Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Teetee
-/5

Nem ​tudom, hogy mit írjak. Legszívesebben szitkozódnék vagy bőgnék.
A k k életbe.
A k k életbe, hogy ez megtörténhetett.
Én nem tudom, mit hittem amúgy, hogy ez majd amolyan könnyű esti olvasmány lesz-e (nem, ezt nyilván nem), vagy miből gondoltam (mondjuk a korábbi, témába vágó olvasmányaimból, az Anne Frankból vagy Semprúnból vagy Merléből vagy Kertész Imréből, és az azokra adott reakcióimból), hogy nem lesz gond, hogy bírni fogom.
Nem bírtam.
És közben annyira álságosnak érzem ezt a “nem bírtam”-ot — Petr Ginznek és a naplóját most közreadó húgának, Evának, a szüleiknek, a rokonaiknak, a barátaiknak nem volt választási lehetőségük, hogy bírják-e.
A prágai Petr Ginz egy kis zseni volt. Regényt írt, festett, linómetszetet készített, újságot szerkesztett, naplót írt… Soha nem esett kétségbe. 14 évesen került Terezínbe, de ott is élénk intellektuális életet folytatott. Ki tudja, mire vitte volna, ha.

Ez a napló kegyetlen és szívbemarkoló. Attól olyan elviselhetetlen, amilyen szenvtelen, amilyen gyanútlan. A rokonok, ismerősök sorra kapják a behívókat Terezínbe, de a prágai zsidó közösség élete folyik tovább, sétálni járnak, egymást látogatják, libát kapnak a hradeci rokonoktól… Közben meg beszolgáltatják Eva sícipőjét, mert épp most az a rendelet, tudomásul veszik, hogy szombatonként egyre kevesebb utcában sétálhatnak, hogy nem utazhatnak villamossal stb.
Ami most megszokott, normális időkben bizonyára felzúdulást keltene – írja egyhelyütt Petr, aki verset is fogalmaz a sorozatos korlátozásokról.
Nem menekülnek. Akit besorolnak a transzportba, az megy. Nem hiszik, hogy a halálba mennek. Nehéz a búcsú, de senki sem gondolja, hogy nem lesz viszontlátás. Vagy nem meri ezt gondolni.
Talán ez kellett hozzá, hogy ne őrüljenek bele.
“Tiszta kitűnő lesz a bizonyítványom. Lauscherka árulta el, hogy még elmondhassam a nagyinak, mielőtt elmegy.”
Itt omlottam össze teljesen.
Hogy a k k életbe engedhették ezt? Hogy engedhették ezt jóérzésű emberek?

Petr Ginz az auschwitzi gázkamrában halt meg.
Nem vagyok képes olyat írni, hogy “de a naplója talán hozzájárul, hogy ez ne történhessen meg még egyszer”. A világ borzalmaival szemben egy napló kevés.
A kurva kibaszott életbe.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

15.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók