Ajax-loader

Egy ​legendás gyáralapító…
Egy eltökélt fazekas világraszóló felfedezései…
Júlia, Miklós és Teréz – a Zsolnay-testvérek mindent legyőző tehetsége…
Vay, egy műgyűjtő, akit csillapíthatatlan szenvedély fűz a Zsolnayakhoz.

A pécsi Zsolnay család titka csaknem százötven éve foglalkoztatja a közvéleményt, és nem véletlenül. A Zsolnay azon kevés, 19. századi vidéki polgári családok egyike, amelyek ma is közismertek Magyarországon. Kivételes személyiségek sora alkotta e családot, és e karakterek szerencsés módon erősítették egymást, így tudtak dacolni azzal a nem kevés kihívással, amelyet a 19. és 20. századi történelem tartogatott számukra. Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye a titok nyomába ered: mivel magyarázható a Zsolnayak sikere, hogyan tudtak létrehozni világszínvonalú értéket úgy, hogy a feltételek közel sem voltak adottak? A titok megfejtése a családtagok személyiségében rejlik, e személyiségeket pedig az olvasó a gyáralapító lányának, Mattyasovszky-Zsolnay Teréznek igen személyes hangú naplóin keresztül ismerheti meg. A regény így egyszerre család- és gyártörténet, illetve egy belső utazás, Teréz belső lélekútjának magával ragadó története.

Értékelések
4.8/5 - 2 értékelés alapján


Képzelj el egy XIX. századi, végletekig takarékos háztartást, egy családot, ahol a kitartásnál és a szorgalomnál jelesebb tulajdonság nem létezik, egy művészi vénával megvert-megáldott férfit, akit realista szülei kereskedőnek nevelte, aki önmagát nem kímélve, a semmiből hozta létre a világra szóló márkát: a Zsolnay porcelánt.

És most ugorjunk bő 100 évet az időben: 1974, fiatal végzős egyetemista diplomamunkájához gyűjt anyagot a Zsolnay porcelánokról, a vasfüggöny mögötti Budapesten, egy szenvedélyes műgyűjtőnél. Keresi a titkot, hogyan lesz a semmiből keresett minőség, és mi az, hogy a porcelán él?

Bővebben a hivatkozott blogban.

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

http://kulturpara.blog.hu/2016/10/06/az_elo_porcelan_zsolnay


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.8/5

Statisztika

126.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.