármilyen valószínűtlen – talán még mindig élnek.
Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.
Carmen Domingo - Japán konyha
A Sirály!Kiadó gasztrokultúr sorozatának legújabb darabja a japán konyha rejtelmeibe vezeti be a különleges ízek kedvelőit. A látványos képekkel illusztrált, pontos leírásokat tartalmazó könyv segítségével saját magunk otthon is könnyedén megfőzhetjük, elkészíthetjük az egzotikus keleti ínyencségeket. Az átfogó, a receptek mögött meghúzódó szellemi hátteret is áttekintő Japán konyhából teljes képet kapunk a távoli ország kulináris műhelytitkairól.
Hugh Fearnley-Whittingstall - River Cottage minden napra
"Ebben a könyvben ismét megpróbálok minél többeket boldogabbá tenni. Ezért aztán leírom, milyen ételeket eszem nap mint nap otthon, mi a viszonyunk a kenyérrel, a hússal, a hallal, a gyümölcsökkel és a zöldségekkel; három éhes iskolás gyerek mellett hogyan zsonglőrködünk a reggelivel, és dolgozó szülőkként mit eszünk a hétköznapokon ebédre. Azt is elmesélem, hogy miért készítünk rengeteg ételt (köztük néhány abszolút kedvencünket) előző napi maradékokból. Megpróbálom bemutatni, a családi főzések alkalmával hogyan helyezhetünk nagyobb hangsúlyt a zöldségekre és gyümölcsökre, és miként hozhatjuk ki a legtöbbet a legértékesebb alapanyagokból, például a húsból és a halból. Néhány hasznos ötlettel rávilágítok, hogy az otthoni vendéglátás kevésbé ijesztő, olcsóbb és alapvetően örömtelibb is lehet. Az olvasók elé tárom a recepteket, amelyeket a családomnak főzök, és azokat is, amiket - amikor igazán szerencsés vagyok - ők készítenek nekem."
Hugh Fearnley-Whittingstall díjnyertes író, médiaszemélyiség; a szezonális termények fogyasztása és a lelkiismeretes állattenyésztés rendíthetetlen harcosa. Tizenöt éve készít és vezet műsorokat a brit Channel Four televíziós csatornán, ez a hatodik River Cottage-könyve. Korábbi munkái közül a The River Cottage Cookbook cíművel elnyerte a Glenfiddich-díjat. A The River Cottage Meat Book és a The River Cottage Fish Book egyaránt megkapta az André Simon-kitüntetést, a The River Cottage Family Cookbookot pedig a Gasztronómiai Írók Szövetsége az év szakácskönyvének választotta. A Guardianben hetente olvasható receptrovatot vezet. Hugh családjával Devonban él, egy kőhajításnyira a River Cottage HQ-tól, ahol ő és csapata tanít, valamint különféle rendezvényeiken fejezik ki a helyi, szezonális alapanyagokból készített ételek iránti szeretetüket.
Aimee Bender - A citromtorta különös szomorúsága
Kilencedik születésnapjának előestéjén a mit sem sejtő Rose Edelstein, az iskolaudvari játékok és a zaklatott szülői figyelem perifériáján létező kislány beleharap édesanyja házi sütésű csokoládés citromtortájába, és rájön, hogy varázslatos képességgel rendelkezik: a süteményben képes megízlelni az anyja érzéseit.
Legnagyobb döbbenetére fedezi fel magában ezt az adottságot, az anyjából ugyanis – az ő életvidám, ügyes kezű, tevékeny édesanyjából – a lemondás és a kétségbeesés íze árad. Az ételek egyszeriben – és életre szólóan – veszedelemmé, fenyegetéssé válnak Rose számára. Bármelyik étkezésnél bármi kiderülhet. A bátyja, Joseph pirítósát képtelen megenni; a sarki pék sütijét harag ízesíti; a szőlődzsem savanyú nehezteléssel teli.
Átokkal is felérő adottsága révén a kislány olyan titkos tudás birtokába jut, amit minden család elrejt a világ szeme elől – az édesanyja családon kívüli életét, az édesapja elhidegülését, Joseph hadban állását az egész világgal.
Ám Rose felcseperedvén mégis megtanulja hasznosítani ezt az adottságát, és rájön, hogy vannak olyan titkok, melyeket még az ő ízlelőbimbói sem képesek érzékelni.
A citromtorta különös szomorúsága sziporkázó mese arról, hogy milyen mérhetetlenül nehéz tiszta szívből szeretni valakit, akiről túlságosan sokat tudunk. A szívszorítóan mulatságos, bölcs és szomorú történet azt bizonyítja, hogy Aimee Bender olyan író, akinek káprázatos prózája a mindennapi élet furcsaságait veszi górcső alá.
Aimee Bender két ízben kapott Pushcart-díjat, 2005-ben Tiptreedíjra jelölték. Számtalan antológiában jelentek meg írásai, műveit eddig tíz nyelvre fordították le. Los Angelesben él.
J. K. Rowling - Átmeneti üresedés
Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal...
Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson? A The Casual Vacancy (Átmeneti üresedés) a páratlan mesemondó új alkotása az első olyan regény, amelyet Rowling a felnőtteknek írt.
Audrey Niffenegger - Az időutazó felesége
Amikor először találkoztak, Clare hatéves volt, és Henry harminc. Amikor összeházasodtak, Clare huszonkettő, és Henry még mindig harminc. Henry idő-eltolódási rendellenességgel született. Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohasem tudja, mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközelebb.
Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Clare és Henry felváltva meséli el történetüket. Rajongva szeretik egymást, megpróbálnak normális családi életet élni: biztos állás, barátok, gyerekek. Mindezt olyasmi fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek, történetük ettől olyan megrendítő és felejthetetlen.
„Azoknak, akik azt mondják, nincsenek igazán új történetek, szívből ajánlom Az időutazó feleségét, ezt az elragadó regényt, amely irodalmilag kiváló, szédítően fantáziadús, és észbontóan romantikus.”
Scott Turow
Raphaele Vidaling - Kóstold meg és vegyél el!
A kötetben több mint 50 modern és ötletes receptet talál, csábítási trükkökkel fűszerezve. A könyvben szereplő minden étel valóban elkészült, mesterséges színezőanyagok és lakkok nélkül, és majdnem mindegyiket természetes fényben, egy átlagos lakásban fényképezték le. Ezek mindenki által elkészíthető receptek, a nagy séfek költeményeivel nem versenghetnek, de nem is a leghétköznapibbak: az ehető anyagok és a találékonyság házasságából születtek, félúton a kémia és a költészet között.
Joanne Harris - Csokoládécipő
Ugye emlékeznek még Johnny Depp rosszfiús mosolyára és Juliette Binoche kacér boszorkányára? Öt év telt el a Csokoládé óta, amelyben egy "jó boszorkányt" hatéves lányával együtt egy előítéletekkel teli kis faluba fújt be a szél, hogy megnyissák a hírhedt csokoládéboltot, sokak örömére, és a helybeli pap bosszúságára.
Sok minden megváltozott. Vianne-nak született egy másik lánya, Rosette. Anouk elkezdte a középiskolát, és hármasban egy chocolaterie fölött laknak Párizsban, a Montmartre-on. Látszatra minden rendben: Vianne végre nyugalmat talált, a szél - egy időre - megszűnt fújni. De mindez nagy áldozatokkal járt; Vianne felhagyott a varázslással, nem készít csokoládét, lemondott élete nagy szerelméről, és férjhez készül menni az unalmas háziurához, aki anyagi biztonságot ígér. Anouk közben magányos kamasszá ért, aki gyűlöli Párizst, és kétségbeesetten vágyódik a régi melegség után.
Ekkor robban be az életükbe Zozie de l'Alba, a gyönyörű, szenvedélyes bohém, aki összebarátkozik Anoukkal, dolgozni kezd a boltban, és könnyed bájával elbűvöli a környékbelieket. De Zozie-t nem az önzetlen segítőkészség vezérli. Fokozatosan hatalmába keríti Vianne-t, a csokoládéboltot, a vevőket, de elsősorban Anoukot, aki az anyja félelmektől nem gáncsolt, régi énjét látja benne. Ahogy közeledik a karácsony, nyilvánvaló lesz, hogy a család egy hideg és rosszakaratú lény karmaiba került, aki mohóbb minden csokievőnél...
Joanne Harris, a világszerte népszerű Szederbor és Ötnegyed narancs szerzőnője megírta a Csokoládé folytatását, amely saját szavaival: "néhol olvadós tejcsoki, máskor keserű csoki, de végül is, minden csoki finom".
Jamie Oliver - Olasz kaják
Az ifjú angol mesterszakács sose tagadta, hogy imádja az olasz ételeket. Keresztül-kasul bejárta hát Itáliát, és mindenütt igyekezett ellesni az olasz konyhaművészet fogásait, hogy a legjobb, legegyszerűbb és legélvezetesebb olasz szakácskönyvet nyújthassa át neked. Az Olasz kaják ennek az utazásnak a gyümölcse - és tobzódik az ízekben. A rizottótól a sülteken át a spagettifélékig és salátákig több mint 120 vadonatúj receptet tartalmaz, a könyv felépítése pedig a jellegzetes trattoria étlapját idézi: előételek, első fogások, saláták, főételek, köretek és édességek sorakoznak benne. Szicíliától Toszkánáig az olasz vidékeket bejárva Jamie összegyűjtötte az évszázadokon át nemzedékről nemzedékre hagyományozott és bevált családi recepteket. Mert nemcsak a csodálatos ízeket osztja meg veled, hanem az olasz családok szívet melengető légkörét és vendégszeretetét is, azt a nem múló szenvedélyt, amely az ételek elkészítésénél és közös elfogyasztásánál egyaránt érvényesül. A remek fotóival hamisítatlan olasz légkört árasztó szakácskönyv az ízek, az élet élvezetéről szól. És mindehhez még csak Olaszországba sem kell utazni, mert Jamie receptjeivel ezt te itthon is megteremtheted!
Kádár Annamária - Mesepszichológia
Kutatások igazolják, hogy az életben való beválásunk nem csak értelmi képességeinken múlik. Az igazi sikereket és - ami még fontosabb! - a belső harmóniát, az önmagunkkal való elégedettséget csak akkor érhetjük el, ha képesek vagyunk felismerni a magunk és mások érzelmeit, kapcsolatokat teremteni, konfliktusokat kezelni, együttműködni, segítséget kérni, vágyainkat késleltetni, kitartani… Vagyis, ha fejlett az érzelmi intelligenciánk.
A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, azt a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni, a rítust, amivel le lehet zárni egy mozgalmas és eseménydús napot. Ám a kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.
Adjuk hát meg neki a lehetőséget arra, hogy az égig érő fa csúcsára kis kanászként felkapaszkodhasson! Annak a gyermeknek, aki mesét hallgatva nő fel, varázspálcája a saját elméje lesz, és képzelete, érzelmi intelligenciája segíti majd a megpróbáltatások közepette.
Hogy miként támogathatjuk őt ebben? Erről írtam ezt a könyvet, mely tíz mesét is tartalmaz egy Lilla nevű kislányról, akinek képzeletbeli barátja, Tündérbogyó segít érzelmi konfliktusainak megoldásában. A mesék 4-9 éves gyerekeknek szólnak, és segítenek a frusztrációk, csalódások elviselésében, a pozitív és negatív érzelmek tudatosításában, a félelmek megszelídítésében, a testvérféltékenység kezelésében, a veszteségek elfogadásában és az önfeledt játékban. A szülőknek elárulom: én voltam az a kislány, aki attól félt, hogy a boszorkány megcsiklandozza a lábát, én vittem haza a kisegeret, utánam jött ki a nagyapám borotvahabos arccal. Tündérbogyó pedig az én belső hangom volt, akit most ebben a formában megszemélyesítettem.
Dr. Kádár Annamária: Pszichológus, egyetemi adjunktus, a Babes-Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségének vezetője. Diplomamunkájában és doktori disszertációjában több mint ezer, gyermekek által írt mesét vizsgált meg. Dolgozott iskolapszichológusként, jelenleg pedig az óvoda és elemi oktatás pedagógiája szakon tanít. Trénerként rendszeresen tart az érzelmi intelligencia fejlesztését célzó tréningeket. Az Erdély FM rádió Pszichotrillák című műsorának szakértője és társszerkesztője. Többször tartott már előadást a Nyitott Akadémián - kirobbanó temperamentumát, ízes erdélyi beszédét, derűs, szeretetteljes lényét és humánus gondolatait vastapssal jutalmazta a közönség.
Ismeretlen szerző - Sajttorták
Talán hihetetlennek tűnik, de a sajttorta népszerűsége hosszú évszázadokkal ezelőtt indult hódító útjára a világon. Nem csoda tehát, hogy ennyi idő alatt megszámlálhatatlan változata született, hiszen a különböző országok hozzátették a saját jellegzetes alapanyagaikat, a mazsolától a rumtól kezdve a mangóig és a licsiig különféle ízekkel varázsolták egyedivé az édességet. Ez a könyv megmutatja, milyen egyszerű is a sajttorta elkészítése, mégis mennyire sokféle finomság születhet belőle. Ez az egyedülálló receptgyűjtemény a legjobb sajttortákat tartalmazza a világ minden tájáról.
A könnyű és finom olasz sajttortától a klasszikus New York-i változaton át a gyümölcsös vagy mandulás ízesítésűig rendkívül széles a választási lehetőség. Hagyjuk szárnyalni képzeletünket! Akár egy nagyobb társaságot, akár néhány barátot akarunk megvendégelni, a könyv bőven kínál recepteket mini és hagyományos, de kivétel nélkül ínycsiklandó torták elkészítéséhez.
Anthony Capella - A kávék költője
London, 1896. Robert Wallis pénztelen és gondtalan világfi. Amikor egyéb bevételi lehetőség híján Samuel Pinker londoni kávénagykereskedő szolgálatába áll, nem sejti, hogy élete egyszer és mindenkorra megváltozik. A költői babérokról csak álmodó, de a szavakkal jól bánó fiatalembertől azt várják, hogy Pinker lányával, a szenvedélyes Emilyvel együttműködve fogalmazza meg és kategorizálja a különböző kávék ízeit.
Ez a váratlan feladat átfogó érzéki, érzelmi és - az események alakulása folytán - tényleges utazásra indítja hősünket, melynek során a kávék költője a kávé különböző ízei mellett mindenekelőtt önmagát fedezi fel.
Anthony Capella az afrikai Ugandában született 1962-ben. Első regénye, a "Szerelem étke" 19 nyelven jelent meg, egyebek közt magyarul is. A "Kávék költője" elsöprő, érzéki, két évtizeden és három kontinensen át kanyargó szerelmi történet, egzotikus és feledhetetlen érzékek lakomája. A szerző írásai elválaszthatatlanok a gasztronómiától, regényeit áthatja a kulinária és az azzal összefonódó érzékiség.
Ugron Zsolna - Hét évszak
Ugron Zsolna az Úrilányok Erdélyben című könyvével vált ismertté – az önéletrajzi ihletésű, szellemes, anekdotákkal és receptekkel fűszerezett regény az elmúlt évek egyik bestsellere volt. Később az írónő főzőműsorban is népszerűsítette az erdélyi konyha alapjain nyugvó, de a 21. század igényeihez igazított receptjeit, most pedig első ízben tárja az olvasók elé írott formában is kedvenc ételeit.
A Hét évszak – receptek és történetek c. kötetben a szerző hét nagy fejezetben 7-7 receptet ajánl mindazoknak, akik szeretnék egy igazi, hagyományos ételsorral elkápráztatni vendégeiket. A receptek döntő többsége természetesen önmagában is működik, sőt: fejezeten belül és azon kívül is könnyen variálható egymással. A 7 ételsorhoz tartozó 49 receptet szemet gyönyörködtető fotók, valamint az írónőtől megszokott stílusú novellák egészítik ki.
Ismeretlen szerző - Indiai konyha lépésről lépésre
Az autentikus indiai konyha a legnemesebb kulináris tradíciókkal büszkélkedhet. E gasztronómiai kaleidoszkóp India kulturális sokszínűségét tükrözi, s a legízletesebb és legegyszerűbb vegetáriánus ételeket éppúgy magában foglalja, mint a tucatnyi hozzávalóval készülő ínyencségeket. Minden tájegységnek megvannak a saját ételkülönlegességei, amelyeket az adott népcsoport, a vallás, a történelem vagy a földrajzi környezet ihletett, és amelyeket minden étterem, minden háziasszony a saját igényei szerint alakít. Ráadásul a gyarmati időkben – a britek hatására – kialakult egy fajta,izgalmas koloniális konyhaművészet is.
Jamie Oliver - ...és egyszerűen csak főzz!
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent szakácskönyvével beköltöznek konyhánkba a The Naked Chef (magyar változatban Egyszerűen főzni) című tévésorozat vidám percei.
Jamie számára a főzés egyenlő a boldogsággal. Miközben fenségesen friss és szívdöglesztő ételek készítéséről dalol, mesél a barátokkal, családi körben eltöltött remek asztali együttlétekről is.
Hitvallása, hogy a finom, könnyű ételeket a legjobb alapanyagokból, a legkisebb felhajtással kell készíteni. Az ...és egyszerűen csak főzz! című szakácskönyv a fantasztikus saláták, tészták, húsok, halak, kenyértrükkök és desszertek tárháza. A könyv "Kényelmes kaják" fejezetében például bemutatja, hogyan készíthetjük el a tökéletes currymártást, ha úgy döntünk, otthon vacsorázunk, de megismerkedhetünk itt néhány régebbi Jamie-kedvenc átdolgozott változatával is – kipróbálhatjuk a Guinnessben főtt marhahúspástétomot, vagy kényeztethetjük magunkat pazar Jamie-palacsintákkal! A Hamari falatok receptjeinek segítségével a munkából későn hazatérve is összeüthetünk egy igazán egyszerű, ínycsiklandó vacsit. A Kölyökklub fejezet a gyerekeket csalogatja a finom falatok világába, arra buzdítva őket, kalandozzanak szüleikkel bátran a könyv ízvesztőiben – lapítsanak paradicsomot, loccsantsanak olívaolajat, magvaljanak olajbogyót, készítsenek röpke percek alatt kenyeret. Imádni fogják.
Élvezd az életet, kóstold meg… a boldogságot!
Gordon Ramsay - Négy évszak ízekben
Gordon Ramsay, a konyha ördögeként emlegetett háromcsillagos séf új könyvében zseniális szezonális receptjeit gyűjtötte egybe. Nagy-Britannia legfelkapottabb szakácsa megszállottja a kiváló minőségű alapanyagoknak, most is meghökkentő ízeket párosít össze, kifinomult konyhatechnikát alkalmaz, és az elkészült ételcsodákat szemkápráztatóan tálalja. Sikerének kulcsa, hogy minden apró részletre gondosan ügyel, és mindig a tökéletességre törekszik.
Kezdő szakácsok is sikerrel forgathatják e könyvet, mert a szerző külön, fényképekkel illusztrált fejezetben mutatja be az alapkészítményeket és a mesterfogásokat, amelyek ismeretében könnyedén filézhetünk halat, tisztíthatunk articsókát, gyúrhatunk omlós tésztát. Az ételek többsége rendkívül könnyen elkészíthető, de Gordon ráadásként megismertet néhány recepttel, amely az exkluzív éttermek kínálatában is megállja helyét.
A gyakorlati konyhai tanácsok, újszerű ízkombinációk és ínycsiklandó ételek receptjei teszik Gordon Ramsay kötetét letehetetlen kézikönyvvé.
Gordon Ramsay - Baráti lakomák
Az éttermek zajos, rohanó világával ellentétben Gordon Ramsay otthoni konyhájában nyugalom honol. A főzés kikapcsolódás, a rokonoknak, barátoknak szánt fogások elkészítésében az egész család részt vesz. A könyvben szereplő ételek Gordon régóta hangoztatott hitvallását tükrözik: használjunk szezonális, friss alapanyagokat, támogassuk a helyi termelőket, és őrizzük meg a nemzeti tradíciót.
Ramsay elkötelezett híve a brit konyhának, és ezzel a könyvvel is bizonyítja, hogy kínálata nem csupán fish and chipsből áll. A "Baráti lakomák"-ban kedvenc, klasszikus brit ételei szerepelnek - kóstoljuk meg a lassú tűzön sült mézes sonkát, a tanyasi csirkecombot zöldborsóval, vagy lepjük meg barátainkat egy jó kis vörösboros marhasülttel. Készítsünk hagyományos shepherd's pie-t, és legyen a desszert Bakewell-torta. Ebédre dobjunk össze a gyerekekkel szalonnás, zöldborsós, zsályás tésztát vagy grillezett zöldséges lasagnét.
A "Baráti lakomák" több mint 100 olyan étel receptjét tartalmazza, amelyet Ramsay a családjának vagy a vendégeinek készít. Az egyszerű receptek mellett hasznos tanácsokat is ad a szerző, és jó néhány rafinált trükköt is elárul az olvasóknak.