Ajax-loader

Robert ​Capa magyar származású, zseniális fotóművész volt, akiről már életében számtalan legenda keringett – némelyik történet éppen az ő fantáziájának szülötte. Szeretett mulatni, nagykanállal habzsolta az életet, lenyűgöző stílusával minden hölgyismerősét és bármelyik hitelezőjét könnyedén levette a lábáról.
A tréfamester a munkában azonban nem ismert tréfát. Úgy fotózott végig öt háborút, hogy fittyet hányva a veszélyre, mindig benne volt az események sűrűjében, nem kívülről nézte a történéseket, hanem a sivító lövedékek között is részese volt minden mozzanatnak, minden tragédiának. Fotói olyan gondolatgazdag, mélységes humanizmusról árulkodó, drámai sztorik, amelyekből összeáll és dokumentumokkal igazolódik a 20. század vizuális történelmének egy-egy korszaka.
Robert Capa, akit már a spanyol polgárháborúban készített képei alapján “a világ legnagyobb háborús tudósítójaként” emlegettek, egy barátjának megvallotta: a legjobban munkanélküli szeretne lenni. (A legenda szerint a világháború után készült is kinyomatni egy névjegyet, “Robert Capa hadifényképész, munkanélküli” felirattal.) Mert hírnevét a háborúnak köszönhette ugyan, de háborús fotóival éppenséggel a háború ellen harcolt.
Képein mindig az ember áll a középpontban, róluk, értük – és nekik kattogtatta gépét, a fronton és a front mögött egyaránt. Vietnamban, egy taposóaknára lépve érte a halál. Édesanyja nem engedte, hogy az Arlingtoni Nemzeti Temetőben helyezzék örök nyugalomra, hiszen Robert Capa nem katona volt.
Az életét feldolgozó kötet Cornell Capának, Robert Capa öccsének a felügyelete alatt készült, így méltán nevezhetjük az egyetlen autentikus életrajznak. Robert Capa kalandos élete kapcsán a szerző sok legendát a helyére tesz, miközben pontos korképet vázol fel a fotográfus gyermekkorának helyszínét jelentő Budapestről, illetve munkásságának későbbi állomásairól.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók