Ajax-loader

Az ​Univerzum Könyvtár új kötete hosszú, az egész Földet és évezredeket felölelő utazásra hívja olvasóit, éspedig a regék, mesék, mítoszok szárnyain. Tulajdonképpen egy legendáriumot kívánunk átnyújtani, amelyben vulkánokról és földrengésekről született mítoszokat gyűjtöttünk egybe.
Utazásunk a Csendes-óceán egy parányi szigetén, Kapakuelán kezdődik, abban a pillanatban, amikor a tűzistennő, Pele menekülni kényszerül, s élethalál-harcát vívja ősi ellenségével, az óceánnal, a vízzel. Nyomon követjük utazását, amelynek során szigetről szigetre haladva megteremti a hawaii vulkánok láncolatát, és végül otthonra lel a Halemaumau óriási lávatavában.
A csendes-óceáni legendákon kívül a vulkánokhoz, földrengésekhez kapcsolódó közel-keleti, afrikai, amerikai legendákkal is megismerkedhet az olvasó. A szerző a görög-római antik világ tűzhányókra vonatkozó legendáit is ismerteti, kutatva a mítoszok, legendák valóságtartalmát.
Hatalmas katasztrófákat mutat be, így a Mont Pelée, a Krakatau kitörését. Különös alapossággal foglalkozik a Szantorin bronzkori kitörésével. A legújabb kutatások szerint ugyanis ez a kitörés egész népek sorsát változtatta meg: egy virágzó kultúra, Kréta minoszi kultúrája valószínűleg ennek esett áldozatul; a kutatók úgy vélik, hogy ez a kitörés az Atlantisz-legenda kulcsa. Az itt folyó ásatásokat, tengertani kutatásokat a szerző részletesen tárgyalja.
További izgalmas kultúrtörténeti kérdés: vajon az ókor olyan nagy jelentőségű irodalmi alkotása, mint a Biblia, mit őrzött meg azon területek földtani jelenségeiből, amely területeken a benne tárgyalt események lejátszódtak. Többek között igen érdekes elemzését kapjuk az egyiptomi tíz csapásnak, amelyet az utóbbi időben a tudósok kapcsolatba hoznak a Szantorin-kitöréssel. A Biblia alighanem kitűnően őrizte meg e kitörést kísérő jelenségeket, amelyek a Földközi-tenger egész keleti medencéjében nagyon is érezhetők lehettek. Nem kevésbé érdekes annak bemutatása, mint tükröződnek a Buddha-legendában a tibetiek vagy a Srí Lanka-iak vulkánokról, földrengésekről szerzett tapasztalatai.
A modern ember számára a földrengéseket kísérő fényjelenségek, a vulkánok ébredésének előjelei, vagy az állatok feltűnő nyugtalankodása érdekes természeti jelenségek, amelyek veszélyre hívják fel a figyelmét, és ezeket a jeleket tudatosan a maga védelmére és hasznára fordítja. A kötet zárógondolata: az ember ma egy re több reménnyel veszi fel a harcot, a természettel. A kötet legendákkal, istenek, óriások harcával, vagyis a természetet félő ember világképének elénktárásával kezdődik, és a vulkanológusok hősi munkájával záródik, akik igazán titáni harcot vívnak a természet pusztító erőivel és okos előrelátással máris emberek millióinak biztosítanak nyugalmasabb életet.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók