Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Ó, ​ó,ó! Hongkong, Kongó, Osló. E három helyszínen játszódik Jo Nesbø mesterien megkomponált 10 részes krimifolyamának ez a része, 10 fejezetben, 96 címmel ellátott alfejezetben, 550 oldalon. Nem sajnálta a munkát belőle, nem összecsapott, az biztos!
És persze letehetetlenül izgalmas. Fordulatos, igényesen megírt remek skandináv krimi, amely az előzmények nélkül is érthető, de igazi helyét a többi kötettel együtt nyeri el.
Harry Hole, az alkoholizmusával és kábítószer függőségével küzdő norvég rendőrnyomozó – hála páratlan memóriájának, félelmetes logikájának, csodálatos intuíciónak és minden fájdalomküszöböt átlépő vasakaratának – ezúttal is megtalálja a sorozatgyilkost. Közben szerelmes lesz, haldokló apja mellett virraszt, átverik, megalázzák, az ellenfelei elvetemült, kegyetlen gonosztevők és gátlástalanul korrupt rendőrök – még szerencse, hogy a régi barátai segítik, ha bajba kerül – noha a legnagyobb bajból persze egyedül kell kimásznia. Igen, mese, néha hihetetlen fordulatokkal, de a motívumok olyan szépen vannak megszőve, olyan mesteri a kompozíció, annyira izgalmas, hogy az olvasó nem tud mást mondani: Ó, ó, ó! :)
Én összevissza olvasom a sorozatot, most talán a Hóember fog következni, mert szerencsére azt még nem olvastam. Állítólag az a legjobb rész.


vIVIv
5.0/5

Ebben ​a részben nem lettem volna Hole szerepében, elég durva helyzetekbe került, és úgy hogy csak lélekben voltam ott vele, engem is eléggé megviselt a dolog. A gyilkos fegyver pedig embertelen.. :O Komolyan, szinte én is éreztem a számban, pedig na XD De kitaláltam ki a gyilkos :D Megint volt sikerélmény :D Igaz, nem volt könnyű, de Nesbo most nem tudott teljesen félrevezetni ;)
Amit sajnáltam picit az a {{Kaja és Harry szál, oké tudom, hogy Rakel az igazi neki, de mégis olyan jók voltak együtt :) }}


Timcsibaba77
5.0/5

Egy ​percig se unatkoztam, megint teljes lendülettel vetettem bele magamat az olvasásba, le vagyok még mindig nyűgöződve Lényegesen mozgalmasabb, és izgalmasabb volt ez a része Harry Hole történeteinek, hiszen rögtön Hongkongban indul el az író könyve, illetve Kongóban lesz jelentősebb szerepe, ahol is megismerkedhet az olvasó Lipót almájával, melynek jelentősége lesz majd a történetben. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire komoly harci eszköz nevét takarja ez a II. Lipót almája.
{{ }}
Egy szerelmi vonal is elindul Harry életében, egy új szerelem, ami viszont nem tetszett, hogy még mindig Rachelt szereti, várja vissza a főhős, holott a szépséges Kaja mellett is megtalálhatná számításait. Szó szerint minden hidat feléget maga mögött mind karrierileg, és mind szívügyileg.
Aztán felbukkan a Hóember is, aki súlyos bőrbetegségben szenved, és bűnhődik vétkeiért Harry jóvoltából, aki nem engedte kilépni a súlyos élete béklyójából.
A végére felpörögnek az események, és én is alig bírtam már az izgalmakat, de túléltem, és alig várom Harry Hole következő esetét, ami sajnos a befejező része lesz a könyvsorozatnak. De örömmel konstatálom, mert nekem úgy jött össze az olvasás, hogy fordított időrendben tudom csak követni az eseményeket, mivel így jutottam hozzá a részekhez.


Rájöttem, ​hogy két Harry Hole történetnél nem tudok többet elolvasni egyszerre, mert mérgezést kapok. Itt is volt egy csomó gyanúsított, na jó, nem annyi, mit a Hóemberben, de azért lehetett válogatni. Jó volt, de az előzőt nem übereli, és most egy kicsit hosszúnak is tűnt, nem tudom, mit kellett volna kihagyni belőle #persze, semmit#, de néhol kicsit elnyújtottnak találtam.
Viszont az imádtam, hogy nem spoilerezte el a Hóembert, ha valaki nem sorrendben olvasná a könyveket, egyszer sem írja le, hogy {{hehe, azt hiszed, majd én leírom a nevét, mi?:)}} hívják, csak Hóemberként nevezi. De mondjuk az a rész annyira nem kellett volna bele, viszont akkor meg nem lett volna katarzis a végén, úgyhogy akkor mégis kellett. Bírom, amikor egy mondatban össze tudok vitatkozni saját magammal.
És volt benne egy nagyon finom szerelmi szál is, én drukkoltam nekik, de Harry szíve csak Rakelért dobog.
Azért volt egy-két dolog, ami lezáratlannak tűnt, azt hittem, majd valahogy beleszövi a cselekménybe, de nem. {{Az egyik csaj lakótársa, akiről azt gondolták, homi, és aztán egy csaj volt nála, mindjárt gyanús lett, de aztán soha többet nem bukkant fel. Meg szerettem volna elolvasni, mit csinált Altman-nal, mikor a végén megtudta, hol van. És a hegyi rendőr, az erőszakoskodó, akinek a neve végképp nem jut eszembe, az is csak úgy kiíródott, volt-nincs.}}
Tehát a következő két részt egy kicsit jegelem, aztán majd egyhuzamban jól elolvasom azokat is.


Miestas
5.0/5

Bakker, ​ez nagyon ott van a szeren…mondanám, ha a szlenget használnám,de mivel ennél egy kicsit komolyabb vagyok, csak ennyit mondok, ez k**va jó volt! _ már bocs_!
Nagy szerencséje a a krimiért rajongó olvasónak, hogy Jo Nesbø átváltott a futballról az írásra, azt nem tudom, hogy a foci rajongók mit veszítettek ezáltal, de nem is nagyon izgat. Sokkal jobban izgatnak a regényei,Harry Hole meghalásai és újraéledései, ahogy próbálja összerakni magát, miközben minden ügyébe belehal egy kicsit és én is, mert ez már kezd afféle szerelem lenni, amit Matt Scudder iránt is éreztem korábban….nah ja az ember eljátszik néha a gondolatokkal. Miestas szedd össze maga a könyvről is kéne írnod már valamit!

Szóval nagyon jó krimi! Azzal még gondjaim vannak, hogy a skandináv neveket néha keverem, azzal is, hogy ki a fiú és ki a lány, de tisztán érzem minden szereplőnél ki a jó és ki a rossz fiú, nem te Harry bármennyire is ezt akartad végig belém súlykolni az egész sztori alatt. Azt eddig is tudtam, hogy túlélő típus vagy Harry Hole, de hogy ennyire ezt azért nem gondoltam volna, persze nagyon örülök ennek, hogy túlélted ezt a kis kalandot, mert így várhatom a következő esetedet.


Youditta
5.0/5

Harry ​Hole sajnálnivaló élete, de brilliáns agya, ami gyilkosságokra specializálódott megint hozta a formáját. Csavaros krimi, sok szállal, tele skandináv nevekkel, amiket fel sem fogtam, hogy vajon hogy kellene kimondani, átverèsek, kínzás, gyilkosság hegyek, szóval minden ami a skandikra jellemző, ha krimit írnak.
Jo Nesbo pompás abban, hogy nagyon életszagú karaktereket hoz létre. Valakit megkedvelsz, erre spicli lesz, valakit megutálsz, majd megmenti a kollegáját. Sosem tudod, hogy kivel hányadán állsz, mert gyakran fordul a kocka, de ezt szeretem, ilyen az élet.
Nagyot ütöttél megint Jo Nesbo! Takk!


egy_ember
4.5/5

Az ​elején kicsit aggódtam, mert nem volt meg az a Nesbø védjegyévé vált kezdés, ahogy szépen egymásba úsztatja a fejezeteket, de aztán megjött ez is, a jól ismert szemétkedése, hogy teljesen dezorientálja az olvasóját, és csak fejezet végén derül ki, hogy nem is annak az embernek a gondolatait olvasom, akit az eddigiek alapján vártam. Néhányszor alaposan megvezetett na, ez az igazság.
Hole lepusztultabb, mint valaha. Egy hongkongi bugyorban ópiumozik, hogy ne piáljon, fogad és veszít, és ezt az állkapcsa is megsínyli. Itt és így talál rá egy fiatal rendőrnő, aki egy újabb sorozatgyilkos ügyében kér tőle segítséget. (Az ember azt hinné, hogy a békés Norvégiában nincsenek is ilyen aberrált barmok, amilyeneket Nesbø már megírt, de aztán eszébe jut, hogy igenis vannak. Még sokkal betegebbek is.)
Hole persze kéreti magát, végül a haldokló apjával sikerül hazacsábítani, ahol az oslói reptéren rögtön egy kis testüregi motozással fogadják. Otthon, édes otthon!
Az ügyet továbbra sem akarja elvállalni, egészen addig, amíg be nem indul nála a #háromévesekre jellemző# dacreakció, és a sorozatgyilkos után veti magát (aki azért nem az a nyagykönyvi példány, de erről többet nem), mert ha nem így lenne, akkor ez nem egy Hole-regény lenne. Úgyhogy azért annyira ez a fordulat nem lepett meg.
Győztes csapaton ne változtass! Tartja az ortodox edzői felfogás, és Nesbø ehhez igazodik. Talán túlságosan is. Ez a könyv annyira a Hóember testvére, hogy még szerepel is benne az említett téli emlős. Én azért a következő könyvben el tudnám képzelni, hogy a centerhalf posztján már ne a gonosz/ostoba/rosszindulatú riválisrendőr játsszon, és a jobbösszekötő helyén is nyargalászhatna valaki más a csinos/fiatal rendőrnő helyett. Ezek a #kapufák# kaptafák egy kicsit lefelé húzták az olvasási élményemet, a stílus meg a rengeteg filmes – zenés utalás viszont fölfelé. Úgyhogy ez most megállapodott négy és fél gólnál. Mert egy szöglet egy fél gól, mint az köztudott.


cippo
5.0/5

Jó ​sokáig tartott, de el tudod képzelni, milyen mocskosul macerás ügy úgy olvasni, hogy közben folyton be kell hunynod a szemed, mer’ nem bírsz odanézni?


minnie
5.0/5

Van ​olyan díj, hogy “A világ legkreatívabb gyilkosságokat kiötlő író”? Ha van akkor mindenképpen Nesbo-nek kéne adni. Ha nincs, akkor miatta létrehozni. Hihetetlen ez az ember. Azt hinnéd, hogy ennél már nincs durvább. De van..
Imádom! :)


just_aGirl
5.0/5

Nesbo ​most is olyan művet alkotott, amit a fotel legszélén ülve-szorongva, a könyvet tartó kéz elfoglaltsága miatt csak egy kézzel a karfát markolászva olvastam végig. Krimiíróként a szerző az érzékszerveinkre nem tud más módon hatni, mint hogy az izgalmas eseményeken keresztül, miközben folyamatosan borzolgatja az ember idegeit, sodor bennünket olvasókat az általunk vélt megoldás felé, majd amikor már szinte biztosak vagyunk a megoldásban, akkor jól pofára ejt. Többször is. Szeretem ezt a stílust! Mindeközben bemutatja nekünk szeretett országát, Norvégiát is. A Harry Hole sorozat olvasása során egyre többször hívom segítségül az internetet, hogy többet is megtudjak Oslóról és egyéb Norvég városról, valamint az egész országról és az ott élő emberekről. Érdekesnek tartom azt is, hogy mindig valami új dolgot tudhatunk meg a szerző hazájáról. A hegyvidéki környezet szinte elérhetetlen és veszélyes, de ugyanakkor lenyűgöző pontjain felépített turistaházakról, az úgynevezett hüttékről, és a Norvég turista-szokásokról kapunk sok-sok érdekes információt ebben a kötetben.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

92.7
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók