Ajax-loader

A ​történelem tele van nagyszerű városokkal, de Diasparhoz egy sem fogható. Évmilliók óta zárkózik védelmező kupolája mögé, hogy elszigetelje magát a széthulló külvilág veszélyeitől. Valamikor olyan hatalommal rendelkezett, ami előtt még a csillagok is meghódoltak, de aztán − a legendák szerint − a bolygón kívülről érkező támadók visszaűzték az emberiség utolsó maradékát a város biztonságot nyújtó falai közé.
Diaspar lakói örök életűek, de a halhatatlanságért nagy árat fizettek: sosem hagyhatják el tökéletesen szervezett, minden kényelemmel ellátott otthonukat.
Ebbe a változatlanságba dermedt világba születik bele Alvin, a Kiválasztott, aki merőben más vágyakkal rendelkezik, mint a többi ember. Ő meg akarja tudni, mi van a város falain kívül. Mivel erre senkitől, még a Központi Komputertől sem kap választ, maga indul el rejtett föld alatti folyosókon, hogy utánajárjon a legendáknak, és megfejtse Diaspar elzárkózásának igazi titkát.
A Clarke legjobb műveit csokorba gyűjtő sorozatunk második darabja örök érvényű, filozofikus mese az SF hőskorából, tele hihetetlen kalandokkal és technikai csodákkal. Az új kiadást mintegy keretbe foglalja a szerző magyarul először olvasható előszava, valamint a neves ausztrál írónak, Damien Brodericknek külön a mi kötetünk számára készített utószava.
„Clarke legtökéletesebb műve.”
− The Encyclopedia of Science Fiction

Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban megjelent kiadás.

Értékelések
4.4/5 - 4 értékelés alapján

Gajdov Géza
4.5/5

Alighanem Clark egyik legfilozófikusabb írása A Város és a csillagok, habár a legtöbb műve filozófikus. Sokban rímel az Űrodisszeiára, hiszen mindkettőben az ember szerepét, célját keresi az univerzumban, még ha jelentősen különböznek is a két történet keretei. A történet annyiban nem szokványos, hogy nem előre tekintve ismerik meg a szereplők az univerzum ember általi meghódítását, hanem visszafelé nézve, kutatva annak okát, hogy miért zárkózott be az emberi társadalom egy saját maga által kreált börtönbe, a történet kiindulóhelyeként szereplő városba, melyről úgy hiszik, az emberiség teljes életterét jelenti, és ez mindig is így volt. De persze mindig vannak, akik nem fogadják el a hivatalos mesét, és itt indul főhősünk, Alvin és a világ újbóli megismerésének története…
A történet sodró lendületű, érdekes, lebilincselő, a szereplők személyisége átélhető – noha csak a szükséges mértékben kapunk róluk infót –, közben pedig felébreszti az olvasóban e messzire vezető gondolatokat, hogy mi az emberiség múltja, jövője, szerepe, helye, sorsa a világegyetemben, és e műben többször is elhangzó nagy kérdést: „Mi vagyok én?”
Nem éppen egy mestermű, az a lélekébresztgetős- “mi az emberi élet értelme”- kérdéseket feszegető olvasmány, amit sorozatban talán a ST Voyager képvisel. A város vs. falu szociológiai téma újraírása, egy jövőből való visszatekintő szemlélettel, számomra ezt végigvinni érdekesebb lett volna. Elutazunk a Hét Csillaghoz, látunk egy csomó érdekes dolgot, és hirtelen visszajövünk a Földre, mert már mindjárt itt a könyv vége és be kellett fejezni az írást – nekem ilyen szájízű a könyv.


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.4/5

Statisztika

6.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók