Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Chöpp
4.5/5

“Kiélesítem ​a késemet, a szívem fenőkő.”

Itt ülök a hatása alatt. Gyönyörű történet! Azt hiszem nem utoljára fogom megköszönni Murakami úrnak a kiváló regényt és nem utolsó sorban utánozhatatlan stílusát. Köszönöm Murakami úr!


Kkatja
5.0/5

Szerettem ​ezt a sztoriját is, tökéletes kikapcsolódást nyújtott a kellemes nyári estékre, igazi murakamisan misztikus ínyencség. Viszonzatlan szerelmek, hajnali telefonhívások, görög szigeti nyaralás, majd a csúcspont… {{az átlépés a túloldalra, ahonnan ki tudja van e visszatérés?}}


Bélabá
5.0/5

Kezdek ​megbarátkozni Murakami Haruki világával és egyre inkább tetszik ez a különös „táj”. A már megszokott jelmezek közé épül ez a műve is. Komolyzene, könyvek, macskák és erotika. Ez utóbbival meglepett, nem gondoltam, hogy ennyire merész témát választ, mint ahogy tette e könyvében. Tulajdonképpen egy leszboszi szerelem kibontakozása a 22 éves (Szumire) főhősnő és 39 éves (Miu) társnője között. Szumire az azonos neműek iránt vágyódik, még Miu egy eléggé bizarr történet által jut arra pontra, hogy ne szeresse a férfi nemet. Egy-egy enyhén erotikus részen túlmenően főleg érzelmi viszonyukról szól a kaland. Addig, még Szumire átkerül egy másik dimenzióba. A megszokott misztikusság előbukkan a vámpír vagy vérmacskák megjelenésével. Ezeket a dögöket nagyon bírtam. :) Tetőpontra hág azon a ponton, amikor Miu az óriáskerékben ragad. Elvont, ugyanakkor emberi történet is egyben: két nő vonzalma egymáshoz. Murakami Haruki az elején megint olyan körítést teremtett a zenével, könyvekkel, amely teljesen beszippantja az embert. Én is így jártam és egy pillanatra nem akadt el történet fonala. Nagyszerűen megírt regény, a hossza (rövid) valamint eseményei aránya miatt veri az általam olvasott Kurblimadarat. Az kissé túlírt volt, szerintem. Ott már bajos a döntésem, hogy összességében jobb-e az 1Q84-nél vagy sem. Összegezve megadom az 5 csillagot 4,7 ponttal, mert elragadott a történet. Az már 100%, hogy amit csak tudok, elolvasok a szerzőtől, mert könnyeden tud komoly témákat mesélni és a világképe egészen zseniális. Örülök, hogy olvastam és ajánlom másoknak is.


danlin
4.0/5

Zavarban ​vagyok, azt sem tudom eldönteni, hogy tetszett-e a regény vagy sem. A regény első fele lassú volt, és a három szereplő egyike sem volt túl szimpatikus. Viszont voltak értékelhető elemek, mint Szumire furcsaságai, Miu története vagy az hogy az elbeszélő kiállt egy diákja mellett, aki egyben szeretője fia is.
Szumire egy meglehetősen egyedi jellemű fiatal lány, aki író szeretne lenni. Egy nap megismer egy idősebb nőt, akibe beleszeret és akivel közösen kezd dolgozni. Mindenről tájékoztatja egyetemi haverját, aki évek óta szerelmes a lányba, igaz tudja esélye sincs intimebb kapcsolatra.
A fordulat Szumire eltűnése, ami miatt az elbeszélő találkozik Miuval. Magyarázat pontosan nincs az eltűnésre, csak egy homályos sejtés, amit Szumire jellemére, Miu múltjában történt furcsa történetre alapoz az elbeszélő. A végén nem kapunk magyarázatot, és kicsit sajnálom, hogy nem tudtunk meg többet Szumire oldaláról, hogy mi történt vele valójában. Emiatt hiányérzetem van.


mbazsa
3.5/5

Lehet, ​hogy nem a legszerencsésebb választásom volt, hogy Murakami regényeinek ismerkedését ezzel a darabbal indítottam. Valamiért nem mertem vaskosabb, vagy akár több kötetes opussal kezdeni, inkább csak ízlelgetni, kóstolgatni akartam a japán író világát. Persze idegen vizeken hajózva, vagyis inkább olvasva, az is benne van, hogy nincsenek elvárásaink, és hagyjuk, hogy az ismeretlen az újdonság erejével ragadjon magával.

Valami könnyedebbet akartam fogyasztani, persze valami olyasmit, ami nem száz százalékig limonádé, nem is negatív giccs, de azért nem sokkol egyfolytában a szocionyomasztással és a nyomorpornóval, amolyan vízpartmellé való olvasmányt szerettem volna olvasni. Szórakoztat, elgondolkodtat, de azért nem vág teljesen nyomorszájon. Így került a kezem ügyébe ez a könyv. Szerencsére ezek az igényeim szinte teljes mértékben kielégültek, de ha ennél többre vágytam volna, akkor most biztosan csalódottan és szomorúan írnám meg ezt az értékelést.

Ambivalens érzéseim vannak ezzel a regénnyel kapcsolatban. Olvasás közben úgy éreztem, hogy Murakami folyamatosan egyensúlyozik a lektűr és a magas irodalom határán. Látszik rajta, hogy profi regényíró, és nem ma kezdte a szakmát. Lehet, hogy a kevesebb több lett volna, és egy rövid elbeszélésnek, vagy egy hosszabb novellának sikerültebb, ütősebb darab lenne ez. (Csak egy példa, a szputnyik motívum annyira túl van magyarázva, hogy még az is megérti, aki nem olvasta a regényt.) Persze nem akarom szegény Murakamit lehúzni, mert azért tisztességes iparos munkát végzett, minden a helyén volt a regényben. Nálam is csak azért működött, és élveztem az olvasást, mert nem voltak nagy igényeim, és csak egy könnyed darabra vágytam. Meg is kaptam. Legközelebb mindenképpen valami fajsúlyosabbat próbálnék meg tőle.


Honey_Fly
4.5/5

A ​"leghétköznapibb" Murakami regény amit eddig olvastam. Így is minden sora működött. Az igaz, hogy engem már sok könyvvel ezelőtt megvett kilóra de fenn is tartja a rajongásomat. Annyira más világról ír, mint amiben én élek… Szereplői nem is állhatnának távolabb tőlem mégis pillanatok alatt beszippant a világukba. Műveltségük, intelligenciájuk, szinte tökéletes külsejük nagyon vonzó, ugyanakkor rettentő félelmetes az az üresség ami bennük tátong. Olyan világ Murakamié amiben jó szétnézni időnként, de egyáltalán nem bánom, hogy csak látogató vagyok benne.


vorosmacska
5.0/5

Hogy ​is kezdjem?. Ez nekem most nagyon tetszett. És mégis, alig tudom megfogalmazni, hogy miért.
Talán, mert kimondja a ki nem mondott érzéseimet? Mert szépek és találóak a
hasonlatok? Mert K olyan nyugodt és elfogadó? Mert abszolút mai a történet? Mert olyan titokzatos és nem akar a szájunkba rágni semmit? Mert megírja az esendőségünket, magányunkat? Mert izgalmas, de mégis belengi egy bizonyos fajta nyugodtság?
Ahogy így gondolkodom a könyvön, arra jövök rá, hogy a történet egyáltalán
nem fontos: ki az a Szumire, mi történik vele, kit szeret, ki szereti őt és
végül előkerül-e? Nincs jelentősége. Úgy ragad meg a regény, hogy
kívülállók maradunk. Nem kelt vágyakat, nem szurkolunk a szereplőknek, csak
egy röpke pillanatra bepillanthattunk az életükbe.
Első olvasásom Harukitól. Lesz folytatás.


Az ​első Murakami könyv,amit olvastam.Kíváncsi voltam,mi ez a nagy “hájp” az író körül.A Férfiak nő nélkül című novelláskötetből olvastam egy részletet,ami nagyon tetszett,aztán ez a könyv megtalált az antikváriumban és nem volt menekvés.:).Valahogy túlvilági,de valamennyire kézzelfogható(is).Egyébként végig ezt éreztem olvasás közben.Vitt magával a történet,lassan csordogált a cselekmény,de az író stílusa erőteljesen lökött előre.Számomra gyönyörűen ábrázolta a szerelmet,a magányt,az élet olykor hiábavaló voltát,a beteljesületlenséget,a küzdelmet önmagunkkal.Biztosan lesz folytatása a kezdődő barátságunknak Murakamival.


pat
4.0/5

Hogy ​mi van? Milyen vér? Hogy kerül a Répa az asztalra? Meg most így hogy?
Azt szoktam szeretni a furibb Murakami könyvekben, hogy ugyan nem feltétlenül értem őket az eszemmel, de azért valahogy mégis értem, és nem érzem úgy, hogy lemaradtam valamiről. De ennél most azt érzem, hogy az írónak volt valami mondandója, ami nem jött át mégsem, és ez bosszantó.
Igen, kicsit Kurblimadár, igen, Murakami kicsit mindig egyforma (nagyon), és komolyan kíváncsi lennék, honnan ez a fül- meg macskafétis. Mondjuk mindez egy pillanatig sem szokott zavarni. A fordítás az elején tényleg kicsit nem volt jó, de 20 oldal után már tökmindegy volt.
Hanem ez a hiányérzet. Ez bosszant most nagyon.


meseanyu
4.0/5

Végig ​az volt az érzésem, hogy ezt már olvastam, meg ezt is, vagyis nagyon sok minden visszaköszönt a régebben olvasott Muralamikból, de ez persze nem biztos, hogy baj, mert hiszen minden írónak megvan a maga stílusa. Mindenesetre tetszett a hangulat, a szereplők, a történet, egy pár oldal volt csak, amit untam, úgyhogy összességében, ha nem is kedvenc, de azért egy jó könyv. És ez elég.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

64.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók