Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Nem ​kellett csalódnom a szerzőben másodjára sem, egy nagyon jól felépített, színes karakterekkel tarkított történetet kaptunk, amit egyszerre young adult regény és pszichothriller.

Szerintem ez egy nagyon jól összerakott thriller, a maga sötét hangulatával és egy fantasztikusan jó befejezéssel. Teljesen lezárt a történet, de talán egy oldalnyi epilógust még szívesen olvastam volna. Ennek hiánya azonban semmit sem von le az értékéből.

A teljes értékelést a blogon olvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/sarah-pinborough-13-perc.html


Niitaa
5.0/5

A ​teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/02/sarah-pinborough-13-perc.html

“Sosem hittem volna, hogy két ennyire különböző műfaj képes megállni egymás mellett a helyét, de itt a tökéletes példa arra, hogy lehet egy könyv egyszerre pszichothriller és YA regény is. Mikor belevágtam, nem hittem volna, hogy ilyen mértékű rajongást fog belőlem kiváltani. Felrázta a szürke hétköznapjaimat.
De emellett a 13 perc nem csak egy élvezetes olvasmány, hanem tanító jellegű is. Rámutat, hogy a mai társadalomban a fiatalabbak mennyire más értékrend alapján viseltetnek, mint régebben. A technológia fejlődésével az emberek is megváltoztak. A mai tinédzserek sok esetben jobban el vannak eresztve, mint például ahogy én is voltam ebben a korban. Ugyanakkor van, ami nem változott: a barátságok illékonysága, s az örökké szó soha figyelembe nem vett jelentése. Mindenki máshogy kezeli, ha egy mély barátságnak vége szakad, s majdnem az összes fajtájára hoz példát a könyv. Emellett jól bemutatja szülő és gyermek kapcsolatát a felnőttkor küszöbén, de kihangsúlyozza még azt is, hogy hányféle érzés fér el egyszerre egy kamasz szívében.
A 13 perc egy igazán izgalmas, letehetetlen olvasmány. Az esemény folyamatos, egy percre sem vontatott, jó felépítésű. A csodaszép borító egy igazán megnyerő történetet rejt. Elsősorban a fiatal felnőtteknek ajánlanám, akik még nem felejtették el, milyen érzés középiskolásnak lenni, ugyanakkor már tisztában vannak vele, hogy az élet nem habos torta. Jó emberekkel is történhetnek rossz dolgok.”


mate55
4.5/5

A ​tizenéves lányok ijesztőek lehetnek. Sarah Pinborough regénye valószínűleg YA regénynek minősül, annak köszönhetően, hogy a főszereplők tizenévesek. Bár ez nem jelenti azt, hogy a regény tartalma gyermekes, hanem azt mondanám, hogy ez egy krimi az érettebb olvasóknak. Az átlagos lányok, a közösségi média és a hátborzongató visszahívások árvize. Nem szépítem, már a történet elején felismerhetővé válik „A Legyek Ura” hatása: a mérgező barátságoktól megvadulnak a lányok. Ez egy kellőképpen kidolgozott, de nem egy tipikus thriller, amely hihetetlenül megragadta a tizenéves lányok közötti kapcsolatok erős érzelmeit. A középiskolák tinédzserjeinek csőcselék mentalitását, a lányok önelégült, baljós és manipulatív kis világát, vágyaik, kétségbeesésük és álmaik hullámvasútját, ahogy a középiskola „politikai” aknamezőjében navigálnak. Viszont nem érdemes pusztán itt leragadni, mert ennél sokkal többet rejt magában. A regény azt a brutális módot ábrázolja, hogy a tizenéves lányok egymást kezelik, a veszélyes titkok és a hazug barátság keverékével együtt. A klikkek közötti érzelmek intenzitását, a gyűlöletre okot adó extrém hűséget, a mini árulásokat, amelyek mindegyike titkokat és vágyakat hordoz magában. A serdülőkor önzőségének harcát, a női barátságok sötét, mérgező valóságát. És a legszomorúbb az egészben, hogy Pinborough karakterei rettenetesen valóságosak.


Málnika
4.5/5

Megvallom, ​az elején egyáltalán nem értettem, mire ez a nagy hype, mivel igen lassan és kiszámíthatóan indult be a történet. De aztán elkezdett fantasztikusan működni a YA és a pszichothriller egyedi kombinációja, és megjött az olvasmányélmény is. Hihetetlenül valóságosan ábrázolja a jellemeket, a betegesen irányítani vágyó kedvenc, az őt követő slepp, az elismerésre és egy csapathoz tartozásra vágyó egyéniség, illetve a mindenki által láthatatlan lány is megjelenik benne. Emellett kifejezetten élvezetes volt, hogy az elbeszélést különböző szemelvények bővítik, mint a terapeuta konzultációs jegyzetei, a felügyelő aktáinak részletei, Tasha naplóbejegyzései, SMS üzenetek és újságcikkek. A legjobb azonban a túlságosan kiszámíthatónak vélt cselekményben a csavar volt, amely a végén, Becca segítségével, teljesen újraírja a történetet.


Bajnoczianna
5.0/5

Még ​nem találtam olyan könyvet amelyhez a borító tökéletes választás lett volna. Most mégis sikerült, ez a kék színű háttér és a rajta szereplő lány egy az egyben a regényhez illet. Megadta neki azt a rejtélyes hangulatot mint ami a fülszövegben van benne.
A regény összetett történet teljes egészében, mind a karakterek mind pedig háttér részletesen volt leírva. Nekem pedig ez nagyon tetszett, hisz igy nem maradt egy kérdés sem az olvasás közben. Az írónő különösen ügyelt arra hogy a végén minden szál le legyen zárva, igy pedig egy kerek történetet kaptam.
Két téma young adult regény és pszichothriller ötvözése pedig igazán jól sikerült. A fiatal lányok hétköznapi életét egy tragédia árnyékolta be. A szereplők kibontakozása során pedig jobban megismertem őket ahogy a könyvet olvastam. Ez által pedig összetett karakterek lettek a végén.
A végkifejlet pedig olyanra sikeredett amire még én sem számítottam. Azt hittem hogy az elején tudom ki a bűnös, de aztán az egész kap egy új nem várt fordulatot. Más megvilágításba helyezve a megismert szereplőket.
Zseniális regény lett, aminek minden percét élveztem!
http://ujkv.blogspot.hu/2018/04/sarah-pinborough-13-perc.html


Hát ​az van, hogy a Ne higgy a szemének! című könyvével igen magasra tette a lécet az írónő. Ez most nem annyira jött be. Nem tudtam magamnak érezni a vergődő tinédzserlányok problémáit, pedig isten az atyám, én is voltam vergődő tinédzserlány. Ráadásul folyton motoszkált bennem az “ezt már valahol olvastam/láttam” érzés. És vártam egy olyan csattanót, ami a másik végén is volt, de sehol semmi.
Na nem baj, talán a következő.


szandrabene
3.5/5

Most ​nagyon kiérződött, hogy egy YA könyvet olvastam, zavart, hogy a főhősök tinik. Néhol azt éreztem, hogy mentem ki vágom e-book readerestől mindenestől a történetet, néhol meg magamra ismertem benne. Minden tini küszködik az iskolában uralkodó hierarhiával, valaki jól veszi az akadájokat, valaki kevésbé, és ez a történetet tényleg inkább a 10 éveikben járó kamaszoknak íródott, hisz én ugyan vissza emlékeztem egy egy résznél az én ifjúságomra, de nem tudott igazán felhergelni, megborzasztani.
A teljes történetet jellemzi egyfajta szürkeség. Eleve télen játszódik, és ahogy olvasod, azt veszed észre, hogy bekúszott valami hideg, ködös borzongás a gernicedbe. Tudod, hogy valami nincs rendjén, tudod, hogy valami ott van az orrod előtt, de te nem látod a fától az erdőt. És aztán elkezded dolgoztatni az agyadat, és minden leesik. Megérted. Eszedbe jutnak az apró elejtett megjegyzések, pont, mint Beccának.
Összességében, nem gondolom, hogy elvesztegetett idő lett volna, de az biztos, hogy 10 évvel ezelőtt 5 csillagot adtam volna rá, viszont így, hogy kinőttem én már ebből az öribarátnők, sulis hierarchia, szerelmi bánat témából, amit ez a történetet fel dolgoz, így nem érzem sajatomnak ezt az egészet.
Ajánlom minden tininek, aki küzd a suli aranygyermekeivel, vagy csak simán önmagával, ti értékelni fogjátok mindezt.


smetalin
3.5/5

Lehetett ​volna négy is, de a vége nagyon “szódával elmegy” lett, így marad ez a fél csillag. Mikor ilyen fiatalkorú iskolásokról olvasom, hogy az életüket a közösségi oldalakon élik, mindig arra gondolok, hogy de jó hogy az én “világomban” ez még nem volt.
Persze mi is veszekedtünk a barátnőimmel, de a nagy kibékülések a játszótéren történtek egymás között. Itt ebben a könyvben, erről szó sincs, nincs magánélet. Zajlik a cicaharc három barátnő között, ahogy fogynak az oldalak minden más megvilágításba kerül mint az elején. Ki mond igazat, ki hazudik, mi történt Natasával? Ahhoz képest, hogy YA regény,, nem rossz, de nem lesz kedvenc sem.
S.K.-t meg nem értem, ezért fizetnek neki, hogy ezt a pár szót leírja a könyvről? nem hiszem el, hogy tényleg ezt gondolja.


Kókuszka
3.5/5

Vegyesek ​az érzéseim. Egy ijesztő világot mutat be, ahol a főszereplők gimis lányok a felnőttkor küszöbén. Iskolai klikkek világa, ahol a nagymenők mozgatják a szálakat. Játszmák, cselszövések pusztán azért, hogy vezető egyéniségek maradhassanak. Barbie-k és velük lépést tartani nem tudó szolgalelkűek világa. Cigaretta, drog, ital, külsőségek. Maga a cselekmény lassan folydogál. Nagy durranásra a végén sem lehet számítani. Legalábbis számomra nem adott akkora olvasási élményt.


BreeS
5.0/5

Éreztétek ​már egy regény elolvasása után olyat, hogy féltek becsukni a szemeteket és egyáltalán elaludni?
Azt hiszem sokkot kaptam. Briliáns egy történet. Zseniális! Borzongó és félelmetes.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
2.0/5

Statisztika

83.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók