Az élő – azaz nyers, 43 ºC fölé nem hevített – ételek fogyasztását ajánló új táplálkozási irányzat egyre növekvő népszerűségének oka elsősorban az azzal járó életmódváltozás áldásos hatásában rejlik. A hőkezeletlen, magas energiájú növények és gyümölcsök olyan „energiabombát” jelentenek szervezetünk számára, amely biztosítja egész napi aktivitásunkat. Növekszik koncentrációs képességünk, fizikai teljesítményünk, eltűnnek a gombás megbetegedések, bőrünk élővé, tisztává válik. Természetesen mindezek mellett ha igényünk van rá, ehetünk főtt ételeket is. A fontos az, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, s ezt nagy örömmel, megelégedettséggel tegyük! Ebben nyújt segítséget ez a Magyarországon úttörő könyv.
Kapcsolódó könyvek
Lénárt Gitta - Élő édességek könyve
A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival.
Az élő ételekre jellemzően ezek a finomságok hőkezelés, sütés és főzés nélkül készülnek, így a bennük található értékes tápanyagok, vitaminok és enzimek továbbra is kifejthetik áldásos hatásukat. Az alapanyagaik között elsősorban rostban gazdag gyümölcsök és olajos magvak szerepelnek, nem tartalmaznak azonban lisztet, tojást, tejtermékeket, fehér cukrot.
Fontos szempont, hogy a legtöbb édesség néhány perc alatt elkészül. Nincs szükség hosszú sütési időre, a tisztítás, a szeletelés vagy a turmixolás után rövidesen tálalhatjuk az ízletes, egészséges falatokat.
Gitta sikere többek között lenyűgöző fantáziájának és kreativitásának köszönhető, amelyet a könyv igényes kiállítása is híven tükröz.
Christine Bailey - Nyers ételekkel az egészségért
A nyers étrend nem csupán egy étkezési forma, hanem művészet, amely magában hordozza az egészséget, életenergiát és karcsúságot. A könyvben található ínycsiklandozó receptek bőséges választéka gazdagítja étrendünket, általuk megfiatalodunk, megtelünk frissességgel és életerővel. A pozitív eredmények megtapasztalásához nem szükséges azonnal teljes mértékben áttérni a nyers táplálkozásra. Együnk minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt, kiegészítve friss csírákkal, magvakkal, s a hatás biztosan megmutatkozik. Az itt javasolt diéta:
• Csökkenti a testsúlyt
• Serkenti az emésztést
• Javítja az immunfunkciót – kevesebb megfázás és fertőzés
• Tisztább, ragyogóbb lesz tőle a bőr, egészségesebb haj”
„Akik még csak most ismerkednek a nyers ételek világával, azoknak azért ajánlom, mert a receptek pontosan tartalmazzák az alapanyagok mennyiségét, áztatási, elkészítési időket, így könnyen elkészíthetők. Többféle minta-étrend is segíti azokat, akik szeretnék megtapasztalni egy hétvégére, vagy akár egy egész hétre a nyers étkezés jótékony hatását. A „nyers életmód” programmal pedig bemutatja nekünk a könyv, hogyan térhetünk át erre az életformára, vagy hosszútávon hogyan egészítjük ki az étrendünket tápláló és egészséges, nyers ételekkel.
Akik már jártasak az élő ételek elkészítésében, azoknak azért ajánlom a könyvet, mert különleges étel-összeállításaival még változatosabbá tehető az eddig követett nyers étrend. A receptek között található sok-sok figyelemre méltó új alapanyag, ötlet, amivel jómagam is bővíteni fogom a saját recept-táramat.” Lénárt Gitta
Lénárt Gitta - Élő italok könyve
A smoothie nevet mind hallottuk már, kapni lehet minden nagyobb bevásárlóközpontban, ám kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez a név. A nyers vagy élő italokat hívjuk így, amik magát az életenergiát jelentik. Az élő italok – azaz smoothie-k - forradalmi változást hoznak életünkbe, olyan mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget juttatunk a szervezetünkbe, aminek megrágása igen sok időt és energiát venne igénybe.
A turmixolás, facsarás hatására a sejtfalat feltörjük, így az italokból a tápanyagok nagyon gyorsan felszívódnak, szinte azonnal eljutnak sejtjeinkhez és természetes energiákkal táplálják azokat. A frissen készített zöldség- és gyümölcslevek rendszeres fogyasztásával megerősítjük immunrendszerünket, így segítjük a szervezet öngyógyító törekvéseit.
Lénárt Gittának, az élő ételek első számú magyarországi szakértőjének előző két kiadványának - Élő ételek könyve és Élő édességek könyve - elsöprő sikere, a szerző számos rádió- és televíziós meghívása és szereplése azt igazolja, hogy egyre többen keresünk olyan megoldásokat, amelyek segítségével megőrizhetjük egészségünket, karcsúságunkat, ugyanakkor ízlelőbimbóinknak is felejthetetlen élményt nyújtunk.
Nagy szeretettel ajánljuk a sorozat következő kötetét, mely az élő italok, a nyers levek világába kalauzolja az ínyenc érdeklődőt.
Victoria Boutenko - A nyers étel csodája
A könyv tartalmáról: a szerző két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végső rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. Elkezdte megfigyelni az egészségesen kinéző embereket, és gátlásosságát legyőzve, megszólította őket. Egy nap meglátott egy sugárzó arcú, boldog hölgyet egy bankban, és tőle is megkérdezte, hogy ismeri-e a cukorbetegség alternatív gyógymódját. A hölgy története, hogy sikerült meggyógyulnia egy béldaganatból mégpedig 100%-osan élő, nyers ételek fogyasztásával megdöbbentő volt Viktória számára, de a szíve azt súgta, hogy az ő családja számára is ez lesz a helyes út. A könyvben mind a négy családtag a saját szemszögéből mondja el, hogyan változott meg örökre az élete...
Az Életet adó zöldek-ben (Green for Life), mely néhány évvel később íródott, Viktória a zöld levelekről és a belőlük készült turmixokról közöl meghökkentő információkat. Új nézőpontból közelíti az emberi táplálkozást, összehasonlítva csimpánzok és az emberek étrendjét. A Roseburgi kísérlet, melyet Viktória és Dr. Fieber végeztek el, feltárja a zöldturmix-ivás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Victoria Boutenko - A nyerskonyha legjobb receptjei
A legfontosabb élőétel-receptek lépésről lépésre
Fedezzük fel a nyersétel-készítés örömeit Victoria Boutenko, az élő ételek úttörőjének új, egyszerű és ízletes recepteket felvonultató könyve segítségével! A szerzőnő ezúttal családja legféltettebb kincseként őrzött receptjeit adja közre könnyen érthető módon, fotók százainak kíséretében, miközben az ételkészítés minden egyes lépésénél érezhető lelkesedése, a kezdő szakácsokat bátorító hozzáállása. Az ínycsiklandó receptek között találhatunk többek között dzsemeket, pogácsákat, levest, kekszeket, mandulatejet, trüffeleket és csokoládétortát is, melyek elkészítését Victoria minden részletre kiterjedően bemutatja. Nemcsak az ételek elkészítéséhez szükséges eszközöket és hozzávalókat ismerteti, hanem táplálkozási tanácsokat is ad. A kötetben bemutatott receptek olyan alapreceptek, amelyek bármely, nyers ételeket készítő szakács repertoárját gazdagíthatják. A részletes leírásoknak, valamint a színes fotóknak köszönhetően teljesen egyértelműek az egyes munkafolyamatok, ezáltal egy jól használható, minden részletre kiterjedő receptkönyvet tarthat a kezében az olvasó. A receptek ugyan rendkívül precízek, ráadásul a szerzőnő sok helyütt még receptváltozatokkal is szolgál, Viktória arra biztatja olvasóit, hogy az ételeket saját ízlésüknek, illetve életvitelüknek megfelelően alakítsák.
Ilse-Maria Fahrnow - Jürgen Fahrnow - Az öt elemen alapuló táplálkozás
Hogyan találhatjuk meg az optimális táplálkozásmódot a különböző élethelyzetekre: a hétköznapokra és munka mellett, stresszhelyzetekre és fogyáshoz? A kérdésekre a válaszokat a könyvben ellenőrző lista segíti, hogy ki-ki pontosan meghatározhassa saját energetikai állapotát. Találhatók benne receptek és javaslatok a mindennapi táplálkozáshoz, gyerekeknek szóló ízletes ételekre vonatkozó ötletek, komplex test- és relaxációs gyakorlatok az öt elem egyensúlyának megteremtéséhez, közérzetünk javítása érdekében. Ajándék étkezési tanácsadó poszterrel!
Brian R. Clement - Theresa Foy DiGeronimo - Élő ételek az egészségért
Az "élő étrend" számtalan embert hozzásegített már ahhoz, hogy olyan, életüket veszélyeztető betegségeket győzzenek le, mint a rák, a szívbaj vagy olyan krónikus betegségekből kúrálják ki magukat, mint az asztma. Ez az étrend méregteleníti a szervezetet s egyben a testsúly szabályozás természetes módja is. Ebben a könyvben megtalálható a nyers táplálékon alapuló életmód minden fortélyát, módszertani útmutatót és több mint száz pompás receptet, melyek nehézség nélkül elkészíthetőek.
Teresa-Maria Sura - Nyersreceptek ínyenceknek
Hagyd, hogy Teresa-Maria Sura elcsábítson vitálínyencségeinek csodálatos világába! Tapasztald meg, milyen érzés minden egyes étkezéssel szeretetet venni magadhoz és úgy készíteni el az ételt, hogy az egyaránt gyönyörködtessen szemet és ízlelőbimbót. Bátran vidd bele az ételkészítés folyamatába a saját kreativitásodat is, és tapasztald meg az étkezés egy teljesen új dimenzióját. A nyers étkezésről sokaknak csak a saláták, az uzsonnára elrágcsált alma és répadarabok jutnak az eszébe. A hazánkban is egyre népszerűbb, új táplálkozási hullám ennél sokkal változatosabb étrendet kínál. Pizzák, rakott zöldségek, aszalt kenyerek és csodálatos desszertek kerülnek ki a kreatív szakácsok keze közül. Fontos szempont, hogy a nyers alapanyagokból készült fogások egészségesek, segítenek az ideális testalkat elérésében és megtartásában, továbbá - főzési idő hiányában - jóval gyorsabban elkészíthetőek, mint hagyományos társaik. Nem egyszerűen nyersrecepteket tartalmaz ez a könyv, sokkal több annál: táplálékot, fényt, információt és színtiszta életerőt ad testünk minden egyes sejtjének, és élvezetet az érzékeknek. Ez művészet, boldogság, öröm és szeretet, himnusz a Földanyához és a minket tápláló növényeihez. Teresa az íz- és látványvilág szempontjából is műalkotássá emel minden étkezést. Receptjeivel új kapuk nyílnak meg a nyersétkezéssel ismerkedők előtt: ízletes és élettel teli ételek kerülnek általa az asztalunkra.
Miriam Kasin Hospodar - Heaven's Banquet
Written with the support of the Maharishi Ayur-Veda Institute, this comprehensive cookbook shows how to incorporate the timeless principles of Ayurveda into the twenty-first-century kitchen.
A result of Miriam Kasin Hospodar's twenty-year culinary journey, Heaven's Banquet draws from a rich palette of international cuisines and shows how to match your diet to your mind-body type for maximum health and well-being. The more than 700 recipes included here range from Thai Corn Fritters and Asian-Cajun Eggplant Gumbo to West African Avocado Mousse and Mocha-Spice Cake with Coffee Cream Frosting. Readers will discover the most effective methods of preparing food, the benefits of eating seasonally for individual types, and how to create a diet for the entire family. There are special sections on how to lose weight and control sugar sensitivity, a questionnaire to help determine mind-body type, and essential ingredients for a well-stocked Ayurvedic kitchen.
Fully illustrated, and written for everyone from the beginner cook to the experienced chef, Heaven's Banquet shows how to use food to tap into your body's intelligence and create lifelong health.
Zsigovics Judit - pH csoda - Lúgosító ételreceptek
Mindannyian szeretnénk egészségesen táplálkozni, karcsúnak és egészségesnek maradni egész életünkben... és nagyon szeretjük enni azokat a kedvenc ételeinket, amelyekkel sajnos ez az állapot általában nem elérhető.
Mit tehetünk?
Ha létezne egy olyan "diéta", egy olyan életmód, ahol Ön rengeteg finom étel közül válogathat, sokat ehet, és nem kellene folyamatosan nélkülöznie a vágyott ételeit, mégis megőrizné kacsúságát, fiatalos energiáját és egészségét, akkor szívesen életmódot váltana? Nos, van egy jó hírem az Ön számára. Ez a fajta táplálkozás és életmód létezik. Elérhető mindenki számára, akinek valóban fontos az egészsége. Ez a PH CSODA lúgosító életmód!
A lúgosító életmódra való áttérés nem mindig egyszerű feladat, különösen, ha az egész család táplálkozását szeretnénk átalakítani, megváltoztatni. Ezzel a könyvvel, a benne lévő tanácsokkal és receptekkel segítséget nyújtanék mindazoknak, akik szeretnének egészségesen, mégis változatosan táplálkozni, akik szeretnének végre lefogyni, akik szeretnék családtagjaik és szeretteik egészségét megőrizni, és az új életmóddal egy hosszabb, boldogabb életet biztosítani nekik.
Marga Zobel - Horst Weibelzahl - Lisa Mrose - Nyers ételek
A háziasszonyok mindennapos kérdése: MIT FŐZZEK MA? Szükséges-e egyáltalán minden nap főzni? Természetesen nem mindenkor indokolt a főzés. Miért ne tehetnénk változatosabbá étkezéseinket kevés munkával, főzés nélkül, rövid idő alatt? Ebben a könyvben 190 receptet találhatunk zöldségből készíthető salátákra, és több mint 100-at gyümölcsből készíthető ételekre. Bizonyára sokan idegenkednek majd az első pillanatban különösnek tűnő társításoktól, de ha kipróbálják, megváltozik véleményük. Bátran nekiállhatnak a salátakészítésnek: darabolják vagy reszeljék meg a hozzávalókat, keverjék jól össze, hintsék meg ízlésük szerint friss, zöld fűszerekkel és "szóróanyagokkal", és már készen is van a vitaminokban és ásványi, valamint rostanyagokban gazdag saláta!
Neil Perry - Jól enni, jól lenni
Neil Perry, az ausztrál sztárséf televíziós műsoraiból a magyar közönség számára is jól ismert. Új könyvében saját, legkedvesebb ételeinek receptjeiből ad pazar válogatást. Azokból, amelyeket szabadidejében, otthon, családja és barátai legnagyobb örömére rendszeresen készít.
Ez a könyv nem a divatos, bonyolult különlegességeket dicsőíti, hanem az otthoni öröm-főzést, aminek Perry akár a maga kedvére, egy hosszú nap után, még éjszaka is képes nekiállni. Valóban végtelenül egyszerű, ám annál fantasztikusabb ízharmóniákkal ismerteti meg olvasóit, amelyek kivétel nélkül bevált, kipróbált fogások.
A "szolid macsó" Perry a könyv minden oldalán emlékezteti olvasóit, hogy a főzés igazi örömforrás. A közös étkezés pedig - különösen a szeretteink, barátaink körében - akkor is minden alkalommal az élet kivételes ajándéka, ha csupán egy omlettet ütünk össze vasárnap reggelire.
A gyönyörű kötetet páratlan szépségű és hangulatú fotók teszik még különlegesebbé.
Csigó László - Liptai Zoltán - 33 lúgosító sütemény és desszert lépésről lépésre
A süteményeket, desszerteket sokan szeretik, de sajnos ezek többsége savasítja szervezetünket. Mi most olyan egyszerű, gyorsan elkészíthető édességeket állítottunk össze, amelyek lúgosító hatásúak, így bátran, bűntudat nélkül kényeztethetjük magunkat velük. Receptjeink fő jellemzője, hogy tojás, répacukor és élesztő nélkül készülnek, sok gyümölcsöt tartalmaznak. Munka közben lestük meg mesterszakácsunkat, hogy Ön lépésről lépésre, vele együtt haladva készíthesse el finomságokat.
A recepteknél feltüntettük az ételek lúgosító/savasító hatását számértékben, ez az úgynevezett PRAL-érték (Potential Renal Acid Load=potenciális vesére ható savterhelés). A pozítív előjel az étel savasító, a negatív előjel az étel lúgosító hatásást jelöli, ha 0, akkor semleges. Az ételek készítéséhez felhasznált hozzávalók PRAL-értékeit külön táblázatban foglaltuk össze a könyv elején, így könnyen nyomon követhető, hogy melyik hozzávalóval hogyan billenthető el lúgosító irányba az összhatás. Kellemes időtöltést kívánunk a konyhában!
Szalayné Kónya Ibolya - Napi 1200 kalória az ideális testsúlyért
E könyvben szereplő könnyen kivitelezhető receptek segítségével, valamint a hasznos, praktikus és abszolút gyakorlatias tanácsok betartásával az Ön testsúlycsökkentése úgy lesz sikeres, hogy közben a szervezetét nem éri egészségkárosodás, valamint megtanul egy olyan táplálkozási módot, mely segít majd az elért testsúly megtartásában is. Sok sikert! Kezdje el! Megéri! Hiszen nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Ennek az életnek a minőségére pedig nekünk kell vigyáznunk, ha kell, akkor pl. egy fogyókúra beiktatásával.
Ismeretlen szerző - Stresszűzők
Túl sok a munka, és túl kevés az idő? Nyugodjon meg, lazítson és oldódjon fel az ivólevek természetes erejével. Gyorsan és könnyen elkészíthető. Helyreállítja a szervezetet és életerőt ad. Finom és tápláló.
Ismeretlen szerző - Főszerepben a zöldség
A zöldségek a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos szereplői, kedvező hatásuk biztosítja a napi jó közérzetet.Sokféleképpen elkészíthetők, egész évben szerepelhetnek étrendünkben, a hétköznapokon csakúgy, mint különleges ünnepi alkalmakkor, és mindig osztatlan sikert aratnak.
Szakácskönyvünken egy mesés receptgyűjteményt talál tele egészséges, ihletet adó zöldséges receptek gazdag leírásával, amleyek nemcsak pompás ízűek, de jótékony hatásúak is.
több tucat hagyományos és új recept
minden recept mellé étvénygerjesztő színes fényképek
külön kiemelt ismertetők, amelyek felhívják a figyelmet az egyes fogások táplálkozás-élettani előnyeire, valéamint részletezik a tápanyagtartalmukat
hasznos útmutató a zöldségek kiválasztásához és előkészítéséhez, a sütés-főzés fortélyaihoz
Natasha Corrett - Vicki Edgson - Eating the Alkaline Way
Using the revolutionary new alkaline diet, Honestly Healthy is packed with recipes, tips and tricks to help you transform your daily routine from hectic and hurried to harmonious and holistic.
‘I Love this healthy eating book!!’ Victoria Beckham
Organic gourmet vegetarian cook, Natasha Corrett, and leading nutritional therapist Vicki Edgson have combined their expertise create a delicious, balanced, alkaline diet that keeps the body in mind.
‘Forget Dukan and Atkins – these days, the A-list way to a flat tummy is eating alkaline.’ Daily Mail
This book will help you make a lasting change to your body and mind by teaching you the principles of healthy eating, how to identify alkalizing and acid-forming foods and the ways in which an alkaline diet can nourish the body.
Learn how to boost your immune system, focus your mind, maintain blood sugar levels and increase energy levels through healthy eating.
Featuring mouth-watering recipes, from the first smoothie of the morning, through delicious salads and mains to the last healthy snack of the day, Honestly Healthy is the tasty and easy route to health and wellbeing.
‘It's all about the Alkaline Diet now...check out the Alkalites new recipe bible Honestly Healthy’ Sunday Times Style.
Mezei Elmira - Paleolit receptek hétköznapokra
A paleolit diéta - nem is igazi „diéta”. Legalábbis ez derül ki MEZEI ELMIRA legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos, szokásos tévhiteket. Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, még véletlenül sem kell mindig ugyanazt fogyasztanunk, sőt, drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk. Ehelyett, ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és - jó hír az édesszájúaknak - a fejezetekből a desszertek sem maradhattak ki. Akár hétköznapi, akár különleges ételt szeretnénk elkészíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.
Jamie Oliver - ...és egyszerűen csak főzz!
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent szakácskönyvével beköltöznek konyhánkba a The Naked Chef (magyar változatban Egyszerűen főzni) című tévésorozat vidám percei.
Jamie számára a főzés egyenlő a boldogsággal. Miközben fenségesen friss és szívdöglesztő ételek készítéséről dalol, mesél a barátokkal, családi körben eltöltött remek asztali együttlétekről is.
Hitvallása, hogy a finom, könnyű ételeket a legjobb alapanyagokból, a legkisebb felhajtással kell készíteni. Az ...és egyszerűen csak főzz! című szakácskönyv a fantasztikus saláták, tészták, húsok, halak, kenyértrükkök és desszertek tárháza. A könyv "Kényelmes kaják" fejezetében például bemutatja, hogyan készíthetjük el a tökéletes currymártást, ha úgy döntünk, otthon vacsorázunk, de megismerkedhetünk itt néhány régebbi Jamie-kedvenc átdolgozott változatával is – kipróbálhatjuk a Guinnessben főtt marhahúspástétomot, vagy kényeztethetjük magunkat pazar Jamie-palacsintákkal! A Hamari falatok receptjeinek segítségével a munkából későn hazatérve is összeüthetünk egy igazán egyszerű, ínycsiklandó vacsit. A Kölyökklub fejezet a gyerekeket csalogatja a finom falatok világába, arra buzdítva őket, kalandozzanak szüleikkel bátran a könyv ízvesztőiben – lapítsanak paradicsomot, loccsantsanak olívaolajat, magvaljanak olajbogyót, készítsenek röpke percek alatt kenyeret. Imádni fogják.
Élvezd az életet, kóstold meg… a boldogságot!
Mezei Elmira - Paleolit sütemények
A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a levegőben. Már előre örülünk, pedig még meg sem kóstoltuk a készülő finomságot. Az otthonosság érzése azonban már eltölti szívünket. A sütés öröm és kényeztetés. Egy kicsit mindig ünnepélyes. Nem véletlen, hogy a családi süteményreceptek generációkon át öröklődnek. Mezei Elmira Paleolit süteményeskönyve elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik időhiánnyal küzdenek, mégis szeretnének házi készítésű, egészséges süteményekkel megörvendeztetni szeretteiket. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető finomságok tárháza ez a könyv, amelyből nem maradnak ki a sós ropogtatnivalók, illetve a sütés nélkül készíthető, tojásmentes édességek sem. A gabonaliszt, tej és cukor nélkül készült receptekkel kiváló alternatívát kínálhatunk glutén- vagy tejérzékeny, illetve az egészségtudatosságra törekvő ismerőseinknek. Mivel a paleolit sütemények rendkívül finomak, a hagyományos ízekhez szokott rokonainkat, barátainkat is bátran megkínálhatjuk velük.