Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


AfterEight
4.0/5

Nem ​értek a politikához, az uralkodáshoz dunsztom sincs.
Az olvasás ideje és a könyv hossza összefüggésből pedig az is világos lehet bárkinek,
hogy voltak homályos foltok és böngésznem kellett a történelmi hátteret.
Ez a vélemény így csak egy dologról szólhat, hogy számomra milyen volt ez a könyv.

Ördögi. Csupa racionalizmus, és logika. Színlelés, fondorlat, képmutatás.
Ellenség keresése, azért, hogy végezve vele, növelje nagyságát az uralkodó.
Mindemellett a nép kegyét kell keresnie a fejedelemnek, hogy fennmaradjon.
Machiavelli bemutatja a zsarnokság módszereit. Picit elavult itt-ott,
nyilván a mai időkben már kiegészítenék újabb módszerekkel is.
Rátenném a címkét, pasikönyv. A legtöbb nőnek túl fájdalmas ,hogy
a könyörületesség, mértéktartóság, emberiesség, becsület , fel lesz áldozva
a hatalom áhítata oltárán.
Az utószót mindenki figyelmébe ajánlom, a könyvet pedig azoknak akiket érdekel
a politika, a zsarnokság és a hatalom. A politikusok már úgyis olvasták…


Inpu
4.0/5

Szóval, ​az úgy volt, hogy […] évvel ezelőtt, még gyenge főiskolás koromban, a ránk kényszerített politológiai stúdiumon rengeteget dühöngtem, hogy egy csaj elorozta előlem Machivellit.
Hogy? Mit mondsz? A fenéket! Dehogy azért, mert politikatudományi klasszikus! Hanem mert ez volt a legrövidebb a kötelezők közül! Én meg írhattam ezek után a pluralizmusról. Piha!
Viszont azóta terveztem elolvasni ezt a könyvecskét. Megvárattam. Most már értem a hírét. A hírhedettségét. Tömény pragmatizmus, hidegfejű gondolkodás, csupa számítás, stratégia. Szerintem mestermű. Hogy akkor miért csak négy csillag? Hát, lelkecském, azé’, mert mintha eggyel többen forgatták volna kortársaink közül, mint az egészséges. Hogy miért mondom ezt? Csak!


Marcus
4.0/5

Nagyon ​pragmatikus – főleg a kor viszonyaihoz képest – útmutató az állam vezetéséhez. Machiavelli szépen végigmegy a különféle kormányváltási és kormányzási forgatókönyveken, és mindegyiknél javasol irányokat, amelyeket aztán megfelelő indoklással alá is támaszt.

A hírhedt “hidegvér” azonban – szerintem – csak felületes olvasás esetén tűnik annak. A kibontakozó összkép nekem azt sugallta (és ebben @spinakker értékelése is megerősít), hogy végeredményben, valamilyen formában mégiscsak a nép diktál, az uralkodó legmélyebb pragmatizmusában is végül a nép akaratának kell érvényesülnie – és ekkor el is jutunk a köztársaság és a demokrácia fogalmaihoz. Hogy közben ez a realpolitik korai inkarnációja is egyben, ez tulajdonképpen nem zárja ki egymást.

Maradandó értékű könyv, a politikatudomány iránt érdeklődőknek – és popkulturális beágyazottsága miatt mindenkinek – érdemes elolvasni.


calmovato
5.0/5

Nem ​mindenben értek egyet a véleményekkel. Lehet ez a könyv önmagában brutálisnak hat, vagy kegyetlen hatalomgyakorló kézikönyvnek töredékek alapján. De el kell fogadnunk azt a tényt, hogy a mai civilizációnk nem állna most itt úgy ahogy van, ha anno nem fogtak volna fegyvert a kezükbe különböző népcsoportok, egységek, szövetségek. Akárhogyan is nézzük, a mai politikában mindenhol fellelhetjük ezeknek a magjait. Lényegtelen, hogy valaki jobb vagy baloldali, nagyjából aki politikára és vezetésre adja a fejét, tulajdonképpen csak a saját akaratát akarja érvényesíteni. Wolfgang Kraus gondolatai jutnak itt eszembe, akinek szerintem igaza van abban, hogy az aktuális párt ellenzékének mindig csak az a baja, hogy nem ő van hatalmon.
Erről egyébként a Macskafogó c.rajzfilm jutott eszembe, ahol végtére is annak kell örüljön a néző, hogy az egerek érvényesítették az akaratukat irányítás terén a macskákkal szemben, és dogmatikusan meghatározták, mik a jó tulajdonságok, és olyanra formálták a macskákat. Sad story,but true.

Szerintem azt is el kell fogadnunk, hogy szükség van bizonyos eszközökre ahhoz, hogy valaki/valakik irányítani tudjon/tudjanak több millió embert. Gyerekek ölelgetéséből, és virágszedésből nem lesz sem adó, sem gazdaság, sem ipar, sem rend. A rendet én csupa nagy betűvel írnám, mivel egyszerűen nincs olyan törvény, ami mindenki számára igazságosnak, bölcsnek, és szivárványszínűnek hatna. Szeretünk mi magunk emberek nagyon elhatárolódni az állatvilágtól, holott nekünk is vannak falkáink, ahol valakinek alfának kell lenni. Ahol pedig van alfa, ott omega is.
Nincs ez így rendjén, és valamelyest az indokolatlan kegyetlenkedésnek jómagam sem vagyok a híve, ahogy a diktatúráknak sem. Viszont érdekes téma, amiről egy tea mellett jól ellehet diskurálni. Ezekhez a diskurálásokhoz ez egy tökéletes kötet, amit szerintem az életben egyszer legalább érdemes lenne mindenkinek elolvasni.


Ikarosz
4.5/5

Machiavelli-t ​sokszor nagyon hírhedt figuraként festik le, nemegyszer mint az önkény és az elnyomás apostolát. Ezek a jelzők mindenképpen túldimenzionáltak. Machiavelli alapvetően realista. És a legfontosabb tanulsága a művének a realista hozzáállás. A körülmények felismerése, alakítása és/vagy a hozzájuk való igazodás. {{Hogy ne rólunk mintázzák meg a széllel szemben pisilés márványszobrát…}}
Kicsit sok benn az utalás eseményekre és személyekre, ami a maga korában valószínűleg teljesen egyértelmű volt minden jól tájékozott embernek, a mai olvasó viszont a lábjegyzetek nélkül igencsak bajosan boldogulna.
Szerintem mindenki tegyen vele egy próbát, mert érdekes és könnyen olvasható kis könyvecske. Én személy szerint középiskolában simán taníttatnám.


madárka
5.0/5

Fejedelem ​sosem leszek, szóval arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire jók ezek a “tanácsok”. Attól viszont, amilyen pontosan leírja az emberi természetet, egyszerűen borsódzik a hátam…


yaanno
4.0/5

dictatorship ​for dummies


virezma
4.5/5

Régi ​adósságom volt ez a könyv. Pontosabban volt egy időszak, amikor nem igazán érdekelt, aztán jött a következő, amikor nagyon szerettem volna tudni, hogy mi is ez. Beállok azok sorába, akik alapműnek tartják. Ugyan kerítésekre nem tér ki, de ezt leszámítva a jelenkori politika szemléléséhez is kiváló támpontokat ad. Többnyire kemény, de igaza van. Jobb, mint egy self-help könyv.


Azt ​gondolom, hogy alapvető munkáról van szó. Sajnos egészben most először olvastam (pedig kellett volna már egyszer, khm), eddig sajnos csak részleteit ismertem. Azt nem mondom, hogy úgy lehet rá tekinteni, mint sokan tették a XVI. század eleje óta: ez nem egy teljes értékű, összefoglaló kézikönyv az uralkodás módjáról, az azért talán túlzó elvárás is lenne egy 140 oldalas műtől. De hogy az uralkodás mint művészet bizonyos roppant fontos területeit alaposan körbejárja, történelmi példákkal bőségesen alátámasztva (amelyek mondjuk nem mindig a legtalálóbbak, de ez azért elnézhető), az biztos. Mint ilyen, roppant hasznos lenne mai “fejedelmeknek” is, vezetőknek, politikusoknak, sőt mindenkinek, aki másokat irányít, nem túlzok, ha azt mondom, hogy én még tanárként is találtam benne nem egy felhasználható ötletet.
Kiemelkedő munka tehát, köztudottan egy egész irányzatot hívott életre, már csak emiatt is fontos olvasmány, arról nem is beszélve, hogy a XV-XVI. századi Európa, főként Észak-Itália viszonyait olyan részletességgel ismerjük meg általa, amely még történelmi szakmunkáknak is becsületére válna.


gabona
4.0/5

Figyelem, ​politikusok elől szigorúan elzárandó!

A Helikon által közrebocsátott zsebkönyvsorozat messze a legjobb dolog, ami az klasszikus művekért és az olvasásért rajongókkal történhetett az elmúlt években. A kötetek között vannak olyanok, amik máskülönben talán nem is jutnának el a szélesebb tömegekhez – ezek a katonai, filozófiai, politikai írások, amik közül magasan kiemelkedik Machiavelli műve. Majdnem teljes mértékben időtálló, szinte tökéletes, egyes részei stabilan állják helyüket a mai világban is. A borító pedig állati jó, nekem az egyik kedvencem a sorozatból!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

18.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók