Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok.
Receptgyűjteményünkben bemutatjuk, hogyan tudjuk az előírt napi 160 gramm szénhidrátbevitelt betartani úgy, hogy az étrendünk lemondások nélküli, ínycsiklandó fogásokból álljon és változatos legyen.
Egyszerűen elkészíthető fogások pontosan kiszámolt szénhidrát- és kalóraértékekkel, elkészítési idővel, új receptekkel.
Kapcsolódó könyvek
Ursula Summ - A szelektív étkezés új szakácskönyve
A színes képekkel teli kötet kilenc fejezetében vadonatúj receptekkel ismerkedhet meg az olvasó. A receptek egytől egyig a szelektív étkezés elveire épülnek. Minden fejezet elején egy-egy oldalpár található az élelmiszerekre vonatkozó információkkal, alapreceptekkel, villámreceptekkel, érdekes kombinációs lehetőségekkel, valamint számtalan más ötlettel. A kötet bőven ellátja információkkal a kezdőket és a haladókat is a csoportosítást illetően, a könyv végén pedig külön kislexikon segít az eligazodásban.
Szalayné Kónya Ibolya - Napi 1200 kalória az ideális testsúlyért
E könyvben szereplő könnyen kivitelezhető receptek segítségével, valamint a hasznos, praktikus és abszolút gyakorlatias tanácsok betartásával az Ön testsúlycsökkentése úgy lesz sikeres, hogy közben a szervezetét nem éri egészségkárosodás, valamint megtanul egy olyan táplálkozási módot, mely segít majd az elért testsúly megtartásában is. Sok sikert! Kezdje el! Megéri! Hiszen nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Ennek az életnek a minőségére pedig nekünk kell vigyáznunk, ha kell, akkor pl. egy fogyókúra beiktatásával.
Hugh Fearnley-Whittingstall - The River Cottage Year
"Shopping seasonally is not a high-minded duty, or a restrictive chore, but a liberating pleasure. The downside of the modern food culture of infinite year-round choice is a kind of options paralysis - there's so much on offer that you don't know where to start. Understanding the seasons frees you from this ball and chain. In a world where the production and marketing has gone mad, seasonality is sanity. It implies freshness, good taste and even good health. And it offers the best and quickest solution to the never-ending question, what shall I cook today?" - Hugh Fearnley-Whittingstall
Joan van Rooijen - Napeledel
A GLOBÁLIS LEHŰLÉST elősegítő konyhában a NAPELEDEL című receptkönyv utat mutat testünk természetesebb táplálásához. A könyv arról is szól, hogy az Élő Ételek fogyasztása során erősödik energiaszintünk, életerőnk, és kalória számolgatás és az úgynevezett jojóhatás nélkül testsúlyunkat egyensúlyban tarthatjuk. A könyv bemutatja, hogy új életstílus kialakításával hogyan kerekedhetünk felül betegségeinken.
A sütés-főzés nélküli ételkészítés hozzásegít, hogy megszeressük az Élő Ételek természetes, ínycsiklandó ízét és illatát.
Az Élő Ételek konyhájában az ételkészítés új módszereivel ismerkedhetünk meg, de nem kell elfelejtenünk a finom és kedvelt hagyományos ételeket sem: ezek új formában, frissen és színesen itt is szerepet kapnak.
Hihetetlennek hangzik, de az Élő Ételek konyhája alkalmas arra, hogy a közismert hagyományos recepteket tiszta élő alapanyagokból is elkészítsük. Például mandulából tejet, túrót, sajtot, tejszínhabot, gabonacsírából kenyeret, különféle zöldségből az úgynevezett NAP-KEX-eket napon vagy az aszalógépben szárítva, tésztát gumós zöldségekből stb.
Táplálékunk legyen ÉLŐ, természetes, jó minőségű és tápláló!
Legyen nektár, táplálja szervezetünket, szellemünket, lelkünket és fokozza öntudatunkat!
Harcos Erika - Erika szakácskönyve
Diétára szorul? Vagy csak egészségesebben szeretne étkezni? Orvosai teljes életmódváltoztatást javasolnak? A reformkonyha híve? Esetleg a hagyományos ételeket részesíti előnyben? Főzni szeretne, és fogalma sincs, hogyan kezdjen hozzá? Erika szakácskönyve felbecsülhetetlen kincs rohanó, időzavarral küszködő mindennapjainkban. Játszva megtanuljuk belőle a különféle alapanyagok vitamintartalmát, egészségmegőrző hatását, és főzünk okosan: leveseket, főételeket, zöldségtálakat, édességet. Hétköznap és ünnepnap egyaránt, magunk, családunk és vendégeink örömére. A könyvet lapozva olyan érzésünk támad, mintha nagyanyáink besettenkedtek volna modern konyháinkba, kosarukban finom ízeikkel.
Polcz Alaine - Életszakácskönyv - szingliknek
Ezt a szakácskönyvet azoknak írom, akik így vagy úgy, de egyedül élnek, egyedül főznek, egyedül étkeznek. Éppen ezért szeretném úgy megírni ezt a könyvet, hogy azok, akik szegények, de olcsón is jól akarnak, és tudjanak jól főzni, és olyanok is, akik jómódúak, vagy éppen gazdagok, és olyanok is, akik már eleve szeretnek főzni, egyformán hasznát vegyék a könyvemnek. A szingliséghez (és általában mindenhez) pedig úgy kell viszonyulnod, hogy tudd egészségesen élni az életed.” A kötet a nagysikerű Főzzünk örömmel! c. könyv folytatása, amelyen a szerző szinte haláláig dolgozott.
Piros Christa - A világ legjobb fogyókúrás ételei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Kille Enna - Ételeink - természetesen!
Praktikus útmutató a minőségi élethez!
A könyvben egyszerű és lelkesítő tanácsokat adunk, amelyekkel:
megismerheted a friss, szezonális termények vásárlásának előnyeit,
vadon termő növények után kutathatsz,
101 édes és sós receptet próbálhatsz ki,
az ételmaradékokból ízletes és örömteli ételeket készíthetsz,
elsajátíthatod a modern konyhai berendezések és technikák használatát, hogy pénzt takaríts meg és megőrizd az ízeket,
ésszerűen tárolhatod az élelmiszereket,
elsajátíthatod az egyszerű és praktikus újrahasznosítás fortélyait,
könnyen követhető, ökobarát konyhai tippeket kaphatsz,
pénzt takaríthatsz meg, és kímélheted a környezeted.
Könyvünk egy érzéki utazás szavakban és képekben kifejezve, amellyel arra szeretnénk ösztönözni, hogy az életedet a konyhában környezetbarátabbá, egészségesebbé és ízletesebbé varázsold.
Mezei Elmira - Ünnepek paleolit módra
Advent, Mikulás, karácsony, szilveszter, farsang, Valentin-nap, húsvét, nyári és őszi jeles napok, családi évfordulók… Minden ünnep nagy kihívást jelent a paleo iránt elkötelezett házigazdáknak, hiszen a klasszikus, bevett fogások „áthangszerelt” változatait úgy kell elkészíteniük, hogy minden családtagjuk, barátjuk és vendégük elismerését kivívják. Azokét is, akik esetleg nem a paleolit étrendet követik.
MEZEI ELMIRA valódi harmóniát teremt a hagyományos gasztronómia és a paleolit konyhaművészet között. Legújabb könyvében az ünnepek szerint csoportosított fogások és menüjavaslatok között paleós és nem paleós egyaránt megtalálhatja az ínyére valót.
A kötet ahhoz nyújt segítséget, hogy finom és különleges ételekkel tudjuk megörvendeztetni szeretteinket anélkül, hogy eltérnénk a paleolit irányelvektől. A hagyományos magyaros ételek paleolit változata és a világkonyhák ínyencségei harmonikusan megférnek egymás mellett az ünnepi asztalon.
Az ünnepre való készülődés, a meghitt családi együttlét, a különleges ételek élvezete a szerző szavaival élve „egy csepp fényességet hoz a hétköznapjainkba”, és segít abban, hogy e jeles alkalmakkor ünneplőbe öltözzünk kívül-belül.
Szőke Krisztina - Tej-, tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve
Hosszasan lehetne beszélgetni a bajunkról, de egy a lényeg: nem szabad feladni, még akkor sem ha elmúlt a gyermek hároméves, és még mindig nem nőtte ki az ételallergiát. Szigorúan kell folytatni a diétát és talán egyszer... Az anyukáknak és a nagymamáknak annyit szeretnék üzenni, hogy nem baj, ha nem sikerül tökéletesre elsőre egy-egy sütemény vagy étel. Próbálják meg újra, legyenek bátrak, és gondoljanak mindig arra, mennyire fog örülni a gyermek, ha megkóstolhat bizonyos édességeket, ételeket, amit amúgy nem tudnának megvásárolni üzletekben, cukrászdákban (pld. csokitorta, köles-túrógombóc). A gyerekek és apukák bíztassák az anyukákat, nagymamákat hogy, merjenek sütni, újítani. Szerintem, szeretettel és akarattal, mindent el lehet finomra készíteni. Amikor meséltem a barátaimnak, hogy mi mindent tudunk sütni, főzni, tej, tojás és szójamentesen, volt egy kedves megjegyzés is, ami azóta sem hagyott nyugodni. Valaki azt mondta, hogy egy jó kolbászos tojásrántottát biztosan nem tudok. Akkor még nem tudtam, de most már igen. Állagra, illatra, de még ízben is hasonló a hamis rántotta az eredetihez. Próbálják ki!
Boruzs Jánosné - Finomságok gyerekeknek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Jonny Bowden - Jeannette Bessinger - The 150 Healthiest 15-Minute Recipes on Earth
Nationally known Nutritionist and weight loss expert Jonny Bowden and whole foods cook Jeannette Bessinger show time-pressed readers how to create the healthiest meals on earth in only 15 minutes.
Stella Bowling - Cukorbetegek mindennapi szakácskönyve
A cukorbetegek mindennapi szakácskönyve a receptek tömegét ajánlja, amelyek segítenek betartani a diétás alapelveket a gyakorlatban. De mielőtt hozzáfognánk a főzéshez, részletesebben foglalkozunk a cukorbetegséggel, és feltárjuk a diétás kívánalmak hátterét is.
A könyvből kitűnik, hogy a cukorbetegségben élők diétája nem különbözik semmiben attól az étrendtől, amit az egészségesen élők számára ajánlunk: magas rosttartalom, kevés zsír és cukor.
Ez a könyv bebizonyítja, milyen egyszerű lehet az egészséges táplálkozás. Az is kitűnik, hogy a diétás iránylevek betartásából nem következik, hogy az ételek kevésbé ízletesek lennének. Azt sem jelenti, hogy önnek le kell mondania kedvenc ételeiről, vagy kevesebb örömöt jelentene az érdekes ételek és új receptek készítése. Csak az a fontos, hogy kiegyensúlyozott diétán éljen, az ételek széles választékát alkalmazva, és fokozottan ügyeljen rá, milyen ételek segítik elő az jó egészséget, és melyek azok, amelyeket csak módjával ajánlatos fogyasztani.
Cortina Butler - Jane Mckenna - Rachel Warren Chadd - Rachel Weaver - Könnyen, gyorsan, egészségesen
A rohanó életmód és az egészséges, ízletes konyha összegyeztethető! A könyvünkben szereplő nagyszerű ételeket akár fél óra alatt elkészítheti!
Hugh Fearnley-Whittingstall - River Cottage Fruit Every Day!
Fruit is pretty much the perfect food: bountiful, delicious and colourful, it also helps us to fight infection, stresses and strains. But why are we still a nation that thinks it's a bit racy to slice a banana onto our cornflakes in the morning? A 'piece of fruit' in a lunch box, on the breakfast table or at the end of a meal is all very well, but fruit is so much more exciting than this, and we don't eat nearly enough of the stuff. Perhaps this is because we don't always understand how to use it in our cooking, or how to choose the best fruit for the season.
Hugh sets out to address this head on. With 180 delicious recipes, River Cottage Fruit Every Day! will show you how to enjoy a broader eating experience and make fruit easy, fun and irresistible. You'll find recipes for all the wonderful seasonal fruit that grows in this country, and learn how to make the most of fruit from other parts of the world. Recipes include marinated lamb and fig kebabs; barbecued pork chops with peaches and sage; venison stew with damsons; and parsnip and apple cakes. There are also fresh and zingy salads as well as gorgeous cakes, tarts, pies, crumbles and puddings.
With glorious photography from Simon Wheeler, this book will bring amazing new fruity vitality and flavour to your food.
Lénárt Gitta - Élő édességek könyve
A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival.
Az élő ételekre jellemzően ezek a finomságok hőkezelés, sütés és főzés nélkül készülnek, így a bennük található értékes tápanyagok, vitaminok és enzimek továbbra is kifejthetik áldásos hatásukat. Az alapanyagaik között elsősorban rostban gazdag gyümölcsök és olajos magvak szerepelnek, nem tartalmaznak azonban lisztet, tojást, tejtermékeket, fehér cukrot.
Fontos szempont, hogy a legtöbb édesség néhány perc alatt elkészül. Nincs szükség hosszú sütési időre, a tisztítás, a szeletelés vagy a turmixolás után rövidesen tálalhatjuk az ízletes, egészséges falatokat.
Gitta sikere többek között lenyűgöző fantáziájának és kreativitásának köszönhető, amelyet a könyv igényes kiállítása is híven tükröz.
Lénárt Gitta - Élő ételek könyve
Az élő – azaz nyers, 43 ºC fölé nem hevített – ételek fogyasztását ajánló új táplálkozási irányzat egyre növekvő népszerűségének oka elsősorban az azzal járó életmódváltozás áldásos hatásában rejlik. A hőkezeletlen, magas energiájú növények és gyümölcsök olyan „energiabombát” jelentenek szervezetünk számára, amely biztosítja egész napi aktivitásunkat. Növekszik koncentrációs képességünk, fizikai teljesítményünk, eltűnnek a gombás megbetegedések, bőrünk élővé, tisztává válik. Természetesen mindezek mellett ha igényünk van rá, ehetünk főtt ételeket is. A fontos az, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, s ezt nagy örömmel, megelégedettséggel tegyük! Ebben nyújt segítséget ez a Magyarországon úttörő könyv.
Hantz Lám Irén - A torockói konyha, ízek, szokások
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Polcz Alaine - Főzzünk örömmel!
"Polcz Alaine - talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan - életpárti.
Azaz: ételpárti.
Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása.
A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza..." /Szilárd Gabriella/
Victoria Boutenko - A nyers étel csodája
A könyv tartalmáról: a szerző két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végső rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. Elkezdte megfigyelni az egészségesen kinéző embereket, és gátlásosságát legyőzve, megszólította őket. Egy nap meglátott egy sugárzó arcú, boldog hölgyet egy bankban, és tőle is megkérdezte, hogy ismeri-e a cukorbetegség alternatív gyógymódját. A hölgy története, hogy sikerült meggyógyulnia egy béldaganatból mégpedig 100%-osan élő, nyers ételek fogyasztásával megdöbbentő volt Viktória számára, de a szíve azt súgta, hogy az ő családja számára is ez lesz a helyes út. A könyvben mind a négy családtag a saját szemszögéből mondja el, hogyan változott meg örökre az élete...
Az Életet adó zöldek-ben (Green for Life), mely néhány évvel később íródott, Viktória a zöld levelekről és a belőlük készült turmixokról közöl meghökkentő információkat. Új nézőpontból közelíti az emberi táplálkozást, összehasonlítva csimpánzok és az emberek étrendjét. A Roseburgi kísérlet, melyet Viktória és Dr. Fieber végeztek el, feltárja a zöldturmix-ivás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.