Autentikus olasz konyha, magyar szemmel. A szerző népszerű internetes gasztroblogjából főzésre csábító album született, amely több, mint receptek gyűjteménye: olaszországi gasztro-történetek és egy kis gasztro-történelem színesítik a változatos fogások leírásait.
A szerző összeválogatta a kedvenc, egyszerűen és gyorsan elkészíthető olasz receptjeit. Azon ne csodálkozzunk, ha a könyvben nem találjuk a lasagne vagy a milánói makaróni leírását, azt azonban megtudhatjuk, mit esznek Palermóban a pizza helyett, a bor mellett mi készül Toszkánában a szüreti szőlőből, mi Velence legnépszerűbb húsos fogása vagy mi a finom, ropogós házikenyér titka.
A receptek itthon is egyszerűen beszerezhető, friss alapanyagokból elkészíthetők. A változatos fogások mellett az olasz hagyományokról és a szerző főzés közben szerzett tapasztalatairól is olvashatunk. Az étvágygerjesztő ételfotók mellett olaszországi pillanatképek teremtik meg az igazi dolce vita hangulatot.
Kapcsolódó könyvek
Gordon Ramsay - Négy évszak ízekben
Gordon Ramsay, a konyha ördögeként emlegetett háromcsillagos séf új könyvében zseniális szezonális receptjeit gyűjtötte egybe. Nagy-Britannia legfelkapottabb szakácsa megszállottja a kiváló minőségű alapanyagoknak, most is meghökkentő ízeket párosít össze, kifinomult konyhatechnikát alkalmaz, és az elkészült ételcsodákat szemkápráztatóan tálalja. Sikerének kulcsa, hogy minden apró részletre gondosan ügyel, és mindig a tökéletességre törekszik.
Kezdő szakácsok is sikerrel forgathatják e könyvet, mert a szerző külön, fényképekkel illusztrált fejezetben mutatja be az alapkészítményeket és a mesterfogásokat, amelyek ismeretében könnyedén filézhetünk halat, tisztíthatunk articsókát, gyúrhatunk omlós tésztát. Az ételek többsége rendkívül könnyen elkészíthető, de Gordon ráadásként megismertet néhány recepttel, amely az exkluzív éttermek kínálatában is megállja helyét.
A gyakorlati konyhai tanácsok, újszerű ízkombinációk és ínycsiklandó ételek receptjei teszik Gordon Ramsay kötetét letehetetlen kézikönyvvé.
Vrábel Krisztina - Végtelen spagetti
Sokszor elmondjuk a gyerekeknek, az étel nem játék. Mutassuk meg nekik, hogy az ételkészítés viszont az! Méghozzá az egyik legjobb közös játékunk lehet! Ötven, a gyerekek segítségével is könnyen megvalósítható, egészséges recept szerepel Vrábel Kriszta legújabb, családi szakácskönyvében, amelyben a receptek egy-egy jól ismert mesefigurához köthetők. Megsüthetjük Boribon kalácspudingját, Bogyó és Babóca csokoládés kekszét vagy éppen Rumini narancsos-vaníliás rakott piskótáját. Ötletek reggelire, tízóraira, hétvégi ebédekre, ünnepekre.
Nigella Lawson - Nigella falatozója
Nigella Lawson a brit szakácskönyvírók legifjabb nemzedékének egyik legjobb és legismertebb képviselője, s mindemellett kiváló háziasszony is. Könyveivel sikert aratott hazája határain belül és kívül egyaránt. Nigella a Vogue konyharovatának vezetője, de rendszeresen publikál az Observer és a Times Magazine hasábjain is. Jelenleg Londonban él két gyermekével. Szakácskönyveivel valamint televíziós sorozatával Nigella valóságos fogalommá vált a háziasszonyok körében. A jó étel igen jelentős szerepet tölt be mindennapjainkban, és mára Nigella jelképezi mindazt, ami a főzésben és az étkezésben igazán szép, jó, örömteli és mentes minden fölösleges hókuszpókusztól. Mostani könyve szorosan kapcsolódik az azonos című televíziós sorozathoz. A Nigella falatozója a képernyőről már jól ismert recepteken kívül számos új étel leírásával is megajándékoz bennünket, melyek, legyenek bár a régi kedvencek izgalmas változatai vagy éppen vadonatúj alkotások, mind a szerző és a televíziós sorozat szellemiségét tükrözik: egyszerűek, frissek, eredetiek, és nagyszerűen illenek mai életmódunkhoz. Egy fárasztó munkanap után is egyszerűen összeüthetjük őket, akár a gyerekeket is bevonva a munkába és a szórakozásba, hogy aztán együtt csodálhassuk munkánk ínycsiklandó eredményét, és élvezhessük az evés örömét. Nigella minden vágya, hogy olvasói és nézői osztozzanak vele a főzés és evés nyújtotta örömökben, ennek köszönhetően már a receptek olvasása és a fotók nézegetése is gyönyörűséggel tölthet el bennünket.
Jamie Oliver - Jamie vacsorái
Jó étel: jó élet! A Jamie vacsorái minden szakácskönyvtől, sőt minden könyvtől különbözik. Vannak, akik azt állítják, hogy a tűzhely után ez a könyv lakásuk legfontosabb berendezési tárgya. Aki hazaviszi Jamie vacsoráit, nemcsak százhúsz új recepttel lesz gazdagabb, hanem egy új életformával is. A Jamie vacsorái az egyszerű ételek szakácskönyve. Csupa olyan ötlet van benne, amelyek segítségével könnyebbé válik a főzés és az egészséges táplálkozás.
Ismeretlen szerző - A szakácsművészet bibliája
Az ínycsiklandó fotókkal illusztrált kötet nagyszerű segítséget nyújt azoknak a kezdő szakácsoknak, akik nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a főzéshez. A receptek között szinte mindenféle étel leírását megtaláljuk, a fejezetek elején pedig részletes tájékoztatót olvashatunk az előkészületekről, a főzésről, a sütésről és a tárolásról.
Jamie Oliver - Jamie természetesen
Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb, legritkább zöldségeimnek, egyik-másik fát talán meg is ölelgettem, és forró nyári napokon néha fülemet a földre szorítva hallgatom, hogyan nőnek a növények körülöttem.
Ha ezt bűnnek tartod, hát vess tömlöcbe, és dobd el a kulcsot! És mondok még valamit: soha ilyen jókat nem főztem, mint az idén. Káprázatos ötleteim támadtak az új receptek megalkotásában: ihletet merítettem mindenből, ami az utóbbi évben megtermett a kertemben.
Könyvemben több mint 100 új receptet találsz, meg némi ültetési és növényápolási tanácsot, ha esetleg neked is kedved szottyanna ahhoz, hogy egy kicsit bepiszkítsd a kezed! Olyan szakácskönyv ez, amely szerkezetében a négy évszakot veszi alapul: arról tájékoztat, hogy mikor melyik növény áll éppen rendelkezésre a kertben. A négy évszak fejezetei számos alcímmel tagolódnak, ezek a különböző alapanyagokról szólnak, gyorsan elkészíthető, könnyű és finom ételek receptjei sorakoznak bennük. Minden fejezet végéhez csatoltam pár apró, a növények nevelésére vonatkozó tájékoztatást is.
Jamie Oliver - Jamie konyhája
"Ez nem valami komoly, "tanuljunk meg főzni" jellegű tankönyv. Inkább arról van szó, hogy igyekszem a magam laza, nyílt hozzáállását megmutatni. Könyvem segítségével átélheted, mit jelent szakácsszakmát tanulni. De ne feledd: nem arról van szó, hogy profi szakáccsá válsz-e, tények, adatok, technikák tárházává. Azt szeretném, ha a saját utadat járnád, és rám úgy gondolnál, mint egy haverra, aki szükség esetén kisegít egy-két tanáccsal. Légy kreatív, és mint mindent, ezt is csináld vidáman!" (Jamie)
Jamie Oliver - Jamie főzőiskolája
Isten hozott a Főzőiskolámban!
Sok olyan emberrel találkoztam már, akik azt mondták, sose lennének képesek megtanulni főzni, ezért nem is akarnak. Ehhez a könyvhöz ők adták az ötletet. Az ilyen gondolkodás úgy hat rám, mint bikára a vörös posztó, mert meggyőződésem, hogy az egyszerű házi koszt elkészítése alapvető emberi készség, és mindenkinek tudnia kell főzni, hogy képes legyen gondoskodni magáról, családjáról meg a barátairól. Megírtam hát ezt a könyvet, hogy egyszerűen és gyorsan megtanítsalak főzni - téged, vagy azt, akinek ajándékba adod. Kiválasztottam egy csomó receptet, csupa olyan ételt, amit mindenki szeret, és elmondom, illetve képek segítségével be is mutatom, hogyan lehet ezeket a lehető legegyszerűbben elkészíteni. Szinte kézen fogva vezetlek be a finom, ízletes ennivalók világába. Miért haboznál hát? Akár bátortalan kezdő vagy, akár gyakorlott szakács, aki egyszerűbb megoldásokat keres, engedd, hogy segítsek, és meglátod, milyen ínycsiklandó ételek kerülnek majd ki a kezed alól. VÁGJUNK BELE!
Havas Dóra - Lila füge szakácskönyv
Az egyik legnépszerűbb hazai gasztroblog a Lila Füge - szerzője, Havas Dóra pedig az egyik legismertebb gasztroblogger. Kimondottan könnyen elkészíthető, fantáziadús, izgalmas, szerethető receptjeit ezrek olvassák naponta az interneten. Most végre csokorba gyűjtötte legújabb kedvenceit - 75 olyan ételt, melyek még sehol nem voltak olvashatók. A szerző utánozhatatlan, és oly népszerű stílusában megírt recepteket a blogtól megszokott, kiemelkedően magas színvonalú fotók egészítik ki ebben a látványos, tartalmas és jól használható szakácskönyvben.
Ismeretlen szerző - Szakácsok könyve
A könyvben technikákat és kitűnő recepteket találunk a világ legjobb mesterszakácsaitól, mint Marcus Wareing, Shaun Hill, Paul Gayler, Ken Hom, Charlie Trotter. A világ legjobb mesterszakácsainak tanácsát követve elsajátíthatjuk a legbonyolultabb fortélyokat és kialakíthatunk saját főzési technikákat is. Peter Gordon a fűszerezésről, Pierre Hermé a tésztákról, Shaun Hill a levesekről, Marcus Warening a húsokról, Atul Kochhar az indiai konyháról, Dan Lepard a kenyerekről osztja meg velünk tapasztalatait. A mesterek szenvedélyes hivatásszeretete saját szakácstudományunk gazdagítására ösztönöz. A világ minden tájáról tanulhatunk fortélyokat, praktikákat, hogy finom, különleges fogásokkal kápráztathassuk el családunkat, vendégeinket. A csodálatos illusztrációkkal díszített gazdag album konyhánk dísze lehet - minden értelemben.
Borbás Marcsi - Egy nap egy recept
Talán nincs is olyan tájegysége hazánknak,ahol még ne járt volna a szerző. Minden utazás során a helyi értékeket gyűjtötte össze, melyek közül a legnagyobb érdeklődés a jellegzetes, tradicionális ételek elkészítését kísérte. Minden adás után számtalan levél és telefonhívás érkezett, melyben a recepteket kérték. Mint ahogy minden helyhez tartozik egy anekdota, ugyanúgy ezeknek az ételeknek és készítőiknek is van története. Tehát ez a könyv nemcsak recepteket tartalmaz, annál több! Mégpedig egy országjárás ízeinken keresztül!
Mautner Zsófia - Gyere velem főzni
Különleges hozzávalókból izgalmasat főzni? Erre sokan képesek. De ahhoz Mautner Zsófia kell, hogy egészen hétköznapi hozzávalók lényegüljenek át mesterkonyhai fogásokká. Viszlát, homár – szervusz, karalábé! A Chili&Vanília blog szerzője könyvében vadonatúj receptek sokaságával hívja ízes és sikeres felfedezésekre olvasóit. Nyugodtan bízzák rá magukat! Ebből az új könyvből főzni olyan, mintha ott állna mellettünk egy segítőkész barátnő. Nem véletlen, hogy blogjának eddig több 3 millió látogatója volt: ő bizony tud valamit, amit senki más nem.
Családi ebédek, Irány a piac!, Utazás – ez a három fejezet tagolja ezt a változatos receptgyűjteményt. Az első fejezet az emlékeké és a nosztalgiáé, olyan receptekkel, amelyeket a szerző gyermekkora ihletett, és amelyek a mai generációnak is izgalmasak. Töltött libanyak, vörösboros marhapofa, ropogós slambuc, egérke és Ferdinánd – mind csupa régi, újra felfedezésre váró étel.
A második fejezet főszereplői a hazai piacok zöldségei és gyümölcsei. Mautner Zsófia nagyszerű, izgalmas receptekkel újítja meg a sokszor elfeledett vagy méltatlanul unalmasnak gondolt alapanyagokat – a karalábéból tüzes kókusztejes-gyömbéres krémlevest, a a vajbabból üde bodzás vajbabfőzeléket, a birsalmából pedig isteni, bő fél óra alatt elkészülő karamellizált hagymás-csirkés ragut készít.
A harmadik részben utazásra hív a szerző, többek között török, arab, kínai, koreai, vietnami és olasz vidékekre. Hogy milyen egyszerű összedobni a tökéletes török bárányhúsos lepényt (lahmacun), hogy mennyire kényeztető a chilivel és vaníliával sült csirke, és hogy hogyan készül az igazi pho leves (vietnami marhahúsleves rizstésztával) vagy a török csicseriborsós rizs (nohutlu pilav), amelyhez szaftos báránycsülök dukál? Mindez kiderül a könyvből, melyben a precíz, többszörösen tesztelt recepteket olvasmányos élménybeszámolók foglalják hangulatos keretbe.
Mautner Zsófia Magyarország egyik legolvasottabb, több mint 3 millió
látogatót számláló gasztroblogjának, a Chili&Vaníliának a szerzője. 2009-ben brüsszeli diplomataéletét cserélte fel a gasztronómiai szakértő szabadúszó státuszával. Miután hazaköltözött, megjelent az első szakácskönyve, amely óriási sikert aratott. Ezután sorra jöttek a felkérések: éttermek, főzőiskolák, rádiós és televíziós műsorok, valamint számos nyomtatott és internetes magazin dicséri munkáját. Jelenleg Budapesten él.
Nyáry Krisztián - Így szerettek ők
Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.
Segal Viktor - Színek és ízek
Segal Viktor a hazai csúcsgasztronómia egyik legismertebb képviselője. Nagynevű nemzetközi, illetve hazai szállodákban és éttermekben szerzett tapasztalatait első ízben tárja a nagyközönség elé ebben a kötetben. A Színek és ízek Segal Viktor 15 kedvenc alapanyagát mutatja be 75 ínycsiklandó recept formájában szabadon is variálhatók egymással, ráadásul számos leíráshoz bort is ajánl a mesterszakács. Ismerős hozzávalók, szokatlan íztársítások, részletes leírások, látványos fotók és kulisszatitkok egészítik ki a könyvet, melyben a receptek többsége kimondottan hobbiszakácsok számára készült. Segal Viktor egyedi, izgalmas világát Mautner Zsófia öntötte közérthető, kiváló stílusérzékkel megírt formába.
Ismeretlen szerző - Larousse gasztronómiai lexikon
A "Larousse gasztronómiai lexikon" 1938-ban jelent meg először, és azóta a kulináris ismeretek elsőszámú forrásának számít. Nem szakácskönyv, hiszen 4000 szócikkében minden megtalálható: klasszikus receptek éppúgy, mint az újító szellemű friss kreációkat is bemutató mesterfogások, a legújabb technológiák, a hagyományos és a korszerű főzési eljárások, az alapanyagok fajtáinak részletes leírása, a konyhai felszerelések, az egyes ételek története és a leghíresebb mesterszakácsok életrajza.
Ez az a lexikon, amely nem hiányozhat a mesterszakácsok, a séfek és a gasztronómiai babérokra áhítozó amatőrök könyvespolcáról sem. 1700 színes, szemléletes kép segít eligazodni a zöldségek, gyümölcsök, húsok és sajtok felhasználási lehetőségeiben.
Szemléletes fotókon követhetjük nyomon lépésről lépésre az ételek előkészítésének és elkészítésének folyamatait. A francia nyelven hatodik alkalommal felújított kiadás már tartalmazza a 21. század konyhaművészetét megalapozó technikákat is. Az egyszerű leírású szócikkek kereszthivatkozásai, a név- és tárgymutató címszavai megkönnyítik a keresést. A receptek ételfélék szerinti, betűrendes, illetve a híres séfek és éttermek különleges receptjeinek gyűjteménye nem csak az eligazodásban segít, hanem újabb és újabb megoldásokra, összeállításokra is sarkall.
Nigella Lawson - Hogyan váljunk házi istennőkké
Nigella legújabb könyve segítségével visszahozza mindannyiunk életébe a régi idők konyhájának meghitt, családias hangulatát. A kötet a süteményekről -és általában véve a sütésről- szól ugyan, ám mégsem tekinthető hagyományos értelemben vett szakácskönyvnek. Bebizonyítja, hogy nem is akkora ördöngösség egy tálcányi muffint, vagy akár egy szülinapi tortát megsütni. Azután pedig micsoda siker és öröm koronázza erőfeszítéseinket!
Audrey Niffenegger - Az időutazó felesége
Amikor először találkoztak, Clare hatéves volt, és Henry harminc. Amikor összeházasodtak, Clare huszonkettő, és Henry még mindig harminc. Henry idő-eltolódási rendellenességgel született. Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohasem tudja, mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközelebb.
Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Clare és Henry felváltva meséli el történetüket. Rajongva szeretik egymást, megpróbálnak normális családi életet élni: biztos állás, barátok, gyerekek. Mindezt olyasmi fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek, történetük ettől olyan megrendítő és felejthetetlen.
„Azoknak, akik azt mondják, nincsenek igazán új történetek, szívből ajánlom Az időutazó feleségét, ezt az elragadó regényt, amely irodalmilag kiváló, szédítően fantáziadús, és észbontóan romantikus.”
Scott Turow
Segal Viktor - Piknik
Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb chefje és gasztronómiai tanácsadója ezúttal a nagyközönséget veszi célba. A "Piknik" az élet apró örömeit, az együttlét örömét dicséri, és ehhez kínál egyszerűen, legfeljebb 20 perc alatt elkészíthető hideg és meleg ételeket, italokat. A városi piknikelés, a kirándulás, a grillezés és a balatoni, illetve tengerparti pihenés témája köré rendezett receptek kivétel nélkül egészséges ételeket mutatnak be, a helyi alapanyagok, idényzöldségek és -gyümölcsök használatára buzdítanak. A "Piknik" számos vegetariánus ételt is ajánl, horvátországi fejezetében pedig ötleteket kínál a tenger gyümölcseinek beszerzésére és egyszerű elkészítésére.
Jamie Oliver - ...és egyszerűen csak főzz!
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent szakácskönyvével beköltöznek konyhánkba a The Naked Chef (magyar változatban Egyszerűen főzni) című tévésorozat vidám percei.
Jamie számára a főzés egyenlő a boldogsággal. Miközben fenségesen friss és szívdöglesztő ételek készítéséről dalol, mesél a barátokkal, családi körben eltöltött remek asztali együttlétekről is.
Hitvallása, hogy a finom, könnyű ételeket a legjobb alapanyagokból, a legkisebb felhajtással kell készíteni. Az ...és egyszerűen csak főzz! című szakácskönyv a fantasztikus saláták, tészták, húsok, halak, kenyértrükkök és desszertek tárháza. A könyv "Kényelmes kaják" fejezetében például bemutatja, hogyan készíthetjük el a tökéletes currymártást, ha úgy döntünk, otthon vacsorázunk, de megismerkedhetünk itt néhány régebbi Jamie-kedvenc átdolgozott változatával is – kipróbálhatjuk a Guinnessben főtt marhahúspástétomot, vagy kényeztethetjük magunkat pazar Jamie-palacsintákkal! A Hamari falatok receptjeinek segítségével a munkából későn hazatérve is összeüthetünk egy igazán egyszerű, ínycsiklandó vacsit. A Kölyökklub fejezet a gyerekeket csalogatja a finom falatok világába, arra buzdítva őket, kalandozzanak szüleikkel bátran a könyv ízvesztőiben – lapítsanak paradicsomot, loccsantsanak olívaolajat, magvaljanak olajbogyót, készítsenek röpke percek alatt kenyeret. Imádni fogják.
Élvezd az életet, kóstold meg… a boldogságot!
Joanna Farrow - Főzőiskola - Konyhai technikák lépésről lépésre
Hogyan legyünk mesterszakácsok a saját konyhánkban?
Ha valaha is úgy vélte, hogy a szakácskönyvek vagy a tévés szakácsok receptjei túlságosan bonyolultak, most megváltozhat a véleménye. A Főzőiskola könnyen követhető leírásai lépésről lépésre végigvezetik mindazokon a konyhai eljárásokon, amelyek ismeretében nagyszerű szakács válhat Önből. Megmutatja, hogyan váljon profivá a konyhában minden téren, a besamelmártás készítésétől a halfilézésen vagy a zselatin felhasználásán át a tésztagyúrásig, a tortalapok vagy a kenyér sütéséig. Akár meglévő ismereteit akarja kiegészíteni, akár teljesen új technikákat szeretne elsajátítani, a részletes leírások és az egyes lépéseket illusztráló fényképek biztosítják, hogy a piskóta elkészítését ugyanolyan egyszerűnek fogja találni, mint a paradicsom hámozását. A könyv több mint 250 olyan eljárást mutat be, amelyek segítségével lenyűgözheti barátait és családtagjait gasztronómiai teljesítményével.