Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Nymeria96
3.5/5

Őszintén ​szólva ennél egy kicsit jobbra számítottam.
Az Ambrózy báró esetei óta valószínűleg az elvárásaim is nagyobbak lettek az ehhez hasonló történetekkel szemben, így ettől a könyvtől is többet vártam volna.
A krimi szálat nem mondanám valami erősnek, a nyomozás csekély részét teszi ki a történetnek, a gyilkos kiléte pedig elég hamar nyilvánvalóvá válik.
A szereplők sem voltak valami kiemelkedőek, a főszereplőt, Gustavot sajnos a történet nagy részében nyámnyilának tartottam, továbbá a nyomozás előmozdításában sem tevékenykedett sokat, leginkább az ölébe hullottak az információk.
A könyv hangulata tetszett, de néha az írónő kicsit túlzásba vitte a helyszínek, épületek stb. ismertetését.
Egyszeri olvasásnak elment, de a folytatásokra nem lettem kíváncsi.


Agatha ​Christie logikája és stílusa valamint Böszörményi Gyula alapossága és humora összegyúrva némi romantikával, néhány gyilkossággal és voilà: máris kaptunk egy XIX. századi Bécsben zajló gyilkosságsorozatot.
Könnyen olvasható, szórakoztató történet – Poirot és Maigret mellé igazán befér a polcra! :)


Nagyon ​kellemes krimiélményben volt részem!

Agatha Christie stílusát idéző, finom stílusú, szép leírásokkal és egy csipet humorral fűszerezett, gyorsan olvasható regényt olvashattam.
A XIX. század végi Bécs a színhely, ami igazán impozáns formában került bemutatásra. Történelmi információkat is csepegtetett nekünk az írónő, de ezek egyáltalán nem voltak szárazak, inkább érdekesek. A cselekmény, a gyilkosságsorozat maga gyorsan lezajlott és megoldódott, igazából 240 oldalban nem is lett volna mit elhúzni, mégsem éreztem kapkodónak.
Gustav, a főszereplőnk igazán szimpatikus jellem, bár kissé több magabiztosság jól jönne neki a következő kötetekben.
Dorothea, Rudi, Vera és a többi szereplő életének alakulására is kíváncsi vagyok! :)

A borító pedig nagyon megkapó!
Várom az őszre beígért második részt! :)


smetalin
2.0/5

Oh, ​hát, izé……kicsit értetlenül ültem a könyvvel a kezemben, mégis mi volt ez? Ez egy szörnyű rossz karikatúrája [[Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten|ennek a könyvnek]]. A karakterek elnagyoltak, a “nyomozás”-ugyan kérem, milyen nyomozás? itt szó se volt nyomozásról itt csak úgy megtörténtek a dolgok. Jajj, és a kedvencem, a gyilkosságokról szóló rész hát az kérem a gyengébbek kedvéért, vagy tudom is én miért, de az így volt jelölve.
Gustav lett volna a “magánnyomozó”, de annyit nyomozott hogy mindig megnézte a tetthelyet, vagy még azt sem. Elméleteket gyártott….ja mégsem, csak téblábolt, beszélgetett Rudival( aki elvileg tényleg rendőr volt) és a kedves családdal, szerelemtől ittasan gondolt egy kedves hölgy ismerősére, és bárgyúságokat beszélt. A könyvben teljes mértékben ki lett vesézve Sissi halála, szépsége, élete és a gyönyörű palotái, házai ahol lakott és udvarhölgyei, akik feltűnően hasonlítani szerettek volna rá. (na igen, ők lennének a “szép halottak”) Nah, hát így állok én ezzel a könyvvel, volt szerencsém, alá szolgálja!


Dawnofmyth
3.0/5

Ez ​a könyv nagyon távol áll tőlem, egyszerűen nem tudtam belerázódni. Szeretem a krimiket, de ez kissé unalmas, meg úgy nem nagyon nyomoznak benne. Igaz, hogy voltak benne gyilkosságok, de úgy nem igazán történik benne semmi sem. A szereplők elég gyengére sikerültek, amolyan vannak benne, de csak helytöltők. Ami tetszett benne, az a helyszínek leírása.


gyuszi64
3.0/5

2020/186. ​könyvtár

Az a baj ezzel a könyvvel, hogy nem tudja definiálni magát.
Kriminek nem túl erős (még kosztümösnek sem), a nyomozási szál is gyengécske. A “történelmi regény” kategóriát valamennyire igazolja, elsősorban a bécsi császárváros nosztalgikus korhűségét tartva szem előtt. (Az a szerző módszere, hogy ha egy épületben, vasúton vagy parkban járunk, rögtön megtudunk mindent a tervezőről és az építésről, a berendezés korábbi gazdáiról, a helyszín egykori híres személyeiről, és az aktuális udvari pletykákról.) Ifjúsági regénynek is nevezhetnénk, elsősorban a szerző szerény stílusa és – sajnos – gyenge keze miatt.

Már a borító is félrevezető, olyan, mintha a regény szép kastélyban élő szép halottakról szólna, de nem. Ez egy könnyű cselekményköntösbe csomagolt, történelmi ismeretterjesztő munka Bécs századfordulós életéről, mindennapjairól, melyre persze rátelepszik a császári udvar. A könyv előnye a hangulat nagyon hatásos visszaadása, hátránya, hogy stilárisan leginkább egy középiskolai olvasókönyvre emlékeztetett. És előnye és hátránya is, hogy a szórakoztatási cél mellett mintha a fiatalabb olvasóközönséget célozná meg.


aram76
4.0/5

A ​borító gyönyörű. Kicsit félve kezdtem bele, annyira ellentmondásos értékeléseket olvastam, így nem is volt túl nagy elvárásom. Legtöbben a krimi szálat, a nyomozást hiányolták. Mivel eleve így fogtam hozzá, azt kell mondjam nem csalódtam akkorát, mert az tényleg nem nagyon volt benne. Ami tetszett, az a leírások, az épületek, a kor hangulata, a szereplők számomra eléggé hitelessége. Igen, el tudom képzelni, hogy egy elkényeztetett, gazdag, vagy úri családba születő ember bizony-bizony sznob, beképzelt, korlátok nélküli, lenéző, unatkozó, a társadalmi elvárásoknak megfelelően magasabb rendű, nem keveredik a pór néppel. Mai ésszel persze ez furcsa lehet, de akkor gondolom elfogadott és talán elvárt is volt. Persze voltak benne bosszantó emberek, béna viselkedések, de csak azért, mert a mai ésszel olvastam. Ott és akkor ez nem biztos, hogy nem volt elfogadott, vagy akár természetes. Mindenesetre kikapcsolódásnak nem volt rossz, tekintve, ha nem várjuk el egy Böszörményi Gyula vagy egy Baráth Katalin mű szintjét.


Gyöngyi0309
3.0/5

Nagyon-nagyon ​sajnálom, de ez halálosan unalmas volt.
Sablonos, kidolgozatlan karakterek, nulla nyomozás, helyette csak pletyizés orrvérzésig…Nem ismertem meg jobban sem a kort, sem a helyszínt, pedig, mind Bécsből, mind Schönbrunnból, mind a belterjes Habsburgokból nagyon-nagyon sokat ki lehetett volna hozni. Ez olyan történet volt, amire kb. két nap múlva emlékezni sem fogok, annyira színtelen volt minden. Unalmas volt a krimi szál, kb. már akkor lehetett tudni a gyilkos kilétét, mikor színre lépett benne.
Nem tudom lehet-e ilyet mondani, de ez nagyon alulírt volt.
Senki nem volt sem szimpatikus, sem szerethető számomra, a legérdekesebb részek azok voltak, hogy mikor mit ebédeltek/vacsoráztak.
Ez a könyv kívülről gyönyörű, belülről üres.


Hollóhát
2.5/5

Nem ​vártam sokat, de így is kicsit csalódás volt ez a könyv. „Gustav von Karoly, a fess fiatal magánnyomozó (…) az udvar által béklyóba kötött rendőrség helyett ered a máris „Bécsi Hasfelmetszőnek” elkeresztelt gyilkos nyomába.” Ezt a mondatot szívesen kihúznám a fülszövegből. Mert az a helyzet, hogy fess, fiatal magánnyomozónk nem ered senkinek a nyomába. Még a reggeli kávé fölött se pazarol egyetlen gondolatot sem a gyilkosságok felderítésére, pedig szép tiszteletdíjat akasztott le érte. „Nyomozói” tevékenysége összesen két mozzanatból állt: [spoiler] 1. Ellopott egy bizonyítékot, de rajtakapták betörés közben. 2. Egyszer az apja elintézte neki, hogy a kastély személyzetének egy tagja szóba álljon vele, és ezt az egyetlen embert kikérdezte. [/spoiler] Ütős… Ha nem volt ötlete az írónak, hogy a korabeli módszerekkel esetleg hogyan lehetne nyomozni, akkor kár volt a „krimi” részt erőltetni.
A többi egyébként az átlag kosztümös limonádé szintjét hozza. Nem túl emlékezetes szereplők, pici történelmi aláfestés, pici szerelmi szál a háttérben. Még a korabeli élet megjelenítése sem sikerült valami érdekesre. Az egész történetben Sissi volt a legárnyaltabb karakter, akinek a halála közvetett módon beindíotta az eseményeket.
Javaslom az osztrák kollégáknak, hogy ha ízes, izgalmas, századfordulós krimit szeretnének, akkor tessék importálni Ambrózy bárót. #Lehet izzadni a fordítással.#


nagy_anikó
4.0/5

Gyönyörű ​borító, nem túl magas százalék, picit félrevezető fülszöveg mármint, hogy
“Gustav von Karoly, a fess fiatal magánnyomozó – egy magyar gróf és egy bécsi operett-primadonna szerelemgyermeke – az udvar által béklyóba kötött rendőrség helyett ered a máris „Bécsi Hasfelmetszőnek” elkeresztelt gyilkos nyomába.
Ez kicsit túlzás.
Fény derül a gyilkos kilétére, de nem vagyok meggyőződve, hogy Gustav nélkül nem derült volna ki az igazság, még ha az udvar ködösít is.
Maradtak kérdéseim – pl. a koldussal kapcsolatban – honnan tudott az elkövetkező eseményekről?
Ami viszont nagyon tetszett a történelmi részletek, a kor ábrázolása, akár emberi jellemekről volt szó, akár környezet leírásokról az magával ragadóan sikerült az írónőnek.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók