Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Fűződik ​ehhez a könyvhöz egy kedves emlékem 17-18 éves koromból. A középsuliban volt fél évre egy thai cserediákunk, akivel nekem hiányos angoltudásom miatt nem igazán volt kapcsolatom. (Pedig utólag visszagondolva iszonyú gyorsan tanult magyarul, mégis inkább angolul lehetett vele kommunikálni) Egyszer egy szünetben, mikor ezt a könyvet bújtam, odajött hozzám, és elkezdett arról beszélni, hogy ő is nagyon szereti Stephen Kinget, és milyen jó, hogy ezt olvasom. Majd címszavakban kitárgyaltuk mennyire freaky és cool. Igazi nemzetközi élményt nyújtott ez a jelenet.

Van néhány igen emlékezetes novella a kötetben, amikre 10 év múltán is emlékeztem(pl. Anyának szeretettel, A mozgó ujj, Éjszakai denevér, Tízórai emberek), de a többség most, az újraolvasáskor annyira nem jött be. Szerintem ennél sokkal erősebb válogatások is kiadattak már King-novellákból.


Jaina
4.5/5

A ​Mestertől megszokhattuk, hogy szinte minden könyvében képes a masszív szómenésre, ebben a kötetben viszont rövidebb (bár azt nem mondanám, hogy könnyedebb) novellákat gyűjtött össze. Szerintem a legtöbb történet pont így volt tökéletes. Több kedvencem is van, például a Bocsánat nem téves, a Dolan és a Cadillac, A hercehurca vége vagy az Otthoni szülés. Nem teljesen értem, miért 81%-os a Rémálmok és lidércek itt molyon. Bár hullámzik a történetek színvonala, mégis a legjobb válogatások egyike.


Timberwolfes
3.0/5

SK ​és a novellák sose lesznek a barátaim. A rémálmok és lidércek vagy ahogy én nevezem a Drogos delíriumok gyűjteménye az eddig olvasott King novella gyűjtemények közül a leggyengébb. Az indítás pedig jó, A Dolan és a Cadilac nagyon tetszett, elsőrangú bosszútörténet ami egy jobb kidolgozást is megérhetett volna, mondjuk az Átkozott út helyett inkább ezt kellett volna anno regénnyé duzzasztani.
A további novellák hullámzó teljesítménnyel (számomra) de egyre inkább megindultak a lejtőn. Sok történetre utólag már nem is emlékszem miről is olvastam. Néhány történetnél tényleg azon kezdtem agyalni hogy itt mit szívhatott… És most nem a jó értelemben érdekelt.
A gyűjteményben vannak vámpír történetek, vannak lovecrafti utóérzések, van Scherlock Holmes történet is, van tipikus King történet is, de azok is számomra kevésbé élvezhetőek.
Nem véletlenül nem emlékeztem erre a könyvre, most se fognak a történetek sokáig az emlékeim között maradni…


Nekem ​ez így valahogy nem tetszett. Jobban szeretem a megszokott, Kinges hosszúságú szörnyedményeket, amikor hosszan lehet borzongani ugyanazok miatt. Most pedig mire belejöttem volna a félelembe, már meg is mentettek.
Köszönöm, maradok a régi verziónál.


agisajt
4.0/5

Dolan ​és a cadillac:
Franciakrémes! Hogy ez mekkora jó sztori!!
Fordulatos, humoros, megható és félelmetesen drasztikus. Mert King novella.
Hogy mire képes a szerelem? Tudjuk, hogy sok midenre. Sok hülyeségre.
De mire képes az a fajta szerelem, ami nyomorúsággá és elviselhetetlenné teszi az életet, szürkévé a mindennapokat, ha egyszer véget ér? Képes ölni. De még milyen állati módon képes ölni! Hosszú éveken át csak figyel, terveket szövöget, majd a kínok kínját is átélve napokon keresztül, az ájulásig fáradva meg is valósítja a tökéletes tervet: egy csapdát. Melybe vakon belesétál az áldozat, és már kész is a tökéletes bosszú. És aztán, huss, egyszer csak az a kínzó szerelem is elröppen.


Praetorianus
4.5/5

A ​"Minden sötét…" után ez King második legjobb novellagyűjteménye. Nincs benne az erős közepesnél gyengébb elbeszélés, kiemelkedő azonban szép számmal akad. Az Engedjétek hozzám a kisdedeket vérbeli horror, a Haver baromi jó zenekarunk van igazi nosztalgia-faktor, az Esős évszak a maga kis bibliai beütésével nagyon bejövős, az idő természetéről szóló apró kis csoda, a Szép lovacskám pedig szerintem örök kedvencem marad. És akkor ott van még a kissé Lovecraft-i Maple Street-i ház, meg az Umney utolsó esete. Hűha, azt hiszem ennyi… Arányaiban sokkal több erős történetet, és jóval kevesebb ballasztot tartalmaz a megszokott gyűjteményeknél. Ha valaki King rövidebb történetei iránt érdeklődik, nem is kérdés, ez az ő kötete…


A_S1M0N
5.0/5

King ​leghosszabb novelláskötete, amihez eddig szerencsém volt, de nem éreztem azt, hogy bármelyik történet untatna, bár előfordult, hogy némelyiknek csak a végére lett értelme.

Néhány cím eléggé megtévesztő, vagy legalábbis az adott írás tartalmára nem igazán utalt, ami persze nem baj, főleg, hogy olvasás után azért mégis kiderült, hogy valójában mit is takarnak.

Összességében mindegyik tetszett, persze így is akad jó pár, ami ki tudott emelkedni:
Dolan és a Cadillac,
Az éjszakai denevér,
Papóca,
Csattogó fogsor,
Haver, baromi jó zenekaruk van,
Esős évszak,
Bocsánat, nem téves,
A tízórai emberek,
Crouch End (hangulat szempontjából talán ez volt a legjobb!),
A doktor esete,
Umney utolsó esete (a végére lett érdekes).

Az viszont érthetetlen, hogy miért maradt ki két novella a magyar kiadásból: Head Down, Brooklyn August…

És akkor ezzel a könyvvel a 2018-as évre végeztem az olvasással, jövőre folytatom!


Sokadik ​újraolvasásomnál jöttem rá, hogy még nem értékeltem rendesen, részletesen. Íme:

Dolan és a Cadillac

Egyszerű bosszú-sztori lenne ez, de hát tudjuk, hogy Kingnél semmi sem egyszerű. És bizony, a Mester sok időt tölt a művelet minden aspektusával: társadalmilag (nyári szünet!) és fizikailag is teljesen hiteles, gondosan megalapozott, ami történik. Betonszilárd a kohézió, és ettől kerekedik a tökegyszerű alaphelyzetből egy szenzációs mestermű. Minden porcikámban éreztem a főszereplő fájdalmát, mert ekkora marhanagy gödröt nem egyszerű ám kiásni, még gépekkel sem… Amilyen nehéz a gödörásás, annyira könnyen siklik az olvasó a mondatokkal együtt, King teljesen lazán, mindenféle görcs nélkül ír, a végeredmény így nem lehet kérdéses, hogy csillagos ötös.

A hercehurca vége

A jó ötlet és a kiváló megvalósítás szinergiája ez az írás is, egy egészen picike kifogással élnék csak: a sztori kulcsa és slusszpoénja hiteltelen, kicsit érthetetlen, hogy miért cselekszenek a főszereplők ilyen gyorsan és hogy miért nem gondolt egy ilyen szuperzseni karakter ezekre a bizonyos következményekre (hja, a spoilermentes értékelések szépségei ugyebár…), de aztán végül ezt is megbocsátottam, mert annyira jól van megírva. A végén a Virágot Algernonnak-riff miatt különdíjban részesítem.

Engedjétek hozzám a kisdedeket!

A Csontkollekcióban található Tigris című novellához hasonló iskolai környezetben játszódó bizarr hangulatfestés. Rövid, hatásos, de nem különösebben mély.

Éjszakai denevér

Ragyogó, ahogy King felépíti a cselekményt, de a jellemábrázolás ezúttal picit hibádzik. A nagy finálé valamelyest kárpótol, de így sem lesz klasszikus.

Papóca

Könnyed kis mese, a hóhérakasztós fajtából. Nem túlságosan alkalmas mély filozófiai fejtegetések alapjaként, de lehet érte lelkesedni.

Nekünk épül a ház

New England különös hely lehet, de Stephen King New Englandje még százszorta különösebb, az fix. Ez a novella is hangulatfestés, ami után az olvasó, aki soha nem járt még New Englandben úgy érzi, mintha minden porszemnek tudná a történetét. Lopakodó, lovecrafti horror ágyazódik az amerikai vidék sajátos miliőjébe. Depresszív és hatásos kombináció. Az egyetlen negatívum az talán, hogy nem lyukadunk ki a végén igazán sehová.

Folytatás szokás szerint itt:

http://konyvreflexiok.tumblr.com/post/148629576537/stephen-king-r%C3%A9m%C3%A1lmok-%C3%A9s-lid%C3%A9rcek-sokadik


Shando
4.0/5

Ez ​egy érdekes könyv volt, így másodjára is, miután még mindig nem tudom úgy végigpörgetni a történeteit magamban, mint a többi King könyv eseményeit, így olyan volt, mintha valami újat vettem volna a kezembe.
Talán ebben volt a legtöbb Lovecraft-i hangulatú írás, van amelyik kifejezetten neki lett ajánlva, de ezt egy percig se bántam.

És bár lehet, hogy furcsa ilyet írni, de itt volt a legtöbb sztori olyan, ami a Miért?-re vállrántás mellett annyit felel Csak. Pedig tárháznyi furcsát és egyéb jószágot összeírt (és remélem még írni fog) King.

Más művéhez kapcsolódva: előkerül egy epizódszereplő a Holtsávból, hogy végre tényleg találkozzon valami megmagyarázhatatlannal, valamint egy pillantást vethetünk Castle Rock jelenére a Hasznos holmik-at követően.


szangi
5.0/5

Kb. ​3 hónapig olvastam… és nem azért mert rossz volt, sőt.
Közben több könyvet is kiolvastam, jöttek-mentek, de ez a darab a szoba berendezésévé vált, hiányozni fog =) még az is lehet hogy mostantól nem is tudok elaludni úgy ha nincs horrorkönyv az éjjeliszekrényen.
(pár sztorinál különösen sajnáltam hogy csak novella és nem regény)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

13.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók