Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Kondor ​Vilmost mindenkinek, most!
Jól összezavartam magam ezzel a sorozattal: a Budapest noir-ral akartam kezdeni, de aztán megláttam, hogy van ez az előzménykönyv, akkor kezdjük ezzel. Igen ám, de ez íródott utoljára. Na mindegy.
A titokzatos, rejtőzködő író megvett kilóra a könnyed, gördülékeny stílusával. Azt hittem, Ambrózy bárónál nem lesz jobb történelmi krimiben, de nálam Gordon Zsigmond letaszította a trónról. #bocsi, Ambrózy-rajongók.#
Izgalmas, humoros, imádnivaló főszereplők, és Tarján Vilmos is cameozik benne egyet. Remekül hozza a korabeli stílust mind történetvezetésben, mind nyelvezetben. Megtudtam például, hogy régen a melegeket urningnak hívták. #mondjuk itt volt egy kis furcsaság, mert néha melegnek is hívják őket, nem hiszem, hogy a harmincas években használták volna ezt a kifejezést, de ki tudja.#
A legfőbb főszereplő viszont maga Budapest, olyan hitelesen írja le a várost, hogy láttam magam előtt a Tabánt, a Blaha Lujza teret, a Vígszínházat.
Olvasási válságban szenvedőknek receptre írnám, itt minden adott egy bűnös kikapcsolódáshoz.


pepege
3.5/5

Sokáig ​hezitáltam, milyen sorrendben érdemes olvasni Kondor Bűnös-Budapest ciklusát, mígnem úgy döntöttem, jó lesz nekem a 0. rész. Ugyan azt mondják rá, hogy kicsit gyengécske, ez íródott a legutoljára (manapság nagyon divat, hogy utólag írják meg az elejét – legyen az film vagy könyv, mindegy.), de én a saját tapasztalatomra akartam inkább hagyatkozni.

Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró történetével a ’30-as évek Budapestjébe csöppenünk. A kor hangulatát – érzésem szerint – hűen tárja elénk, mint ahogy a helyszínek is szinte megelevenednek előttünk. Lehet, hogy pont emiatt, nem tudom, de én képtelen voltam szimplán bűnügyi történetként, krimiként kezelni. Inkább éreztem (ha nem is olyan mértékben, mint Csabai László esetében) afféle szépirodalmi kriminek, mint detektívregénynek.
A regénynek két fő szála van: egy gyilkosság felderítése és a hírhedt amerikai szélhámos, Strosnider leleplezése. Ez utóbbinál nem tudtam elvonatkoztatni Paul Newman és Robert Redford híres filmjétől, A nagy balhétól, már a tőzsdés átverés kapcsán is, de a lovisnál mindenképp szinte láttam magam előtt az egészet. Bizonyára Kondor biztosra akart menni. Egyszer már bevált ez a sztori. "Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.” – mondhatnánk.

Ha olyan ízig-vérig krimire vágytam volna, aminél lerágom a körmeimet tövig, akkor biztosan nem venném a kezembe a folytatást, így viszont hamarosan folyt. köv.


Gordon ​Zsigmond visszatért! Kicsit ráncfelvarrva, kicsit bő lére eresztve, de a lényeg az, hogy kedvenc bűnügyi újságírónk újra itt van velünk, és meglepő módon jót tett neki a stílusváltás. A Bűnös Budapest sorozat legnagyobb erénye a sötét atmoszféra volt, amely miatt úgy éreztük, mintha egy film noir forgatókönyvét olvastuk volna, az a történet véget ért, azonban mindannyiunk szerencséjére nemcsak nekünk hiányzott a főszereplő, hanem az írónak is, így írt nekünk (és természetesen saját magának) egy előzményregényt. Gordon Zsigmond és Budapest múltjában kalandozunk ezúttal, jóval könnyedebb hangvételben, de ugyanolyan izgalmasan, mint korábban, bár eltart egy ideig, amíg beindulnak az események, utána azonban a régi elánnal nyomoz a nem éppen hótiszta erkölcsű zsurnaliszta, mégpedig nagystílű szélhámosok ellen. Ismét igazi időutazáson vehetünk részt, Kondor Vilmos még mindig úgy tudja egymás után fűzni a szavakat, hogy úgy érezzük, mi is ott járunk a korabeli Budapest bűntől és mocsoktól párolgó aszfaltján, miközben egy szórakoztató, jó kis krimit is kapunk. A könyv nem éri el a zseniális Budapest Noir színvonalát, de nem sokkal marad el mögötte, kár lenne kihagyni az életünkből!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/11/02/konyvkritika_kondor_vilmos_szelhamos_budapest


smetalin
4.0/5

Ismét ​vissza térhettem a régi időkbe egy pár napra, sétálhattam a Tabánon, és a nagy nyüzsgést nézhettem a New York kávéházban.
Zsigmonddal együtt beépültem egy truppba, gyakoroltam a meghalást, elidőztem a bürokrácia tekervényes útvesztőjében ahol a megvesztegetés mindennapos volt, lekvárt főztem a Tatával, és szívtam egyik cigit a másik után. Eközben kinyomoztam egy gyilkosságot, lelepleztem egy szélhámos bandát, voltam egy eldugott bárban ahova csak és kizárólag férfiak járnak. Rájöttem, hogy nem olyan egyszerű újságnál dolgozni, cikket írni, hisz hiába nyomoztam, dugdostam pénzt emberek markába egy kis információért, a végén a felét sem engedik megjelentetni. Ezt mind átéltem ezalatt a 600 oldal alatt, és jó volt, bár néha azért sok volt a rohangálásból.
Ami még feltűnt így a sokadik Kondor Vilmos könyv után, hogy Gordon Zsigmond nevének magánhangzói megegyeznek az íróéval, persze ez lehet véletlen is, de ki tudja?:)


TheEArt
4.5/5

Nem ​éreztem a noir hangulatot, viszont örömmel vetettem bele magam újra az anno Budapest filmbe illő forgatagába, az általam jól ismert VI. kerület és más városrészek , terek, patikák, épületek , a piac közegébe.Ha egy regényben találkozom vele,mindig megütközöm azon, hogy a Tabán , ami napjainkban szeretett fővárosunk egyik frekventált része, mennyire elhanyagolt, bűzös negyed volt egykoron. Természetes volt tehát, hogy a bűntény is ott történjen ahol a hóhemvagányok élnek. Érdekes a láncolat : hogy lehet eljutni eme hirhedt helyről egy Amerikai milliomos bűnbandájának kellős közepébe.
Az újságírói foglalkozás nehézségei, a fondorlatos megveszegetések , Gordon Zsigmond múltbéli élettapasztalata és Mór papa leleményessége is közrejátszik abban, hogy a végkifejlet az legyen ami.
Roppantul élveztem a kor hangulatát, de a legjobban a kiváló humort ami szinte az egész könyvet átszőtte.
A történet folytatódhat ha ezt a stílust követi a többi rész, csalódni biztosan nem fogok.
Ui: Mindig meggondolandó, hogy az utcán tüzet kérő idegennek teljesítsük-e eme kérését;-)


tgorsy
3.0/5

Nászutunkon ​láttam a Nagy balhé című filmet,
https://videa.hu/videok/film-animacio/a-nagy-balhe-eredeti-szinkron-robert-redford-teljes-film-Q1U4TPSptW5Jz6ek
ami azóta is az egyik kedvencem, a maga műfajában.
Az, hogy KV innen vette az ötletet megbocsátható (bár illett volna valahol jelezni). Ami megbocsáthatatlan: Hiányzik – a rá jellemző – elegancia.


korkata
5.0/5

Hangulata ​van ennek a könyvnek. Úgy mutatja be a szerző az 1930-as évek Budapestjét, hogy szívesen visszarepülnék az időben. A történet az elején egy kicsit akadozott. Aztán kezdett egyre érdekesebb lenni.
Gordon alakja itt is szerethető. Fura egy figura.
A könyv a humort sem nélkülözi. Ez könnyeddé teszi.


Az ​1900-as évek elejéről lévén szó, azt gondolnánk, hogy nem az Y-Z generációnak íródott ez a sorozat, én viszont erősen fiatalként azt mondanám, hogy remek olvasmány az említett korosztály számára is ez a kissé egy kaptafára íródott mai alkotások között. A háborúszagú Budapest poros utcáin elképzelni egy csilingelő villamost, néhány taxit és a New York Kávéházat vagy a Kis Gerbaud-t egész más látképet ad, mint ma a forgalmi dugóba szorult autók ezreit, az egymást érő villamosokat és modern épületeket nézve, nem beszélve az okostelefonba bújt járókelőkről az utcán. A hanyag elegancia mögött Gordon egy laza figura a maga nemességével, szarkasztikus humora néhol hangos felkacagást eredményezett részemről. A kitartó és makacs újságíró jellemét nem lehet nem szeretni, szófordulatai néhol feljegyzésre méltók.

Egyszerre vidám és mélabús minden a Szélhámos Budapestben, s éppen ebben rejlik az atmoszféra zsenialitása, amit Kondor Vilmos teremt. Mindenképp beszerzem a Budapest Noir többi kötetét és tarsolyomba helyezem a különkategóriásak közé ezt a sorozatot, amit a különböző korosztályoknak más-más okok miatt fogok ajánlani.

http://olvasokasarokban.blog.hu/2016/11/17/kondor_vilmos_szelhamos_budapest_353


Aurore
4.5/5

Kétségtelen, ​hogy fan vagyok, meg az is, hogy rég olvastam a sorozat többi kötetét, de megkockáztatom, hogy eddig ez a legjobb Gordon-sztori, a legrészletesebben és legplasztikusabban kidolgozott darab. Kondor Vilmos érezhetően még jobban belejött a történetírásba, mint eddig. Az elején ugyan kicsit nehezen indult be számomra a többihez képest, de aztán szinte le se tudtam tenni. (Igaz, ezt a féltéglát nem könnyű tartani, jobb volt a puhaborító.) Tetszett, hogy volt benne egy homoszexuális szál {{noha kétlem, hogy a „meleg” kifejezést használták volna akkoriban}}, volt nem kevés szó minőségi kézműves kávéról és a korrupt rendőröket sem hagyta annyiban. Egyedül az nem tetszett, hogy egy kicsit túlontúl romantizálta a csalókat a végén. Az nekem még belefért, hogy a vérprofik igazi elegáns úriemberek legyenek – attól is tudnak olyan megtévesztőek lenni, de az már sok volt, hogy úgy mutatta be a palimadarakat, mint akik szintén valamennyire becstelen emberek, így hát jól meg is érdemlik, hogy megkopasszák őket (tehát a szélhámosok működése társadalmilag nem is annyira káros, sőt). Ezzel sajnos nem tudok egyetérteni. „De ez már más történet, és elbeszélésére más alkalommal kerül majd sor.”

PS. Csak remélni tudom, hogy kapunk Vili bától Gordon-történeteket még.


Sok ​apró hibája van ennek a könyvnek, amit egy gondosabb szerkesztő kiküszöbölhetett volna (például mikor Gordon vizet rendel, egy oldallal később pedig kávét kortyolgat) de talán pont a sok apró hiba miatt szerethető ez a regény. Hiszen ez a Gordon Zsigmond még nem az, akit a Bűnös Budapest lapjain megismerhetünk. Ez a Gordon még kissé esetlen, nyers, kiforratlan és kétségkívül nem látja át úgy a helyzeteket mint kéne.
Nagy meglepetésemre apróbb mellékszerepet kapott a történetben Tarján Vili, akinek most már feltétlen utána kell néznem, hiszen nem csak Böszörményi Gyula felől ismerem, hanem most már Kondor Vilmos felől is. És ennyi erővel akár két külön személy is lehetne, ha nem tudnám, hogy egyáltalán nincs így. Harminc év, az harminc év kéremszépen.
Gordon Zsigmond pedig szépen beérik, mire eljön a Bűnös Budapest, amit legközelebb filmen fogok látni!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

90.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók