Ajax-loader

Josef ​Škvorecký Bohumil Hraballal és Milan Kunderával együtt a második világháború utáni cseh prózairodalom legkiemelkedőbb és legismertebb képviselője. Az 1958-ban megjelent Gyávák című regénye igazi fordulatot jelentett a cseh irodalomban, egyrészt a háború alatti német megszállás és az ellenállás nonkonformista ábrázolásával, másrészt a regény megjelenése idején az irodalomból száműzött köznyelv és a szleng használatával. A regényt Škvorecký az 1971-ben kiadott Pléhkatonák, az 1972-ben megjelent Csoda, valamint az 1977-es Az emberi lélek mérnöke révén tetralógiává fejleszti.
Az emberi lélek mérnöke tükrözi leginkább Škvorecký írói kvalitásának minden jellemzőjét: a mindig szórakoztató, de sohasem olcsó meseszövést, az érzékletes jellemábrázolást, a lírai és az epikai elemek, illetve a reális és a fiktív történések finom egymásba ötvözését, az idősíkok szinte önként kínálkozó váltakozását, a gyakran szarkazmussá élesedő humort és iróniát. A regény cselekménye Kanadában játszódik, de retrospektív rétegei visszavezetnek a német megszállás alatti Csehországba.
Az emberi lélek mérnöke a második világháború utáni cseh próza egyik méltán világhírű alapműve.
Josef Škvorecký 1924-ben Náchodban született. Reálgimnáziumi érettségi vizsgáját a német megszállás alatt tette le, tervbe vett egyetemi tanulmányait azonban a cseh egyetemek bezárása miatt nem kezdhette el, ezért segédmunkásként dolgozott a második világháború végéig. A háború után 1951-ben szerzett angol-filozófia szakos tanári oklevelet a prágai Károly Egyetemen. Két évig középiskolai tanár, majd 1953-1963 között az Odeon Könyvkiadó, 1956-58 között a Světová literatura című lap szerkesztője. Az 1958-ban megjelent Gyávák című regénye megjelenése után az ellene indított heves támadások miatt kénytelen megválni a laptól. 1963-tól szabadfoglalkozású író. 1969-ban feleségével, Zdena Salivarová írónővel együtt az USA-ba emigrál, majd Kanadába költözik, s Torontóban Sixty-Eight Publishers néven kiadót hoz létre, emellett a torontói egyetemen angol irodalmat oktat.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók