160 grammos szénhidrátdiéta az egészségért!
Öt éve követem a ma már egyre ismerősebben csengő 160 grammos szénhidrátdiétát. Kezdetben, egy friss inzulinrezisztencia-diagnózissal a zsebemben, orvosi utasításra alakítottam át az étrendemet, és ami a legfontosabb, változtattam az életmódomon.
Ennek köszönhetően szervezetem egyensúlya helyreállt, így ma már nem kellene e szabályok szerint étkeznem, mégis örömmel folytatom a „diétát”. Úgy érzem, ennél jobbat nem tehetek étkezés terén a szervezetemmel.
Miért? Mert a 160 grammos szénhidrátdiéta – nevével ellentétben – NEM DIÉTA abban az értelemben, amit e szóról elsőre gondolunk. Nem vonunk meg a szervezetünktől semmilyen nélkülözhetetlen tápanyagot. Olyan életmódról van szó, amely a teljes értékű étkezésen, a testmozgáson és persze a megfelelő pihenésen alapul. A 160 g változatos étrendet takar, amelynek alapjai a lassú felszívódású, összetett szénhidrátok (zöldségek, teljes értékű gabonák), a fehérjék és a zsiradékok. Ügyelve arra, hogy fő energiaforrásunk, a szénhidrát a nap során folyamatosan és meghatározott arányban elosztva kerüljön a szervezetünkbe.
Az étrend kerüli mindazt, amire szervezetünknek nincs szüksége ahhoz, hogy egészségesen működjön: a finomított szénhidrátokat, mint pl. a cukor, fehér liszt és az élelmiszeripari adalékanyagokat.
Mindezért ajánlható mindenkinek, aki egészségesen, aktívan szeretne élni, „jó formában” maradni, vagy épp abba kerülni.
E könyv, az előző két részhez képest bővebb tartalmilag. A bevált recepteken túl saját tapasztalataimmal is segítem az olvasót az életmódváltásban. Szerzőtársaim, Dr. Töllösy Judit sportorvos és Koszta Ágnes dietetikus pedig szakmai oldalról mutatják be a helyes táplálkozást, szerethető módon: átfogóan de közérthető nyelvezettel. :)
Azt szeretnénk, hogy mire az olvasó a könyv végére ér, jobban megismerje szervezetének működését. Ébredjen rá arra, miért nem működött eddig egyik fogyókúra sem.
Miért jött vissza mindig több kiló, mint amennyit kínnal-keservvel leadott? Bízunk benne, segítségünkkel mindenki könnyen elsajátítja, miként étkezzen lemondások nélkül, úgy, hogy egészséges maradjon, vagy éppen fogyni tudjon.
Vrábel Kriszta
Kapcsolódó könyvek
Isabella Bonamini - Kalóriák
Nők és férfiak számára egyaránt fontos a vonzó külső, a jó fizikai állapot, de legalább annyira fontos, hogy ezt ne gyötrelmes fogyókúrával érjék el.
Ideális testsúlyunkat megtarthatjuk, ha számolunk ételeink kalóriatartalmával, és receptkínálatunk kiegyensúlyozott, ízletes ételeit is beépíthetjük étrendünkbe.
Ismeretlen szerző - Minerva Hármaskönyv
Mi lesz a divat 1979-ben? Hogyan ápoljuk hajunkat? Mi a farmer sikerének titka? Mire jó a szója? Milyen is a székely konyha? Mit készíthetünk erdő-mező gombáiból? Hogyan előzhetjük meg a fogszuvasodást, a derékfájást? Hogyan nem szabad hétvégi házat építeni?
1979. Gyermekek Éve. A Család - Társadalom fejezetben elsősorban a szülő és a gyermek kapcsolatában segít eligazodni az író, a pszichológus, a pedagógus.
Vrábel Krisztina - 160 grammos szénhidrátdiéta
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok.
Receptgyűjteményünkben bemutatjuk, hogyan tudjuk az előírt napi 160 gramm szénhidrátbevitelt betartani úgy, hogy az étrendünk lemondások nélküli, ínycsiklandó fogásokból álljon és változatos legyen.
Csigó Zita - Kocsis Bálint - Gluténmentes ételek
A liszt- vagy gluténérzékenység napjainkban egyre több embert érint, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A tünetek visszaszorításának egyetlen módja a glutént tartalmazó élelmiszerek teljes elhagyása, ami gyorsan rutinná válik, ám mindenképp igényel némi odafigyelést és sok-sok fantáziát, hogy az étkezések ne legyenek egyhangúak. Ma már szerencsére számos elérhető árú, széles spektrumú helyettesítő termék sorakozik a boltok polcain, így a "mentes" étkezés egyáltalán nem fog unalmasnak hatni. Felhasználásukkal olyan ínycsiklandozó fogásokat varázsolhatunk az asztalra, melyek a nem gluténérzékeny családtagok étrendjébe is könnyedén beépíthetők, hiszen nemcsak változatos ízvilágúak, hanem garantáltan jótékony hatást is gyakorolnak szervezetünkre.
A gyógyító szakács sorozatunk legújabb kötetének receptjei segítségével lépésről lépésre haladva ismerkedhet meg a gluténmentes étrend finom és egészséges fogásaival. Kipróbált receptjeink mellett hasznos információkkal szolgálunk az elkészítés módjáról, idejéről, nehézségi fokáról, valamint az árfekvésről, a receptekhez tartozó jó tanácsokkal pedig a további kísérletezéshez nyújtunk segítséget.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!
Tolnai Orsolya - Érzékenyek desszertes könyve
Ismét hiánypótló mű született az érzékenyek konyhaművészetében: kezében tartja a legfinomabb desszertek gyűjteményét Dr. Tolnai Orsolya tálalásában! Miután inzulinrezisztenciát, glutén-, és laktózérzékenységet is diagnosztizáltak a szerzőnél, nem volt más választása mint, hogy glutén-, laktóz-, és cukormentes édességeit is kikísérletezze sorstársai legnagyobb örömére.
Ahogy nagysikerű Érzékenyek szakácskönyvében, úgy ezen kötetében is egyszerűen magával ragadja az olvasót közvetlen stílusa, ételek iránti szenvedélye, igényes tálalása, felfedezésre váró kivételes ízpárosításai.
Ismeretlen vizekre evezett és mestere lett a ,,mindenmentes finomságoknak és a különleges ízek harmóniájának. Étlapján desszertjeit újragondolta, reform alapanyagokkal megbolondította, egyszerre inspiráló és ínycsiklandó képekkel illusztrálta. A szerző olyan megvalósítható recepteket tartalmazó gyűjteménnyel örvendezteti meg olvasóit, amelyben az áfonyás pite és a banános palacsinta éppúgy képviselteti magát, mint a zöld teás totutorta, csokoládés chia mag puding vagy a narancsos, rózsavizes marcipán.
A fantáziadús finomságok elkészítésénél pontos útmutatásaival, zseniális ötletei megvalósításaival, kipróbált arányainak követésével a kezdők és a haladók is elsöprő sikerrel léphetik át érzékenységük korlátait! Segítségével egy fárasztó nap után is gyorsan elkészíthető, ellenállhatatlanul finom édességekkel kényeztethetik magukat, nyűgözhetik le vendégeiket.
Előszeretettel ajánljuk ezt a desszertes könyvet tudatosan étkezőknek, táplálékallergiával küzdőknek és a reform alapanyagokkal kísérletezőknek egyaránt, melyben minden egyes finomság egy új kezdet, egy mennyei ízkavalkád!
Lénárt Gitta - Szivárvány szakácskönyv
A nyers, azaz élő táplálkozás nagy előnye, hogy kíméli és takarékoskodik az enzimkészletünkkel. A főtt, feldolgozott élelmiszerek emésztése, hasznosítása igen nagy megterhelést jelent szervezetünknek, míg a nyers ételek tartalmazzák a saját megemésztésükhöz szükséges enzimeket. Az enzimek igen hőérzékenyek, 45 Celsius fok felett elpusztulnak, azért ha élő ételt szeretnénk, azt ne hevítsük fel ennél jobban.
Lénárt Gitta, a nyers táplálkozás magyarországi szakértője izgalmas, új receptjeinek hozzávalóit ezúttal szárítmányokkal és szuperételekkel gazdagítja, amelyeknek köszönhetően akkor is vitalizáló, nyers ételeket és italokat varázsolhatunk az asztalra, ha épp nincs a kezünk ügyében friss zöldség vagy gyümölcs.
A kíméletes aszalással elkészített zöldség- és gyümölcsszárítmányokat, porokat, a kiemelkedően magas tápanyagtartalmú szuperétkeket alapanyagként és fűszerként is használhatjuk a kötetben szereplő gyümölcs- és zöldségturmixok, levesek, pástétomok, főételek és édességek elkészítése során. Gitta receptjeit egyszerűen nem lehet megunni!
Táplálékaink gyógyhatásairól külön fejezetben olvashatunk, hasznos információi segítik azokat az olvasókat, akik nem csak az íze és karcsúsító hatása miatt választják a nyers konyhát, hanem további lépéseket kívánnak tenni a tudatos táplálkozás útján.
Havas Dóra - Lila füge szakácskönyv
Az egyik legnépszerűbb hazai gasztroblog a Lila Füge - szerzője, Havas Dóra pedig az egyik legismertebb gasztroblogger. Kimondottan könnyen elkészíthető, fantáziadús, izgalmas, szerethető receptjeit ezrek olvassák naponta az interneten. Most végre csokorba gyűjtötte legújabb kedvenceit - 75 olyan ételt, melyek még sehol nem voltak olvashatók. A szerző utánozhatatlan, és oly népszerű stílusában megírt recepteket a blogtól megszokott, kiemelkedően magas színvonalú fotók egészítik ki ebben a látványos, tartalmas és jól használható szakácskönyvben.
Stephen D. Chang - A karcsúság titkai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Lénárt Gitta - Lúgosítás élő ételekkel
A legtöbb betegség oka szervezetünk elsavasodása. Lénárt Gitta legújabb könyvében 4 lépésre bontott, részletes programot nyújt olvasóinak, akik testük öngyógyító és önfenntartó erőit aktivizálva szeretnének átállni a lúgosító étrendre. A folyamatot a nyers konyha fotókkal gazdagon illusztrált, legfinomabb receptjeivel támogatja. Szerencsére egyre több ember ismeri fel, hogy az életmód szoros összefüggésben áll az egészségünkkel, és sejtjeink csak akkor boldogok, ha megfelelő üzemanyaggal tápláljuk őket. És mi a legmegfelelőbb üzemanyag? Ami természetes, tápegész, ahogy a természet létrehozta, a nap megérlelte: zöldségek, gyümölcsök, magok, csírák, friss hajtások. "Kedves Olvasó, ha szeretné saját kezébe venni egészsége alakulását, kérem, tartson velem, kövessen a könyvben leírt program végrehajtásában. Ismerje meg a hagyományos - savasító - étrend alternatívájaként kínált természetes, bázikus étrend alapanyagait, ételkészítési eljárásait! Lépésről lépésre bővítse ki étrendjét finomabbnál finomabb új ételekkel, melyek nemcsak az egészségét segítik visszaszerezni, hanem igazi gasztronómiai élményt is nyújtanak." Lénárt Gitta
Ismeretlen szerző - Paleokonyha
Manapság rendkívül népszerű a fogyni vágyók és az egészséges életmódra törekvők körében a paleolit diéta, melynek segítségével nem csupán a kilóktól szabadulhatunk meg, de nagyobb eséllyel kerülhetjük el az úgynevezett civilizációs betegségeket is. Az elmélet szerint mintegy tízezer évvel ezelőtt a földművelés megjelenésével új élelmi anyagok kerültek étrendünkbe, és ehhez a mai napig nem történt meg a genetikai alkalmazkodás. Nem véletlen, hogy a természeti népek körében, akik javarészt fehérjéket, zsírokat és csak igen kevés szénhidrátot fogyasztanak, ismeretlen a nyugati embereket érintő betegségek nagy része. Akár hiszünk ebben az elgondolásban, akár nem, mindenképpen előnyünkre válik, ha kipróbáljuk ennek az étrendnek a változatos fogásait.
Tolnai Orsolya - Érzékenyek szakácskönyve
Jó szívvel és meggyőződéssel ajánlható ez a receptgyűjtemény mindazoknak, akik szeretik a gyorsan elkészíthető, ízletes ételeket, akik szívesen kísérleteznek új alapanyagokkal úgy, hogy a siker garantált, akik számára fontos az egészségtudatos táplálkozás és természetesen azoknak, akiket érzékenyen érint a hagyományos nyugati étrend.
A szerző olyan, mint ez a receptkönyv. Jól összeszedett, színes és fantáziadús személyiség. Tolnai Orsolya kitűnő példa arra, hogy az elsőre nehéznek tűnő élethelyzet - "mit fogok ezentúl enni?!" - hogyan válhat kitartással, pozitív hozzáállással és egy nagy adag kísérletezőkedvvel sikerré. Ez a szakácskönyv, melyet a kezében tart, több táplálék intoleranciát is figyelembe vevő, kreatívan megalkotott ételek gyűjteménye, amelyben megtalálható a modern és nemzetközi konyha ízvilága. Nagyszerű segítséget nyújt ahhoz, hogy a táplálékallergiával kűzdők étkezése ne a korlátokról, hanem a lehetőségekről szóljon.
"2013 májusában, amikor a meglévő inzulin rezisztenciám mellé laktóz-, és glutén érzékenységet is diagnosztizáltak, feltettem magamban a kérdést: "Ha se cukrot, se laktózt, se glutént tartalmazó élelmiszereket nem fogyaszthatok, akkor mit fogok ezentúl enni?" Mindig is szenvedélyem volt az evés és a főzés, de akkor nem volt más választásom, gyökeresen meg kellett változtatnom az életmódomat, a bevásárlási és a főzési szokásaimat. Száműztem a konyhámból az egészségem megőrzése érdekében a gabonaféléket, kivéve a zabot és az amarántot, a hüvelyeseket, a burgonyát, a finomított cukrokat, a laktózt, a glutént és a tartósítószereket tartalmazó feldolgozott élelmiszereket. Elkezdtem új alapanyagok után kutatni, kísérletezni, és felfedeztem, hogy az eddig tőlem távol álló hozzávalókból milyen gyorsan össze lehet dobni pár finom fogást. Ebben a szakácskönyvben leírom, milyen ételeket eszem otthon nap, mint nap, és megmutatom, hogy elkeseredésre semmi ok, a laktózt-, a glutént és a cukrot az étrendünkből elhagyva is fogyaszthatunk változatos, finom ételeket. Bízom abban, hogy receptjeim által segítséget nyújthatok azoknak, akik hozzám hasonlóan egy új, jobb életet kívánnak kezdeni." (Dr. Tolnai Orsolya)
Ismeretlen szerző - Gabonaételek
Új receptes könyvünkkel szeretnénk finom és egészséges gabonaételeket bemutatni. Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük az emberiség egyik legősibb alaptáplálékait, a gabonákat, melyek az egészség és az életerő forrásai. Ezeket az ételeket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egészségüket megőrizni, értékes táplálékokat beiktatni étrendjükbe, amelyek között kiemelt fontosságúak a hántolatlan gabonafélékből készült ételek. A könyv segítséget nyújt ahhoz, hogy a mindennapokban változatosan és ízletesen tálaljuk a Nap ajándékait.
Olivia Dupin - Egészségesen, gluténmentesen
Az Egészségesen, gluténmentesen nélkülözhetetlen vezérfonal a glutén nélküli életmód hatékony bevezetéséhez és megtartásához a cöliákiások, gluténérzékenyek és búzaallergiások számára éppúgy, mint azoknak, akik egyszerűen csak egészségesebb étrendre és jobb közérzetre vágynak.
Az 1. rész a természetes alapanyagokra épülő gluténmentes diéta és életmód bevezetéséhez nyújt segít, áttekintve a téma szinte minden vonatkozását, a gluténérzékenység különféle formáinak és a diagnosztikai-kezelési módszereknek az ismertetésétől az orvosválasztás és az átállás nehézségein át az élelmiszerbiztonságig, különös tekintettel a házon kívüli étkezésre, a gyerekek diétájára, valamint a vásárlásra, az árucímkék értelmezésére és az éléskamra feltöltésére. Ehhez kapcsolódik a gluténmentes élelmiszerek részletes, tematikus felsorolása, hogy mindig tudjuk, mi micsoda, s ne fordulhasson elő, hogy kétség vagy bizonytalanság miatt éhen maradunk.
A 2. rész összesen száz étel receptjét tartalmazza, jobbnál jobb finomságokét, amelyek közös jellemzője, hogy könnyen beszerezhető, natúr, gluténmentes alapanyagokból készülnek. Vannak itt (amerikai) klasszikusok, de újszerű reformételek is, mint amilyen a kölespiláf sült gyökérzöldségekkel vagy a mogyorós csokoládétorta liszt nélkül. A gazdag kínálatban bárki megtalálhatja az ízlésének, pénztárcájának, időbeosztásának legmegfelelőbb fogásokat, feledve a kétes összetételű, drága és ehetetlen műlisztekből meg egyéb pótszerekből készült "betegkosztot", amelyre a diétázó cöliákiások a legutóbbi időkig rákényszerültek.
Az Egészségesen, gluténmentesen jóvoltából nem stressz és nyűg többé a gluténmentes életmódra való áttérés, hanem gyerekjáték!
Kollár Anita - Gluténmentes és finom!
Amikor kiderül, hogy amit eddig megettünk, ártalmas nekünk, olyan, mintha összedőlne körülöttünk a világ. Az első sokk után jön a szembesülés, hogy korántsem egyszerű a gluténmentes étrendet megoldani. A kész termékek nagyon drágák és nehezen beszerezhetők, az alapanyagok pedig sokfélék és idegenek. Pánikra azonban semmi ok!
Ez a szakácskönyv finom és egészséges recepteket kínál a diétára kényszerülőknek, amelyek ráadásul a készen kapható termékek árának a töredékébe kerülnek. Kenyerek, kalácsok, pizzák, tésztaételek, fánkok, lángos, pogácsa és ínycsiklandó sütemények – csupa olyan alapvető étel, amely hiányzik egy lisztérzékeny életéből. Emellett néhány izgalmas, gabonából készült fogással is megismerkedhetünk, és a szükséges alapanyagok, valamint beszerzési forrásaik bemutatása sem marad ki.
A könyv üzenete, hogy nem kell lemondanunk a finom ízekről. A többszörösen tesztelt, jól követhető receptek túlélőkészletül szolgálnak azoknak, akiknél frissen diagnosztizálták a problémát, és azoknak is hasznára válnak, akik úgy érzik, már belefáradtak a nehezen tartható, macerás diétába. Az ételek jó részét laktózérzékenyek is megehetik, és természetesen azok egészségéhez is hozzájárulhatnak, akiknek nincs semmiféle ételallergiájuk.
Kollár Anita az ELTE-n végzett nyelvészként, ugyanakkor a Testnevelési Egyetemen sportedzői diplomát is szerzett. Több mint 10 éve dolgozik Stahl Judit mellett. Rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, jelenleg a Kulinária Kiadó vezető szerkesztője. 2012 januárjában állapították meg gluténérzékenységét, azóta él ezen az étrenden.
Martin Zobel - Horst Weibelzahl - Lisa Mrose - Nyers ételek
A háziasszonyok mindennapos kérdése: MIT FŐZZEK MA? Szükséges-e egyáltalán minden nap főzni? Természetesen nem mindenkor indokolt a főzés. Miért ne tehetnénk változatosabbá étkezéseinket kevés munkával, főzés nélkül, rövid idő alatt? Ebben a könyvben 190 receptet találhatunk zöldségből készíthető salátákra, és több mint 100-at gyümölcsből készíthető ételekre. Bizonyára sokan idegenkednek majd az első pillanatban különösnek tűnő társításoktól, de ha kipróbálják, megváltozik véleményük. Bátran nekiállhatnak a salátakészítésnek: darabolják vagy reszeljék meg a hozzávalókat, keverjék jól össze, hintsék meg ízlésük szerint friss, zöld fűszerekkel és "szóróanyagokkal", és már készen is van a vitaminokban és ásványi, valamint rostanyagokban gazdag saláta!
Turós Emil - Zöldségfélék, saláták, gyümölcsételek
Egészségünk megőrzésében egyre hangsúlyosabb szerepet kap a helyes táplálkozás. Nemzetközi hírű mesterszakácsunk, Turós Emil kötetében - a magyar étkezési szokások figyelembevételével - ennek kialakításához kíván segítséget nyújtani sok-sok új recepttel és hasznos tanáccsal. Kezdő és gyakorló háziasszonyok nélkülözhetetlen segédeszköze ez a könyv, melyből a speciális tápanyagszükségleti kívánalmaknak megfelelően állathatjuk össze a család étrendjét, és élelmiszer-fogyasztását is az egészséges életmódhoz szükséges keretek között tarthatjuk.
Temesvári Gabriella - A gyógyító konyha
Ha Ön tenni akar saját, és családja egészségéért természetes módon, akkor Önnek szól e könyv. A hagyományos magyar konyhából vezeti át a gyógyulni vágyót az egészséges táplálkozásba. A könyvből választ kaphat kérdéseire - miért káros a zsír, a cukor, mik az egészséges táplálkozás alapszabályai, miért jobb a hidegen sajtolt olaj, a teljes őrlésű gabona, stb...
Ez a könyv nemcsak szakácskönyv, sőt! Bemutatja a táplálkozási irányzatokat, a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magvak, csíranövények, fűszerek, zöldséglevek gyógyító hatásait, ezekből "házi patikaszerek" készítését is. Felvázolja néhány betegségcsoport - immunrendszeri betegségek, reuma, rák, keringési betegség, cukorbetegség, fogyókúra, vesebajok... esetén követendő diétát.
A könyv kizárólag húsmentes ételeket tartalmaz, és bátran adható kezdő vegetáriusok kezébe. Jól használható reformétrend előadásokon tankönyvként is.
Isa Chandra Moskowitz - Terry Hope Romero - Veganomicon
Who knew vegetables could taste so good? Moskowitz and Romero's newest delicious collection makes it easier than ever to live vegan. You'll find more than 250 recipes--plus menus and stunning color photos--for dishes that will please every palate. All the recipes in Veganomicon have been thoroughly kitchen-tested to ensure user-friendliness and amazing results. And by popular demand, the Veganomicon includes meals for all occasions and soy-free, gluten-free, and low-fat options, plus quick recipes that make dinner a snap. Recipes include:
• Autumn Latkes
• Samosa Stuffed Baked Potatoes
• Grilled Yuca Tortillas
• Baby Bok Choy with Crispy Shallots
• Chile-Cornmeal Crusted Tofu Po’ Boy
• Roasted Eggplant and Spinach Muffuletta
• Jicama-Watercress-Avocado Salad with Spicy Citrus Vinaigrette
• Acorn Squash, Pear and Adzuki Soup
• Tomato Rice Soup with Roasted Garlic and Navy Beans
• Asparagus and Lemongrass Risotto
• Almost All-American Seitan Pot Pie
• Hot Sauce-Glazed Tempeh
• Black Eyed Pea Collard Rolls
• Chocolate Hazelnut Biscotti
• Pumpkin Crumb Cake with Pecan Streusel
Danielle Walker - Paleo-Küche für Genießer
Danielle Walker war schwer krank. Schließlich stieß sie auf das Thema Ernährung. Vier Jahre und viele Experimente am Herd später dachte und kochte sie vollkommen anders als zuvor. Parallel hatte sich ihr Zustand deutlich gebessert und alle Beschwerden waren verschwunden.
Heute steht sie für innovative, leckere und gesunde Küche. Ihre Rezepte sind kreativ und leicht nachzukochen ? zahlreiche Fans schwören darauf. Dabei hat sie ihre Lieblingsgerichte aus der ?Vor-Paleo-Zeit? nicht vergessen, sondern neu interpretiert ? und dabei Getreide, Gluten, Milch und Ei weggelassen. Dieses Buch mit leckeren Rezepten und eleganten Fotos ist eine vielfältige Paleo-Reise ? von der Vorspeise bis zum Nachtisch.
Ismeretlen szerző - Diétás ételek a gabonaipar termékeinek felhasználásával
Az utóbbi években több olyan szakácskönyv jelent meg Magyarországon amelyekben mesterszakácsaink felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a korszerű étrend kialakítására. Mindezek ellenére táplálkozási szokásaink alig változnak, majdnem azonosak az évtizedekkel ezelőttiekkel.
Reméljük, receptkönyvünkkel segítjük az orvosok, diétás nővérek, és diétás konyhák munkáját, valamint mindazokét, akik a receptjeink alapján készített ételekkel kívánják változatosabbá tenni étrendjüket.