Ajax-loader

„Olvastad ​már az Aranypintyet?” – koktélpartik és baráti beszélgetések visszatérő kérdése volt ez a könyv megjelenése idején Amerikában. Tizenkét év hallgatás után jelentkezett új könyvvel az amerikai kortárs irodalom egyik legtitokzatosabb ikonikus figurája, és bebizonyította, hogy megérte a várakozást.
A könyv páratlan módon rögtön a második helyen nyitott a The New York Times bestsellerlistáján, majd hamarosan első lett, és 40 héten át szerepelt a tíz legolvasottabb könyv között. A kritikusok Az év könyvének választották, és 2014-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. Ezzel egy időben megkezdte hódító útját a nemzetközi színtéren is: Finnországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is bestseller lett, és eddig több mint 30 nyelvre adták el a jogokat, a megfilmesítésért pedig a legnagyobb hollywoodi stúdiók versengtek egymással.
A történet főszereplője egy szerető anya és egy távol lévő apa fia, a tizenhárom éves Theo Decker. Csodálatos módon túlél egy katasztrófát, mely azonban szétrombolja az életét. Magára marad New Yorkban, irányvesztetten és teljesen egyedül, míg végül egy gazdag barát családja befogadja. Ám a Park Avenue jómódú és távolságtartó világában sehogy sem talál otthonra. Sóvárog az anyja után, és görcsösen ragaszkodik ahhoz a tárgyhoz, amely a leginkább rá emlékezteti: egy kis méretű, varázslatos festményhez, amely végül az alvilág felé sodorja.
Az Aranypinty egy régen várt klasszikus történet veszteségről, megszállottságról, túlélésről és önmagunk megtalálásáról. Néhány oldal után magába szippant, nem hagy aludni, és nem engedi magát elfelejteni.
Donna Tartt (1963) amerikai írónőt már első regénye, a több mint 5 millió példányban elkelt A titkos történet (1992) világhírűvé tette. Második regénye, A kis barát (2002) WH Smith Irodalmi Díjat kapott. A 2014-ben megjelent Aranypinty Pulitzer-díjas lett, és Az év könyvének választották. A megfilmesítés jogait a Warner Bros. filmstúdió vette meg. Donna Tartt 2014-ben szerepelt a Time magazin Az év 100 legbefolyásosabb személyisége listáján.

Értékelések
4.5/5 - 1 értékelés alapján

Kota Jolán
4.5/5

Mit látsz a könyv fedlapján?
Egy leláncolt aranypintyet, ugye?
Képzeld el, hogy ez a pinty te vagy,
leláncolva saját körülményeid és korlátaid közé.
Megvan?
Akkor most innen próbálj meg nyerni,
szabadon szárnyalni.
A győzelemhez néha előbb veszíteni kell.
Számtalan méltatójának sorait idézik a könyvben. Szinte mindenki kiemeli, hogy Donna Tartt, a mű írója Charles Dickens nyomaiba lépett. Lehet, hogy sokan ezért fogják felemelni a polcokról, de engem egyenesen elrémített: ha lehet, kerülöm Dickenst. Nem vagyunk jóban egymással. Azért erőt vettem magamon, mert kíváncsi voltam. Nagyon sok helyen száguldottam az olvasással. Máshol vakargattam a kiütéseimet, fejcsóválva vissza-visszalapoztam, aztán újra előre, mert tisztán láttam, mi lesz az események következménye. De hogy mi lett a vége… na, azt nem gondoltam volna.
Sikerül-e kiszabadítani magát a festményen lévő aranypintynek, és szabadon szárnyalni?
Hiszen Theo, a főhős az a madár.
Leláncolva, körülményei fogságában vergődve.
Mire lesz ereje ennek a fiúnak?

800 oldal, gyakran nehéz olvasmány.
Fejlődéstörténeti regény.
Érdekel, hogy van-e remény?

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

http://kulturpara.blog.hu/2016/12/31/a_gyozelemhez_neha_vesziteni_kell


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

85.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók