Ajax-loader

Gábor ​Miklós művében a régibb kőkor utolsó nagy szakaszának kultúrtörténeti kérdéseivel foglalkozik. Összefoglalja a korszak történeti képét, s bemutatja a szinte néprajzi közelségbe hozott ősembercsoportok életét és kapcsolatait. Központi témája a keleti gravetti nép megjelenése, települései és szerepe Közép-Európában – tulajdonképpen az első népvándorlás lefolyása. Ennek módját, útját kíséri végig az utolsó, északra húzódó vadásztörzsekig, az újabb kőkor kezdetéig.
A kötet térben és időben is többet nyújt a címében foglaltnál. Feldolgozza a legfejlettebb vadásztársadalom régészeti előzményeit, majd továbbkíséri a gravetti műveltség hatását a későbbi korokban, s ezzel kapcsolatban ismerteti az európai kutatás számos más problémáját is. Földrajzilag sem csak a magyar kutatásokra támaszkodik, hanem széles körben vizsgálja a román, szovjet, lengyel, csehszlovák, osztrák régészek legújabb eredményeit.
A munka tehát régészeti módszereken alapuló történeti összefoglalása a közép- és kelet-európai őskőkor utolsó részének, s ezért nemcsak a hazai, hanem a környező országok szakembereinek érdeklődésére is számíthat.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók