Ajax-loader

Azoknak ​a fekete matematikusnőknek a rendkívüli, igaz története, akik a feminista és a polgárjogi mozgalmak viharai közepette a NASA-nál végzett számításaikkal járultak hozzá Amerika legjelentősebb űrbéli tetteihez.

Mielőtt John Glenn körberepülte a Földet, Neil Armstrong pedig a Holdra lépett, egy „emberi számítógépek” néven ismert, női matematikusokból álló csoport ceruzák, logarlécek és mechanikus számológépek segítségével számolta ki azokat az adatokat, amelyek felhasználásával aztán rakétákat és asztronautákat lőttek fel az űrbe.
Ennek a csoportnak jó néhány kivételesen tehetséges afroamerikai nő is a tagja volt, akik koruk legkiválóbb elméi közé tartoztak. Eredetileg matematikát tanítottak az amerikai Dél szegregált iskoláiban, ám amikor a második világháború idején az ország repülőgépipara súlyos munkaerőhiánnyal küzdött, őket is bevetették. A matematikai zsenik, akiken eddig keresztülnéztek, egyszerre a tehetségükhöz méltó álláshoz jutottak, és Uncle Sam hívására örömmel költöztek a virginiai Hamptonba, hogy a Langley Memorial Repülésügyi Laboratórium lenyűgöző világában dolgozhassanak.
A Virginiában érvényben lévő Jim Crow-törvények értelmében nem integrálódhattak ugyan be fehér társaik közé, a kizárólag fekete nőkből álló „nyugati komputer” csoport azonban így is sokat tett azért, hogy Amerika valóra válthassa egyik legnagyobb álmát: döntő győzelmet arasson a Szovjetunió fölött a hidegháborúban, és egyeduralmat szerezzen a mennyek felett.

A számolás joga a második világháborútól kezdve a hidegháborún, a polgárjogi mozgalmakon és az űrversenyen keresztül követi nyomon Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson és Christine Darden, a NASA legnagyobb sikereihez hozzájáruló négy afroamerikai nő egymásba szövődő életútját. Tanúi lehetünk, hogy karrierjük a könyvben szereplő majdnem három évtizede alatt hogyan néznek szembe a kihívásokkal, hogyan lépnek szövetségre és hogyan használják fel az intellektusukat ahhoz, hogy megváltoztassák az életüket és a hazájuk jövőjét.

A könyv alapján, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae, Kirsten Dunst és Kevin Costner főszereplésével film is készült.

Értékelések
4.5/5 - 2 értékelés alapján

MésziAnna
4.0/5

Nem egy könnyed, nyári olvasmány, sokkal inkább egy tudományos munka. Ez eleinte nagyon meglepett, nem egészen erre számítottam ezért nem is nagyon haladtam vele, de aztán nagyjából a könyv felénél ráéreztem és onnan csak úgy faltam a sorokat. Nagyszerű volt úgy olvasni, hogy tudom, minden sora igaz és gondos kutatás eredménye.
Akit érdekel a NASA világa és az „űrtörténelem”, annak mindenképp kötelező olvasmány, hiszen tudományos igénnyel és pontossággal vázolja fel az eseményeket, az utat a vadászgépektől a Holdig, az ideiglenes háborús állásoktól a NASA-ig.
Szintén kötelező olvasmány azoknak, akik a Black Lives Matter hátterét és történelmét is jobban meg kívánják érteni.

A film csak a könyvnek egy kis részét dolgozza fel és bizonyos szempontból pontatlan, egyes eseményeket más szereplőknek tulajdonít, és a jellemek/kapcsolatokban sem teljesen pontos, de nem jelentős dolgokról van szó. A filmet előbb láttam évekkel ezelőtt, nem meglepő, hogy akkor jobban tetszett. A könyv után fejben folyton összehasonlítottam és kiigazítottam, ezzel tökéletesen az agyára mentem a férjemnek. :)

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

https://moly.hu/ertekelesek/3927276Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók