Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Black_Venus
3.0/5

A ​Kedves kollégák kihívás egy újabb darabja letudva. Nekiálltam Földényi egyik újabb könyvének is, de nem bírtam vele. Úgyhogy elolvastam inkább Defoe életrajzát, aki egyébként az egyik kedvenc regényemet is írta (Moll Flanders), és a Robinon Crusoe szerzője is, amely mint tudjuk az elmúlt századokban az egyik legnagyobb irodalmi franchise-zá nőtte ki magát.
Ez egy korai zsengének mondható, úgy vélem, mert 1977-ben jelent meg (akkor még adtak ki irodalomtörténetet, vagy elméletet, ezt azért jegyezzük meg pozitívumként). De ez az életrajz vagy nem is tudom minek nevezzem – nos, nem egy erős darab. Időrendben végigmegy Defoe élettörténetén, elmondja, mikor mi történt vele, hozzátesz egy hangyányi korrajzot is, és ennyi. Gondolom, hogy Marx és Lukács nevének említése akkoriban még nagyon is comme il faut volt, de ide igazából nem illik.
Az egyik legfeltűnőbb dolog a könyvvel kapcsolatban, hogy nagyon szeretné Defoe jellemének integritását, alapvető pozitívumait hangsúlyozni, tessék szeretni az írókat, értem én, de ez egyrészt nehezen hihető, hiszen DD egyrészt vitriolos tollú (bár nem igazán szellemes) politikai pamflettekkel szerzett hírnevet magának (az öt regényét már a 60-as éveiben írta, nem ez volt a fő “profilja”), másrészt kereskedő volt, aki vallásos elköteleződése (disszenter) mentén/dacára (?) igenis pénzt akart keresni, kockáztatott, többször csődbe ment, adósok börtönében is ült többször, élete végén is egy kifizetetlen adósság miatt kellett bujkálnia, nem is lehet tudni, hol halt meg. Szóval olyan életet élt, mint amilyet Moll Flanders regényében is megírt, csak ő nem a szépségét, hanem a tollát adta el, ha arra volt szükség. Ezt, egy ilyen életrajzot leönteni egy halvány cukormázzal – ilyet csak egy rutintalan életrajzíró tesz, vagy az, akinek valamiért mindenképpen pozitív képet kell mutatnia, hogy a szocialista erkölcsöknek is megfeleljen.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás

Címkék

Kollekciók