Ajax-loader

“73. ​X. 24. […] A napokban a Tanszéken, L. információja: Anikóékat figyelmeztették a Forum-könyvosztályon, a zárolt Sinkó-könyveket nehogy bántsák véletlenül, az szigorúan zárolt anyag – a napokban megy a zúzdába… S ó, perfídia: ugyanazon Könyvosztálynak a híradója (Könyvbarátok) átvesz egy magyarországi cikk-részletet a chilei könyvégetésekről… S nem gondolnak [eközben] a szörnyű koincidenciára […]
Itthon: A Napló mégis zúzdába került. Este 10-kor, egy bizottság előtt. Kellő »gyakorlat« híján: kezdetben vízszintesen vágott makarónik, majd a megrökönyödés: ezt még olvasni lehet! S mindjárt új technológia: függőlegesen. Biztos, ami biztos. E[rvin] Iszidorovics: első ízben metéltek bennünket szó szerint is…”
Ezzel – Az Iszaak Babeltől annak idején a sztálini Moszkvában kapott, oroszos “becenévre” való fanyar utalással – zárul a bezúzott napló töredékes naplója.
A lezárulás azonban csak látszólag, hisz az autográf naplójegyzetek közt ma is megvan – “Újvidék, 1975 decemberében – 1976 januárjában” keltezéssel – egy vaskos, 33 oldalas, gépiratos perirat, amelyben a sajtó alá rendező a “Javaslat Sinkó Ervin: Nehéz honfoglalás c. »kézirata« egyes részeinek kiadására” címet viselő, három évvel azelőtti bezúzáshoz vezetett ideológiai inkriminációkat akkurátusan megismétlő szerkesztőségi förmedvényt szedi ízeire, természetesen: megint csak mindennemű gyakorlati eredmény nélkül.
De ez már nem egy bezúzott, hanem egy megcsonkított háborús napló naplójegyzeteinek lecsapódása… Azon naplójegyzeteké, amelyek nyilván ugyancsak érdekes adalékokat szolgáltatnának a kis magyar vajdasági cenzúra önigazgatásos története átfogó témakörében taglalásához, ám közzétételüket ezúttal mégiscsak más alkalomra kell halasztanunk.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók