Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


le_miserable
4.0/5

Érdekes, ​hogy állítólag az utolsó novellát (Alhazred lámpása) már nem is ő fejezte be, holott szerintem ez a könyv “leglovecraftesebb” darabja. Bár belegondolva, a vége mintha tényleg sántítana egy kicsit… :) A kedvencem a második novella volt (A kripta), ami bár kevésbé dark fantasy, inkább egy szimpla kísértethistória, mégis megfagyott bennem a vér, amikor a végére értem. Tipikus Lovecraft-i hatás az, ahogyan befejezi a történeteket. Általában a legutolsó mondat az, ami tudatosítja az olvasóban a már addig is sejtett borzalmakat, ahogyan a hős is ráébred arra, amit már eddig is tudott de saját magának sem merte bevallani… bár ezen történetek nagy részén még a Cthulhu mítosz kiforratlansága érződik, a mester már itt is profi módon teremti meg azt az atmoszférát, amitől még a tapasztalt olvasónak is feláll a szőr a hátán :)


bonnie9
4.0/5

Érdekes ​volt. Néha kicsit Vonnegut, néha kicsit Meghökkentő mesék, miközben azért mégiscsak Lovecraft.
A leggyengébb szerintem Az alkimista. A címadó novella, A kripta, Iranon keresése és Alhazred lámpája viszont kifejezetten tetszett.
Ez volt az első találkozásom Lovecrafttal filmen kívül. Szerintem ígéretes barátságot kötöttünk :)


RandomSky
3.0/5

Metal ​Hammer No. 126 / 2000. június
Lassacskán Lovecraft összes írása megjelenik, ügyesen porciózva, hogy az egyszeri HPL-fan újra meg újra kicsengesse az összeget egy újabb dózisért, noha most is ömlesztve van mindenféle – de leginkább a dark fantasy legnagyobb mesterének azon munkái, amik a maradékba tartoznak, meg korai zsengék, sőt állítólag a záró, önéletrajzi ihletésű Alhazred lámpását már nem is Howard Phillips fejezte be. Maradék, mondom, tehát nincs itt újabb Cthulhu hívása vagy Erich Zann muzsikája szintű írás, s az Álomföldekkel kapcsolatos novellák sem annyira zseniálisak, de azért nagyon is érződik, kitől származnak ezen rövidebb történetek, és aki szereti Lovecraft-ot vagy általában a sötét hangulatú irodalmat, az nem fog csalódni. Pl. a kelta legendákat idéző Iranon keresése, bár nem tökéletes, mégis gyönyörű, ahogy A sír hangulata is félelmetes, s igéző a kötet címadó írása. Aki már jó ideje olvas Lovecraft műveket, annak ezen novellák egy része már ismerős lehet máshonnan, s némiképp kiszámítható is, de aki még sosem vett kezébe a Mestertől semmit, az ezzel a kötettel is kezdheti. Ez az 1900-as évek első felében élt s alkotott író, ki valós életében szürke, extrémitásoktól mentes, romlott egészségű kis ember volt, a fantázia világában olyat alkotott, mely méltó arra, hogy Poe utódjának mondjuk érte; az okkult, a misztikum, a természetfeletti és valón túli, a rettegés és borzalom oly’ világait, oly’ mítoszait, melyek a tudatalattinkat mozgatják meg, s tette mindezt igényes, irodalmilag is értékes formában. És általuk örökkön él, az álom fala mögött.


Scalard
4.0/5

Az ​ötödik – utolsó előtti – Lazi kiadvány, és az első amibe már nem jutott hosszabb írás, úgyhogy jó sok rövid novellát kapunk.

A 13 novellából megint 3-at mások írtak, de ugye már meg se lepődünk azon, hogy nincs feltüntetve :D

August Derleth – A bezárt szoba (ajajajaj hát több mint 40 oldal, ez szemet kéne szúrjon :D) és Alhazred lámpája, ez utóbbit be is nyaltam és csodálkoztam is, hogy ezt a nyüvességet is LoveCraft írta volna? hát nem.

J. Chapman Miske – A dolog a holdfényben, hiányzott ez a 3 oldal nem igaz.

Amit innen olvastam és LoveCarft az tetszett, A sír kiváló, a A kriptában is jó, és miről is beszélgetne két értelmiségi az Arkhami temetőben, ha nem a Megnevezhetetlenről. A többit egyelőre nem olvastam, de ami késik az nem múlik.


lalazs
3.5/5

Az ​első novella olvasása közben olyan érzetem támadt, mintha Poe-t olvasnék. Nem csoda, Lovecraft követi a poe-i hagyományokat, de azon túlmenően a saját stílusára formálja azokat. A legtöbb esetben E/1.-ben elmesélt történetekről van szó, így könnyű azonusulni a mesélőkkel/történet szereplőivel. A gondosan megválasztott szavak teremtik az iszonytató, nyugtalanító, komor és feszültséggel teli atmoszférát. Az első egynéhány és az utolsó novella még lekötötte a figyelmem, a többi csak adaléknak bizonyult a lovecrafti “horrorhoz” és legendákhoz.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

7.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók