Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Kblanka
5.0/5

Nem, ​nem fogok levonni csillagot. Angolul olvastam, és azt gondolom, eredeti nyelven jobban át is jön a történet, legalábbis az biztos, hogy teljesen más módon hatnak a szavak.
A történet újra és újra magába szippantott, és csak azért nem egy nap alatt olvastam el, mert egy olyan időszakban kezdtem el, amikor túl sok dolgom volt.
De nagyon jó könyv. A karaktereket imádtam, bár a végére úgy éreztem, hogy a főszereplő, Katsa karaktere lefelé ívelt, nem pedig fejlődött, de az értékrendjét végig megtartotta, ami pozitívum.
Összességében megéri elolvasni, biztos, hogy újra meg újra elő fogom venni a jövőben.


obietero
3.0/5

Ez ​egyelőre nagyon kevés volt ahhoz, hogy igazi fantasyként értékelni tudjam. Sajnos nagyon kidolgozatlan, a világ csak addig él, amíg főhőseink épp arra járnak, amúgy semmi világépítés nincs benne. A nevek nagyon bénák, a szereplők sablonosak, a történet teljesen lineáris. És annyira idegesítő véletleneken múlik, ami teljesen hihetetlen és hiteltelen. {{nyílván pont akkor lépnek be az országba, mikor az orruk előtt ölik le azt az illetőt, akit keresnének, és pont ők tudják megmenteni a másikat… hagyjál már… utálom az ilyet}}
A váltott szemszög szerintem sokat tágítani a világképen, be lehetne hozni valami totál távoli szereplő szálát, vagy valamit, mert így nagyon beszűkült.
Természetesen főhősünk külsőre teljesen átlagosnak érzi magát, aki kifog egy csúcsszuper félisten csávót. A szerelmi szál kialakulásáig még izgalmas volt, utána a nyáladzás sajnos minden mást a háttérbe szorított, mint a hasonló könyvek 95%-nál, nagyon sajnálom ezt a tendenciát… Nem tudom, magyarban hogy van, de a Po, mint név számomra kiborító, kisállatot hívnék így. Azért folytatom, hátha kisül belőle valami összetettebb.
Először 4 csillagot is megadtam neki, de mivel a Rovásember is annyit kapott, pedig sokkal kidolgozottabb és élvezhetőbb, lejjebb kellett pontoznom.


Kaosmagier
4.5/5

Az ​egyik kedvencem ez a könyv, nagyon jó a története :)
Az egyik fő érdekessége a világ ahol különleges képességekkel megáldott emberek élnek. Jó a kontraszt, ami bemutatja, hogy hogyan kezelik ezeket a speciális embereket, van ahol tisztelik, máshol félnek, kerülik vagy hihasználják őket. Sajnálom, hogy ez a történet annyira nem megy bele ebbe a kérdésbe csak főhös (kimondottan extrém esetét) tárgyalja.

A főhős számomra kicsit idegesítő volt. A legnagyobb problémám az, hogy Katsa túlságosan is legyőzhetetlen. Az eredeti ötlet nagyon tetszett, hogy fiatal csaj, akinek “egyetlen képessége” a gyilkolás, ami miatt természetesen mindenki fél tőle, nincsenek barátai a király pedig kihasználja. Persze kiderül, hogy nagy tévedésről van szó, és természetesen a lány képessége nem ilyen szörnyű, sőt, igazából arról van szó, hogy a képessége BÁRMIRE képessé teszi. Ez annyira nekem nem jött be, mert egyrészt megszabadította az írót egy morális problémától (hogy lehet gonosz erőből jót kovácsolni), illetve elég sokat rontott a könyvbeli izgalmakon is (így már nem volt kérdéses, hogy vajon sikerülni fog-e Katsának az a kockázatos kaland, hisz gyakorlatilaga képeeségébe van kódolva, hogy bármit csinál, sikerülni fog…). A másik problémám Po volt. Annak ellenére, hogy egy nagyon jól összerakott karakter, méltó kiegészítés Katsa mellé, szegényre alig jutott bármi szerep, kicsit feleslegesnek éreztem a szerepét.

A történet felépítése részben pótolja ezeket a hiányosságokat, így egy izgalmas fantasy kalandtörténetet kapsz és habár meglengetnek pár érdekes morális kérdést a válasz még mindig csak az, hogy a jó és a szerelem végül mindig győzedelmeskedik.


Helyna
4.5/5

Nagyon ​szerettem ezt a könyvet, szinte letehetetlen volt az első pár fejezet után. Egyrészt a világa épp olyan színes és érdekes, hogy ne csak egy kétdimenziós háttér legyen az eseményeknek és karaktereknek (bár a birodalmak és városok kissé fantáziátlan elnevezésein néha fennakadtam), másrészt maguk a szereplők, az interakcióik annyira viszik előre a dolgokat, hogy szuper. Mögöttük a történet majdnem, hogy másodlagos. Az írásmód kicsit hullámzó, de többnyire és egy idő után tartja a szintet. :)

Katsa-t imádtam: a legerősebb harcos, de nem tökéletes, tele van bizonytalansággal és konfliktusokkal, de gondolkodik, feldolgozza őket, önfejű és időnként kicsit fafejű is, de nem az idegesítő, tökéletes de csőlátású erősnőikarakter™, hanem nagyon élő, nagyon szerethető és nagyon szorítottam érte. A szerelemtől nem lesz használhatatlan és idióta – maga a szerelmi szál is olyan, hogy perszepersze, tudjuk, mi lesz közöttük, de azért milyen jó már, mikor végre. :) Po-t is szerettem nagyon, az is tetszett, hogy bár olyan tökéletesnek van lefestve, a végén ízelítőt kapunk abból is, hogy milyen, amikor ő kerül ki abszolút a komfortzónájából – persze ez nagyon szomorú volt, de attól még nem kevésbé érdekes. De a mellékszereplők is mind érdekesek és színesek voltak: Raffin, Oll, a matrózok, a királyok, na meg Bitterblue, aki azért főszerepet kapott, de nem eleget, természetesen.

A történet utazgatós, megmentős, a végén egy elég hirtelen lezárással – ami persze nem lezárás, mert még van két rész, amik gondolom és remélem bonyolítják majd azt, ami itt olyan furcsán el lett vágva. A legtöbb titkot meg fordulatot ki lehetett találni még mielőtt a főhősök kikövetkeztették, ha az ember figyelt egy kicsit, ez egy picit zavart, de nem vett le a könyv értékéből. Ha nem is volt halálosan izgalmas történet, de nagyon érdekes. Tetszett, hogy nem veszi alapnak a fantasy könyvekben megszokott kliséket: Katsa gyötrődik, hogy elveszíti az önállóságát egy kapcsolatban és az észveszejtő szerelemtől se felejti el később, hogy mi a fontos számára, később önvédelmet akar tanítani lányoknak – nem kifejezetten középkorifantazi elemek. Ez egy figyelmes, igényes sztori, nem intéz el lustán fontos dolgokat, nem éreztem, hogy megalkudna, és ez új volt és nagyon jó.


Fanni_214
5.0/5

Általában ​borító alapján veszem a könyveket. Megláttam ezt a könyvet és úgy gondoltam: “Hmm, jól néz ki a borító, valószínűleg a tartalom is jó lehet!” Igazam volt. Egyszerűen letehetetlen. Akció dús, a főhősnő végre nem egy nyámnyila alak, hanem egy életerős, küzdeni képes nő. Megállás nélkül olvastam ki.
Sajnos a második részről nem tudok hasonló jókat mondani..Remélem a harmadik rész kárpótol.


tashley
5.0/5

Saját ​műfajában a legjobb, letehetetlen. Ötletes, kidolgozott, szimpatikus mellékszereplőkkel, kis humorral, szívmelengető romantikával. Nagyon fantáziadús, csodálatos világot teremt. A Harry Potterhez, Twilighthoz, Éhezők viadalához, Trónok harcához hasonlítanám a realmot, ezek nagyon szerencsés keveréke. Már a második részt olvasom, éjjel-nappal, 1 hét alatt befejeztem kettőt. Jöhet Bitterblue.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók