Ajax-loader

A ​rendkívül nagy igénnyel elkészített kötet a Propaganda az I. világháborúban című (2015. október 16. – 2016. április 9.) centenáriumi nagykiállítás anyagának angol-magyar nyelvű katalógusa, amely 24 tematikus fejezetbe és a propaganda három nagy területét átfogó bevezető tanulmányba foglalja kiváló szaktudással megmozgatott és felépített széles panorámáját.

Az első világháború volt az a világtörténelmi esemény, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így valamennyi hadban álló ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására, mert – Harold D. Lasswell politológus gondolatát kölcsönözve – egyetlen kormányzat sem remélhette a győzelmet egy mögötte álló egységes nemzet nélkül, amellyel pedig csak úgy rendelkezhetett, hogy kontrollálni igyekezett az emberek gondolkodását.

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása a hazai centenáriumi kiállítások közt egyedülálló módon mindenekelőtt erre a radikálisan új jelenségre kívánta felhívni a figyelmet, felrajzolva az első világháború magyar propagandájának természetrajzát és alakulásrendjét. A kiállítás anyagával és elrendezésével olyan kérdésekre kereste a választ, hogy hogyan működtek a lelkesítés különböző formái a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek mindezt fenntartani, s milyen médiumokat használtak ehhez száz évvel ezelőtt.

Vajon milyen képet közvetített a háborúról a korabeli média, és mi köze volt ennek a harcterek valóságához? És vajon voltak-e olyanok, akik mertek ellentmondani a propagandaszólamoknak?

Az OSZK nagykiállítását gazdag tárgyi anyag és izgalmas interaktív látványelemek egészítették ki, amelyek segítségével megmutatkozott a teljes háborús lelkesedéstől a kiábrándulásig vezető folyamat, amit – ahogyan a tárlaton – a kötetünkben is a világháborús emlékművek zártak le.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók