Ajax-loader

Ulla-Lena ​Lundberg finnországi svéd írónő az ålandi szigetvilágban született és élte kora gyermekkorát. Édesapja evangélikus lelkész volt, akinek korai halála az egész család életét tragikusan meghatározta.
Lundberg írói pályája versekkel indult, de hamarosan a próza lett a meghatározó műfaja. Először hosszú külföldi utazásai adták írásai témáját (éveket töltött Afrikában, az Egyesült Államokban, Japánban és Nagy-Britanniában, több hónapot Szibériában). De hazatérve ålandi témájú regényeivel aratott jelentős sikereket: Leo, A nagyvilág, Minden, amit csak kívánsz című regénytrilógiája egy hajózási vállalkozó családtörténete. Az igazi áttörést két újabb ålandi regénye a Marsipansoldaten_, 2001 (_A marcipánkatona) és az Is (Jég) hozta meg számára. Az utóbbit 2012-ben Finlandia-díjjal jutalmazták, és számos idegen nyelvre lefordították, köztük magyarra is. A marcipánkatona tíz évvel előzte meg a Jég című regényt, és a hányatott sorsú Kummel-család idősebb nemzedékének történetét eleveníti meg a finn-orosz téli háború és az ún. folytatólagos háború idején, az ő szenvedéseiken, örömeiken és szomorúságaikon át pillanthatunk bele az 1940-es évek elejének finnországi svéd világába.
A marcipánkatona azonban nem tipikus háborús regény: az író ugyanis szelíd humorral, és háborús művekben szokatlan kedélyességgel beszéli el hőseinek küzdelmes sorsát 1939-től, a háborúba lépéstől kezdve egész a megalázó, de Finnország szuverenitásának megőrzését lehetővé tevő békekötésig. Lundberg regénye ennek a viharos kornak a lenyomata, a szenvedő front és a nélkülöző hátország nagy művészi erővel megformált emlékműve.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók