Ajax-loader

“Ezek ​nem emberek!” Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani.
E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit.
A történet gerincét Spiegelman lengyel származású apjának magnószalagra rögzített visszaemlékezései alkotják, így a Maus fikciós, önéletrajzi és dokumentumkötet egyben. Műfajteremtő, egyetemes érvényű irodalmi alkotás egy szégyenletes korszakról, mely nem merülhet feledésbe.

Art Spiegelman képregényrajzoló, -író, szerkesztő. A Maus eredetileg folytatásokban jelent meg az általa alapított Raw magazinban. Bár munkásságát a képregényes közösség már jóval előbb elismerte, a neve azután vált világszerte ismertté, hogy a Maus 1992-ben – a képregény-irodalomban elsőként – Pulitzer-díjat kapott. Az eredetileg két kötetben, majd gyűjteményes formában is megjelent művet azóta több mint 30 nyelvre fordították le.

Értékelések
5.0/5 - 2 értékelés alapján

Mondtam én, hogy még ma befejezem. :) Hosszú évek óta ez volt az első könyv/képregény, amit egyetlen nap alatt olvastam ki és alig vártam, hogy olvashassam. Bár a borzalmas részeknél azt kívántam, bárcsak ott se lennének. Azokon a részeken sírtam, amikor Wladek első kisfia meghalt és amikor Wladek apja átszökött a „rossz oldalra”, hogy aztán onnan soha többet ne térjen vissza. Az a része viszont rettenetesen zavart a végén, amikor a fekete kutya stoppolt és Wladekből hirtelen ugyanolyan köpködő, gyűlölködő rasszista lett, mint azok, akik őt majdnem megölték… Az biztos, hogy nem utoljára olvastam, viszont egy időre mindenképpen félreteszem. Két kedvenc képregényem van most már, a Watchmen trilógia és a Maus.

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

https://moly.hu/konyvek/art-spiegelman-a-teljes-maus/en-es-a-konyv/tunderke-2Kapcsolódó könyvek