Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Levandra
5.0/5

Ez ​a könyv is egyike azoknak, amit 12 éves korom óta szinte minden évben elolvasok. Már akkoriban is egyfajta példakép volt számomra Bé, aki kitartásával és erejével mutatott irányt nekem és talán még most is.
Elizabeth az első regény volt, amit Kertész Erzsébettől olvastam és miatta vettem kezembe a többi asszonyi sorsot ábrázoló köteteket is.


cippo
4.0/5

Így ​felnőtt fejjel újraolvasva az én ízlésemnek egy kicsit talán túlzóan sok volt benne a viktoriánus pátosz, de akkor is tagadhatatlan tény, hogy minden szavam, amit valaha írok vagy írtam, a Kertész Erzsébet, pontosabban a Barrett-Browning köpönyegéből bújt ki.


K_A_Hikari
4.5/5

“Mert ​ha egyszer szeretni fogsz, az nálad életre-halálra megy.”

Kertész Erzsébetet és a munkásságat már régóta kerülgettem, amikor pedig eldöntöttem, hogy olvasok tőle, kiderült, hogy a könyvtárnak nincs kölcsönözhető példánya. Sebaj, egy kedves barátnőm kölcsönadta a saját példányát.

Szerencsésnek érzem magam, hogy olvashattam. Kertész Erzsébet stílusa magával ragadó, kihasznál minden lehetőséget, amit a magyar nyelv nyújt számára, így lesz az egész szövegnek egy léleksimogató líraisága.
Kertész Erzsébet hűen követte a költőnő életútját azt képes volt olvasmányosan, élvezetesen megírni.
Egyetlen dolgot nem értek: az édesapa viselkedését, a szigort, ami vasmarokkal szorította össze fiai és lányai életét. Vannak ugyan ötleteim a "miért"re, de ezek csupán feltételezések.

A kötetben szereplő illusztrációk és versek mèg többet adtak az olvasmányélményhez, a Mondd újra nagy kedvencem lett:
https://youtu.be/cfW1uOHBOgE

Egyszer mindenkinek ajánlom elolvasni, nagyon különleges és szép, néhol édes-keserű…de kihagyatatlan.
Számomra az első Kertész Erzsébet könyv volt, de biztosan nem az utolsó.


Trixi
3.5/5

Kertész ​Erzsébet könyvei eddig kimaradtak az életemből, pedig a könyvei “nemes célt” szolgálnak. Nehéz sorsú, különleges, erős nők életéről ír az ifjú korosztály számára. Tehát felkeltette az érdeklődésemet (bár már nem vagyok ifjú :D). Ez volt az első könyvem tőle, a stílusa néha negédes, de betudtam annak, hogy régen íródott, és annyira nem is volt zavaró. A hölgy akiről írt egy angol költőnő volt. Kicsit utána is jártam. 1-2 esemény fel lett cserélve, 1-2 dolgot kihagyott, vagy finomított rajta, de ezek ellenére mégsem csorbult a lényeg. A költőnő betegsége, a gyerekkora, a nehéz sorsa. Nem vitatom, hogy tényleg beteg volt, de a betegségét táplálta az apja. Apa….no hiszen! Ilyen apát senkinek se kívánnék, és nem is igazán értettem a tetteit. Mit akart elérni? Mert csak a gyerekei, sőt a saját boldogtalanságát érte el a fafejűségével. Erre már a gyász sem mentség. Szóval a könyv a maga bájos módján elragadó volt, és azt hiszem nem ez volt Kertész Erzsébettel az utolsó találkozásom.


rafaelo0824
5.0/5

Imádom ​Elizabeth Barrett-Browning költészetét és ez a könyv hatalmas kedvenc! Rengetegszer olvastam tinikoromban, meghatározó regénye volt a felnőtté válásomnak.


Anó
5.0/5

Újraolvasás. ​Valaha gyerekkori kedvencem, most is komoly élményt jelentett Elizabeth Barrett Browning élettörténetének elolvasása. A sokszor naivságig tiszta lelkű, eleven, szenvedélyes kislány , aki egy baleset következtében életveszélyesen megsérül, úgy tűnik, sosem lehet többé a régi. Kemény szívű, őt és testvéreit zsarnoki módon szerető apja erről “gondoskodik” is – hiszen célja, hogy gyermekei örökké mellette maradjanak. De Elizabeth tehetsége mégis túlszárnyal kis szobájának falain, híres költő lesz belőle, s az igaz szerelem is rátalál.
Nagyon szerethető a főhős, s a könyv Kertész Erzsébet életrajzi művei közül első számú kedvencem.


klaratakacs
4.0/5

Lánykoromban ​nagyon sok Kertész Erzsébet könyvet olvastam, ez valahogy mégis kimaradt, ahogy Elizabeth Barrett-Browning is. Tudtam, hogy ki ő, de az életével most ismerkedtem meg.
A lassan folydogáló lányregény valóban egy különleges személy életét írja le, egy intelligens, okos, gondolkodó és dolgozó nő életét, aki egész életében betegségével küzdött. Egész életét meghatározza zsarnoki szeretetű édesapja.
Szeretem azokat a könyveket, aminek van bennem utóélete, kis keresgéléssel megnéztem az írónő lakhelyeit, sírhelyét, fiának történetét, így most kerek egésszé vált bennem.


Amadea
5.0/5

Istenem, ​azok a gyönyörű szonettek…
@Heloise, köszönöm ezt a csodás ajándékot:*
Bővebben a blogban.


eme
4.0/5

Újraolvasás. ​Valamikor a csíkos-pöttyös korszakomban olvastam, de nem igazán emlékeztem rá, akkor még fogalmam sem volt arról, kicsoda is az az Elizabeth Barrett-Browning. Aztán jött Woolftól a Flush – a kutyaperspektíva picit homályban hagyott egyes részleteket, de hát nem is egy életregény megírása volt itt a cél. Gondoltam, választok egy másik nézőpontot: Kertész regénye igazi lányregény, olvasmányos, a történet magával ragad – vannak benne egyenetlenségek imitt-amott, de talán nem is ez a lényeg. Szerethető könyv, és persze csak úgy röpködnek benne az olvasásra csábító könyvmolyok.


Droci
5.0/5

Kertész ​Erzsébet történetszövése elvarázsol. A szavak mögötti lüktetés, az érzés, hogy szinte mi magunk is érezzük a főhős érzelmeit. Fiatalabb koromban talán túl hamarkodottan és nem igazán a lényeget megértve olvastam el. De már akkor is számomra kedves könyv kategóriát képviselt, és ez újraolvasásával mit sem változott. A mai korban persze nehéz megérteni azt a fajta női sorsot, amely a XVIII-XIX. században jellemezte a világot, de Kertész Erzsébet hősnői mind-mind olyan alakok, akik túlléptek a kor által megkövetelt szerepen és merték önmagukat vállalni.
Elizabeth Barrett-Browning élettörténete különösen szívfacsaró, hiszen élete gyerekkori balesete, majd édesanyja és végül imádott testvére – Bró – elvesztése után egyfajta szürkületté, falak közé bekorlátolt keretekbe szorul. Édesapja önző szeretete megfojtja egész családjukat és kevesek merik vállalni az ebből való kiszabadulást. Úgy érzem, hogy az ő szeretetfojtása valahol mélyen megérthető, de bosszantó is egyben, hiszen a gyermekeinek biztosítania kéne és támogatni őket saját életük kialakításában. Ennek ellenére ő csak azt akarja, hogy figyelmük és egész életük az ő akaratának legyen alárendelve, és bárki aki ezzel szembeszegül számára halottá válik. Liz – én magam csak így hívom a hősnőt – annak ellenére, hogy édesapja kedvence és rajongással szerették egymást, vállalja a kockázatot és még édesapja sem sejti, hogy mekkora fájdalmat okoz neki azzal, hogy nem ismeri el saját önálló életének választását férje mellett. Pedig Liz Robertnek köszönhette azt, hogy újra megtapasztalta a valódi életet, újra fellángolt benne az élni akarás, visszanyerte elvesztett egészségét. Sajnálatos tény, hogy édesapja a későbbiekben is határozottan elzárkózott tőle és gyermekeitől, de ugyanakkor példaértékű cselekedet, hogy az elszenvedett sérelmek és fájdalmak ellenére mégis olyan szeretetet kapott Roberttől, amely valamelyest kárpótolta testvérei és édesapja szeretetét.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

11.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók