Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Annamarie
4.5/5

Kevés ​vagyok én ezt a könyvet méltatni. Sokkal több van benne, mint, ami átjött nekem. Súlyos kérdésekkel foglalkozik, súlyos időkben. Jadviga befogadhatóbb volt számomra.
Nehéz volt elképzelni a szereplőket, olyan arctalanok maradtak mindvégig.
Mindenképp megvan a maga lassú, begyűrűző hangulata.


Goofry
5.0/5

Először ​is álljon itt elibénk egy

előhang,

arra a figyelmeztetésre nézvést, hogy akiket zavar a sokaság, azok ne olvassák tovább ezt az eszmefutást: Ti, akkor olvassatok egy/az-egyben Závada Páltól, ott aztán majd megismeritek milyen is az a

hang,

amely vakos! kötetekben többesünknek adva nyomatékot, abban a bizonyos T/1. -es személyű narrációban éltet minket – mert hát ugye, ti, önmagukat kirekesztettek, egyek vagytok mivelünk, csak még nem tudjátok, de tán hagyjuk is ezt!… és mi olvasottabbak egyértelműsítsük is hamarjában, egyáltalán nem erről van szó: mert sokkal többről; és bárhogyan fecsegjen hozzánk a felszín, mi a dolgok mélyre nézünk a sor(s)ok által, hisz nekünk már azt a hívószót sem kell feldobni, hogy Tótkomlós, anélkül is tudjuk mi a dörgés(t). – hogy ez az időtördeléssel, helyesebben szólva, ez az idősíkok több rétegű történetvezetésben játszódó hullámverés, hogy ne mondjuk, az egyetlen árva fényképet felmutató dokumentarista szándékot erősítő fikció, ez olyan legyen előttünk, mint egy gyűjtőfolyam: ahogyan az átfolyások által szépecskén egybeszedi kis ágait, úgy hömpölyög tovább nyílegyenesen, mint egy matematikai vektor, miáltal így nemcsak súlya miatt, hanem a Természetes fény felé mutató iránya okán is kulminálódik a könyv végére, és ha mégsem lenne előttünk egyértelmű, hát akkor a tartalomjegyzék révén rakódik elénk aztán az az

utóhang

hordalékában kinyilvánítható olvasói szinopszis, mely szerint összeszedettségének és struktúrájának köszönhetően az eddig leginkább tetsző Závada-regényt tarthatjuk kezeink között…

(folyvást folytatjuk)


korkata
5.0/5

Sok ​mindenről szól ez a regény. Sok fontos dologról. Foglalkozik a zsidókérdéssel. A kulák léttel. Találkozhatunk tót származásúakkal. Beleláthatunk ezeknek az embereknek az életébe. Megmutatja, hogy mik történtek a kommunizmusban.
Találkozunk az ősökkel, az utódokkal. Tanúi lehetünk barátságnak, szerelemnek, emberi kapcsolatoknak.
Mindezt részletesen tárja elénk az író. Nem terhel minket felesleges történelmi adatokkal. Mégis mindig tudjuk hol járunk éppen, mely korban játszódik az éppen olvasott fejezet.
Lebilincselő történet Závada Pál nagyszerű tolmácsolásában.


Závada ​Pál mindig érdekes könyveket ír. Talán nem ez a legjobb regénye, de a 20. századi magyar történelem megismeréséhez nélkülözhetetlen. Radikális demokrataként, radikális liberálisként, és radikális magyarként fontos könyvnek tartom.


Egy ​kicsit nehezebben szippantott be, mint az eddigi Závada olvasmányaim, (bár lehet, hogy ezt már csak visszagondolva érzem így, hogy a Jadviga, meg a Milota azonnal megnyert magának) de amikor már kezdtem átlátni, hogy ki, kicsoda, kinek a kije, és már nem okozott nehézséget az elbeszélési mód, ( hogy az állandó kívülállók tömege meséli el a történeteket egyes szám első személyben) gyakorlatilag nem bírtam letenni. Ahogy összekapcsolódnak a szereplők, a végére a fényképen ténylegesen belefagyva az időbe, örökre, egészen megható, és megrázó. Gyönyörű regény a történelemről, nem csak a mi 20. századi történetünkről, hanem magáról a történelemszemléletről is.


BabusM
4.5/5

Hihetetlen, ​hogy az elbeszélői mód mennyire visszaadja annak (vagy azoknak) a történelmi kor(ok)nak a hangulatát, amelyben a történet játszódik. Engem már ezzel meggyőzött, mikor a harmadik oldal táján felfedeztem a logikát, és egyre jobban elvarázsolt. A vége azonban ennek is túlságosan lelassul, bár itt nem annyira zavaró, mint a Milotában.


postmodjane
4.0/5

Játékos ​omnipotens elbeszélő színezi a narrációt.
Az időkezelési technika ezúttal fejezetekhez kötődik,mely szálak az utolsó részben kapcsolódnak eggyé.
A szociográfusi tehetség és emberismeret nagyszerű karakterábrázolást eredményezett.
Nekem itt is kicsit túl sok a megcsalás…, tudom, hogy nekem jut(ott) (eddig) az akváriumbeli lét, de szeretném hinni, hogy több a jól működő kapcsolat a fényképész utókorában, akik kétség kívül mi is vagyunk. Igaz, hogy ez teszi a fikciót “a nép” számára befogadhatóbbá, “szenzációdúsabbá”.


Első ​Závada könyvem, az olvasása közben tudtam meg, hogy ez egy trilógia harmadik kötete :D. Na mindegy, az olvasási élményemet nem zúzta porrá ez az új információ! Závada remek mesélő, lebilincselő többgenerációs történetfolyamban hömpölyögtem, sodródtam, lassú és gyors folyású szakaszokon, sziklának csapódva vagy hínárok által simogatva. Tényleg nincs miért szaporítanom a szót, ez egy remek könyv, mindenképp sokat veszít az a moly, aki kihagyja.


bzsuzso
5.0/5

engem ​závada mindig elvarázsol, megyek a svábokkal, zsidókkal, tótokkal, amerre viszi őket a történelem.


kékmadár
2.0/5

A ​Jadviga parnajat imadtam, ezen a regenyen nehezen tudtam atragni magam.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

60.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók