Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét.
Kedvenc növényeit Szendeff Lőrinc fotós örökítette meg, akinek köszönhetően különleges képi világ született. Mariann mesél az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, ír saját pestójáról, herbateáiról, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült 48 receptjét is.
Kapcsolódó könyvek
Romváry Vilmos - Fűszerek könyve
A fűszerek azok a csodák, amik ízletesebbé, illatosabbá, színesebbé és sok esetben egészségesebbé teszik ételeinket.
Nem újkeletű dolog használatuk, hiszen már az őskorban is előszeretettel ízesítettek, illatosítottak velük; akkoriban nagyon értékes árucikknek számítottak. Később aztán az Indiában termesztett fekete borsot például különleges és értékes mivolta miatt, fizetőeszközként is használták.
Napjainkban is fontos szerepet játszik a világ összes konyhájában, akárcsak a többi fűszer.
A gasztronómia minden kultúra kiemelkedő eleme, és a legtöbb konyha, karakteres ízvilágát elsősorban az általa használt fűszereknek köszönheti.
Kötetünkkel segítünk eligazodni a fűszerek birodalmában, és tanácsokat, ötleteket adunk azok felhasználására. Megismertetjük Önökkel jellemzőiket, felhasználási lehetőségeiket, előkészítésüket és tárolásukat. Készítünk belőlük pácokat, mártásokat, fűszerkeverékeket, fűszeres eceteket és fűszeres italokat is.
A könyv hasznos konyhai tanácsokkal is ellátja az olvasót, de eligazítást nyernek a diétázók is. Szépségápolási tanácsokat is olvashatunk melyeknek fűszereplői szintén a fűszerek.
Bízunk benne, hogy minden kérdésükre választ találnak kötetünkben.
Renate Volk - Fridhelm Volk - Főzzünk fűszernövényekkel!
A könyv arra buzdít mindenkit, hogy használjon a főzéshez vad- és fűszernövényeket: fekete nadálytövet, medvetalpat vagy tyúkhúrt. Készítsük a spenótos lasagnét podagrafűvel és gyermekláncfűvel, vagy a zöldfűszeres túrókrémbe csabaírét és borágót is tegyünk. Az ínycsiklandó, egészséges receptek izgalmas és új ötletek kipróbálására csábítanak.
A könyv második felében a jól ismert fűszernövények mellett rég elfeledett, ehető vadnövényeket mutatunk be, mint például a közönséges gyíkfű, a mezei katáng vagy a réti legyezőfű.
Végül a könyvből azt is megtudhatjuk, hogyan ismerjük fel, mikor és hová ültessük, hogyan tartósítsuk, és hogyan hasznosítsuk a vad- és fűszernövényeket a konyhában.
Horváth Ilona - Szakácskönyv
Horváth Ilona népszerű szakácskönyvének XIV., - F. Nagy Angéla által - átdolgozott kiadása, megőrizve azokat az erényeit, amelyek eddig is kedveltté tették kezdő és gyakorlott háziasszonyok körében, korszerű, egészségesebb táplálkozás kívánalmainak megfelelő tájékoztatással is segíti az olvasót. Ismerteti a legújabb konyhatechnikai eljárásokat, az újfajta főzőedények használatát, a konzerv- és mirelitkészítmények, a félkész ételek, porok, ízesítők felhasználását és előnyeit. Az előkészítő eljárások ismertetése mellett sok jó tanácsot ad a korszerű otthoni és a szabadban való vendéglátás változatossá tételére is.
Ismeretlen szerző - Szenzációs paradicsom
Riportok formájában neves emberek nyilatkoznak meg életformájukról, és alkalomszerűen a paradicsomról, az abból készült receptekről is. Gryllus Dorka korszerűen étkezik, a húsok mellé zöldségköretet, paradicsomot fogyaszt. Így is őrzi alakját. Csonka András hűtőszekrényében télen-nyáron megtalálható édesanyja által készített kedvenc lecsója. Szinetár Dórának a következő generáció tagjával, a kisfiával van közös kedvence, mégpedig a paradicsom.
A világhírű Sophia Loren mint konyhaművész is híres fantáziadús kreatív főzéseiről. Janza Kata két legkedvesebb étele: a finom házi paradicsomos káposzta és a töltött paprika. A Németh Zsolt `H2O pók`, a Marathon Klub elnöke a wellness három fő komponensének, a mozgásnak, a táplálkozásnak és a lelki jólétnek az egységét hangsúlyozza. George Clooney a paradicsom európai őshazáját kedveli, az olasz tengerpartra költözött. Pierrot-nak a padlizsánnal töltött paradicsom a kedvence.
Renée Zellweger, a Bridget Jones naplója főszereplője gyakorlott ingázó a testsúly-szabályozásban, akinek a legfontosabb eleme a futás, de szívesen fogyasztja a paradicsomot nyersen is. Gianni még az éttermét is a paradicsomról nevezte el, a liguriai hatalmas paradicsomokat, a sózott és szárított paradicsomot, a paradicsomfőzés finom illatát idézi fel. Bíró Viktor a középiskolás nyári diákmunkára, a paradicsomszüretelésre emlékezik. Leonardo di Caprio még fiatal ember, kevés dolga van a testsúlyával, vonzódik a természethez, a természet védelméhez.
A kiadványt dr. Pados Gyula - a táplálkozástudomány elismert szakembere - bevezetője nyitja és a 92 éves Dédi életbölcsessége zárja.
Paul Seitz - Fűszernövények termesztése, begyűjtése, felhasználása
Ízletes petrezselyem, aromás metélőhagyma, csípős borsmustár - amire egyaránt esküsznek a kertbarátok és az ínyencek. Ön is gyűjtse össze a saját kertjében kedvenc fűszernövényeit. Könyvünk ehhez ad rengeteg javaslatot és gyakorlati tanácsot. A tartalomból: Fűszernövények sikeres kerti termesztése; Fűszernövények tartósítása; Növényleírások és finom receptek; Egész éves munkanaptár
Megyeri Szabolcs - Liptai Zoltán - Zöldfűszerek a kertben és a konyhában
A megfelelő mértékkel használt fűszerek kivételes ízekkel és illatokkal gazdagítják ételeinket, befolyásolják étvágyunkat, serkentik az emésztésünket, és különféle vitaminokat is tartalmaznak. Sok fűszernövénynek gyógyhatása is van szervezetünkre.
A fűszernövényekkel változatosságot vihetünk kertünkbe, mivel kellemes illatúak, sokféle megjelenésűek. Használjuk őket bátran, és ha lehetőségünk van rá, termeljük meg őket a saját kertünkben, hiszen manapság újra népszerű fűszer- és gyógynövényeket termeszteni a kertben.
Ápolásuk egyszerű, mi is megpróbálkozhatunk vele, sokan mégis úgy gondolják, hogy ha kertünk egy részét fűszernövények foglalják el, akkor ez ronthat a kert szépségén. Viszont, ha gondosan megtervezzük a helyüket, ugyanúgy díszítenek, akár egy rózsalugas.
Könyvünkben a fűszernövények ültetéséhez, gondozásához adunk tanácsokat, felhasználásukat pedig növényenként 2-2 recept is segíti.
Andrea Rausch - Brigitte Lotz - Kis zöldfűszerlexikon
A Kis zöldfűszerlexikon bemutatja a legismertebb 70 fűszernövényt. Információkat nyújt a származási helyekről, termesztési módokról, gondozásukról, begyűjtésükről. A kötet segítségével megismerhetjük a hatóanyagokat és a gyógyászati felhasználást is. A sok-sok konyhai recept és a szépségápolási tanácsok mellett bepillantást nyerhetünk a fűszernövények gyógynövényként való alkalmazásába is.
Lesley Bremness - Füveskönyv
Gyakorlati útmutató a füvek természetéséhez és felhasználásához - kertben, a ház körül és a konyhában. Füvekből készíthető ételek, italok és házilag elkészíthető kozmetikumok receptjei.
Vrábel Krisztina - 160 grammos szénhidrátdiéta
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok.
Receptgyűjteményünkben bemutatjuk, hogyan tudjuk az előírt napi 160 gramm szénhidrátbevitelt betartani úgy, hogy az étrendünk lemondások nélküli, ínycsiklandó fogásokból álljon és változatos legyen.
Bozsik Valéria - Különleges zöldségételek
A könyv két részből áll. Az első a különleges zöldségekből készíthető ételek receptgyűjteménye, a második pedig olyan ételeké, amelyeket a bennük fölhasznált zöldségek emelnek a különlegesség rangjára.
Az első rész főszereplője a nálunk ma még ritkaságszámba menő néhány zöldségféleség:
a cikória, az endívia, a mángold, a pasztinák, a brokkoli, a rebarbara és mások. Ezek közül némelyik csak salátának jó, de legtöbbjükből leves, főétel, köret vagy mártás is készíthető.
Önmagáért beszél a második részben leírt ételek neve. Íme néhány:
sajtos káposzta, töltött karalábélevél, zöldségmártásos pulykacomb, zöldséggel töltött csirke és liba stb.
A különleges zöldségeket néhány kivételtől eltekintve a kiskerttulajdonosok termesztik. Számukra a szerző röviden ismerteti az egyes zöldségek termesztéséhez szükséges tudnivalókat is. A tálalási és italajánlatok viszont már mindenkihez szólnak.
Frank Júlia - Frank Júlia nagy szakácskönyve
A pompás ételköltemények ínycsiklandó fotóival illusztrált, színes szakácskönyvek korában sokan keresnek olyan receptgyûjteményt, amelyben a főzés alapjaitól, a rántástól kezdve a legegyszerûbb leveseken, főzelékeken, köreteken át az elkészítésben nagy gyakorlatot, hozzáértést és érzéket igénylő meleg és hideg ételek, sütemények leírásáig miden megtalálható, beleértve a házi befőzést is. Ez a vaskos kötet nemcsak egyszerû szakácskönyv, hanem a háztartás szervezésének, a gazdaságos és egészséges étkezés mindennapi megoldásának bibliája, amelyből nem csupán sütni-főzni lehet megtanulni, de a gyakorlott háziasszony mûvészetté is fejlesztheti már meglévő tudását
Megyeri Szabolcs - Fűszerkert
Fűszerekkel ízesítjük ételeinket, főzhetünk belőlük gyógyteát, fűszereket használhatunk a háztartásban, de ajándékot is készíthetünk belőlük. Ez a könyv azoknak ad szakszerű segítséget, akik kertjükben, erkélyükön vagy egyszerűen csak néhány virágcserépben maguk szeretnének termeszteni fűszernövényeket.
A tartalomból:
-A fűszerkert tervezése
-A kertépítés munkálatai
-A leggyakoribb fűszernövények
-A kert fenntartása
Korpádi Péter - Csokoládés finomságok
Mindenki ízlését igyekszünk kielégíteni szakácskönyvsorozatunkkal, melyekben kitűnő, ízletes fogások találhatók. Nem kell gyakorlott szakácsnak lenni a receptek elkészítéséhez, a viszonylag egyszerű alapanyagok felhasználásával bárki könnyedén finom ételt főzhet a saját, a családtagok és a vendégek megelégedésére.
Pataki Mária - A vendégvárás ábécéje
Aki otthonunkba betér: vendégünk, akár kics, akár nagy, akár hívtuk akár csak véletlenül toppant be. A vendégfogadáshoz nyújt segítséget a szállóvendégtõl a váratlan vendéig. Célja az, hogy a vendég és a vendéglátó egyaránt jól érezze magát.
Pataki Mária könyve a figyelmesebb, szeretetteljesebb vendégfogadáshoz nyújt segítséget. A szállóvendégtől a váratlan vendégig mindenkire gondol, egy átlagos dolgozó család lehetpségeihez mrve közöl hasznos tudnivalókat és jól bevált recepteket.Célja az, hogy a vendég és a vendéglátó egyaránt jól érezze magát.
F. Nagy Angéla - A család szakácskönyve
A család szakácskönyve új - bővített és korszerűsített - kiadását veheti kezébe az Olvasó. A kötetben található sok-sok recept között akadnak különleges, az ínyencek kedvére való étkek, ünnepi alkalmakkor, vendégfogadáskor kínálhatók, és vannak - talán többségükben - a mindennapok étkezőasztalára tálalható köznapi, közkedvelt, könnyen és nem túl drágán elkészíthető, mégis nagyon jóízű fogások. Az étrendek összeállítását a betűrendes címmutató segíti, az egyes receptleírásokat a részletes tárgymutató alapján találhatjuk meg.
Korpádi Péter - Muffinok és pogácsák
Miért szeretjük annyira a muffint? A divaton túl azért, mert bármikor elkészíthető, reggelire, tízóraira, egyes húsos változatai talán még egy ebéd második fogásának is megfelelnek. Remek a délutáni kávéhoz, teához vagy kirándulásra. Váratlan vendégek érkezésekor vagy gyermekzsúrokon is előrukkolhatunk vele. A kezdő vagy konyhai trükkökben kevésbé járta háziasszonyok is könnyen és gyorsan elkészíthetik, mert igen kevés szabályt kell megjegyezniük, a muffin pedig 15-20 perc alatt megsül. Nagy előnye, hogy az elkészített muffin lefagyasztható, és hónapokig tárolható, de maga a bekevert tészta kis adagokban eltéve szintén nagyon jó szolgálatot tehet nekünk a napi rohanásban.
Frank Júlia - Disznóságok könyve
A szerző szerint a receptek mindegyike sertéshúsból készül, de eltér a hagyományostól. Sok benne a gyümölcs, zöldség, kevés zsír kell hozzájuk, annál több
fűszer és tegyük hozzá, sokkal egészségesebbek.
Saláták, tésztafélék, kocsonyák, pástétom, hideg étel,
egytálételek, sültek, töltött húsok, levesek sorakoznak.
Ízelítőül: erdélyi
töltött káposzta, tepsis csülök, cserepes sonka, ragu lila hagymával, sasadi szelet, meggyes cipó, mandulás szűzérmék, alkotás palacsinta, sajttal töltött rolád.
Gyönyörű ételképek illusztrálják az olvasottakat.
Frank Júlia - Ízözön szakácskönyv
"Szerintem a szakácskönyv általános célja, hogy ötleteket adjon, hogy a már megunásig ismert és megszokott ételeket kissé megújítsa, ugyanakkor ki-ki ízlésének és szokásainak megfelelően süssön-főzzön. (Persze az sem mindegy, hogy a főzni még nem tudót esetleg meg is taníthatja.) A lényeg, hogy a költőinek éppen nem nevezhető kérdésre: mit főzzek már megint? - választ adjon, esetleg a kedvenc ételt másként fűszerezve új ízek birtokába juttathassa a kosztosokat."
Remélem, örömére szolgál, hogy négy gyönyörű színes kötetben közreadhatom a Népszabadságban- ÍZÖZÖN Frank Júlia konyhája címmel - megjelent gasztronómiai melléklet receptjeit.
A négy kötet első darabja az, amit Ön most a kezében tart. Miután a magazin receptjei általában az éppen szezonjukban lévő nyersanyagokból készültek, a négy ÍZÖZÖN SZAKÁCSKÖNYV tematikájában is ehhez a rendező elvhez igazodik.
A következő három kötet- a mostani ŐSZ után a TÉL, a TAVASZ és a NYÁR címet viseli majd, és a címbeli évszak étkezési szokásaihoz igazodik. Kedves Asszonyom! Ugye, ismeri az elveimet? Vagyis azt a nézetet, mely szerint a szakácskönyv nem szentírás, és sohasem kötelező könyv szerint főzni! Szerintem a szakácskönyv általános célja, hogy ötleteket adjon, hogy a már megunásig ismert és megszokott ételeket kissé megújítsa, ugyanakkor ki-ki ízlésének és szokásainak megfelelően süssön-főzzön.
(Persze az sem mindegy, hogy a főzni még nem tudót esetleg meg is taníthatja.) A lényeg, hogy a költőinek éppen nem nevezhető kérdésre: mit főzzek már megint? - választ adjon, esetleg a kedvenc ételt másként fűszerezve új ízek birtokába juttathassa a kosztosokat.
Az evés örömforrás, és örömet okozni szeretteinknek - uram bocsá', magunknak - igazán nagyszerű dolog. Mint a receptjeimből kiderül, mindenevő vagyok. Teháta vegetáriusok és a húsevők is megtalálják a nekik tetszőt. Lapozza át e könyvet, és én bármibe lefogadom, hogy az első fél órában kimegy a konyhába, kinyitja a hűtőt, és megnézi, van-e hozzávaló ahhoz az ételhez, amihez éppen gusztusa lett.
E könyv lapjainak forgatása közben kellemes, örömteli munkát és a végeredményhez jó étvágyat kívánok!
Tárgyik Sándor - Nagy László - Hidegkonyhai szakácsművészet
E könyvnek célja az érdeklődő háziasszonyok igényeinek kielégítése is. A kötet megírásakor arra törekedtünk, hogy kimerítő választ adjunk a hidegkonyhákkal kapcsolatos szakmai kérdésekre, népszerűsítsük az egészséges táplálkozás korszerű követelményeit. A receptek - támaszkodva a táplálkozástudomány eredményeire - tartalmazzák a készítményekhez szükséges anyagok pontos mennyiségét, és ismertetik az elkészítési módokat, a termelési folyamatok zárt ciklusát, biztosítva a munkafolyamatok gazdaságos megszervezését. A technológiai leírások célszerűek, ami annyit jelent, hogy azok alapján a készítmények a legrövidebb időráfordítással elkészíthetők. Figyelembe vettük azon tényt is, hogy nemcsak a tartalom határozza meg a formát, hanem a forma is a tartalmat. Más az ízhatásuk a vékonyra szelt vagy kockázott, vagy éppen csíkokra vágott alapanyagokból készült ételeknek.
Bernáth Jenő - Németh Éva - A mák
A mák származása, felhasználásának története, A mák neve és előfordulása a népi szólásainkban, helységneveinkben, A mák hasznosításának fő területei: élelmiszer- és gyógyszeripar, A mákfélék családja. A termesztett mák néhány rokon faja, A mák biológiai tulajdonságai, Külső megjelenés, A mák fejlődésének fontosabb szakaszai, A mák felhasználását meghatározó biológiailag aktív anyagok, A mákmag fontosabb anyagai, A mák elterjedése a világban, A világ legfontosabb legális máktermesztési körzetei, Ópiumot előállító illegális termelési körzetek, stb.