Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Csabi
4.5/5

Mindenképpen ​érdekes és tanulságos olvasmány, ha egyetért az ember a szerző alapvetésével, ha nem. Néha ezért elveszik az ember a sűrűn röpködő nevek és intrikák labirintusában, de a lényeg mindig érthető.
Jó kérdés, hogy mi lett volna, ha nem osztják fel a Monarchiát 1918 után, valóban együtt maradt volna, vagy később így is úgy is szétvetette volna a nemzetiségek ellentéte? Valószínűleg igen, a könyv születése utáni események (Csehszlovákia és Jugoszlávia szétesése) is ezt igazolják. Ha nincs egy hatalom, ami összetartsa ezeket a népeket, akkor rögtön egymásnak esnek.


Adriaticum
5.0/5

Nagyon ​fárasztó olvasmány volt, pedig a téma nagyon érdekel. De nekem talán túl tömény és szerteágazó volt helyenként. Nem minden szál követéséhez volt energiám. Ettől függetlenül sokat tanultam belőle. Érdekes volt megismerni sok összefüggést, Benes és Masaryk szerepét, a háttérben tevékenykedő többi figura portréját (Szeps Moritz 242-244.). Módszertanilag is tanulságos volt, bár valóban kissé túl terjengős esszé inkább, mint monográfia. A befejezés kedvesen optimista a Szovjetúnió széthullásának, a rendszerváltásnak hajnalán – hát mi már látjuk mire jutottunk az elmúlt 25 évben:D
És különösen érdekes volt látni egy ilyen okos ember, Fejtő Ferenc gondolkodását, világfelfogását. Az ő alakja a 20. századi ember tökéletes megtestesülése – szakmai-egyéni nosztalgiával a még hozzá közeli Monarchia kora iránt. Mi már ezen túl vagyunk, egy új nemzedék, aki most ebből a könyvből is látja, honnan jön, mire épült.
Különösen érdekes volt a Zárszó, és a két lezáró dokumentum:
XII. Sem Prága, sem Pest nem pótolhatja Bécset, XIII. Benes felelősségéről.


Vitatkozom ​a könyvvel olvasás közben, de nagyon élvezem. Átfogó, érdekes, alapos, ironikus – olvasásra érdemes.
Nem biztos, hogy így, hogy ezért, és hogy csakis ilyen következményekkel bomlott fel a Monarchia, de akit érdekel a téma, annak mindenképp érdemes ismernie ezt a kötetet.


Fejtő ​könyve inkább nagyranőtt esszé, mint monográfia, vitatható, de szórakoztató.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

17.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók