Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Futóhomok
4.0/5

Nem ​nagyon hiszek a direkt célért mesélésben, ahogyan a mesetanulságok levonásában sem. A beszélgetésben viszont igen, így a kötet történeteit leginkább iskolai osztályfőnöki órák felvezető szövegeinek tudom elképzelni. (Széles, az egész ált. isk. korosztály számára lehet találni megfelelő meséket a könyvben.) A kirekesztés, az újkori rasszizmussal szembe menő elfogadás-mesék mögötti gondos-figyelmes írói munka érezhető. Akkor is, ha nyilván egyenetlen az egyes darabok színvonala. Talán a 14 féle elbeszélői hang mellé szerencsésebb lett volna egy illusztrátort kijelölni, a képi világ szüntelen változása kissé elvonja a figyelmet.
Két mese különösen megérintett:
Nógrády Gergely: Mazsi, Rodó és Pukkancs; Szente Vajk és Szente Éva: Mursa Ottóról-Mursa Ottónak.

A kötet utószava az Élet Menete Alapítvány munkáját is bemutatja kapcsolódó linkekkel.

meseanyu
2.0/5

A ​nagyon tiszteletreméltó cél ellenére sajnos ez most nekem nem tetszett, egy-két mese volt csak igazán jó (Berg Judit, Turboly Lilla), a többi didaktikus és/vagy unalmas. Az illusztrációkkal sem voltam igazán megelégedve, bár itt már több volt, ami tetszett (Nagy Norbert, Horváth Ildi, Meilinger Zita, Kürti Andrea), de egyik-másik meg olyan volt, hogy ha kicsit nekigyűrkőzöm, én is rajzolok ilyet.


Gelso
2.0/5

Nem ​tetszett különösebben tartalmilag sem, de legfőképpen a “nemes szándék” vagy “nemes cél” miatt nem. Az, hogy mi nemes, az mindig relatív… nem szeretem az ilyenfélén olvasóra “dobott és irányított” olvasnivalókat…
Egy mesekönyv azért tetsszen, mert szép és jó mesék vannak benne és ne azért, mert vmilyen célból összerakták és megszületett…
Nagyon sajnálom az így előállított, propaganda szagú terméket, talán mert én személy szerint nem hiszek a különféle szándék ‘küldetésű’ könyvekben.

Pár mese maradt meg bennem így vagy úgy, maradandóan képeivel és a mesét kísérő kedves rajzaival. Mindenekelőtt és magasan a többi felett Körösi Zoltán: Éljen a világhírű Plotty zenekar! – még mindig itt lépked mellettem zizegve-rezegve-füttyögve Fitty fűzfamanó és puffogva-plattyogva-dubogva Plotty mocsárimanó, miközben ott pörgetik fejük felett a csíkos bevásárlószatyrot zúgva a szélben…ez utóbbi feltétlen. Nagy Eszter kísérő illusztrációi nagyon cukik. Szente Vajk-Szente Éva: Mursa Ottóról Mursa Ottónak c. szomorkás története is kedves, csak itt a címet nem értettem. Esetleg tetszett még Tóth Krisztina: Buborékok c. történetében az anyabuborék részéről rövidke élete ellenére átadott életoptimizmus, vagy Hidas Judit: Szépen szóló furulya c. meséjének hangulata.
Időközben @Futóhomok-nak köszönhetően Nógrády Gergely: Mazsi, Rodó és Pukkancs-át újraolvastam, elismerem ezt is.
De mindegyiknek vagy a történetek nagy részének az a hibája, amilyen cél létrehozta e könyvet: a másság kiemelése, előtérbe tolása azért, hogy megszeressük és elfogadjuk más másságát. Én meg azt mondom, hogy ez erőltetve nem megy – a gyerek erre ráérez és kész. A rossz benyomásokat nem javíthatja és teheti helyre egy ilyen nyomtatott kiadás. Tapasztalatom szerint a gyerekek nyitottak a másra, észre sem veszik azt, csak akkor, ha észrevetetik velük, de akkor meg már régen rossz…
(Fintorgok, igen…meg mormogok…)

A rajzokról nem fogok sokat írni, mert nem igazán ragadtak magukkal. Kicsik és halványak a rajzok. Nagy Eszter kedves manóit már említettem, Papp Anikó Míra népies motívumaira is odafigyeltem, mint Kürti Andrea emberalakjaira, de talán Nagy Norbert emberalakjai maradnak számomra legemlékezetesebbek, és Horváth Anna technikája.

(Ja, és azok a fránya pirézek, még ma is utálom őket…)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.


dianna76
3.0/5

Bizony ​sokszínűek ezek a mesék. Ahány mese, annyi író, s annyiféle történet, nem beszélve a más-más illusztrátorokról. Most találkoztam először ilyen vegyes kötettel, mert ha más-más íróktól származnak is a mesék, azért az illusztrátor ugyanaz szokott lenni. Ez kicsit furcsa is volt, s szerintem sokat dobott volna a könyvön, ha végigkísérik a szép rajzok a meséket.
A csillagozás feladta a leckét, mert volt mese, ami nagyon tetszett, de akadt, ami nem, s aztán ott voltak a középkategóriások. Szerencsére a nem tetszőkből volt a legkevesebb.
Sutyi, a mókus története tetszett, a furulyás mese pedig kimondottan szép volt. Utóbbinál megcsodáltam az illusztrációkat is, s elnézegettem a faágakon sorakozó aprócska házikókat, melyek narancs, piros, kék, zöld, és sárga színben tündököltek. Jó szórakozást hozott a tényleg tanulságos Szuperelegy, aminél nem jöttem rá, hogy a SU/L1 mit is takar. Tóth Krisztinában nem csalódtam, mert a Buborék meséje is a szép kategóriába sorolható, s a szépsége mellett volt benne egy kis szomorúság is. Nekem Turbuly Lilla meséje is tetszett, s itt már a könyvbe való belelapozásnál felismertem Horváth Ildi rajzait (akivel ugye én hadilábon állok, mert hol tetszenek a rajzai, hol nem), ezúttal Ő sem okozott csalódást. A mackós mese sem volt rossz, de nekem ez a történet folytatásért kiáltott. Ami kevésbé kötött le, az az első két történet, ill a plotty zenekar és a kiselefántos mese volt. Ezeket újraolvasom míg nálam van a könyv, hátha…


imma
-/5

Nem ​igazán tudom, mit kezdjek vele. Az ötletet értékelem, a kivitelezés viszont nem nyerte meg a tetszésemet, a 14 meséből kettő volt csak, ami tetszett (Kőrösié és Turbuly Lilláé).


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók