Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


zsanna525
5.0/5

Nekem ​kicsit sok volt a politika és az elmélkedés. Viszont a 2 főszereplő nagyon kalandos és kényes élete,hogy túléljék zsidóként a világháborút megérdemli az 5 csillagot!


Niki_
2.0/5

Ó, ​hogy én mennyire kíváncsi voltam erre a könyvre! Nagyon érdekelnek azok a történetek, melyek a II. világháborúban játszódnak és a fülszöveg alapján egy érdekes, izgalmas, történelmi szórakoztató regényre számítottam. És akkorát, de akkorát csalódtam! Mármint az stimmel, hogy az adott korban játszódik, csak az nem jött össze, hogy izgalmas és érdekes lenne.
Unalmas volt a történet, semmi izgalmat nem találtam benne.
Rita nem volt szimpatikus és nem tudott hozzám közel kerülni. Nem szorítottam a boldogságért, sőt vártam, hogy mikor érek a történet végére, mikor szabadulhatok már meg ettől az unalmas és valamilyen oknál fogva mindig szerencsés nőtől.
Ha egy izgalmas, pörgős, II. vgh. alatt játszódó történetet szeretnétek olvasni, akkor nem A krakkói lányt ajánlanám a figyelmetekbe.
De ha egy csordogáló eseményű, női sorsra vagytok kíváncsiak, ami ebben a történelmi korban játszódik, akkor már tudom a figyelmetekbe ajánlani, de akkor se jó szívvel. Biztos, hogy vannak ennél jobb hasonló kategóriájú történetek.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/12/alex-rosenberg-krakkoi-lany.html


Újabb ​háborús könyv a láthatáron: az utóbbi időben nem ez az első, de ez nem lesz ott a kedvencek között. Nem volt rossz, de a közepe táján egy kicsit elfogyott a lendületem, és láttam benne egy-két gyenge pontot.
De még előtte kifejteném, hogy ez a zsidóüldözés-téma borzalmas, és azt nem a száraz történelemkönyvekből, hanem a regényekből ismeri meg igazán az ember. Már A Könyvtolvaj kapcsán is elgondolkodtatott, milyen hihetetlenül nehéz és kilátástalan lehetett úgy megpróbálni túlélni, hogy az egész világ ellenség és nincs hová menekülni. Hát… nem is értem, hogy a nagyszüleink miért a mai világot szidják, mikor a régi sem volt egyáltalán jobb, sőt…:( Szóval ezt a részét jól átadta, elgondolkodtató mondatok vannak benne, ugyanakkor itt van egy kis bibi a történetben: valahogy Rita olyan hihetetlen könnyedséggel úszik meg mindent, hogy már-már a történet komolyságát billegeti. Itt most konkrétan arra gondolok, hogy egyfolytában kísérti a sorsát. Jó, hogy sikerült hamis papírokat szereznie, meg a szőke haja miatt könnyen nézhették “tiszta fajú árjának” # mert Stirlitz ekkor már tudta, hogy nem lesz ötcsillagos # , de nekem a helyében akkor is az lett volna a legfőbb stratégiám, hogy lapulok. Ő meg bemegy az egyetemre előadást hallgatni, simán szóba áll idegenekkel, és a csúcs, amikor nyilvános helyen nekiáll szexelni egy másik nővel…. országokat egy kis észért! :P
Az egy hatalmas szerencse volt, hogy elengedték őket. Mondhatjuk úgy is, hogy amikor más zsidók sorsáról volt szó, akkor nagyon komoly és megrendítő volt. Bár lehet, hogy úgy maradhatott rejtve legjobban, hogy közben szem előtt maradt… a fordított pszichológia :P
A másik dolog, ami miatt nehezen ment az olvasás, hogy nem igazán láttam, hova tart a történet. Jó, nyilván a háború végéhez, csak a közepe fele olyan kallódósnak tűnt.
A két nő szerelmi szálától a frász kitört, alapból nem igazán szerettem Danit, de abban igaza lehetett, hogy a szörnyűségek között a vigaszt keresték egymásban, azért született a kapcsolatuk és azért nem folytathatják békeidőben. Ez azért átjött, nyilván a háborúban átrendeződnek az értékek. Fura is lett volna, hogyha a végén összetalálkoznak Gillel, Rita meg közölné, hogy kösz nem, van barátnőm :D
Gillel átjött a szerelem, azért mégis jobban összeillenek, mint… hát, bárki mással a történetből.
Bár Erichet jobban szerettem, sajnáltam, hogy nem élte túl, pedig mindent megtett, ami emberileg lehetséges.
Urs meg egy rakás szerencsétlenség, több szót nem is vesztegetnék rá.
Összességében amúgy nem rossz könyv, négy csillagot megér.


Olyan ​jól indult, de a végére valahogy teljesen elvesztettem az érdeklődésemet.
Az elején Rita szimpatikus volt, olyan okosnak és felvilágosultnak tűnt. A szerelmi kalandozásai viszont teljesen kiakasztottak. Eleve nem értettem, minek ment hozzá Urshoz, amikor legfeljebb barátként szerette, de erre még ráfogtam, hogy fiatalság, bolondság, vagy családi nyomás, vagy akármi. Aztán a Gil, született Taddeusz iránti rajongást végképp nem értettem, tekintve, hogy nekem kifejezetten ellenszenves volt, de még ez is magyarázható a helyzetével, elvégre nyilván éhezett a figyelemre és a vadromantikára egy ilyen sótlan, unalmas férj mellett, aki kötelességként fogta fel a pénteki szexet, és még számolta is…hát jesszus, ezek után érhető is, hogy Rita kapva kapott az első alkalmon, hogy szeretője legyen. De bárcsak olyan lett volna, akit nem utálok. Ezek után olyan fura volt, hogy visszament Urshoz – tudom, tudom, bűntudat, meg minden -, és aztán évekig nem gondolt Gilre, amitől futó kalandnak tűnt fel a gyanútlan olvasó szemében; legalábbis ami engem illet. Ezek után nekem tök hiteltelen lett, hogy kilenc évvel és egy egész tartós leszbikus kapcsolattal később gondolkodás nélkül újra Guillermo Romero karjaiban kötött ki. Nekem egyik fél részéről sem tűnt ez olyan hű, de nagy szerelemnek, inkább csak valami fellángolásnak. Mondjuk azt is hozzá kell tennem, hogy mostanában nagyon nem vagyok ráhangolódva a romantikus szerencsétlenkedésekre.
Ha jobban belegondolok, egyetlen szereplőt sem szerettem, Erich kivételével, aki sajnos nem szerepelt eleget ahhoz, hogy hosszútávon feldobja a könyvet. Pedig mennyivel izgalmasabb lett volna az ő szemszöge, mint Romeroé (amit kifejezetten untam). Talán neki köszönhető, hogy fura módon a leglehangolóbb, gettós részek tetszettek a leginkább, igazán szép volt tőle, ahogy támogatta Ritát és a fiát, és hősnőnkkel is itt szimpatizáltam a leginkább, mert egyrészt tetszett, hogy nem egy homofób gyökér, másrészt nagyon sajnáltam azért, amit meg kellett tennie Stephanért. Én egyébként egyetértettem a döntésével, akkor is, amikor rossz hírek érkeztek, mert ha vele marad a gyerek a gettóban, akkor szinte biztos meghalt volna, így viszont volt esély arra, hogy túléli.
A szökés izgalmas volt, és utána is fenntartotta az érdeklődésemet egy ideig, de aztán valahogy beleuntam az egészbe. Egyszerűen már nem éreztem azt a feszültséget, amit az elején, mindenki túl könnyen megúszott mindent, és persze Rita mindig kedves és jó emberekbe botlott, akik vagy észre sem vették, hogy zsidó,vagy csak nem akarták. Ezzel amúgy semmi baj nem lenne, de ott volt pl. az idegesítő, gonosz némber a boltból, aki fel is jelentette Ritát, erre ez csak a végén kerül elő, ahol villámgyorsan meg is oldódik minden.
Azt is hozzá kell tennem, hogy Danit itt már kifejezetten utáltam. Az elején még egészen bírtam, de olyan képmutató dög lett, hogy legszívesebben lelöktem volna egy hegyről. Eleve csúnya dolog, hogy mindig megjelent Ritánál, amikor végre biztonságban beilleszkedett egy új helyre, közben tök kockázatos dolgokat csinált; lényegében ő kezdeményezte leszboszi szerelmüket, és akkor erre szemrebbenés nélkül faképnél hagyja, és még ő ítéli el Erichet? Megáll az eszem. Oké, hogy a hülye apja hatással volt rá, és azt értem, hogy nem merte felvállalni, hogy nem csak öribarik, de ez olyan álságos volt, hogy pfúj. Egyébként itt Rita visszakapott egy kicsit régi fényéből, nagyon tetszett, hogy faképnél hagyta Cohen papit, amikor Erichet szidta. :P
Az utolsó fejezettel sem vagyok elégedett. Ugyebár eleve ott van Gil, mint rosszpont, de a Stephan-ügy megoldásáért sem vagyok oda. Nekem fura volt, hogy miután Rita annyi ideig kereste a gyerekét, és még a gettóba is bement, hogy megtudja, ott van-e, ilyen könnyen lemondott róla, csak azért, mert neki már van másik. Az érthető, hogy nem akarta elszakítani a nőtől, akit az anyjának hitt, de az egész túl gyorsan játszódott le benne. Jó lett volna, ha legalább beszél Stephannal, csak olyan kis cukin, ahogy a játszótéren szoktak, vagy a másik nőnek elmondhatta volna az igazat. Aki amúgy miért nem emlékezett Ritára? És hol volt Stephan, amíg a nőt kínozták?
Annyira azért nem volt rossz, mint ahogy így leírva tűnik, csak valahogy a negatívumok mindig előtérbe kerülnek az értékelésnél. Tetszettek a filozofálgatós részek, és a stílus ais bejövős. Tényleg a karakterekkel volt a legnagyobb gond, meg hogy nem tudta végig fenntartani az izgalmat. Lehet, hogy egy kicsit túlírt az egész. Egyszer olvasósnak elment, de én sokkal jobbra számítottam a fülszöveg alapján. Azt hittem, hogy annak a bizonyos hatalmas titoknak nagyobb jelentősége lesz, de igazából semmi nem volt, csak Erich elmesélte Ritának, neki meg egyszer eszébe jutott, és ennyi. Kár.


Tilikum
2.5/5

Nem ​szerettem ezt a könyvet, de nem is akartam félbehagyni. Ritát egy percig sem tudtam szeretni, sem Urst , de Gilt sem igazán. Az egyetlen szerethető karakter Erich volt számomra.
Nem nekem valók ezek a háborús regények, sajnos.
Valószínűleg nem is próbálkozok ilyennel egy darabig.


Jó ​kis könyv volt, bár voltak hibái, amit már sok-sok előttem szóló is megemlített, a politikai és filozófiai részeitől a falra tudtam volna mászni, érthetetlenek és feleslegesek voltak ilyen mélységben és ilyen terjedelemben használni. Maga a történet nagyon tetszett, sok könyvet olvastam már más szemszögből a háború idejéről, kifejezetten érdekes volt a túlélési stratégiák szempontjából. Zsidók a főszereplők, de külön pozitívum, hogy a németeket sem egyértelműen a csak gonosz lehet szerepébe állítja. A két külön, férfi és női szál nagyon jó ritmust adott a könyvnek.


olvasgat6
4.5/5

Szerény ​értékelést kapott az igen jó köny,és sejtem hogy miért.
A boritó és a fülszöveg romantikus regényt (is) sugall,ugyanakkor ez a könyv más.
Történelmi regény,kalandregény és korrajz egyben,amiben a főhősök magánéleti történései is komoly szerepet kapnak.
Nagyon hitelesnek tünik a kor ábrázolása,az embertelen nácizmus és az abszurd sztalinizmus
megjelenitése.
A zsidó szerző külön érdeme,hogy abszolut nem idelizálja zsidó főszereplőit.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók